Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Από 1 Ιανουαρίου 2017 και μετά οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

Κατά το έτος 2017 σε 14%,
Κατά το έτος 2018 σε 17%,
Και από 1 Ιανουαρίου 2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Μέχρι σήμερα οι Αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν, μια από τις επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες με τις εξής εισφορές:


 Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από 1 Ιανουαρίου 2017 και μετά:

Πλήθους κόσμου στην κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο Χίλτον


Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2016

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα «Εσπερίδες» του Ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, παρουσία πολύ μεγάλου πλήθους κόσμου, απόδημων Πωγωνησίων και άλλων Ηπειρωτών, έκοψαν την πίτα τους. Την βασιλόπιτα έκοψε και ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τους Πωγωνησίους, τους οποίους θέλει να γνωρίσει καλύτερα, και ανέπτυξε τα σχέδιά του για δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της Βελλά. Για τις προοδευτικές αυτές πρωτοβουλίες του Σεβασμιότατου κ.κ. Μάξιμου, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με τα σωματεία της Αποδημίας στην Αθήνα, η Ομοσπονδία του απένειμε μαζί με το Δήμο Πωγωνίου τιμητική διάκριση. Ο Σεβασμιότατος συγκινημένος ευχαρίστησε το ΔΣ της Ομοσπονδίας και τη Δημοτική Αρχή για την τιμή που του εγένετο.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Νικόλαος Γαλίτσης και Στέλιος Κουκουλάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου Βασίλης Μάτσας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γεώργιος Δόσης, ο ιδιοκτήτης των Σχολών Γείτονα φίλος κ. Λευτέρης Γείτονας, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Άνω Καλαμά κ. Στεργίου και Μουργκάνας, Ηπειρώτες Καθηγηταί Πανεπιστημίων, πρόεδροι και άλλοι εκπρόσωποι αδελφοτήτων και φορέων της αποδημίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσσας και η πρεσβυτέρα Σταματία, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, εκ μέρους του ιδρύματος προστασίας μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου».
Ακολούθησε ενημέρωση από το Δήμαρχο Πωγωνίου για τα προβλήματα που του έθεσαν οι Αδελφότητες των 62 οικισμών του Δήμου δια της Ομοσπονδίας, υπεσχέθη ότι θα γίνει μια ευρύτερη ενημέρωση των ετεροδημοτών-συνδημοτών του Πωγωνίου σε ημερομηνία που θα ορισθεί από την Ομοσπονδία και τις Αδελφότητες, έθεσε το θέμα της επέκτασης της Ιονίας Οδού μέχρι την Κακαβιά και το καυτό θέμα της ασφάλειας του ακριτικού Πωγωνίου και δήλωσε ότι θεωρεί τις Αδελφότητες σημαντικό παράγοντα για τη λειτουργία του Δήμου.
Επίσης, έγινε ενημέρωση των συγκεντρωθέντων για τη λειτουργία του Μουσείου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Βασιλικό Πωγωνίου, το οποίο τονίστηκε ότι θα είναι ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τους επισκέπτες.
Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία τίμησε τον παλαίμαχο Ηπειρώτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα για την αυθεντική ερμηνεία των Πωγωνήσιων Τραγουδιών.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε χαρούμενα με παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου και του Πωγωνίου ιδιαίτερα από παραδοσιακή ζυγιά οργανοπαιχτών.

Στον Κασιδιάρη ανεβαίνει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων ανεβαίνει στον Κασιδιάρη  την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. 
Η πορεία που έχει προγραμματιστεί είναι Μαυρονόρος - Κασιδιάρης (1.429μ) – Στρατίνιστα, Β Κατηγορίας, διάρκειας 5-6 ωρών, με αρχηγούς τους Κώστα Μανώλη και Σωτήρη Σταύρου.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη στα γραφεία του Συλλόγου 7-9 το απόγευμα.
Αναχώρηση στις 7:30 το πρωί από την έξοδο του parking της κεντρικής πλατείας.
Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και η διαδρομή θα επανεκτιμηθεί επί τόπου. Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκι, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο, αντιανεμικό-αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου.
Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή καθώς και δεύτερη αλλαξιά ρούχων.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 26510 22138.

Ορεινό Πωγωνίου: Ιερόσυλοι «ρήμαξαν» τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, αρπάζοντας θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια

Στο στόχαστρο των ληστών αυτή την φορά ήταν ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στο Ορεινό Πωγωνίου, από όπου αφαίρεσαν σπουδαία θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια.
Συγκεκριμένα, οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν δύο παλιά ευαγγέλια, τον επιτάφιο, το άγιο δισκοπότηρο, έναν σταυρό, μία μεγάλη εικόνα το Ιησού από την Ωραία Πύλη, καθώς και δύο παλιά λάβαρα.

Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή από μοναδική κάτοικος του χωριού την κτηνοτρόφος κα Σοφία που ειδοποίησε την αστυνομία.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός φυγόποινος

Συνελήφθη, χθες (11-01-2016) στο βράδυ στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, φυγόποινος.
 Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 32χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου, συνολικής ποινής φυλάκισης είκοσι έξι (26) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, πλαστογραφία πιστοποιητικών και εκούσια απαγωγή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

«Αλιείς Μαργαριταριών» του Ζορζ Μπιζέ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου-Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας

Με την νέα παραγωγή «Αλιείς Μαργαριταριών» του Ζορζ Μπιζέ , συνεχίζονται το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, και ώρα 8 το βράδυ, οι αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας.
Η όπερα έχει δύο πράξεις και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Live in HD.
Οι ζωντανές προβολές από τη ΜΕΤ πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά.
Οι μεταδόσεις διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και τον Δήμο Πρέβεζας για έβδομη συνεχή χρονιά.
Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ
(και 4 ευρώ για μαθητές και φοιτητές).
Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας
(στο τηλέφωνο 2682025320
και στο odioprev@otenet.gr)
Διάρκεια περίπου δυόμιση ώρες με ένα διάλειμμα.
Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας (στο τηλέφωνο 2682025320 και στο odioprev@otenet.gr).

Δεν αλλάζει το ακατάσχετο, δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη ΕΝΦΙΑ και τέλη

Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.
Σε απαντήσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς βουλευτές σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων ευρώ, στις περιπτώσεις, δε, που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη μάχη της Κόνιτσας την Κυριακή 10 Ιανουαρίου

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη της Κόνιτσας (Δεκέμβριος 1947-Ιανουάριος 1948) τελέστηκε χθες στην ακριτική κωμόπολη.
Οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με λαμπρότητα από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και τη συμμετοχή ιερέων της Μητρόπολης.
Ακολούθησε η τελετή μνημοσύνου στον κατάμεστο Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία και προσκυνητών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
 Κεντρικός ομιλητής ο κ. Χρ. Παντούλας, ο οποίος περιέγραψε το κλίμα εκείνης της εποχής και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα της μάχης, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τον ηρωισμό των υπερασπιστών της Κόνιτσας.