Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του συλλόγου

 


Το νέο Δ.Σ. αποτελείτε από τους:

Πρόεδρος: ΤΣΑΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

Αντιπρόεδρος: ΜΗΤΣΙΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Γραμματέας: ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ

Ταμίας: ΦΛΙΝΤΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ

Μέλος: ΧΑΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος: ΓΚΕΓΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

Ευχαριστούμε όσους τίμησαν την διαδικασία!!

Το νέο Δ.Σ εγγυάται την διαφάνεια και την συνέχιση των καλών πεπραγμένων των προηγούμενων διοικήσεων.

Με νέα πνοή ανθρώπων, όραμα, αξιοπιστία και αγάπη για το χωριό μας!

Ξεκινάμε.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τον καύσωνα

 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει οδηγίες προς τους πολίτες ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν από την Τρίτη 27 Ιουλίου στη χώρα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr ) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Ξεκίνησαν οι 11.700 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια

 


Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, καλούνται να υποβάλουν αίτηση-δήλωση προτιμήσεων περιοχών/μουσικών σχολείων για μόνιμο διορισμό οι εγγεγραμμένοι στους:

(α) τελικούς πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ79.01, και

(β) τελικούς πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας υποψήφιων εκπαιδευτικών κλάδων ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ33 και ΠΕ78.

Οι αιτήσεις - δηλώσεις περιοχών προτίμησης/μουσικών σχολείων υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) (https://opsyd.sch.gr ).

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς μας να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για μόνιμο διορισμό, ενισχύοντας το σημαντικότερο κεφάλαιο της παιδείας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της.

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι σήμερα, 2.070 νέα κρούσματα

 


13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε θάνατοι σήμερα, 2.070 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.070, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.791 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -3.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 7:30 μ.μ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση στο κανάλι του Δήμου Πωγωνίου στο Youtube.

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 7:30 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

  1. Έγκριση 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2021.

Λύση σύμβασης Δημοτικού Καταστήματος Κοιν.  Άνω Ραβενίων.

Κατανομή επιχ/σης από ΥΠ.ΕΣ. για Σχολικές Επιτροπές.

  1. Έγκριση παραχώρησης στην Κοινωφελή Επιχ/ση του Δήμου του Δημοτικού κτηρίου στο «Χάνι Δελβινάκι» [Εκθετήριο Αγροτικών Προϊόντων].
  2. Διάθεση καυσοξύλων ατομικών αναγκών σε μόνιμους κατοίκους των Κοιν/των: Κεφαλοβρύσου – Ωραιοκάστρου & Ζαραβίνας.
  3. Έγκριση παροχών  ύδρευσης εκτός οικισμού.
  4. Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων.
  5. Έγκριση Πρακτικού Επιτροπής Προστασίας Δημοτικής Περιουσίας Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου [Για την Κοιν/τα Παλαιοπύργου].
  6. Έγκριση δαπάνης ΔΕΔΔΗΕ, για  σύνδεση νέας παροχής  με το Δίκτυο Μέσης Τάσης, για Δημοτικό ακίνητο στην Κοιν.  Δημόκορης.
  7. Ονοματοδοσία οδών Κοιν/τας Δελβινακίου [Πρόταση Τ.Σ. Δελβινακίου].

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Ποδηλατοδρομία στο Δελβινάκι

 


Με τη συμμετοχή σαράντα (40) ποδηλατών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουλίου  η 1η  ποδηλατοδρομία που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας χρήσης του ποδηλάτου.

Οι ποδηλάτες, μικροί και μεγάλοι, ξεκίνησαν από το Δημαρχείο Δελβινακίου, έφτασαν στην Αγία Παρασκευή και επέστρεψαν στο Δημαρχείο όπου τους δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι.

Τους ποδηλάτες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δελβινακίου κ. Γιώργος Τσώνης ενώ οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης και Νικολαος Γαλίτσης συνεχάρησαν το Συμβούλιο για την πρωτοβουλία,  ευχόμενοι η ποδηλατοδρομία να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή περισσότερων ποδηλατών.

Την ποδηλατοδρομία παρακολούθησαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσαραώσης καθώς και κάτοικοι του χωριού.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 25 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 116.795 έλεγχοι, από τους οποίους οι 71.478 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 137 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

98 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 96 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

24 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

22 στη Στερεά Ελλάδα,

18 στη Θεσσαλονίκη,

10 στο Βόρειο Αιγαίο,

 8 στην Ήπειρο,

 6 στη Πελοπόννησο,

 3 στη Θεσσαλία,

 2 στην Κεντρική Μακεδονία,

 2 στη Δυτική Ελλάδα,

 1 στα Ιόνια Νησιά,

 1 στη Δυτική Μακεδονία,

 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.006 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.774 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.232 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.970 ομοειδείς παραβάσεις.

27 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Αττική, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 3 πελάτες μίνι – μάρκετ, για μη χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.930 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.247 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 328 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εορτασμός προς τιμή της Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο

 

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής,  τελέστει Θεία Λειτουργία στο  ξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Επίκαιρη ερώτηση, “Ασύδοτες οι τράπεζες με ευθύνη της κυβέρνησης”

 


Επίκαιρη ερώτηση για το καίριο ζήτημα των καταχρηστικών και άδικων χρεώσεων των τραπεζών στις διάφορες συναλλαγές που πραγματοποιούν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «αυξανόμενες βαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες των πολιτών προς φορείς, όπως την Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), για τις υπέρογκες, καταχρηστικές και άδικες χρεώσεις των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαμαρτύρονται εντόνως ότι επιβαρύνονται με αδικαιολόγητα ποσά για συναλλαγές που πραγματοποιούν όπως η ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, η ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μεταφορά κεφαλαίων κτλ».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι προσφάτως μάλιστα, επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα, για την καταχρηστική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη με έξοδα έρευνας, ελέγχου αιτήματος και έγκρισης δανείου, κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ1-798/2008, ύστερα από καταγγελία δανειολήπτη στεγαστικού δανείου και την κίνηση των σχετικών διαδικασιών από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ..

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την αδικαιολόγητη αύξηση των χρεώσεων και προμηθειών από τις τράπεζες, εκφράζουν μεταξύ άλλων φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών-Πολιτών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καθώς και πλήθος εμπορικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς σημειώνουν ότι «οι τράπεζες προχωρούν σε υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές, επιβαρύνοντας για ακόμη μια φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από 1η Ιουλίου αυξήθηκε το κόστος για την αποστολή εμβάσματος σε άλλη τράπεζα ή στο εξωτερικό από 1€ στο 1,40€. Ποσό καθόλου αμελητέο, καθόσον μια επιχείρηση σε καθημερινή βάση έχει πλήθος συναλλαγών και αθροιστικά συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Ο Π. Κουρουμπλής τονίζει ότι «εν μέσω πανδημίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι τράπεζες με τεχνάσματα να χρεώνουν τους πολίτες αδικαιολόγητα και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πελώρια που άφησε ασύδοτους τους τραπεζίτες τα τελευταία δύο χρόνια».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού αυτής της προκλητικής ασυδοσίας του τραπεζικού συστήματος, που επιβαρύνει τους πολίτες;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να απαιτήσει την άρση των υπερβολικών επιβαρύνσεων στις συναλλαγές που διενεργούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Έρχεται νέο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου

 


 Έως 39 βαθμούς τη Δευτέρα

 

Από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα παρατεταμένης διάρκειας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 42 βαθμούς κελσίου.

Αίθριος καιρός θα επικρατήσει της Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν κατά τις μεσημεριανές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικά όμβροι μικρής διάρκειας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 38 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 34 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς.

 

ΠΗΓΗ: www.meteo.gr

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα  26 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πέρδικας, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Δημαρχείο Κόνιτσας, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Πληρωμές του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από 26 έως 30 Ιουλίου, για συντάξεις, αναδρομικά και επιδόματα

 


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε 5,6 εκατ. δικαιούχους θα καταβληθούν από 26 έως 30 Ιουλίου.

Ειδικότερα:

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν την περίοδο 26-30 Ιουλίου οι εξής πληρωμές:

-Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί καταβολή ύψους 248.163 ευρώ για 19 δικαιούχους του Πολιτισμού (θέατρα). Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι πληρωμές προς τους εν λόγω ανάλογα με τον ρυθμό εκκαθάρισης των επιχορηγήσεων.

-Την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

α) Περίπου 19 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 45.041 δικαιούχους ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο σε εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο τουρισμού, σε συνέχεια υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

β) 10,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 20.683 δικαιούχους Καλλιτέχνες, Τουριστικούς Συνοδούς και Ξεναγούς

γ) 1,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε 5.023 εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που αφορά στους μήνες Ιανουάριο 2021-Μάιο 2021.

Κολύμβηση: Τι προσφέρει στους ηλικιωμένους;

 


Η ζωή των ανθρώπων είναι περίπλοκη και απαιτητική σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά μετά τα 65 μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν νέο κόσμο, όπου τα προβλήματα υγείας είναι αυξημένα. Τα όπλα μας για την αντιμετώπισή τους είναι τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικά από αυτά, όμως, θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εμφανιστούν, βάζοντας απλώς την άσκηση στην καθημερινότητά μας. 

Ωστόσο, το να παραμείνουν ενεργοί οι ηλικιωμένοι τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο. Μεταξύ άλλων, ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις μπορούν να καταστήσουν την άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη και γι’ αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν. Όμως, οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις.

«Η κολύμβηση ωφελεί την υγεία, την ευεξία, την ψυχική κατάσταση και επομένως προσφέρει καλή ποιότητα ζωής σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 65. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, για παράδειγμα, αναφέρει ότι η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό μπορούν να είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων στους ηλικιωμένους, χάρη στη βελτίωση της ισορροπίας και στην ενίσχυση των μυών του κορμού που προσφέρει.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές άσκησης, έχει χαμηλό αντίκτυπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού», επισημαίνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου, και μας εξηγεί συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης στους ηλικιωμένους: