Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Συγγενείς 11.190 νεκρών συνταξιούχων εισέπρατταν τη σύνταξη και μετά το θάνατό τους

Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης απέστειλε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία ανά Tαμείο για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, μετά από αίτημα της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Τα χρήματα από τις συντάξεις που καταβλήθηκαν σε πεθαμένους συνταξιούχους θα διεκδικήσει μέσω της Δικαιοσύνης το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για 11.190 περιπτώσεις συνταξιούχων που οι συγγενείς τους συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξη και μετά το θάνατό τους.
Τα στοιχεία προέκυψαν κατόπιν απογραφής των συνταξιούχων αλλά και διασταύρωσης των στοιχείων που ζήτησε το υπουργείο Εργασίας με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτικά στα στοιχεία του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:
1) Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές.
Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.).
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από το ΙΚΑ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.
2) Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.
3) Στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημοσίων Έργων - ΤΣΜΕΔΕ), δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει, να διαβιβαστούν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
4) Στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή 2 παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων, μετά τον θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι οι οποίοι έχουν διαγραφεί και η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
5) Στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία, που έχει ορισθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.
6) Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.
7) Στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά.
Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο Οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους. Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1ης Σεπτεμβρίου του 2011.
Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί. Ο ΟΓΑ, στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους.
Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.
8) Σε ό,τι αφορά τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.

"Κομμένο" το φθηνό ρεύμα για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ

Η παροχή με μειωμένο τιμολόγιο ποσότητας του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ αποτελεί εισόδημα για το υπουργείο Οικονομικών και θα φορολογείται, με βάση τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.

Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αντιστοιχεί στην έκπτωση της τιμής του ρεύματος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

Ο γνωστός Γιαννιώτης Καρδιολόγος Στέφανος Φούσας τονίζει: «Πρέπει να οργανώσουμε τα Νοσοκομεία του 2020»

Άμεση ανάγκη για ένα νέο ιατρικό χάρτη

Την άποψη, ότι είναι άμεση η ανάγκη να δημιουργηθεί νέος ιατρικός και καρδιολογικός χάρτης στην Ελλάδα, με γνώμονα την οργάνωση του Νοσοκομείου του 2020 εξέφρασε ο κ. Στέφανος Φούσας, γνωστός Γιαννιώτης Καρδιολόγος, συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο και επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας.
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» (η συνέντευξη αναδημοσιεύεται στη συνέχεια), ο κ. Φούσας περιγράφει το πώς είναι η περίθαλψη σήμερα στη χώρα μας, ενώ εκτενή αναφορά κάνει στη σημασία της ταχύτητας για την αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων.
«Ο ασθενής, όταν πονέσει στο στήθος πρέπει σε πρώτο χρόνο να πάρει μια ασπιρίνη υπογλώσσια και αμέσως να καλέσει το ΕΚΑΒ, χωρίς να καθυστερήσει παραπάνω από 5 λεπτά!» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φούσας.
Οι εγκαταστάσεις…
Παράλληλα, ο γνωστός καρδιολόγος σημείωσε –με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που διεξήχθη στο Μόναχο-, ότι «είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να καταρρέουν, όταν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο, που θα έφερνε στο επίκεντρο του επιστημονικού τουρισμού τη χώρα μας».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη ένας διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθη χθες (18-09-2012) αργά το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 58χρονος ημεδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 58χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας έναν υπήκοο Αλβανίας, ηλικίας 24 ετών, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη χθες (18-09-2012) το βράδυ στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 42χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους ενός (1) γραμμαρίου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Μείωση έως 83% στα εφάπαξ και αναδρομική επιστροφή χρημάτων από συνταξιούχους

«Κούρεμα» έως 83% στο εφάπαξ, καθώς και αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων, μέσω καθιέρωσης μηνιαίας εισφοράς από 1% έως 3%, που πήραν οι συνταξιούχοι 22 ταμείων πρόνοιας, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.
Στη διάταξη ορίζεται ότι στους ασφαλισμένους έως τις 31/12/92, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ, θα υπάρξει μείωση ανάλογα με το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο άρθρου που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται ότι καθιερώνεται «ειδική μόνιμη εισφορά 1% - 3% στις συντάξεις» όσων αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από 1/1/1995 έως 31/10/2010 και πήραν αυξημένο εφάπαξ.
Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την ψαλίδα μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.
Ακόμη, για τους ασφαλισμένους 22 φορέων πρόνοιας έως τις 31/12/92 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία του από το 2010 και έπειτα και στους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση για εφάπαξ, το ποσό του εφάπαξ θα μειωθεί από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το Ταμείο.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες «χτυπάει κόκκινο»

Έκρυψαν 28 δισ. ευρώ το 2009

Δύο αμερικανικά πανεπιστήμια (Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, Πανεπιστήμιο Σικάγου) κατέληξαν ύστερα από επίπονη έρευνα στο συμπέρασμα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν περισσότερο.
Στην κορυφή της λίστας: λογιστές, έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, ξενοδόχοι και εστιάτορες.
Συγκεκριμένα, για το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την εφορία εισοδήματα ύψους 28 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των οποίων θα απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", συνολικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες- σύμφωνα με την έρευνα- δαπανούν κάθε μήνα το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις τους στις τράπεζες.

Ελληνίδα μαθήτρια άφησε άφωνο το κοινό ελληνο-γερμανικού συνεδρίου

Άφωνο έμεινε το κοινό ελληνο-γερμανικού συνεδρίου από την ομιλία Ελληνίδας μαθήτριας που αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και ανάγκασε και τους Γερμανούς συνέδρους να τη χειροκροτήσουν.

Ξεκινώντας την ομιλία της, διευκρίνισε πως δεν θα χρειαζόταν διερμηνέα, καθώς την είχε προετοιμάσει και στα γερμανικά.
"Είμαι νέα, Ελληνίδα και αυτόν τον καιρό μένω στο σπίτι των γονιών μου", σημείωσε και αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη που έλεγε πως οι νέοι ζουν κυρίως με την ελπίδα.
"Ο λόγος είναι από το γεγονός ότι η ελπίδα αφορά το μέλλον και για τους νέους το μέλλον είναι μεγάλο", συνέχισε, τονίζοντας πως το μέλλον των νέων της χώρας μοιάζει να είναι καταδικασμένο.
Η ανεργία, που πλήττει περισσότερους από τους μισούς νέους, σημείωσε πως αποτελεί τροχοπέδη στη ζωή τους και εμποδίζει τα όνειρά τους.Κανένα κόμμα δεν εμπιστεύεται ένας στους δύο Έλληνες
"Εκπροσωπούσα τη νεολαία. Γι' αυτό εξέφρασα τις ανησυχίες των νέων", εξήγησε η ίδια στο ΑΜΠΕ, σημειώνοντας πως αυτό που ήθελε να μεταφέρει ήταν η αγωνία ανθρώπων όπως η ίδια, που νιώθουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο και αδικείται από δημοσιεύματα μερίδας του Γερμανικού και ευρωπαϊκού Τύπου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη αλλοδαπή που ωθούσε στην επαιτεία την ανήλικη κόρη της

Συνελήφθη, σήμερα (18/09/2012) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 25χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Ρουμανίας, η οποία προωθούσε στην επαιτεία την 5χρονη κόρη της.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε, ύστερα από καταγγελία, ότι η 27χρονη γυναίκα, προωθούσε σε επαιτεία το ανήλικο παιδί της στην πόλη των Ιωαννίνων, ζητώντας χρήματα από διερχόμενους περαστικούς.
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Το ύψος των οφειλών ανέρχεται σε 325.351,71 ευρώ


Συνελήφθη τις 18-09-2012 το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατ΄ εξακολούθηση οφειλές προς το Δημόσιο.
Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται σε 325.351,71 ευρώ.

Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων: Προώθηση του Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενθάρρυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία

Από τις 1 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες στα Ιωάννινα, την Κόνιτσα και τη Πρέβεζα στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας νέων με τίτλο : Προώθηση του Ευρωπαίου πολίτη μεταξύ των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενθάρρυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.

9 νέοι από την Ελλάδα και τη Λετονία θα λάβουν μέρος σε αυτή τη Διακρατική Πρωτοβουλία Νέων. Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ στους νέους και τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες στην περιοχή της Ηπείρου και στην ενθάρρυνση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, ιδιαιτέρως μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση καθώς και για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων και των νέων με λιγότερες ευκαιρίες από διαφορετικές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, οι νέοι θα σχεδιάσουν και θα προετοιμάσουν πακέτα με βιώσιμο ενημερωτικό υλικό για κάθε νέο που ζει στα κέντρα παιδικής μέριμνας της Κόνιτσας και Ιωαννίνων, Θα οργανώσουν και θα προετοιμάσουν την παρουσίαση για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση σε αυτά τα κέντρα παιδικής μέριμνας και για διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Ηπείρου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα www.youthcenterofepirus.org
<< Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαικής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση[ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν>>.