Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

16% λιγότεροι θα είναι οι κοινοτικοί πόροι μέσω ΕΣΠΑ για τους ανέργους

Κατά 16% λιγότεροι θα είναι οι κοινοτικοί πόροι που θα διατεθούν, μέσω ΕΣΠΑ, σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014 -20 σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μεταξύ 2007 -13.
Πιο αναλυτικά, από φέτος και μέχρι το τέλος της επταετίας που έχει ξεκινήσει θα δοθούν 2,6 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας, ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δόθηκαν 3,1 δισ. ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά λιγότεροι θα είναι και οι δικαιούχοι αυτών των κονδυλίων, την ίδια στιγμή που το ποσοστό της ανεργίας είναι και θα παραμείνει υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τουλάχιστον μέχρι το 2018 (15,9%).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπ. Εργασίας εκείνοι που θα ωφεληθούν από τα νέα προγράμματα απασχόλησης του ΕΣΠΑ θα ανέλθουν περίπου στους 603.356, ενώ την περίοδο 2007 – 13 έφτασαν σχεδόν τους 790.000, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης κατά την 1η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης (Σεπτέμβριος 2014).

Ενημέρωση και άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας στο Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

«Η Πίτα του Ηπειρώτη 2015»: Κυριακή 1η Μαρτίου 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

       


Αριθ. Πρωτ.: 2540               Αθήνα 14-11-2014
Προς
Τα Διοικητικά  Συμβούλια
α. των Ηπειρωτικών Σωματείων (μελών και μη της Π.Σ.Ε.)
β. των Ηπειρωτικών πολιτιστικών Οργανώσεων

Αγαπητοί Συμπατριώτες
Σας γνωρίζουμε ότι η κορυφαία εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σας παρακαλούμε, εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε  στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση το χορευτικό σας συγκρότημα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20/1/15, με το ταχυδρομείο ή με fax στο 2103243281 ή στο email info@panepirotiki.com και παράλληλα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-3243822 για επιβεβαίωση λήψης της δήλωσης συμμετοχής.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
        Ο  Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου   Γιώργος Αρ. Δόσης  

Η εκδήλωση του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών στο Forum Ανάπτυξης


Τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος, μέσω του πρωτογενούς τομέα, της ενέργειας, των έργων υποδομής και της επιχειρηματικότητας προσέγγισαν οι εισηγητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου,  στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2014- 17ο Money Show Πάτρας που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Αστηρ».
  Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Χαρισιάδης, ο οποίος ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της προσδώσουν πραγματική ανάπτυξη, όπως τα λιμάνια, το Αεροδρόμιο του Αράξου, τους ορεινούς όγκους, τις υγειονομικές υποδομές, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το ανθρώπινο δυναμικό.
  Πρώτος εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Σκούρας ο οποίος παρουσίασε μελέτη για τις ανάγκες του αγροτικού χώρου στη Δυτική Ελλάδα, εστιάζοντας σε έξι άξονες: καινοτομία- γνώση, ανταγωνιστικότητα, διαχείριση κινδύνου, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και τοπική ανάπτυξη- κοινωνική ένταξη.
  Ο κ. Σκούρας επεσήμανε πως η χώρα έχει ήδη αναπτυξιακό μοντέλο για την αγροτική οικονομία, ωστόσο, υπάρχουν «κενά» και σοβαρά ελλείμματα κυρίως, σε γάλα, σιτηρά, ζωοτροφές, τα οποία εισάγουμε. Όσον αφορά στην κάμψη που παρουσιάζει η παραγωγή, ο Καθηγητής την απέδωσε στο υψηλό κόστος και στην έλλειψη ρευστότητας, ενώ διέψευσε και τον μύθο περί γερασμένης γεωργίας στην Ελλάδα, λέγοντας πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό νέων αγροτών.

Πρέβεζα: Σύλληψη 57χρονου αλλοδαπού για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη

Συνελήφθη σήμερα (25-11-2014) λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο 58ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικής Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 57χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι ο 57χρονος αλλοδαπός οδηγός και ιδιοκτήτης του οχήματος, μετέφερε έναν 27χρονο μη νόμιμο μετανάστη, υπήκοο Αλβανίας προς το εσωτερικό της χώρας, έναντι αμοιβής .
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πρέβεζας. 

«Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια - Αλλάζοντας όχθες στην Πίνδο», από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2014 στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής ο «ΠΥΡΡΟΣ».
Η εκδήλωση είχε ως θέμα «Ηπειρώτικα Γεφύρια - Αλλάζοντας όχθες στην Πίνδο». Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κύριος Μαντάς Σπύρος συγγραφέας του βιβλίου του οποίου στάθηκε η αφορμή για την παρουσίαση αυτή.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία - χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Μανώλης Λαμπίρης, ο οποίος, αφού χαιρέτισε τους εκπροσώπους των Συλλόγων, τους πολιτικούς φορείς αλλά επίσης και τους πολίτες και φίλους του Συλλόγου, είπε:
«Ο Σύλλογός μας, που σκοπός του είναι να τηρήσει την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, προσπαθεί με στοχευμένες εκδηλώσεις να αναδεικνύει τα θέματα που αφορούν και προβάλλουν την Ήπειρο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση για την 8η/26-11-2014 Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Σας καλούμε στις 26 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 π.μ.. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου Πλ. Πύρρου 1 Ιωάννινα, 2ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 7ου Πρακτικού της Συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου « Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τα Τ.K. Κουκλιών-Μαζαρακίου-Ριαχόβου και Καταρράκτη», προϋπολογισμού 507.317,07 € χωρίς ΦΠΑ, το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013, ως προς το άρθρο 3 «ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ».
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Πρέβεζας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης - Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας για την υλοποίηση του προγράμματος «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ (Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2015» , προϋπολογισμού 4.400,00 €( με ΦΠΑ), και ορισμό δύο μελών με τους αναπληρωτές του από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
3. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της φακέλου Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας Αδριατικής-Ιονίου 2014-2020 (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.). Όλο το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ είναι αναρτημένο στο: www.interreg.gr/νέα/πολυμερή-προγράμματα/αδριατική.html.

Προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια από κλιμάκια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης ξεκινά σε ορεινούς και δυσπρόσιτους Δήμους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυς Ευταξά.
Η Γενική Γραμματέας, με απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή (21/11/2014) προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων και ελέγχου της μη δομικής τρωτότητας κτιρίων και εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Οι επιτροπές αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα και ξεκινούν τους ελέγχους από την Τ.Κ. Άνω Καλεντίνης του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στην Άρτα την Τρίτη (25/11/2014) στις 11.30 π.μ. μετά από σχετική συνεννόηση με το Δήμαρχο Π. Μίγδο. Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη εβδομάδα ανάλογη επίσκεψη στο Δήμο Νεστορίου στην Καστοριά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Δήλωση Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981 από τον Ο.Η.Ε. ως Hμέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, με αφορμή τον φρικτό θάνατο τριών αδελφών γυναικών που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας Τρουχίλο στη Δομινικανή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια αφύπνισης, προβληματισμού και κινητοποίησης για την εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες.
Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία (1) στις τρεις (3) γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, η οποία τις πλήττει αδιάκριτα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική τους κατάσταση. Περιστατικά καταγράφονται σε όλες τις χώρες, προηγμένες και μη, ενώ η οικονομική κρίση προκαλεί την επιδείνωση του φαινομένου.
Καθημερινά καταγγέλλονται πράξεις κακοποίησης που θίγουν τη σωματική ακεραιότητα της κάθε γυναίκας, το δικαίωμά της στην εργασία, τη δυνατότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μητέρας και το δικαίωμα να αναπτύσσεται ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα.