Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Έρχεται νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για αγορά κατοικίας

 


Στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» θα ενταχθούν όσοι έμειναν εκτός πρώτου κύκλου. Με φόντο την συγκεκριμένη εξέλιξη, οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, όταν επιπλέον 380 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μέσω του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου». Το «φρένο» που μοιάζει να έχει μπει στην αγορά στεγαστικών δανείων οφείλεται, πρωτίστως στην «έκρηξη» των τιμών κατοικιών και τα «φουσκωμένα» επιτόκια.

Ποια ζευγάρια θα έχουν δικαίωμα σε χαμηλότοκα δάνεια με το νέο κύκλο

Για αυτούς τους λόγους οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του οποίου επιδοτείται το επιτόκιο των δανείων για την αγορά κατοικίας. Έτσι, αυτό το διάστημα οι αγοραπωλησίες όπως είναι φυσιολογικό έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

Με «φόντο» την στεγαστική κρίση η κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» έναν νέο κύκλο του Προγράμματος «Σπίτι Μου». Ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί, καθώς πλέον το πρόγραμμα δεν θα αφορά αυστηρά και μόνον νέους σε ηλικία, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του θα παραμείνουν ίδια. Με φθηνά -ή ακόμη και άτοκα- δάνεια θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν και να αγοράσουν ένα σπίτι, που θα πληροί όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ήδη η κυβέρνηση έχει θέσει κάποια πλαίσια, όπως για παράδειγμα ότι τα ποσά που θα διατεθούν θα είναι «πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από το προηγούμενο, ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ», ενώ θα διευρυνθεί και η περίμετρος των ωφελούμενων, όπως για παράδειγμα τα ζευγάρια που είναι από 40 έτη έως και 50 έτη, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, ώρα 9:30

 


Τη Δευτέρα 19-08-2024 και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 08-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτικές εργασίες στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζας» προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτοταπήτων στην Ε.Ο από διακλάδωση προς Άγιο Σπυρίδωνα – όρια νομού Άρτας (Γέφυρα Άννινου)» προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση του 1ου/06-08-2024 Πρακτικού (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 16-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης μελέτης κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη οριοθέτησης ποταμού Αώου και αρχιτεκτονική ανάπλαση παρόχθιας περιοχής Κοινότητας Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 1.338.627,75 με ΦΠΑ.

Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», αναδόχου «ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ».

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση ζημιών της 33ης επαρχιακής οδού προς Μαυρόπουλο», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΕ».

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου», αναδόχου «ΕΡΓΟΡΟΗ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 30-09-2024.

ΔΥΠΑ: Έρχονται αλλαγές σε δύο επιδόματα ανέργων

 


Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε δύο επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ σε ανέργους. Το ένα είναι το επίδομα ανεργίας και το άλλο το εποχικό επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά:

Α. Το επίδομα ανεργίας

Η βασική αλλαγή που θα γίνει σε αυτό θα είναι του ότι το επίδομα ανεργίας θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και θα συνδέεται με τον μισθό του απολυμένου εργαζομένου και με τα έτη που έχει απασχοληθεί.

Επιπλέον κάποιες άλλες αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας αφορούν:

Τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας: Αυτός εκτιμάται πως θα αυξηθεί- κάτι το οποίο σημαίνει πως κάποιοι δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός του επιδόματος.

Το ποσό χορήγησης: Το ποσό του επιδόματος τους πρώτους μήνες αναμένεται να είναι υψηλότερο και κλιμακωτό και μετά το πεντάμηνο μετά αυτό θα μειώνεται.

Την ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ: Ο στόχος είναι οι πολίτες αυτοί να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Β. Το εποχικό επίδομα ανεργίας

Δύο φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το νέο τρόπο χορήγησης του εποχικού επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ. 

Αναλυτικά:

Το ένα είναι να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζομένους. Και αυτό επειδή είναι αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Ενώ το άλλο είναι να αυξηθεί το υφιστάμενο ποσό του επιδόματος και να χορηγηθεί  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.

Εξιχνιάστηκε άμεσα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ανθρωποκτονία ημεδαπής σε χωριό των Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη για την υπόθεση συγγενικό πρόσωπο του θύματος 

Στην άμεση εξιχνίαση ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα σε χωριό των Ιωαννίνων, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, πρωινές ώρες σήμερα (16-8-2024), ο κατηγορούμενος ενημέρωσε τις Αρχές ότι βρήκε νεκρή εντός του σπιτιού της ημεδαπή συγγενή του.

Κατά την εξέλιξη των ερευνών προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ημεδαπός κατηγορείται ότι πρώτες πρωινές ώρες της 15-8-2024, πυροβόλησε και σκότωσε το θύμα με κυνηγητικό όπλο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Πρέβεζα: Εξιχνιάστηκε κλοπή και απάτη σε βάρος ηλικιωμένου

 


Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν ανάληψη 1.500 ευρώ με τη χρήση κλεμμένων τραπεζικών καρτών

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας υπόθεση κλοπής και πραγματοποίησης ανάληψης χρημάτων με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες, η οποία έλαβε χώρα την 15/7/2024 σε περιοχή της Πρέβεζας.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ημεδαπή και ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και απάτη με τη χρήση υπολογιστή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προσέγγισε ηλικιωμένο, από τον οποίο, αποσπώντας την προσοχή του, αφαίρεσε το τσαντάκι του, που περιείχε, μεταξύ άλλων, 200 ευρώ και τραπεζικές κάρτες.

Ακολούθως, κάνοντας χρήση των κλεμμένων τραπεζικών καρτών, προέβη από κοινού με τον συνεργό της στην ανάληψη συνολικού χρηματικού ποσό 1.500 ευρώ από ΑΤΜ σε περιοχή της Λευκάδας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Δολιανών

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης κοινότητας Δολιανών Α’ & Β’ εξαμήνου 2023 με ημερομηνία λήξης 30/9/2024

Αναβολή Εγγραφών σχολικού έτους 2024-2025 μέσω ΕΣΠΑ σε Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ μεΑΣταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών

 


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ε.Ε.Τ.Α.Α, η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για τη Δράση: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2024-2025 μεταφέρεται για τη Δευτέρα  19/8/2024.

Ως εκ τούτου, η ενημέρωση, που αναρτήθηκε από τον Δήμο στις 14/8, βασιζόμενη στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει αρχικά η Ε.Ε.Τ.Α.Α., ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ, καθώς αυτό δεν τηρήθηκε από την ίδια την Εταιρεία.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση προς τους γονείς, ανάλογα με την ενημέρωση που θα έχουμε από την Ε.Ε.Τ.Α.Α,  σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ μεΑ του Δήμου Ιωαννιτών.

Περίβλεπτο Ιωαννίνων: 62χρονη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη

 


Η δολοφονία μιας 62χρονης γυναίκας στο χωριό Περίβλεπτος Ιωαννίνων, απασχολεί σήμερα την Αστυνομία Ιωαννίνων.

Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή από τον ανιψιό της στο κρεβάτι της, χτυπημένη με καραμπίνα στο στήθος της.

Από την μέχρι τώρα έρευνα της αστυνομίας, νούμερο ένα ύποπτος για την δολοφονία της 62χρονος, είναι ο 36χρονος ανιψιός της που ανακρίνεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων.

Σύλληψη τριών ανηλίκων στην Θεσπρωτία για απόπειρα διάρρηξης σπιτιού

 


 Συνελήφθησαν χθες (15-08-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών τρεις ανήλικοι ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμεναι αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κατοικία ημεδαπού χωρίς να τα καταφέρουν και λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Συμπληρώματα διατροφής: Πώς επηρεάζουν το ήπαρ;

 


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναθεωρημένης μελέτης, μία στις πέντε των προκαλούμενων από χημικά βλαβών του ήπατος προέρχεται από την αλόγιστη και μη ισορροπημένη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων βοτάνων, φαινόμενο που πριν από περίπου μία δεκαετία ήταν αρκετά σπάνιο.

Επίσης, διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά, βότανα και πρωτεΐνες. Επίσης λαμβάνουν και παράνομα αναβολικά στεροειδή, τα οποία είναι συνθετικές «εκδόσεις» της τεστοστερόνης και χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αθλητικής τους απόδοσης. Αντίστοιχα και στην Ευρώπη, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής.

«Σε γενικές γραμμές, οι βλάβες του ήπατος από συμπληρώματα δεν αποτελούν τον κανόνα. Ωστόσο, όταν γίνεται υπερκατανάλωση χωρίς σωστό σχεδιασμό, ή χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτος συνδυασμός συμπληρωμάτων, ή η λήψη τους διαρκέσει μεγάλες χρονικές περιόδους, ή επίσης συνδυαστούν με συμβατικά φάρμακα, μπορούν να γίνουν επιβλαβή», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General και συνεχίζει:

«Εκατοντάδες είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που σχετίζονται με ηπατική βλάβη και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και αποτελούν τη βασική αιτία που αποτυγχάνουν να προαχθούν ή αν έχουν απορριφθεί, να επανέλθουν στην αγορά.