Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πωγωνίου: Ευχαριστήριο

 


Να ευχαριστήσουμε θερμά την ομάδα ποδοσφαίρου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ για την πολύτιμη στήριξή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου  και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλές γιορτές.

«Η  πράξη συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου, ΕΣΠΑ 2014-2020».

ΕΟΔΥ: Ενενήντα έξι θάνατοι σήμερα, 4.696 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα έξι θάνατοι σήμερα  4.696 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.022.141 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.116 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.651 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 692 (60.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (82.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (17.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.645 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή +12.75%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου το τελευταίο «αντίο» στον Μήτση Γ. Θεόδωρο

 


Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 το τελευταίο «αντίο» στον 63χρονο συγχωριανό Μήτση Γ. Θεόδωρο.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήμος Πωγωνίου: Ένα ημερολόγιο για τους ωφελούμενους του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"

 


Ένα όμορφο ημερολόγιο για τη νέα χρονιά προσέφερε στους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» το Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου.

Η συμβολική αυτή κίνηση χάρισε χαμόγελα στους ανήμπορους δημότες που λαμβάνουν πολύτιμες και σημαντικές υπηρεσίες από τους εργαζόμενους στις 5 δομές του προγράμματος.

«Η εικόνα στο ημερολόγιο με τα χέρια να προστατεύουν τους ηλικιωμένους είναι ουσία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Προστατεύουμε τους ωφελούμενους και τους παρέχουμε υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και νιώθουν πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι είμαστε στο πλευρό τους» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόριος Μποτίνης.

Στο Δήμο Πωγωνίου το πρόγραμμα εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση περισσότερους από 250 δημότες, με τον αριθμό των περιστατικών να  αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες.                

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού με τη μέθοδο της απασχόλησης στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή η οποία του είχε αφαιρέσει χρηματικό ποσό 850 ευρώ

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, η οποία έγινε το απόγευμα της 27-11-2021 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από την τσέπη παντελονιού ηλικιωμένου το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Κιβωτός του Κόσμου: Χριστουγεννιάτικο Bazaar και μουσικοχορευτικά δρώμενα το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ., στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας

 


Αγαπητοί φίλοι & συμπαραστάτες,

Θερμοί χαιρετισμοί από την Κιβωτό του Κόσμου Ηπείρου!

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου ανοίγει την αγκαλιά της και σας καλεί στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της που θα πραγματοποιηθεί στις 18/12/2021 και ώρα 11:00 π.μ., στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας (στο Ιτς Καλέ).

Στην εκδήλωση θα παρακολουθήσετε μουσικοχορευτικά δρώμενα και θα απολαύσετε την χορωδία των παιδιών μας!

Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης θα λάβει μέρος Χριστουγεννιάτικο Bazaar με δημιουργίες των παιδιών μας και άλλα Χριστουγεννιάτικα δωράκια!

Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά!

Σας περιμένουμε όλους να απολαύσετε την εκδήλωση και να ανταλλάξουμε ευχές  για ένα δημιουργικό και ευλογημένο νέο έτος!

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε στα τηλέφωνα 26570 31005-6 & στο παρόν email.

Με εκτίμηση,

Βαρτζιούμα Μαρία

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου

Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Τ.Κ. 44002

Τηλ.: 26570 - 31005 & 31006

www.kivotostoukosmou.org

Ορίζοντες Ηπείρου: Ανακοίνωσαν και την Ιδεολογική τους Διεύρυνση στη Δημοκρατική Παράταξη με τοποθέτηση του Άλκη Λάνταβου σε ρόλο Συντονιστή

 


Τις πόρτες της προς όλους όσους επιθυμούν να συστρατευούν με την ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη των Οριζόντων Ηπείρου, άνοιξε σήμερα ο επικεφαλής της, Σπύρος Ριζόπουλος, καλωσορίζοντας τον πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής, Άλκη Λάνταβο, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη διεύρυνσης της παράταξης προς όλους τους ιδεολογικούς, δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της γεωγραφικής διεύρυνσης των Οριζόντων Ηπείρου, οι οποίοι αριθμούν πια 82 συντονιστές σε όλη την Ήπειρο, ήρθε η ώρα της διεύρυνσης στους ιδεολογικούς χώρους του πολιτικού μας συστήματος, με μόνη προϋπόθεση τον ενστερνισμό της περιφερειακότητας και της ανεξαρτησίας της παράταξης.

«Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλες τις παρατάξεις στα πλαίσια των προγραμματικών συγκλίσεων.  Καλωσορίζω τον Άλκη Λάνταβο στους Ορίζοντες Ηπείρου και του εύχομαι καλή δουλειά στο ρόλο του συντονιστή με στόχο την προσέλκυση νέων στελεχών», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, συγχαίροντας παράλληλα τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή στην θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Νεκρός σε τροχαίο ο 63χρονος συγχωριανός Μήτσης Γ. Θεόδωρος στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης στο ύψος του Λυκόστομου


Την ζωή του έχασε σε τροχαίο ο 63χρονος συγχωριανός Μήτσης  Γ. Θεόδωρος ύστερα από σύγκρουση δυο οχημάτων, που έγινε  σήμερα το πρωί στην Εθνική Οδό  Ιωαννίνων – Κοζάνης στο ύψος του Λυκόστομου.

Από την σφοδρή σύγκρουση των δυο οχημάτων, τραυματίστηκαν ένας άνδρας και μία γυναίκα διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

***

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σήμερα (16-12-2021) το πρωί επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης (περιοχή Λυκόστομου), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 63χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με άλλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης των οχημάτων ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 63χρονου οδηγού.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό  Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δεκαεπτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 68.369 έλεγχοι, από τους οποίους οι 31.718 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 264 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

116 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101 πρόστιμα των 300 ευρώ και 15 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 33 στη Θεσσαλονίκη,

 17 στην Ήπειρο,

 14 στη Θεσσαλία,

 12 στη Δυτική Ελλάδα,

   9 στην Κεντρική Μακεδονία,

   8 στην Πελοπόννησο,

   5 στο Βόρειο Αιγαίο,

   5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   4 στη Δυτική Μακεδονία,

   4 στο Νότιο Αιγαίο,

   3 στη Στερεά Ελλάδα και

   2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 78.097 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 74.704 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.393 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ εκ των οποίων στο 3 Βόρειο Αιγαίο, 1 στην Δυτική Μακεδονία και 1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.384 ομοειδείς παραβάσεις.

138 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο ψητοπωλείου, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Δυτική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη καταστημάτων,

Στη Στερεά Ελλάδα, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από υπάλληλο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 4 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στην Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας σε επιβάτες λεωφορείου.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 26.592 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.773 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 504 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξάμηνη παράταση στο FreedomPass για τους νέους 18-25 ετών

 


Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το FreedomPass μέχρι και την 30 Ιουνίου 2022 θα έχουν οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών (γεννηθέντες από 1/1/1996 έως 31/12/2003) που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη (ή μοναδική) δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19 έως και τις 31/12/2021.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 5703/2021Κοινή Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, και Υγείας Θάνου Πλεύρη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη η ισχύς της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν ήδη κάνει χρήση του FreedomPass.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεντάμηνο ισχύος του (από 20/07/2021), έχουν υλοποιηθεί 506.520 αιτήσεις για την απόκτησή του.

Διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των FreedomPass που θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2021 για ένα επιπλέον εξάμηνο και όχι στη δυνατότητα έκδοσης νέου μετά την 01/01/2022.

Υπενθυμίζεται ότι το FreedomPass αποτελεί μία ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα αξίας 150€ που προορίζεται για αγορές σε ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Η δράση υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ). Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει με αυτήν:

Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» διοργανώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

 


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 17/12/2021 και ώρα 18:00

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο σχετικής κοινωνικής πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διοργανώνει την Παρασκευή 17/12/2021 και ώρα 18:00 ημερίδα θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία».

Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον ουσιαστικό σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους:

Σπύρο Σούλη, Καθηγητή & Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Άτομα με Αναπηρία: Οι " άγνωστοι" συμπολίτες μας»

Λούλα Βέρμπη (MSDc), Παιδίατρο - Αναπτυξιολόγο, Πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, με θέμα: «Προβληματισμοί και Προτάσεις Διαχείρισης των Κοινωνικών Δικτύων ( Social Media ) από Άτομα με Νοητική Υστέρηση και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Το Δικαίωμα της Πρόσβασης στην Ασφαλή Διαδικτυακή Κοινωνικοποίηση και Πλοήγηση»

Ανθή Λιάγκου, Παραολυμπιονίκη, με θέμα: «Άτομα με Αναπηρία και Αθλητισμός»

Δέσποινα Καμπούρη, Κοινωνική Λειτουργό, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα «Αναπηρία και κοινωνικό στίγμα: Από την προκατάληψη στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού - Από την ανασφάλεια στην ελπίδα. Ο ρόλος και η συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου»

Βασιλική Ρομοσιού, Αστυνόμο Α΄, Υποδιοικητή Τμήματος Τροχαίας Άρτας, με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία»

Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά και η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη μέσω του συνδέσμου https://hellenicpolice.webex.com/meet/gtyepioanninon

«Βαλκάνια Εξπρές – Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην βουλγαρική Dobrogea», στην ΕΡΤ3, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 13:00

 


«Βαλκάνια Εξπρές –

Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην βουλγαρική Dobrogea»

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 13:00

Η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτήν την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, πάντα στις 13:00, ξεκινά το οδοιπορικό της στην βορειανατολική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην βουλγαρική Δοβρουτσά (Dobrogea).

Σ’ αυτό το επεισόδιο θα ταξιδέψουμε από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις όχθες του Δούναβη και ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε την πολυκύμαντη ιστορία της γειτονικής μας χώρας. 

Ξεκινάμε από το εξωτικό Μπαλτσίκ, το επίνειο της Νότιας Δοβρουτσάς στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί περιηγούμαστε στο μαγευτικό παλάτι της Βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας – μια παραθαλάσσια «βασιλική βίλα» κτισμένη με βαλκανο-ανατολίτικο στυλ – και μαθαίνουμε για τις ιστορίες και τις ερωτικές περιπέτειες της βασιλικής οικογένειας.Συνεχίζουμε στο, στρατηγικής σημασίας, φρούριο της Σιλίστρας στις όχθες του Δούναβη, που ήταν η «πύλη» για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εδώ δόθηκαν αποφασιστικές μάχες και πολιορκίες και τα χοντρά τείχη του φρουρίου φέρουν ακόμη τα σημάδια ενός αιματηρού παρελθόντος. Επόμενος σταθμός μας, το «Ιστορικό Πάρκο» στο χωριό Νεόφιτ Ρίλσκι, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Ένα μοναδικό θεματικό πάρκο που «ζωντανεύει το παρελθόν», και μας ταξιδεύει, μέσα από εντυπωσιακές και ζωντανές αναπαραστάσεις, στο πανόραμα της βουλγαρικής ιστορίας, από την προϊστορία, στους αρχαίους Θράκες κι από τους πρωτο-Βούλγαρους νομάδες, ως τους μεσαιωνικούς Σλάβους των Βαλκανίων.

«Παράταση περιόδου επεξεργασίας και οριστικοποίησης αιτήσεων στήριξης για τους Νέους Αγρότες-Υπομέτρο 6.1»

 


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5259/14-12-2021 (ΑΔΑ: Ψ2Χ74653ΠΓ-ΠΩΥ) «1η τροποποίηση της υπ΄αρ. 4704/11-11-2021 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, δόθηκε παράταση για όσους υποψήφιους δικαιούχους έχουν δημιουργήσει στο ΠΣΚΕ κωδικό υποβολής αίτησης στήριξης μέχρι τις 14/12/2021 και ώρα 13:00.

Σε αυτούς δίνεται η προθεσμία μέχρι την Τρίτη (28-12-2021) και ώρα 13:00, να κάνουν την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους στο ΠΣΚΕ με σκοπό την άρτια επεξεργασία τους από τους μελετητές.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ για την υποβολή πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 28-12-2021.

Αιτήματα από-οριστικοποίησης αιτήσεων στήριξης υποβάλλονται στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ, εντός της εφαρμογής του υπομέτρου (με κωδικούς χρήστη), μέχρι και τη Δευτέρα, 27/12/2021 και ώρα 13:00.

Το Δελτίο τύπου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (www.php.gov.gr ) στις «Ανακοινώσεις», στην «Ενημέρωση αγροτών» και στο «Υπομέτρο 6.1».

 

«Μάννα εξ’ ουρανού», Ξένη Ταινία στην ΕΡΤ3, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 24:00

 


«Μάννα εξ’ ουρανού»

Ξένη Ταινία

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 24:00

Η ΕΡΤ3 με φόντο τα Χριστούγεννα και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μιας ομάδας ευάλωτων συνάνθρωπων μας, των αστέγων, η ΕΡΤ3 θα προβάλει την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, την δραματική ιταλική ταινία «Panne dal cielo/Μάννα εξ’ ουρανού/Bread from above» του Giovanni Bedeschi.

Η Lilly κι ο Anibal ζουν στο Μιλάνο και κοιμούνται στο σιδηροδρομικό σταθμό. Την παραμονή των Χριστουγέννων βρίσκουν ένα μωρό στα σκουπίδια και αν και βλέπουν ότι είναι υγιές, αποφασίζουν να το πάνε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με ένα συγκλονιστικό γεγονός. Κανείς από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες δεν βλέπει το μωρό. Φαίνεται πως είναι αόρατο για τους περισσότερους ανθρώπους. 

Οι δυο άστεγοι γίνονται ξαφνικά οι γονείς ενός πολύ ξεχωριστού παιδιού. Αποφασίζουν να το μεγαλώσουν στην αποθήκη του σταθμού όπου δημιουργείται μια μικρή κοινότητα: μια οικογένεια που αποτελείται από άστεγους κάθε είδους.Παίζουν: Donatella Bartoli, Sergio Leone, Paola Pitagora, Gigi Piola, Mauro Santopietro.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, για 14 μέρες μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

 


Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα,  Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00 – 14:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00 – 14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Είσοδος Μεταβατικού Κτιρίου, 11:00 -14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, Λούρος, 09:00-12:00.

«Αόρατοι Εργάτες», Ξένο Ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι

 


«Αόρατοι Εργάτες»

Ξένο Ντοκιμαντέρ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι

Μια έρευνα για την σκοτεινή πλευρά του ψηφιακού κόσμου αποτελεί το ντοκιμαντέρ «Αόρατοι εργάτες / Au secours, mon patron est un algorithme /Ghost Workers» της Sandrine Rigaud που θα προβάλει η ΕΡΤ3 την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ένα γεύμα που παραδίδεται με ένα κλικ, φίλοι στην οθόνη, ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου: το Google, το Facebook, η Uber και άλλες αντίστοιχες μηχανές, πλατφόρμες και εφαρμογές έφεραν την επανάσταση στη ζωή μας. Αυτός ο υπέροχος κόσμος της τεχνολογίας, όμως, κρύβει μια λιγότερο λαμπερή πραγματικότητα.

Για να λειτουργήσουν οι εφαρμογές τους, οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας προσλαμβάνουν μια στρατιά από μικρά αόρατα χέρια. Αναλώσιμους εργαζόμενους, κακοπληρωμένους, χωρίς συμβάσεις εργασίας και χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια έρευνα για τις συνθήκες εργασίας αυτών που ονομάζονται διαχειριστές περιεχομένου.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3

Πανδημία: Οδηγίες για ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα

 


Μετά την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναπόφευκτα όλοι γίναμε πιο προσεκτικοί στις καθημερινές μας επαφές και ο φόβος, ειδικά στα πρώτα στάδια του ιού, είχε κυριεύσει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Πλέον, υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση έναντι του ιού.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι επιθυμούν να αισθάνονται ασφαλείς ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, έλαβε χώρα η μεγάλη μετα-ανάλυση του
International Society of Sexual Medicine (ISSM) “Sexual Health Implications of COVID-19 Pandemic”, η οποία δημοσιεύτηκε στο Sexual Medicine Review τον Ιανουάριο του 2021 και αποτελεί την κωδικοποίηση των ευρημάτων των ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ISSM σχετικά με τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές την περίοδο της COVID-19. Επίσης αποτυπώνει τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι παροχείς υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας τα τελευταία δυο χρόνια και καλεί σε δράση για την αναβάθμιση των προτεραιοτήτων των κατά τόπους συστημάτων υγείας.
«Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, ο αυνανισμός είναι ασφαλής και παρουσιάζει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη όπως αποσυμπίεση και χαλάρωση. Το σεξ μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων οι οποίοι ασυμπτωματικοί, είναι ασφαλές ενώ αυτό πρέπει να αποφεύγεται με κάποιον που βρίσκεται σε καραντίνα μετά από επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα. Επίσης, το σεξ με συγκάτοικο που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα είναι απαγορευτικό.