Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Έρχονται κατασχέσεις σε χιλιάδες αγρότες για οφειλές προς ΟΓΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία απογειώθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ.
Μόλις το τελευταίο τρίμηνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των οφειλετών, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που έφτασαν τις 316.855 άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι τις 30/9/2016, στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί 50.624 αγρότες οφειλέτες στον ΟΓΑ με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 420.128.038 ευρώ.
Στους οφειλέτες που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν με εξόφληση ή διακανονισμό, αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» με την οποία ενημερώνονται ότι αν δεν ανταποκριθούν σε 20 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.
Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το ΚΕΑΟ, μετά την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων, κατάφερε να εισπράξει 16.910.509 ευρώ από τις οφειλές αγροτών στον ΟΓΑ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φεύγουν ακόμη και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων λόγω αδυναμίας καταβολής ακόμη και της ρυθμισμένης δόσης.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι:

H Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου «Ο Άγιος Δημήτριος» πανηγυρίζει τον προστάτη άγιος της, με εκδήλωση, στα γραφεία της, Διπύλου 5, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.

Ανακοίνωση 

 Σας προσκαλούμε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:30 το πρωί, στην αίθουσα μας, που βρίσκεται Διπύλου 5, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, να γιορτάσουμε τον  προστάτη μας Άγιο Δημήτριο.
Πίτες, μεζεδάκια και γλυκά όπως κάθε χρόνο θα διανεμηθούν από την Αδελφότητα και είναι ευπρόσδεκτα όποιος τα προσφέρει επιπλέον.
Τσίπουρο από το χωριό και κρασί δεν θα λείπουν!
Σας περιμένουμε όλους!!

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 26χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη, χθες (02-11-2016) το πρωί, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Συγκεκριμένα, ο 26χρονος μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα μας, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε συμμορία που εμπλέκεται σε υποθέσεις κλοπών από επιχειρήσεις, στο Βερολίνο Γερμανίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Σκούμα και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικού Διευθυντή Ιωάννη Βασιλάκου με τον Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Αργυροκάστρου κ. Arian Feri, στα Ιωάννινα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα (03-11-2016) στα Ιωάννινα, συνάντηση εργασίας του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Σκούμα και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικού Διευθυντή Ιωάννη Βασιλάκου, με τον Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Αργυροκάστρου για τα σύνορα και τη μετανάστευση, κ. Arian Feri .
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, συμμετείχαν ακόμη από ελληνικής πλευράς, ο Βοηθός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Αστυνομικός Διευθυντής Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης, ο αρμόδιος Υποδιευθυντής για θέματα συνοριακής φύλαξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Κιτσαράς και η αναπληρωτής Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, Υπαστυνόμος Α΄ Αλίκη Μάνδαλου.
Από την πλευρά της Αλβανικής Αστυνομίας συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Συνοριακής Φύλαξης Αργυροκάστρου, κ. Arben Nikolla, ο Προϊστάμενος Ανακριτικού Τμήματος Αργυροκάστρου, κ. Rami Ruci , ο Αξιωματικός Σύνδεσμος της Αλβανίας στη χώρα μας κ. Bujar Mema, ο Αξιωματικός Δικαστικής Αστυνομίας Αργυροκάστρου για τα σύνορα και τη μετανάστευση κ. Vilson Dine και η Υπεύθυνη Τμήματος Μετανάστευσης & Συνόρων κα Ludmilla Harshova.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στους τομείς του διασυνοριακού εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, αξιολογήθηκε και αναδείχθηκε το πολύ καλό επίπεδο της μέχρι τώρα αστυνομικής συνεργασίας και διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Γκόγκος Χρήστος: Απάντηση στον πρώην Δήμαρχο Δελβινακίου κ. Θανάση Μποζιάρη

Η εμμονή του πρώην Δημάρχου Δελβινακίου κ. Θανάση Μποζιάρη με τα του Δήμου Πωγωνίου δεν μου επιτρέπει, για λόγους πολιτικής ευθιξίας, να αφήσω αναπάντητο το τελευταίο του «άρθρο»:
Κύριε Μποζιάρη,
·  Ψήφος είναι η προσωπική προτίμηση την οποία δηλώνει κάποιος όταν ψηφίζει.
· Καταγγελιομανής είναι αυτός που αρέσκεται στις καταγγελίες, η πλειοψηφία των οποίων είναι άνευ λόγου και αιτίας.
· Μνήμη: Είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί γνώσεις ή εντυπώσεις και να τις ανακαλεί, όταν θέλει.
· Θρασύδειλος: αυτός που χαρακτηρίζεται από θράσος όταν δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο ή απειλή, ενώ αντίθετα δειλιάζει και υποχωρεί μόλις αντιμετωπίσει κάποιον ισχυρότερό του.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις λίγες μονάχα λέξεις θα μπορούσα να κάνω ένα λακωνικό σχόλιο στο τελευταίο σας «άρθρο», λέγοντάς σας ότι οι δημότες έχουν οξεία αντίληψη και επανειλημμένα έχουν δώσει την απάντησή τους σε όσα καταγγέλλετε με ρυθμό πολυβόλου, σε μία περίοδο που η μνήμη σας βρίσκεται σε «αγρανάπαυση». 
Ωστόσο θα ακολουθήσω διαφορετική οδό καθώς θεωρώ ότι χρησιμοποιείτε λάθος τακτική για να ασκήσετε πολιτική. Μία τακτική που είναι επιζήμια για την περιοχή και τους δημότες.
Η εμμονή σας με πρόσωπα του Δήμου Πωγωνίου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελείτε υπό τρικυμία εν κρανίω. Θα σας βοηθήσω, θυμίζοντάς σας ορισμένα γεγονότα κ. Μποζιάρη:
1.      Ήσαστε Δήμαρχος όταν προσλάβατε στο Δήμο Δελβινακίου σε μόνιμη θέση την κόρη σας κ. Μαριλένα Μποζιάρη, ως μηχανικό περιβάλλοντος. Τόση ανάγκη είχε ο Δήμος Δελβινακίου από Μηχανικό Περιβάλλοντος; Μπορείτε να μας παρουσιάσετε το έργο της στο Δήμο Δελβινακίου; Σας θυμίζω τις καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης περί φωτογραφικής προκήρυξης. Με χρήματα των φορολογουμένων «τακτοποιήσατε» την κόρη σας όμως το θράσος σας δεν τελείωσε εκεί. Σύντομα την ορίσατε Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας, σε ένα τμήμα που στην ουσία δεν υπήρχε καθώς  ο Δήμος Δελβινακίου εξυπηρετούνταν από την ΤΥΔΚ! Παράλληλα, με χρήματα των φορολογουμένων, στείλατε την κόρη σας για μεταπτυχιακό στην Κρήτη κι όταν επέστρεψε (υποτίθεται για να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της υπέρ του Δήμου), έκανε αίτηση για μετάταξη στα Γιάννινα (το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό).
2.    Ήσαστε Δήμαρχος όταν στο ΚΕΠ του Δήμου Δελβινακίου προσλήφθηκε, με δική σας απόφαση και σε μόνιμη θέση, κόρη αντιδημάρχου. Τυχαίο κ. Μποζιάρη; Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.
Υπάρχουν πολλά γεγονότα που μπορούν να αποδείξουν ότι λειτουργούσατε στο Δήμο Δελβινακίου ως μονάρχης. Ένας Δήμαρχος αποξενωμένος από τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου, δεν μπορεί να έχει ευρεία και παραγωγική αντίληψη. Όσα, κατά καιρούς, γράφετε μόνο χλεύη μπορούν να εισπράξουν. Ακόμη και οι πρώην συνεργάτες σας διαφωνούν κάθετα με το σκεπτικό σας. Δεν έχετε δε το  θάρρος να αναφέρετε ονόματα κι αυτό λέγεται θρασυδειλία.
Παρόλα αυτά, εμείς δεν μηδενίζουμε τίποτα και ακολουθούμε την τακτική των «σοφών» αντρών που ορίζει ότι πρέπει να κρατάμε κάθε τι καλό, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Ως εκ τούτου, προσλήφθηκε κι εργάζεται στο Δήμο Πωγωνίου, ως συνεργάτιδα Δημάρχου η δημοσιογράφος κ. Σοφία Τσέπα. Σας θυμίζω ότι ήσαστε εσείς αυτός που είχε προσλάβει την κ. Τσέπα, ως συνεργάτιδα Δημάρχου, στο Δήμο Δελβινακίου, με κύριο καθήκον την επιμέλεια της εφημερίδας του Δήμου. Ένα καθήκον που απόρρεε από την επαγγελματική της ιδιότητα. Σήμερα, η κ. Τσέπα έχει ένα ευρύ αντικείμενο που αφορά, μεταξύ άλλων, την επαφή με τους δημότες, την απάντηση των αιτημάτων τους και τη συνεργασία με τους Αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους. Σας θυμίζω και πάλι ότι μας κατηγορούσατε πως δεν δίνουμε άμεσες απαντήσεις στους κατοίκους της περιοχής.
Η πρόσληψη προσώπων που μπορούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο στο Δήμο και τους δημότες δεν μπορεί να είναι καταδικαστέα. Αντίθετα, το αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει τις επιλογές μας.  Η πρόσληψη όμως συγγενών σίγουρα αποτελεί ηθικό αδίκημα, κ. Μποζιάρη. Αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας!
Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου έχει την απόλυτη στήριξη των δημοτών που με την τιμητική τους ψήφο της χαρίζουν  την πλειοψηφία από την 1η Κυριακή των εκλογών. Ορισμένοι, μεταξύ αυτών κι εσείς κ. Μποζιάρη, επιμένουν να προσβάλλουν την επιλογή των δημοτών. Όσον αφορά στην επιβολή νόμου για συγκεκριμένο αριθμό θητειών στην Αυτοδιοίκηση, αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και φυσικά το υποστηρίζουμε όλοι μας.
Εν κατακλείδι, σε ανταπάντηση του σχολίου σας για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, σας θυμίζω το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Κι αν επιμένετε, πολύ ευχαρίστως να σας θυμίσω τα γεγονότα.

Χρήστος Γκόγκος,
Αντιδήμαρχος Πωγωνίου
Υπεύθυνος Προσωπικού

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής στην Πρέβεζα

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 17χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Επίσης, σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σε βάρος των γονιών του 17χρονου δράστη
Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση κλοπής από επιχείρηση στην περιοχή της Πρέβεζας και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 17χρονου ημεδαπού.
Επίσης, σχηματίσθηκε συμπληρωματικά δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, σε βάρος των γονιών του ανήλικου δράστη, ενός 39χρονου ημεδαπού και μίας 36χρονης ημεδαπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 17χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή από ανενεργή επιχείρηση στην Πρέβεζα, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 05 έως 07-10-2016, απ’ όπου αφαιρέθηκαν τα παρακάτω:
ένα τροφοδοτικό και ένα μηχάνημα συσκευασίας – διαλογής
τρία κλιματιστικά
τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές
δύο παράθυρα και δύο πόρτες αλουμινίου
διάφορα έπιπλα

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την Αλβανική Κυβέρνηση για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και τη προκλητική δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την Ακρόπολη

Δελτίο Τύπου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει την Αλβανική Κυβέρνηση για σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την εκδίωξη των Ελλήνων από τα σπίτια τους στη Χειμάρρα και τη προκλητική δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς», ναρκοθετώντας παράλληλα την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία του Ελληνικού και Αλβανικού λαού.
Οι αλβανικές προκλήσεις διαδέχονται μία την άλλη μετά την εκδίωξη των Ελλήνων από τα σπίτια τους στη Χειμάρρα και η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη. Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, όλα ελληνικής καταγωγής.
Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Οι σχετικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καλεί επιπλέον, την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις νόμιμες και διεθνείς ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν, τα συμφέροντα της Ελληνικής μειονότητας, η τήρηση του διεθνούς δικαίου, οι διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι ο Ελληνικός λαός, δεν ανέχεται τις διώξεις που υφίσταται οι ομοεθνείς μας, που κατοικούν στην Αλβανία και αν η Αλβανική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και νόμους, να προβεί στη λήψη μέτρων που θα δηλώνουν τη βούληση της Ελλάδος στη στήριξη των συμφερόντων των ομοεθνών μας που θίγονται βάναυσα, από την πολιτική της Αλβανικής κυβέρνησης.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Φιλιππιάδα: 6η Γιορτή Μανιταριών στο Δάσος του Ζηρού, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, διοργανώνει τη Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 την 6η  Γιορτή Μανιταριών στο Δάσος του Ζηρού. 
Η ημερίδα έχει στόχο τη γνωριμία με τα είδη μανιταριών που απαντώνται στο δασικό οικοσύστημα του Ζηρού, την ανάδειξη του ρόλου τoυς στη περιβαλλοντική αλυσίδα και γενικότερα τη σημαντικότητα των μυκήτων για την υγεία του δασικού οικοσυστήματος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν εισηγήσεις για τα μανιτάρια, περιήγηση και επιλεκτική συλλογή στο δάσος Ζηρού και αναγνώριση ειδών.
Η εκδήλωση θα λήξει με τη παραδοσιακή μανιταρόσουπα που θα προσφερθεί σε όλους τους παρευρισκόμενους. 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, την ΠΕΕΚΠΕ Ηπείρου και το Δήμο Ζηρού στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (Παιδόπολη λίμνης Ζηρού) και θα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, μαθητή και πολίτη.

Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκινούν στις 10:30 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 15:00 μ.μ.

Στρατίνιστα Πωγωνίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατίνιστας Πωγωνίου διοργανώνει στην 30η Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.


«ΚΑΛΕΣΜΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ»

      Ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Στρατίνιστας Πωγωνίου  σας προσκαλεί στην 30η Γιορτή Τσίπουρου, τη 12η  Νοεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού

30 χρόνια γιορτή τσίπουρου
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρατίνιστας διοργάνωσε την πρώτη γιορτή τσίπουρου στο χωριό, αλλά και στο νομό γενικότερα. 
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος τιμά την παράδοση και την ιεροτελεστία της απόσταξης του τσίπουρου που κάθε φθινόπωρο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις του τόπου μας και μία ευκαιρία να συναντηθούν συγχωριανοί και φίλοι από άλλους τόπους.
Φέτος, η γιορτή τσίπουρου είναι για μας ξεχωριστή. 
Το σημαντικό αυτό γεγονός για τη Στρατίνιστα είναι αφιερωμένο στη Μαρία Λάζου-Πορτολομαίου, τη γυναίκα που άφησε το στίγμα της στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και στο χωριό μας. 
Η Μαρία Λάζου-Πορτολομαίου μπορεί να μην καταγόταν από τη Στρατίνιστα, αλλά η Στρατίνιστα έγινε το δικό της χωριό.  
Σ΄ αυτήν τη σπουδαία γυναίκα των τεχνών και των γραμμάτων, τη δική μας Μαρία, την Μαρία που τέλεσε Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας επί σειρά ετών στον Πολιτιστικό Σύλλογο οφείλουμε πολλά.
Η γιορτή τσίπουρου περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, διαγωνισμό καλύτερου τσίπουρου, παραδοσιακό φαγητό, τσίπουρο από το χωριό μας και φυσικά γλέντι.
Σας περιμένουμε όλους για μια διαφορετική φθινοπωρινή απόδραση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος      Η Γραμματέας
Untitled-athanasia 
Untitled-athanasiaUntitled-athanasiaUntitled-athanasia
ΦΡΕΣΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ      ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ         

Δήμος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη για τη μη ένταξη του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου

Στις καλένδες ο οδικός άξονας Ιωαννίνων-Κακαβιάς

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη ένταξη του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου, απέστειλε στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο φτωχός και παραμελημένος Νομός Ιωαννίνων μπαίνει, για μία ακόμη φορά, στο περιθώριο καθώς τίθεται εκτός των μεγάλων έργων που εντάσσει το Υπουργείο Υποδομών στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα και το νέο ΕΣΠΑ.
Η σύνδεση της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά διαφαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολύπαθη περιοχή της Ηπείρου.
Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί έργο μεγίστης σημασίας με διακρατική υπόσταση και προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των είκοσι πέντε μεγάλων έργων παρά το ότι υπάρχει μελετητική ωριμότητα και πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Παρακαλούμε να εξετάσετε εκ νέου το θέμα, αλλάζοντας τους χειρισμούς σας σε θέματα μείζονος σημασίας για την ακριτική Ήπειρο. Η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας δεν έχει την πολυτέλεια να ελπίζει για την εκτέλεση μεγάλων έργων μετά το 2020».


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στο Νομό Ιωαννίνων, για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν, χθες (01-11-2016) στην Κακαβιά και το Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς υπηρεσιών της Διευθύνσεως Αστυνομίας Ιωαννίνων, τρεις αλλοδαποί, για καταδικαστικές αποφάσεις.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
  • Χθες αργά το βράδυ στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας, ποινής φυλάκισης δύο ετών και δεκαεννιά ημερών, για τα αδικήματα της αγοράς, πώλησης και κατοχής ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
  • Χθες το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 39 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου και καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:
1. Σε βάρος του 23χρονου, καταδικαστική απόφαση του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης, ποινής φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
2. Σε βάρος του 39χρονου, καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Φλώρινας, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές στα Ιωάννινα για παράνομο έρανο

Συνελήφθησαν, χθες (02-11-2016) το μεσημέρι στα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαπές, για διενέργεια εράνου, για λογαριασμό αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια.
Πρόκειται για δύο γυναίκες, ηλικίας 58 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για νομοθεσία περί παιγνίων, εράνων και λαχειοφόρων αγορών.
Στην κατοχή τους καθώς και σε έρευνα στο αυτοκίνητο της 58χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
17 μπλοκ αποδείξεων
122 βιβλία και 131 ημερολόγια,
το χρηματικό ποσό των 110 ευρώ.

Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Νεφώσεις, τοπικές βροχές κατά περιόδους και μεμονωμένες καταιγίδες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στην Ήπειρο με νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Αναλυτικά:
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου αρχικά θα επικρατούν νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και έως το μεσημέρι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.
Τις πρωινές ώρες σε αρκετές περιοχές στο εσωτερικό της περιφέρεια θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να εκδηλώνονται κατά περιόδους τοπικές ασθενείς βροχές, οι οποίες στα νότια και δυτικά τμήματα της Ηπείρου ενδέχεται το απόγευμα να ενισχυθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νότια-νοτιοδυτικά και δεν θα ξεπεράσουν τα 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές, και θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς στα πεδινά τμήματα, 11 έως 20 στα παράκτια, 4 έως 17 στα ημιορεινά και από 2 έως 15 βαθμούς στις ορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουμε στην Ήπειρο, με τις νεφώσεις όμως και τις τοπικές βροχές να παραμένουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοδυτικά έως 3 και τοπικά 4 μποφόρ.

Όλο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μόνο αν το αγοράσετε ως το τέλος του 2016

Τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να ετοιμάσουν την απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης ζητά να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να μπορέσουν να λάβουν χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές την επιδότηση που αντιστοιχεί στα πραγματικά λίτρα που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με το «Βήμα», όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Όμως όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από το συνολικό κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης. 
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να λάβουν το μισό ή το 1/3 της επιδότησης που δικαιούνται αν δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.
Το σύστημα αυτό ίσχυσε και την περίοδο 2015-2016, με την διαφορά όμως ότι η πρώτη δόση του επιδόματος έτυχε να είναι σχετικά ισοϋψής με την δεύτερη. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Οικονομικών μπόρεσε δίνοντας 1 εκατομμύριο μόλις παραπάνω, να φτάσει το συνολικό κονδύλι για όλους (106 εκατομμύρια ευρώ συνολικά έναντι πρόβλεψης 105 εκατ. στον προϋπολογισμό) και να μην χρειαστεί να περικόψει εκ των υστέρων σε κανέναν την β΄ δόση του επιδόματος.

ΟΑΕΔ: Τα πέντε βασικότερα προγράμματα για ανέργους που βρίσκονται σε εξέλιξη

Τα πέντε βασικότερα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού:
-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». 
Μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι που θα απασχοληθούν από το πρόγραμμα είναι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιταγή επανένταξης αποτυπώνει τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας για τους ανέργους που τη δικαιούνται σε επιχορήγηση της απασχόλησής τους.
- Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Επιβεβλημένη η υπνοενδοσκόπηση

Επιβεβλημένη κρίνεται πλέον από τους Ω.Ρ.Λ η υπνοενδοσκόπηση για τη σωστή αντιμετώπιση των υπνικών διαταραχών( άπνοιας, ροχαλητό .κ.λ.π).
Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,  η χειρουργική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.
«Η υπνοενδοσκόπηση είναι ενδοσκόπηση από τη ρινική θαλάμη μέχρι το λάρυγγα με φαρμακευτικό ύπνο» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει .
«Η χρήση στο εξωτερικό γίνεται βάση πρωτοκόλλου, ενώ στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται επιβεβλημένη, κυρίως, λόγω των πολύ συχνών αποτυχιών στην χειρουργική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας».
Η υπνοενδοσκόπηση  διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και γίνεται μεαναισθητικά φάρμακα που προκαλούν  ύπνο που μοιάζει με τον φυσιολογικό, με στόχο τη μίμηση της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού σαν να κοιμάται φυσιολογικά ο ασθενής. Χρησιμοποιείται τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Τόσο η διενέργεια, όσο και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο (αν είναι δυνατό να υπάρχουν και σχετικές διεθνείς πιστοποιήσεις), για μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια.
Για τους ενήλικες:
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ οι ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση που περιλαμβάνει:
Ø Χειρισμό Müller,
Ø Πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία,
Ø Αξονική και μαγνητική τομογραφία ανώτερων αεραγωγών.