Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Συνελήφθη ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς σε σπίτι στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα


 

Βραδινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ο 59χρονος ημεδαπός διωκόμενος με καταδικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, πρωινές ώρες αύριο.

Μαζί του συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον 25χρονο ποδοσφαιριστή Ζήση Καραχάλιο

 


Η Car.gr Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον 25χρονο ποδοσφαιριστή Ζήση Καραχάλιο.

Ο Καραχάλιος είναι αμυντικός μέσος και έχει αγωνιστεί με τις ομάδες του Λεβαδειακού, της Κ20 του Ολυμπιακού, της Αναγέννησης Καρδίτσας ενώ έχει υπάρξει και διεθνής με την Εθνική Ελπίδων.

Με την υπογραφή του συμβολαίου ο Ζήσης δήλωσε στο www.pasgiannina.gr:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στα Γιάννενα και θα αγωνιστώ για τον ΠΑΣ. Δεν μου αρέσουν οι υποσχέσεις, εικόνα όλων μας είναι το γήπεδο και ανυπομονώ να βρεθούμε πάλι με κόσμο στο πλάι μας».

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι σήμερα, 761 νέα κρούσματα

 


Ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις θάνατοι σήμερα, 761 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 423.185 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή +2.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Ζίτσας: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και αδελφοποίησης για τους Δήμους καταγωγής του Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του

 

Τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας επικύρωσαν στο Βελεστίνο οι Δήμοι  Ρήγα Φεραίου, Βοΐου, Ζίτσας, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου και Χίου προχωρώντας στην υπογραφή πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, που στις 24 Ιουνίου 1798, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Οι έξι Δήμοι απ’ όπου καταγόταν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του, 223 χρόνια μετά τη θανάτωσή τους, αποφάσισαν με την Αδελφοποίηση να προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόδοση τιμών και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στην πατρίδα και την ανθρωπότητα.

Έτσι, το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο του διημέρου των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε  στο Βελεστίνο η τελετή Αδελφοποίησης και παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά και το συγγραφικό του έργο ο Γεώργιος Σούρλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στις εκδηλώσεις, το Δήμο Ζίτσας, τόπο καταγωγής του ενθνομάρτυρα ιατρού Δημητρίου Νικολίδη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Περικλής Γρίβας. Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης, ο Δήμαρχος Ζίτσας μεταξύ άλλων στάθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος του κ. Σούρλα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κόσμησε για τρείς δεκαετίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίδαξε με τη στάση ζωής του, τον ιδανικό τρόπο να υπηρετείς τους πολίτες και την πολιτική.

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης: Δελτίο τύπου δια την Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων

 

ν Δελβινακί τ 29 ουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σέ σχέση μέ σα ναφέρθηκαν πό Τηλεοράσεως γιά τήν νώτατη κκλησιαστική καδημία Βελλς, γνωστοποιομε τά ξς:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ ταν πάντοτε καί εναι πέρ το νά μή καταργηθ Α.Ε. καδημία τς Βελλς. Διαρκς ερά Σύνοδος, μάλιστα, σέ μία πό τίς συνεδριάσεις Ατς τόν μνα Μάϊο, μοφώνως πεφάσισεν, πως καί καδημία Βελλς καί ντίστοιχη Θεσσαλονίκης μή καταργηθον, λόγ το ξαιρετικο ργου πού χουν μέχρι σήμερα προσφέρει στήν Χώρα μας.

ν κυρία πουργός Παιδείας προέβη στήν νομοθέτηση καταργήσεως τν ς νω Σχολν, ατό γινε ν γνοί τς Διαρκος ερς Συνόδου, ποία, ς γνωστόν, ναγκάσθη νά διακόψ βιαίως, τάς ργασίας της κατά μνα ούνιον, λόγ τν πρωτοφανν γεγονότων ες τό Δευτεροβάθμιον Δικαστήριον, τήν 23ην ουνίου.

Γιά τόν λόγο ατό Δ.Ι.Σ. θά συνεδριάσ κτάκτως στίς 13, 14 καί 15 ουλίου, πότε θά πιληφθ το ζητήματος τν δύο νωτάτων καδημιν Βελλς καί Θεσσαλονίκης.

Ατά, πρός ποκατάσταση τς λήθειας.

(κ τς ερς Μητροπόλεως)

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 83.928 έλεγχοι, από τους οποίους οι 45.336 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 41 παραβάσεις, ως ακολούθως:

32 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 30 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 12 στη Στερεά Ελλάδα,

   9 στο Βόρειο Αιγαίο,

   5 στη Θεσσαλονίκη,

   4 στην Ήπειρο και

   2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.725 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.597 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.128 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.706 ομοειδείς παραβάσεις.

2 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, Επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας σε καφέ – μπαρ για μη τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ όρθιων πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.985 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.129 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 253 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

 


Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του που μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.

Πρόκειται για μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα θηλαστικά έχουν έναν θερμορυθμιστικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή, εξηγεί ο κ. Ηλίας Μούτσιος, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital. Αυτό σημαίνει ότι στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί μεν η θερμοκρασία να είναι +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται σε θερμοκρασία 36,6 - 37,1 βαθμών Κελσίου. Όταν το περιβάλλον είναι κρύο, το σώμα παράγει θερμότητα για να παραμείνει ζεστό, ενώ όταν το περιβάλλον είναι θερμό το σώμα αποβάλλει θερμότητα για να μην ανεβεί η θερμοκρασία του (το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία, αυξάνοντας την εφίδρωση [ιδρώτα] και επιταχύνοντας την αναπνοή).

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο και μερικές φορές αποκαλείται απλά θερμοστάτης. Κάποιες φορές όμως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία ή υποθερμία. Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί υπερθερμία, είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση).

Το τρίπτυχο, υψηλή θερμοκρασία, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά τα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τον όρο καύσωνας, υπονοώντας θερμοκρασίες που μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία.

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

·         Ηλικία άνω των 65 ετών.

·         Καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική δυσπραγία.

·         Χρήση αλκοόλ ή άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.

·         Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών κτλ.

·         Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.

·         Παχυσαρκία.

·         Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συμπτώματα

Πρώτο σύμπτωμα συνήθως είναι οι κράμπες λόγω απώλειας αλάτων. Μπορεί να εμφανισθούν ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν παραλήρημα, σπασμοί και κάποιες φορές πλήρης απώλεια αισθήσεων. Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό, ο πυρετός μπορεί να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, η αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.

Σε βαριά θερμοπληξία ο ασθενής παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια έως και πνευμονικό οίδημα. Ο καρδιακός ρυθμός διαταράσσεται όπως και η πήξη του αίματος. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και εγκεφαλοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ενώ ο θάνατος σ' αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανός. Αναφέρεται 25% θνητότητα των πασχόντων.

Πρόληψη

Η θερμοπληξία παρόλο που μπορεί να αποβεί μοιραία ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες είναι δυνατόν να προληφθεί σχετικά εύκολα.

Καταναλώνουμε άφθονα υγρά, τρώμε πολλά φρούτα και σαλάτες, περιορίζουμε τη ζάχαρη και τα οινοπνευματώδη. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και φροντίζουμε την κάλυψη του σώματος με ανοιχτόχρωμα άνετα βαμβακερά ρούχα και την κάλυψη της κεφαλής με καπέλο.

Όταν υποψιάζεστε θερμοπληξία

·         Μεταφέρετε τον πάσχοντα άμεσα σε δροσερό μέρος.

·         Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα.

·         Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα.

·         Αν είναι εφικτό χορηγείτε άφθονα υγρά.

·         Διακομίζετε τον πάσχοντα στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.

 

Οδηγίες και μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

 


Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική και οι Δήμοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, να παραμένουν σε δροσερούς χώρους, να χρησιμοποιούν κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν οι δήμοι και να αποφεύγουν εργασίες σε υπαίθριους χώρους που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κλπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή, αναφέρει ο ΙΣΑ και παραθέτει τις παρακάτω οδηγίες προφύλαξης:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.