Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Απάντηση σχετικά με το δημοσίευμα για το συμβάν στο γήπεδο Παρακαλάμου

 


Σήμερα το πρωί περίπου κατά τις 10, αντιλήφθηκα στο Parakalamos city κάποιες φωτογραφίες, με τον τίτλο του θέματος «Ελάχιστο χιόνι στην κοιλάδα του Άνω Καλαμά». Ανάμεσα στις φωτογραφίες διέκρινα και την επίμαχη φωτογραφία όπου προφανώς αυτοκίνητο εισήλθε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Αμέσως συνομίλησα με το μέλος της ομάδος του Αγροτικού Αστέρα κ. Σανιδά Ευάγγελο και μου είπε ότι και ο ίδιος είδε την ίδια φωτογραφία παρόντος και του Ζότα Δημήτρη (τερματοφύλακας της ομάδος).

Καταδικάσαμε το γεγονός και αμέσως εγώ ο ίδιος αγόρασα νέα αλυσίδα με λουκέτο και τα τοποθέτησα εκ νέου στην πόρτα. Τονίζω πως καθ΄ όλη την διάρκεια του διαστήματος όπου δεν τελούνται ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, οι εργασίες συντήρησης του γηπέδου εκτελούνται κανονικότατα.

Κούρεμα χόρτου, αγορά λιπασμάτων, αγορά ειδικών φαρμάκων για να αντέξει το χόρτο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τις προηγούμενες ημέρες καθαρίστηκε και ο χώρος εξωτερικά των εγκαταστάσεων από το σκαπτικό του Δήμου και φορτηγό. 

Κλείνοντας σας αναφέρω πως η πόρτα ήταν κλειστή.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Υπουργείο Παιδείας: Αλλάζει η ώρα αποχώρησης μαθητών από τα νηπιαγωγεία

 


Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας, κας Νίκης Κεραμέως αλλάζει η ώρα κατά την οποία θα αποχωρούν οι μαθητές από τα νηπιαγωγεία.

Αναλυτικά η απόφαση:

«Τροποποιούμε την ώρα αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13:00’ σε 13:10’».

Πώς μετακινούνται από και προς το σχολείο γονείς και κηδεμόνες των μαθητών:

Επιλογή 4 στο SMS και αποστολή στο 13033

Η επιλογή 4 αντιστοιχεί σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

ΕΟΔΥ: Είκοσι νέοι θάνατοι σήμερα, 510 νέα κρούσματα

 


7  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι νέοι θάνατοι, 510 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.370, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.721 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.355 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

323 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 225 (69.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.028 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.441 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.213 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Εικόνες ντροπής από το γήπεδο Παρακαλάμου

 


Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίαζε το γήπεδο Παρακαλάμου το πρωί του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου.

Μετά την βραδινή χιονόπτωση κάποιοι θεώρησαν «καλό» να μετατρέψουν τον αγωνιστικό χώρο σε πίστα  αγώνων για αυτοκίνητα.

Η Δημοτική Αρχή έχει λάβει γνώση για το συμβάν;

Πενήντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (71.203) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.818) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.555) παραβάσεις και (24) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.256) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(288) στην Αττική,

(133) στη Θεσσαλονίκη,

(133) στην Κεντρική Μακεδονία,

(97) στη Στερεά Ελλάδα,

(94) στη Θεσσαλία,

(89) στην Κρήτη,

(86) στην Πελοπόννησο,

(81) στη Δυτική Ελλάδα,

(76) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(55) στην Ήπειρο,

(52) στα Ιόνια Νησιά,

(41) στο Βόρειο Αιγαίο,

(21) στη Δυτική Μακεδονία και

(10) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (82.068) ομοειδείς παραβάσεις.

(268) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (258) πρόστιμα 300 ευρώ και (10) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(59) στην Αττική,

(35) στην Κεντρική Μακεδονία,

(30) στην Κρήτη,

(22) στο Βόρειο Αιγαίο,

(22) στην Ήπειρο,

(20) στη Στερεά Ελλάδα,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στη Θεσσαλονίκη,

(13) στη Δυτική Ελλάδα,

(12) στα Ιόνια Νησιά,

(8) στη Θεσσαλία,

(7) στην Πελοπόννησο,

(5) στο Νότιο Αιγαίο και

(4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (28.693) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (27.256) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.437) των (150) ευρώ.

(31) παραβάσεις και (24) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος με είδη δώρων και υπόδησης, επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο,

3 συλλήψεις προσωρινά υπευθύνων ισάριθμων οίκων ανοχής, επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ έκαστο στους ιδιοκτήτες και από 3.000 ευρώ στις προσωρινά υπεύθυνες. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν (2) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, πρόστιμο 5.000 ευρώ σε κατάστημα ψιλικών και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και πρόστιμο 3.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου, 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο,

πρόστιμο 5.000 ευρώ σε καφενείο για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου και (5) θαμώνων για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και για τα τυχερά παίγνια. Επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας στο κατάστημα, ενώ στους (5) θαμώνες επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ έκαστο για παραβίαση περιορισμού κίνησης (σχετ. το από 16-01-2020 Δελτίο Τύπου).

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου-ψητοπωλείου, πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

σύλληψη ιδιοκτήτριας κομμωτηρίου και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (759) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (867) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις,

Στα Ιόνια Νησιά, συνελήφθη διοργανωτής και (10) άτομα που συμμετείχαν σε ιδιωτική εκδήλωση σε οικία, όπου διεξαγόταν παράνομα τυχερά παίγνια. Επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον διοργανωτή και (10) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης (σχετ. το από 16-01-2020 Δελτίο Τύπου).

Στη Θεσσαλία, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ελάχιστο το χιόνι που έπεσε στην πεδιάδα του Άνω Καλαμά

 

Τελικά η κακοκαιρία «Λέανδρος» πέρασε από τον Άνω Καλαμά, αλλά  δεν ήταν «γενναιόδωρη».

Το χιόνι έπεσε στα χωριά του κάμπου ήταν ελάχιστο.

Αντίθετα στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων η χιονόπτωση είχε μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

Εκεί εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

Από το πρωί τα μηχανήματα της  Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου καθαρίζουν το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ρίχνουν  αλάτι.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου,  ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ θα ακολουθήσει πτώση της θερμοκρασίας και παγετός.











Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός, που διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (15-01-2021) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, που διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα από το Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των

Ιταλικών Αρχών για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, με το οποίο καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης -2- ετών και χρηματική ποινή -5.000- ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Κορωνοϊός: Στη Φάση 2 των κλινικών μελετών εμβόλιο που δεν χρειάζεται δεύτερη δόση

 


Ένα νέο mRNA εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο δεν χρειάζεται δεύτερη δόση, έλαβε το πράσινο φως για να αρχίσει κλινικές δοκιμές Φάσης 2 σε ΗΠΑ και Σιγκαπούρη.

Το εμβόλιο ARCT-021 αναπτύσσει η εταιρεία Arcturus Therapeutics, μία φαρμακευτική εταιρεία με ειδίκευση στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων με τεχνολογία mRNA.

Την αδειοδότηση για την Φάση 2 των κλινικών δοκιμών του στις ΗΠΑ έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA). Τα προσωρινά δεδομένα της αναμένονται εντός των πρώτων μηνών του 2021, με την Φάση 3 να προγραμματίζεται να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία θα μπορέσει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση υπό προϋποθέσεις (Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης, Emergency Use Authorization) το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη Σιγκαπούρη, η αρμόδια Αρχή Επιστημών Υγείας (Health Sciences Authority, HSA) αξιολόγησε τα ίδια στοιχεία με την FDA. Ενέκρινε την Φάση 2 της μελέτης, καθώς τα δεδομένα από την Φάση 1/2 της μελέτης έδειξαν ότι το εμβόλιο ARCT-021 γίνεται καλά ανεκτό,  ενώ προκαλεί χυμική και κυτταρική ανοσία (ανοσογονικότητα).

Το εμβόλιο ARCT-021 της Arcturus Therapeutics είναι πολύ χαμηλής δόσης και εντελώς απαλλαγμένο από οποιουδήποτε είδους ιικό υλικό: χωρίς ιό, χωρίς «όχημα μεταφοράς» ιού, χωρίς ανοσοενισχυτικά. Παράγεται με μια πρωτοποριακή τεχνολογία αυτοαντιγραφής και πολλαπλασιασμού του mRNA (τεχνολογία (STARR ™), το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνεται στον οργανισμό με ένα καινοτόμο σύστημα λιπιδίων (σύστημα LUNAR®). Και οι δύο αυτές τεχνολογίες είναι ιδιοκτησία της Arcturus. Ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός εκπληκτικού εμβολίου για την προστασία εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Στα λευκά ξύπνησε το Πωγώνι

 

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο Πωγώνι, τα ξημερώματα του Σαββάτου.


Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έκανε το πέρασμά της και από την Ήπειρο.

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής άρχισε να χιονίζει στις ορεινές, στις ημιορεινές,  αλλά και στις πεδινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου βρήκε το Πωγώνι ντυμένο στα λευκά.








Πρόγραμμα δειγματοληψιών για κορωνοϊό «μέσα από αυτοκίνητο» (Drive through), την ερχόμενη εβδομάδα (18/01/2021 έως 24/01/2021)

 


Μια ακόμη δειγματοληψία για κορωνοϊό «μέσα από αυτοκίνητο» (Drive through) διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ την ερχόμενη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου) στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (ώρες 9.00- 14.00).

 Για τη διενέργεια ελέγχου, είναι απαραίτητοι οι αριθμοί ΑΜΚΑ και κινητού τηλεφώνου.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κινητών Μονάδων Ε.Ο.Δ.Υ.                   

Εκτός των δειγματοληψιών «μέσα από αυτοκίνητο»,  για την      ερχόμενη εβδομάδα (18/01/2021 έως 24/01/2021) έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δειγματοληψίες για covid-19.

• 18/01   

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής

-Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους

προσέρχονται στο νοσοκομείο.

- Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους

προσέρχονται στο νοσοκομείο

  -ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

- Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

• 19/01

-  Δειγματοληψία στην δομή ασυνόδευτων «Hotel Dendro» (Κόνιτσα) σε εργαζομένους και ωφελούμενους

- Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

- Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Ι Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής    

20/01 

- Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

- Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους

προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους

προσέρχονται στο νοσοκομείο

- ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής

  - Δειγματοληψία σε 250 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• 21/01

- Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

- Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους

          προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Π.Γ.Ν.Ι Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους

          προσέρχονται στο νοσοκομείο

- Δειγματοληψία στο Ίδρυμα Νεομάρτυρας Γεώργιος

- Καλπάκι, σταθερό σημείο για δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες της περιοχής

• 22/01

-  Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

-  Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται στο νοσοκομείο.

- Π Π.Γ.Ν.Ι Πύλη Εξωτερικών Ιατρείων δειγματοληψία σε όσους προσέρχονται  στο Νοσοκομείο

- ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς

- Δειγματοληψία στο Ίδρυμα Νεομάρτυρας Γεώργιος

• 23/01

  - Δειγματοληψία στην Κιβωτό Πωγωνιανής

  - Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

- Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους

προσέρχονται στο νοσοκομείο

• 24/01

 - Σταθερό σημείο Χατζηκώστα  (rapid δειγματοληψίες  για το κοινό)

  -  Π.Γ.Ν.Ι Κεντρική Πύλη δειγματοληψία σε όσους  προσέρχονται στο νοσοκομείο

- ΤΕΠ Π.Γ.Ν.Ι. δειγματοληψία μόνο σε συνοδούς.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Διάλεξη με θέμα “Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων”, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 18:00

 


“Εκπαίδευση και προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων παιδιών και εφήβων” είναι το θέμα της πέμπτης διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 18:00, με εισηγητή τον κύριο Αναστάσιο Δ. Χατζή, Παιδίατρο - Εντατικολόγο, πρώην Συντονιστή - Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων η Αγία Σοφία.

Η διάλεξη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα παρουσιαστούν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς αλλά και παιδιά, καθώς και μέτρα πρόληψης και προφύλαξης χώρων εντός των οποίων κινούνται ή βρίσκονται παιδιά.

Η διάλεξη έχει ως στόχο της την ενημέρωση και την πρόληψη με σκοπό την αποφυγή των ατυχημάτων, τα οποία διεθνώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου της παιδικής ηλικίας (50% των θανάτων) αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για τη δια βίου αναπηρία παιδιών με επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους και στη γενικότερη επιβίωσή τους.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συνδέσμου https://bit.ly/AtiximataPaidionIPH2012021  και της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG στο Facebook.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (18/01-24/01/2021)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (18 έως 24 Ιανουαρίου 2021) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/01/2021

 Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 -01:00

 ΤΡΙΤΗ 19/01/2021

 Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 -15:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2021

 Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο-Σκαμνέλι-Ηλιοχώρι-Βρυσοχώρι. 18 :00 -01:00

 ΠΕΜΠΤΗ 21/01/2021

 Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο. 08:00 -15:00

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/01/2021

 Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00 -01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2021

 Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08:00 -13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/01/2021

 Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγ. Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κ.Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00-01:00

 ΤΡΙΤΗ 19/01/2021

 Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Σταυροσκιάδι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες. 08:00-15:00

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2021

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 21/01/2021

 Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/01/2021

Kέδρος-Πετροβούνι-Ποτιστικά-Παλαιοχώρι Συρράκου-Μιχαλίτσι-Βαπτιστή-Χουλιαράδες. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2021

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00-13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/01/2021

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος18.00- 01.00

ΤΡΙΤΗ 19/01/2021

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2021

Γρίμποβο – Κορφοβούνι-Έλατος-Αμμότοπος-Πιστιανά-Ροδαυγή-Σκούπα-Δαφνωτή 18.00-01.00

 ΠΕΜΠΤΗ 21/01/2021

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή 08.00- 15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/01/2021

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα 08.00- 15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2021

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά-Μηλιανά-Γρέβια-Πηγές 08.00-15 .00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/01/2021

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 19/01/2021

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.

08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2021

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 21/01/2021

Νικολίτσι-Άσσος-Πολυστάφυλο-Μελιανά-Παπαδάτες-Γαλατάς-Ριζοβούνι-Τύρια-Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH  22/01/2021

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/01/2021

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/01/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 19/01/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/01/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 21 /01/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 /01/2021

Αετός-Άνω Παλαιοκκλήσι-Κάτω Παλαιοκκλήσι-Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)-Χλωμός-Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 /01/2021

 Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά 08:00-15:00

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη και την εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Μακρύς είναι ο δρόμος προς την ελευθερία από τα περιοριστικά μέτρα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού για τις εγκύους και όσες βρίσκονται εν μέσω διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των προσπαθειών απόκτησης παιδιού δεν συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Αν και όλες οι μελέτες αποδεικνύουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας, εν τούτοις στις μελέτες αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν ομάδες εγκύων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο, αλλά ακόμα και για τον υποψήφιο πατέρα που μαζί με τη σύντροφό του ακολουθούν κάποιο πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις συστάσεις των πλέον έγκυρων επιστημονικών οργανισμών για τον εμβολιασμό των γυναικών που περιμένουν ή θέλουν να αποκτήσουν σύντομα παιδί, μας μεταφέρει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE)

Σε πρόσφατη επισκόπηση (12/01/2021) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνεται σαφώς ότι άνδρες και γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω θεραπείας γονιμότητας ή οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εμβολιαστούν μόνο αν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 ή συνεχής έκθεση στον κορωνοϊό λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.