Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Θεραπείες του καλοκαιριού: Tι προτείνουν οι ειδικοί


Το καλοκαίρι είναι σίγουρο ότι το πρόσωπό μας χρειάζεται έξτρα φροντίδα. Κι αυτό διότι εκτιθέμεθα στο θαλασσινό νερό, στο χλώριο της πισίνας και, φυσικά, στον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. 
Συχνά μετά τις διακοπές παρατηρούμε, λοιπόν, ότι το δέρμα μας χάνει τη λάμψη του, γεμίζει ρυτίδες, αλλά και ότι οι ήδη υπάρχουσες γίνονται ακόμη πιο βαθιές. 
Τι φταίει;
«Η ενυδάτωση και όχι μόνο είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε για να προφυλάξουμε την επιδερμίδας μας», τονίζει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr) και αναλύει τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας, όχι μόνο να μην ταλαιπωρηθεί αυτή την εποχή, αλλά να γίνει καλύτερο κι από πριν.
Μεσοθεραπεία με υαλουρονικό
Για άμεση ενυδάτωση στο πρόσωπο, η πιο άμεση λύση είναι η μεσοθεραπεία με το υαλουρονικό οξύ. 
Η μεσοθεραπεία, που γίνεται με πολυβιταμινούχα σκευάσματα, τονώνει το δέρμα και, όπως εξηγεί ο ειδικός, γίνεται με μικρά τσιμπηματάκια και διαρκεί μερικά λεπτά.
Στα συν της θεραπείας είναι ότι, με την τοποθέτηση μικρής ποσότητας του ενέσιμου υλικού στα σημεία, όπου υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση, βελτιώνεται αισθητά η δυνατότητα του δέρματος να διατηρήσει την υγρασία του, που τόσο έχει ανάγκη. 
Η προσθήκη υαλουρονικού οξέος στο «κοκτέιλ» των θρεπτικών συστατικών έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση νερού στο δέρμα και, κατ’ επέκταση, τη βαθιά ενυδάτωσή του.
Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορα σημεία του προσώπου, στον λαιμό και στο ντεκολτέ. 
Η εφαρμογή γίνεται με σύριγγες, που έχουν μία πολύ μικρή και λεπτή βελόνα, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν καλύτερα μέσα στον λιπώδη ιστό και να έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
Η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να επαναληφθεί μετά από περίπου έξι μήνες.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το επίδομα ορεινών περιοχών


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-Οι δικαιούχοι εισοδηματικής ενίσχυσης
1. Η εισοδηματική ενίσχυση της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 61 του ν. 4701/2020, χορηγείται σε οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών, ένα τουλάχιστον μέλος των οποίων έχει την ιδιότητα του πολίτη:
α) της Ελληνικής Δημοκρατίας,
β) κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) κράτους ανήκοντος στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και
δ) της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Στην περίπτωση που ένα μόνο μέλος της οικογένειας πληροί την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης υποβάλλεται από το μέλος αυτό. Αν η ίδια προϋπόθεση συντρέχει στο πρόσωπο αμφότερων των συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης, η αίτηση υποβάλλεται από έναν από αυτούς.
2. Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων, ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των τυχόν ανηλίκων άγαμων τέκνων τους, που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Αυγούστου


Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου το ακόλουθο πρόγραμμα προπληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:
-Στις 22 Ιουλίου 2020, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
-Στις 24 Ιουλίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. 
-Στις 28 Ιουλίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) 
-Στις 30 Ιουλίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 25 νέα κρούσματα


Τα 16 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 25 νέα κρούσματα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
1.106 (27,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.048 (51,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών.
1 (7,7%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα κριτήρια για το «Εξοικονομώ κατ’ Oίκον»


Αναμένεται εντός του μήνα να ανακοινωθεί ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»  για  την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει ειδική ρήτρα αυξημένης επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές.
Όπως παρουσίασε και πρόσφατα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία», στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνονται  στο νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και σειρά δράσεων όπως η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ», τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κ.α.
Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ο τίτλος του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθώς πέραν των γνωστών παρεμβάσεων στις κατοικίες που αφορούν στην θερμομόνωση, τα κουφώματα  τις τέντες και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις θα υπάρχουν και οι νέες τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν ένα «Έξυπνο Σπίτι».
Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει στην αναβάθμιση των κατοικιών τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ενώ θα επιδοτούνται η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Θα επιδοτηθούν επίσης παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η θέρμανση, ο φωτισμός και οι ανελκυστήρες.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιδότηση δανείου


Κατατέθηκε στην Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης «κόκκινων» και «πράσινων» δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, στο πρόγραμμα Γέφυρα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων στεγαστικών ή και επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία εντάσσονται:
«2. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε τα ίδια, είτε ο σύζυγος, ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί και για τον λόγο αυτό ενταχθεί στα ληφθέντα μέτρα στο πλαίσιο του κορωνοϊού COVID- 19.
3. Eιδικότερα πληγέντες θεωρούνται:
α) εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), και το άρθρο 11 της από 20.3.3020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), ή των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020, παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
αα) για ποσά έως χίλια (1.000) ευρώ, μείωση ίση ή μεγαλύτερη του δέκα τοις εκατό (10%)

Λήγει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολής του μηχανογραφικού


Λήγει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου η προθεσμία της οριστικοποίησης των επιλογών  στο Μηχανογραφικό Δελτίο, ώστε βάσει αυτών να καθοριστούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
Η προθεσμία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης και τελικής υποβολής του μηχανογραφικού είναι η Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020. 
Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό θα καταχωρείται στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν θα είναι δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Η προθεσμία της 20ής Ιουλίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Από το υπουργείο προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώνουν ή/και να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή εύκαιρες τις τελικές προτιμήσεις τους.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα


Η προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική:
στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
στα ταξί
στα νοσοκομεία
στα ιατρεία
στα διαγνωστικά κέντρα
στα κέντρα αισθητικής
στα σούπερ μάρκετ
στα πλοία
στα αεροπλάνα

Όσοι εισέρχονται σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί χωρίς μάσκα θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες (νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αισθητικής, πλοία, αεροπλάνα) υπάρχει απαγόρευση εισόδου για όσους δεν έχουν μάσκα.

Έναρξη Καρδιομεταβολικού Σχολείου στην Ελλάδα


 Η γνώση και άσκηση την καρδιομεταβολικής ιατρικής η σωτήρια απάντηση στην μάστιγα των καρδιομεταβολικών νοσημάτων

  Διενεργήθηκε στις 15.07.2020 το πρώτο μάθημα του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, το οποίο διοργανώνεται από το  Καρδιομεταβολικό κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Σορβόννης Γαλλίας.
  Το ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ πραγματοποιείται στα πλαίσια της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης  γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική. Η καρδιομεταβολική ιατρική είναι ο πλέον προβεβλημένος και σύγχρονος τομέας ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά. 
Η Καρδιομεταβολική ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης. 
Καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας. 
Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα (κυρίως από την μελέτη ΥΔΡΙΑ) το 71% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το 28% έχει μεταβολικό σύνδρομο, το 37% υπέρταση και το 15% έχει διαβήτη. Η παρουσία των καταστάσεων αυτών πολλαπλασιάζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (έως και 5 φορές) , και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. 
Φιλοδοξία ως εκ τούτου των οργανωτών του καρδιομεταβολικού σχολείου είναι να εμπλουτίσουν και να οργανώσουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις των εκπαιδευόμενων ιατρών ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η καρδιομεταβολική μάστιγα και στην πατρίδα μας. 
Το καρδιομεταβολικό σχολείο απευθύνεται προς τους Παθολόγους, Διαβητολόγους, Καρδιολόγους και Γενικούς Ιατρούς. 
Οι μετεκπαιδευόμενοι θα εκπαιδευθούν σε τομείς της εσωτερικής παθολογίας, της προληπτικής καρδιολογίας και της διαβητολογίας. 
Τα μαθήματα του προγράμματος θα γίνονται στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital με ταυτόχρονη τηλεπαρακολούθηση, με συζήτηση και παρεμβάσεις.
 Το εναρκτήριο πιλοτικό μάθημα του ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου και είχε μεγάλη επιτυχία. Είχε ως θέμα “Νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στα  καρδιομεταβολικά  νοσήματα  το  2020”  και  συμμετείχαν  ως  ομιλητές  οι: Γ. Κολοβού, Α. Μελιδώνης , Δ. Τούσουλης, Σ. Φούσσας.
  Θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο.

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών  προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
  Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας και κατόπιν υπόδειξης και αιτήσεως οδηγού φορτηγού οχήματος μετά ρυμουλκούμενου επικαθήμενου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη των πέντε αλλοδαπών στο επικαθήμενο, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι είχαν σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Σακχαρώδης διαβήτης & καλοκαίρι: Ειδική φροντίδα για τα πόδια


Το καλοκαίρι είναι αυτό που λέει το όνομα του: καλός καιρός. 
Καλός καιρός για βόλτες, εξωστρέφεια, εκδρομές, εξορμήσεις, μπάνια, διασκέδαση... Καταστάσεις που, έστω και ως διάλειμμα, ομορφαίνουν τη ζωή, φτιάχνουν τη διάθεση, μας γεμίζουν αντοχές για τη συνέχεια. 
Όλα τα παραπάνω μπορούν να τα χαρούν και τα διαβητικά άτομα, χωρίς να στερηθούν κάτι σημαντικό. Πώς; 
Με λίγη «ακραία» προσοχή.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη σύγχρονη μεταβολική μάστιγα που απειλεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού - περίπου 11% σήμερα στην Ελλάδα, ενώ στο μέλλον θα απειλεί ακόμα περισσότερα άτομα. Το γεγονός καθίσταται σημαντικότερο αν σκεφτεί κανείς πως τριπλάσιος αριθμός ατόμων είναι ήδη σε προδιαβήτη και δεν το γνωρίζουν καν. Ο μεγάλος φόβος για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε ένα μικρότερο ποσοστό και για τα άτομα με προδιαβήτη είναι οι επιπλοκές. Καρδιά, αγγεία, εγκέφαλος, μάτια, στοματική κοιλότητα, νεφρά, πόδια και ιδιαιτέρως πέλματα επηρεάζονται από τον σακχαρώδη διαβήτη.
Φυσικά, ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός. 
Σε κάθε άτομο με διαβήτη δρα συνδυαστικά με αυτόν ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η φλεβική ανεπάρκεια, οι αρτηριακές στενώσεις, η καθιστική ζωή, η στεφανιαία νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η πολύωρη εργασιακή απασχόληση, ο αστικός, εν γένει, τρόπος ζωής, καθιστώντας το ευάλωτο σε κάποιες νοσηρές καταστάσεις.
Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας από τους θεράποντες ιατρούς αλλά και μέγας φόβος των ασθενών με διαβήτη είναι οι επιπλοκές που αφορούν τα κάτω άκρα. 
Κυρίως η διαβητική αγγειοπάθεια και η διαβητική περιφερική νευροπάθεια που προδιαθέτουν (λόγω κακής αιμάτωσης και μειωμένης ή και πλήρους απουσίας αίσθησης στα πόδια) στη δημιουργία χρόνιων βλαβών στο άκρο, εξηγεί η κα Αικατερίνη Τρικκαλινού, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Διαβητολογικού κέντρου Metropolitan Hospital.
Διαβήτης και κάτω άκρα