Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Παρακάλαμος: Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά διοργανώνει «Γιορτή αγριογούρουνου» και "Κοπή πίτας" το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου

Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά διοργανώνει «Γιορτή αγριογούρουνου» και «Κοπή πίτας» το Σάββατο  6 Φεβρουαρίου στο κυλικείο της εκκλησίας, με το συγκρότημα του Χρήστου Χαλιγιάννη.

Συνάντηση Μερόπης Τζούφη με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ευριπίδη Γλαβά

Η Μερόπη Τζούφη – βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Ευριπίδη Γλαβά.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα επ’ αφορμής του ανοίγματος του Εθνικού Διαλόγου της Παιδείας και ιδιαίτερα στο θέμα της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η βουλευτής από την πλευρά της τόνισε πως η διάκριση ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να επανεξεταστεί εκ βάθρων, μετά από εξαντλητικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Επίσης, θα πρέπει να επιλεγούν εκείνα τα τμήματα που καλύπτουν τις ανάγκες της πανεπιστημιακές κοινότητας για διεπιστημονικές συνεργασίες, διακλαδικές και διατμηματικές επικοινωνίες, ενώ θα πρέπει να ενοποιηθούν οι επικαλύψεις γνωστικών αντικειμένων ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων

Δελτίο Τύπου

Πολύπλευρη ενημέρωση πολιτών για την πρόληψη Υγείας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
 Σε μια κατάμεστη αίθουσα από Ηπειρώτες της Αττικής η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία -σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας- διοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών Εκδήλωση Ενημέρωσης των Πολιτών για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καταξιωμένοι επιστήμονες ανέδειξαν με περιεκτικές και εύληπτες ομιλίες μια σειρά σημαντικών θεμάτων σε σχέση με τους παράγοντες Κινδύνου Καρδιοαγγειακών Νόσων, το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, την Άθληση και το ρόλο της σε σχέση με το Καρδιαγγειακό Σύστημα, τον Καρκίνο στους άνδρες και τις γυναίκες, την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, την Περιφερική Αγγειοπάθεια κ.ά. 
Συγκεκριμένα:
Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας
Υπέρταση
Ευάγγελος Μάτσακας, Διευθυντής Καρδιολογίας
Κάπνισμα
Στυλιανός Χαντανής, Διευθυντής Καρδιολογίας
Παχυσαρκία
Νίκος Πατσουράκος, Επιμελητής Καρδιολόγος
Άθληση και Υγεία της Καρδιάς
Ευαγγελία Στρουμπούλη, Επιμελήτρια Ακτινολόγος
Περιφερική Αγγειοπάθεια
Απόστολος Μπίσας, Διευθυντής Ουρολογίας
Καρκίνος Προστάτη
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας
Πρόληψη Καρκίνου στις γυναίκες
Γιώργος Λάτσιος, Επιμελητής Καρδιολόγος
Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
Στέφανος Φούσας, Σ. Διευθυντής-Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας.
Πώς θα αποφύγουμε το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου
Σε όλες τις ομιλίες το μήνυμα ήταν ότι η Πρόληψη και η Γνώση αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους της ανθρώπινης υγείας και αναμφισβήτητα συντελούν σε μια καλύτερη ζωή.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας βράβευσε την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΚΕ κ. Στέφανο Φούσα για τις άοκνες προσπάθειές που καταβάλλει για μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας και για την κοινωνική της προσφορά σχετικά με την πρόληψη και προαγωγή της ανθρώπινης υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί στις 26 Ιανουαρίου

Στις 26 Ιανουαρίου οι εξετάσεις ειδικής άδειας ταξί

Από τη Διεύθυνση Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται πως οι εξετάσεις ειδικής άδειας ταξί θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 9:00 π.μ., στην αίθουσα της Διεύθυνσης Μεταφορών (Δομπόλη 30).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση για τις άδειες πλανόδιου εμπορίου Π.Ε. Ιωαννίνων

Η Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Ιωαννίνων έχοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για χορήγηση αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου και το αίτημα για μετάθεση της τελικής ημερομηνίας υποβολής των αρχικών δικαιολογητικών, χορηγεί παράταση υποβολής αιτήσεως έως και την Παρασκευή 12/02/2016.
Οι ενδιαφερόμενοι για χορήγηση άδειας υπαίθριου πλανοδίου εμπορίου, σύμφωνα με τον Ν.4264/14 “Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις”, μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο 106) με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.1.Πιστοποιητικό ανεργίας
2.2.Πιστοποιητικό:
*Αναπηρίας 50% ή τυφλών
*Πολυτέκνων ή Τρίτεκνων
*Ανάπηρων του Ν.1370/44
*Γονέων ανήλικων τέκνων με αναπηρία
*Εγγραφής στα δημοτολόγια Ελλήνων Ρομά
*Απεξαρτημένων ατόμων
1.3.Υπεύθυνη δήλωση:
*Ότι δεν κατέχει ο ίδιος, ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού, άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος
* Ότι δεν είναι συνταξιούχος
1.4.Δύο (2) φωτογραφίες
2.5.Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δελβινάκι Πωγωνίου: Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε αποθήκη

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 39χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης σε αποθήκη στο Δελβινάκι Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σε βάρος ενός 39χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 04-11-2015 έως 5-11-2015, σε αποθήκη στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, όπου αφαιρέθηκαν διάφορα εργαλεία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.  

Πρέβεζα: Σύλληψη 29χρονης ημεδαπής για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα (21-01-2016) μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, μία 29χρονη ημεδαπή, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, η 29χρονη εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην πόλη της Πρέβεζας και σε έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν:
μία νάιλον συσκευασία με ηρωίνη (σε μορφή βράχου), βάρους (20,5) γραμμαρίων
μία νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης
δύο καρτέλες που περιείχαν (20) ναρκωτικά χάπια, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή
μία μεταλλική λεπίδα κοπής
χρηματικό ποσό των (600) ευρώ.
Η 29χρονη θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. 

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 22 και 33 ετών, για κλοπή στην Μπάφρα Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν, χθες (20-01-2016) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 33 και 22 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες χθες μετά τα μεσάνυχτα, εισήλθαν σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο στην Μπάφρα Ιωαννίνων και αφαίρεσαν (43) ξύλινες παλέτες, τις οποίες φόρτωσαν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.
Για την εξιχνίαση της κλοπής, ενεργήθηκαν εκτεταμένες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Το Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Όλες οι αλλαγές στις αντικειμενικές και τους φόρους

Αστικές περιοχές της χώρας κερδίζουν τις μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που υπεγράφη προχθές και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις που φθάνουν το 20,59% κερδίζουν οι δήμοι με αντικειμενικές αξίες της τάξεως των 1.700-1.750 ευρώ. Γενικά, οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται κατά 5% έως και 20,59% σε όσες περιοχές της χώρας κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 650 έως και 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ της ελληνικής επικράτειας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα με βάση τις παλαιές υψηλότερες αντικειμενικές τιμές. Εκτιμάται, ωστόσο ότι στους φορολογούμενους που πλήρωσαν υψηλότερο φόρο θα επιστραφεί η διαφορά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα για περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 400 ευρώ το τμ έως 650 το τμ δεν προβλέπεται μείωση τιμών.

Mέχρι το τέλος Γενάρη θα «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020

Οι  ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος Φεβρουαρίου

Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, θα «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τα προγράμματα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων, την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων και την ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προδημοσιεύσεις των οποίων έχουν αναρτηθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.
Με βάση τον σχεδιασμό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει τα καταθέτουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησής τους.
Τα τέσσερα προγράμματα είναι τα εξής:
1. Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων: Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατ. ευρώ.
2. Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.

Αναφορά του Βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου με θέμα «Χαρακτηρισμός Κοινοτήτων Αβγού και Πολύγυρου»

Αναφορά κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων με θέμα «Χαρακτηρισμός Κοινοτήτων Αβγού και Πολύγυρου».

«Πρόκειται για μια αδικία που έγινε σε βάρος των κοινοτήτων Αβγού και Πολύγυρου του Δήμου Δωδώνης οι οποίες αποχαρακτηρίστηκαν από ορεινές σε πεδινές, ενώ οι όμορες κοινότητες είναι όλες τους ορεινές. Η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την μη ομαλή καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Προτείνεται συνεπώς οι εν λόγω κοινότητες να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό και την κοπή της πίτας του, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00 στο κοσμικό κέντρο ''ΛΕΥΚΟΝΟΗ'' Αχιλλέως 69, Ίλιον

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 στο κοσμικό κέντρο ''ΛΕΥΚΟΝΟΗ'' Αχιλλέως 69, Ίλιον.
Ένα μεγάλο και γνήσιο ηπειρώτικο γλέντι με την συνάντηση της παραδοσιακής ζυγιάς του Θοδωρή Γεωργόπουλου και του μεγάλου Σάββα Σιάτρα θα μας σεργιανίσουν σε όλη την Ήπειρο μαζί με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛ: 6970354587 - 6945248112


ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 π.μ. έως 13:00

Συνάντηση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, Περιφερειάρχη Ηπείρου και του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου

Στη συνάντηση εργασίας για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού κ. Ευάγγελου Αποστόλου, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Ηπείρου κ. Εύη Παπανικολάου.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του εγκεκριμένου προγράμματος από την Ε.Ε., αναλύθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, που συνολικά ανέρχονται στο 37% των διατιθέμενων πόρων και αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο ρόλος του Υπουργείου στο τμήμα του προγράμματος που θα υλοποιηθεί από τις Περιφέρειες θα είναι επιτελικός - εποπτικός με στόχο να δημιουργηθεί ένας μόνιμος αποτελεσματικός μηχανισμός συνεργασίας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Ψήφισμα για το Ασφαλιστικό

  Αριθ. Πρωτ.: 2794       Αθήνα  20-1-2016
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 18-1-2016 συζήτησε τις σκληρές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου, επικαλούμενη προσχηματικά τη βιωσιμότητά του,  για την οποία  δε φταίνε οι εργαζόμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις εισφορές τους. Εισφορές που καταληστεύτηκαν από τις μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, από το κούρεμα του δημόσιου κρατικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή αλλά και την αδήλωτη μαύρη εργασία.
Η Κυβέρνηση με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνέχεια νομοθετικών ρυθμίσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, προχωράει παραπέρα και επιδιώκει να αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων για το 2016  1,8 δις ευρώ επιπλέον και για τα επόμενα χρόνια να περιορίσει την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση σε μια βασική (εθνική) σύνταξη - φιλοδώρημα.
Στα πλαίσια αυτά αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, με δικαίωμα ολόκληρης σύνταξης στις 12.000 ημέρες ασφάλισης (40 χρόνια), που για τις σημερινές  συνθήκες ελαστικών εργασιακών σχέσεων και υψηλής ανεργίας ειδικά η νέα γενιά καταδικάζεται σε σύνταξη προνοιακού επιδόματος.
Διαχωρίζει την κύρια σύνταξη σε βασική (εθνική), που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία στο όριο της φτώχειας (380-390 ευρώ) με πρόβλεψη του μνημονίου να συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε αναλογική που θα διαμορφώνεται από τις ατομικές εισφορές του ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο με μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και με βάση το προσδόκιμο ζωής, χωρίς καμία εγγύηση από το κράτος για το ποσό αυτό.
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, του ΕΚΑΣ και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων και η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα υπέρ- ταμείο, με στόχο η αξιόλογη περιουσία των εύρωστων να χρηματοδοτεί τα ελλειμματικά, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει για το 2015 και 2016 ποσό 2,5 δις ευρώ, για να πληρωθούν οι πιστωτές, στοχεύει στην αναδρομική εφαρμογή του νόμου και για συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από 15-20 χρόνια με αποτέλεσμα οι δραστικές μειώσεις όλων των συντάξεων να οδηγήσουν τους συνταξιούχους που με το πενιχρό εισόδημά τους χρηματοδοτούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους σε περαιτέρω φτωχοποίηση.
Αλλά και όσοι καταφέρουν και βγουν στη σύνταξη (67 χρονών), δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θα παίρνουν την "εθνική" σύνταξη των 384 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον, το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι περίπου 100 ευρώ.
Με τη νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων και τα λοιπά φοροεισπρακτικά μέτρα, την ακρίβεια και την τεράστια ανεργία η Ήπειρος πλήττεται και θα πληγεί ακόμα περισσότερο. Τα ερειπωμένα χωριά μας βασίζουν την επιβίωσή τους κατά μεγάλο μέρος στη σύνταξη (εισόδημα) των συνταξιούχων, που ζουν ή τα επισκέπτονται τακτικά.
Με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού θα πληγούν ιδιαίτερα η φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.ά.), γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.
Το αντιλαϊκό μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ, όπως και τα άλλα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα, που παίρνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο θα σημάνουν το οριστικό ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων διώχνοντας και τους τελευταίους από τα χωριά οδηγώντας στην οριστική ερήμωσή τους.
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών  καταδικάζει τα νέα ανάλγητα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και καλούμε τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας  αποφασιστικά και οργανωμένα μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις της αποδημίας.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ