Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αύριο Τετάρτη θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αύριο Τετάρτη θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των διαβουλεύσεων χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση, πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Κώστας Μπίτσιος, εκπρόσωπος της Προεδρίας.
«Αύριο, 13:00 η ώρα, πάμε σε συμβούλιο αρχηγών για να αποφασιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Τρομοκρατούν το λαό με νέα διλήμματα, το ΚΚΕ μόνη ελπίδα»

Η γγ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα στο δικό της μήνυμα μετά την προκήρυξη νέων εκλογών τόνισε ότι αποδείχθηκε η κοροϊδία των διερευνητικών εντολών.
Η γενική γραμματέας προειδοποίησε ότι θα τεθούν στο λαό νέα διλήμματα: κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. «Οι μεν τρομοκρατούν το λαό οι δε καλλιεργούν χάρτινες προσδοκίες». Κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, «τη μόνη δύναμη που κανείς δεν μπορεί να βάλει στο χέρι».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ότι επί οχτώ μέρες έθεταν απλώς το εκβιαστικό δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές. «Αντισταθήκαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σαμαράς και Βενιζέλος πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους αρνήθηκαν τις προτάσεις μας. Το μόνο που έκαναν ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν το δίλημμα ή μνημόνιο ή εκλογές. Ενδεχομένως με την κρυφή ελπίδα είτε να μας εκβιάσουν να μπούμε στο μνημονιακό μπλοκ, είτε στις νέες εκλογές να φέρουν καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για τους εαυτούς τους».
«Ο λαός με τη ψήφο του κατέστησε άκυρο το μνημόνιο. Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη εκλογική δύναμη και μπλόκαρε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνέχιζε το μνημόνιο», είπε προσθέτοντας ότι «για μερικές χιλιάδες ψήφους βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση έτσι δεν σχηματίσαμε κυβέρνηση αριστεράς».
Όπως εξήγησε, «αμέσως μετά τις εκλογές καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επηρεάσουμε προς θετική κατεύθυνση τις εξελίξεις, να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση»

Ο κ. Πάνος Καμμένος εξερχόμενος είπε: «Οι δυνάμεις που στηρίζουν το μνημόνιο στηρίζουν τους δανειστές. Προτείναμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση».


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Προανήγγειλε «Μέτωπο Ελπίδας»

Την πρωτοβουλία του για την επανένωση της Κεντροδεξιάς επικαιροποίησε πριν από λίγο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την αποτυχία του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ένα «Μέτωπο Ελπίδας» που θα αντιπαρατεθεί στις δυνάμεις της λαϊκίστικης Αριστεράς, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη διαβουλεύσεων με τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση), με στόχο να κατέλθουν από κοινού στις επερχόμενες νέες εκλογές.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Κάποιοι κοιτούν το κομματικό τους συμφέρον»

Ο κ. Φώτης Κουβέλης έκανε επίθεση προς τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, μετά το τέλος της πολιτικής σύσκεψης.

«Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ότι ήταν εφικτό. Έκανα ότι ... μπορούσα προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές. Δυστυχώς, δεν έγινε δυνατό να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας. Οι Ελληνίδες και οι έλληνες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Εξάντλησα κάθε περιθώριο. Δυστυχλώς η πρότασή μας απερρίφθη, αφού πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική τους επιλογή να πάμε σε νέες εκλογές. Κάποιοι ήθελαν να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον.
Είπαμε πως δεν θέλουμε τίποτα, μόνη μας επιδίωξη να υπηρετηθεί το Δημόσιο συμφέρον. Ας αξιολογήσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κι ας κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις για τη συμπεριφορά τους».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές»

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιο έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων οργανώνει ημερήσια εκδρομή το Σάββατο 26 Μαΐου τα Μαστοροχώρια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Ημερήσια Εκδρομή το Σάββατο 26 Μαΐου, οργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, με σκοπό τη γνωριμία με τα Μαστοροχώρια.
Τιμή: 10€


Πληροφορίες για δηλώσεις:
Στον Πρόεδρο κ. Δόση Αλέκο: 2651045024
Στον Αντ/δρο κ. Χρήστου Χρήστο: 2651083648


Από το Δ.Σ.

Μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη, φουλ για εκλογές

Ύστερα από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια και η χώρα οδεύει σε εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, καθώς στο ύστατο ραντεβού των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Τσίπρα και Καμμένου δεν βρέθηκε η χρυσή τομή και οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, αύριο στις 13.00 το μεσημέρι θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με σκοπό τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 6,2% ανήλθε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2012

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 7,5%.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2011, η πτώση ήταν 5%, στο δεύτερο 7,3% και στο πρώτο 8%.

Σε 610,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο οι ακάλυπτες επιταγές

Στα 610,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο τετράμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές, ενώ σε τεμάχια ξεπέρασαν τις 53.480, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Τον Απρίλιο, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία στα 109,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 45,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα 20,46% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Σε τεμάχια, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 12.263 παρουσιάζοντας μείωση 12,11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 15,32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές το πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 72,1 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 44.417.
Τον Απρίλιο, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 13,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 13,99% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Σε τεμάχια οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Απρίλιο του 2012 σε 9.652 παρουσιάζοντας μείωση 16,21% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.

Στις 22 Μαΐου θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011: Στις 22 Μαΐου μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου, θα καταβάλλει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) του 2012, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011:
- Για συνολικά ποσά εισοδήματος έως 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα.
- Από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 172,50 ευρώ
- Από 8.018,27 μέχρι και 8.219, 93 ευρώ στα 115,00 ευρώ και
- Από 8.219,94 μέχρι και 8.472,09 στα 57,50 ευρώ
Επίσης, χορηγείται επίδομα 30 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
- Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ
- Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ

Φόρος 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο

Επιπλέον φόρος σε σχέση με πέρυσι, 600 ευρώ, προκύπτει κατά μέσο όρο για κάθε φορολογική δήλωση που εκκαθαρίζεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέσω του Taxisnet και έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται για 12.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί κατά τις πρώτες μέρες από την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής και αφορούν μισθωτούς που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Η επιβάρυνση οφείλεται στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 5.000 ευρώ, στην παρακράτηση μαζί με το εισόδημα της έκτακτης εισφοράς του 2012, καθώς και στα νέα υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμούν ότι έως τέλος του μήνα θα έχουν εκκαθαριστεί οι πρώτες 300.000 φορολογικές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λήγει στις 15 Ιουνίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού


 Η κατασκευή του ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την κατασκευή του εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) στην Ήπειρο, τη μελέτη του οποίου μόλις την περασμένη Παρασκευή ανέθεσε η Περιφέρεια σε σύμπραξη μελετητικών γραφείων, αποτελεί από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια στην εδαφική μας περιφέρεια.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι κατανοητές, οι ενστάσεις και οι καλόπιστες προτάσεις που διατυπώνονται λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο τα δύο έργα πρέπει και θα προχωρήσουν, με τις όποιες βελτιώσεις απαιτηθούν, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις των επιστημόνων, που είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να τις υποδείξουν.
Η πολιτικοποίηση τεχνικών ζητημάτων δεν ωφελεί σε τίποτε, αντίθετα περιπλέκει την κατάσταση και επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ΧΥΤΑ Ελληνικού, αποτελεί μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων και διακοπής των εργασιών, η Ελληνική Πολιτεία, υποχρεώθηκε και κατέβαλλε σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης στον εργολάβο το ποσό των 845.549 ευρώ για σταλίες. Τέτοια λάθη δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε την αρμοδιότητα του έργου του ΧΥΤΑ Ελληνικού την 1η Ιουλίου 2011 με τη ένταξη σε αυτή των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο «παρελήφθη» στη φάση της λεγόμενης «δοκιμαστικής λειτουργίας». Έκτοτε με το ίδιο ουσιαστικό προσωπικό (κύριος του έργου, προϊσταμένη Αρχή, Διευθύνουσα Υπηρεσία, Επίβλεψη), η Περιφέρεια έχει την ευθύνη παρακολούθησης του έργου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη διωκόμενου αλλοδαπού

Συνελήφθη, (12-5-2012) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του 23χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Ιωαννίνων, με το οποίο κατηγορείται για κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.