Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 14:00


Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου που θα γίνει στα γραφεία της στα Ιωάννινα (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος), ΤΡΙΤΗ, 17/12/2019, και ώρα 14:00, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
 1. Επικύρωση Πρακτικών 12 ης συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου ΠΕΔ Ηπείρου.
2. Ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η ΠΕΔ Ηπείρου.
3. Ορισμός εκπροσώπων σε Συμβούλια και Επιτροπές.
 4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για θέματα ενημέρωσης πολιτικού προσωπικού και επιμόρφωσης υπαλλήλων των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου.
5. Έγκριση δαπάνης μετακίνησης Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.
6. Δέσμευση πίστωσης για τη συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και τις Εκτελεστικής Επιτροπής στις συνεδριάσεις των οργάνων της Π.Ε.Δ Ηπείρου για το 2019 (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2019).
7. Σχετικά με την παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης γραφείου για το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
 8. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ε.Δ. Ηπείρου
9. Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Φιλανθρωπική εκδήλωση Αγάπης και Αλληλεγγύης «Το τσάι της αγάπης» την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος σας προσκαλεί στην  φιλανθρωπική εκδήλωση Αγάπης και Αλληλεγγύης «Το τσάι της αγάπης» την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Εορταστικό μήνυμα του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ'' κ. Ντότη Δημήτρη για Χριστούγεννα και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ'' κ. Ντότη Δημήτρη για Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/

Εορταστικό μήνυμα του Αντιδημάρχου Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιου για Χριστούγεννα και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα του Αντιδημάρχου Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιου για Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/

Ομιλία Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου, στο μνημόσυνο του αειμνήστου Σεβαστιανού


“Μς καθοδηγε κα μς μπνέει”
Σύντομη ομιλία Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου στο μνημόσυνο του αειμνήστου Σεβαστιανού.

Προσφορά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από την "Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου"


Τρόφιμα μακράς διαρκείας προσέφερε η «Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πωγωνίου.
Ο γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομάδας κ. Αλέξανδρος Καραμάνης συνοδευόμενος από τον Γενικό αρχηγό κ. Ανδρέα Πότση και τους ποδοσφαιριστές κ.κ. Βασίλη Ντότη και Γιώργο Θωμαϊδη, επισκέφθηκαν τη δομή προκειμένου να παραδώσουν την προσφορά τους που συνοδεύονταν από τις καλύτερες ευχές τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για όλους τους δημότες, τη δημοτική αρχή και το προσωπικό του Δήμου.
Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα την «Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου» για την συγκινητική δωρεά και εκφράζει την ελπίδα αυτή η κίνηση αλληλεγγύης να βρει κι άλλους μιμητές.

Ιωάννινα: Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τα εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 19:30 στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος»


Τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ σας εύχονται Χρόνια Πολλά και σας προσκαλούν στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 στις 19:30 στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στο σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Λεωφόρος Δωδώνης 10) στα Ιωάννινα.
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2020.

Με Παναθηναϊκό στη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΣ Γιάννινα


Στην φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας ο ΠΑΣ Γιάννινα θα αντιμετωπίσει σε διπλή αναμέτρηση τον Παναθηναϊκό.
Η πρώτη αγωνιστική  έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 7-8-9/01/2020 και η δεύτερη το τριήμερο 14-15-16/01/2020.
Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 23 Μαΐου 2020.

 Αναλυτικά τα ζευγάρια της φάσης των «16»:
Βόλος ΝΠΣ-Ατρόμητος
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ
Καλαμάτα-Ολυμπιακός
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ
ΑΟ Τρίκαλα-ΠΑΣ Λαμία
Ξάνθη-Άρης
Παναιτωλικός-Πανιώνιος

Ανακαλύφθηκε υποδοχέας στον εγκέφαλο που πυροδοτεί την αρνητική διάθεση


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανακάλυψε έναν μοναδικό υποδοχέα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος πιστεύεται ότι πυροδοτεί την αρνητική διάθεση.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι το αποτέλεσμα μια οκταετούς και επίπονης έρευνας, με τη συνεργασία ερευνητών από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ουγγαρία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Science” και δείχνουν πολλά υποσχόμενα, όσον αφορά στη δημιουργία πιο εξειδικευμένων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Ο εν λόγω υποδοχέας, που έχει σχήμα μπιζελιού, βρέθηκε σε μια ελάχιστα μελετημένη περιοχή, στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται «μέσα ηνία» (medial habenula). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο πρωτόγνωρος αυτός υποδοχέας, με το όνομα NMDA (N-methyl-D-aspartate), παίζει ρόλο στην ρύθμιση της αρνητικής διάθεσης. Η λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής δεν ήταν πολύ κατανοητή μέχρι τώρα, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, αναφέρει συγκεκριμένα.
Και συμπληρώνει: Γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχουν υπομονάδες GluN3A στην περιοχή αυτή και ότι οι NMDA υποδοχείς που σχηματίζονταν, ήταν πιθανό να διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε τον συγκεκριμένο υποδοχέα.


Ένας υποδοχέας NMDA, φυσιολογικά χρειάζεται δύο διαφορετικά μόρια νευροδιαβιβαστών -γλουταμινικό και γλυκίνη - για να τον δεσμεύσουν και να τον ενεργοποιήσουν. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας ωστόσο, χρειάζεται μονάχα έναν νευροδιαβιβαστή, την γλυκίνη.
Οι υποδοχείς κατευθύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και για αυτό αποτελούν το στόχο των 40% περίπου σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπειών. Επομένως, ο σπάνιος αυτός τύπος υποδοχέα και ο ρόλος του στην ρύθμιση του άγχους και των επιπτώσεων των αρνητικών εμπειριών, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, όσον αφορά στη φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της διάθεσης.
Τα ψυχιατρικά φάρμακα συχνά επιφέρουν παρενέργειες, καθώς δεν είναι εξειδικευμένα και επηρεάζουν ολόκληρο τον εγκέφαλο. Έτσι, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν έναν δρόμο στην δημιουργία πιο εξειδικευμένων φαρμάκων, με λιγότερες παρενέργειες.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη έρευνα είναι πιθανόν να προσφέρει σημαντικά οφέλη και στην δημιουργία νέων φαρμάκων, που προορίζονται για τη μείωση του πόνου, διότι ο συγκεκριμένος υποδοχέας, βρέθηκε σε σημείο του εγκεφάλου που γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στην αίσθηση του πόνου.
Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι να ξεκινήσουμε έρευνα με στόχο την περαιτέρω κατανόηση αυτού του νεοσύστατου νευρώνα, με τελικό στόχο τη δημιουργία φαρμάκων που να στοχεύουν αυτόν. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψυχικής υγείας και της φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο.

Πηγή: PsychologyNow.gr

Εορταστικό μήνυμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου κ. Γκόγκου Χρήστου για Χριστούγεννα και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου κ. Γκόγκου Χρήστου για Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/

ΟΠΕΚΑ: Οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν τα επιδόματα


Στις 24 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν το επίδομα ενοικίου και το επίδομα παιδιού.
Τα χρήματα θα πιστωθούν από το προηγούμενο βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους την τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης,στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας με τη συνδρομή στελεχών Περιφερειακής Ομάδας   Δίωξης Ναρκωτικών εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ένας αλλοδαπός ηλικίας 54 ετών ως οδηγός ΙΧΕ οχήματος μετέφερε τον έτερο αλλοδαπό ηλικίας 22 ετών, ο οποίος  κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Ακόμη,στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ένας αλλοδαπός ηλικίας 27 ετών ως οδηγός ΙΧΕ οχήματος μετέφερε τον έτερο αλλοδαπό ηλικίας 34 ετών, ο οποίος  κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
   Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα και τα ΙΧΕ οχήματα.

Στραβό διάφραγμα: Γιατί πολλοί αποφεύγουν το χειρουργείο;


Συχνά ακούμε για το στραβό διάφραγμα, αλλά λίγες φορές κατανοούμε απολύτως περί τίνος πρόκειται και πόσο σημαντικό είναι. Για αρκετούς η καλή λειτουργία της μύτης είναι μια αυτόματη, όσο και αυτονόητη διαδικασία, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.
Διότι η μύτη είναι ένα σημαντικό φίλτρο για τον οργανισμό μας και, εάν δεν λειτουργεί όπως πρέπει, τότε υπάρχουν επιπτώσεις στην καθημερινή μας απόδοση και ευεξία.
«Καταρχάς ας εξηγήσουμε τι είναι το διάφραγμα. Πρόκειται για το διαχωριστικό τοίχωμα των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και από ένα χόνδρινο τμήμα. Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ίσως η συνηθέστερη δυσμορφία του διαφράγματος, μπορεί να αφορά στο ένα τμήμα ή και στα δύο. Όταν το διάφραγμα είναι έντονα στραβό, δημιουργούνται αυξημένες αντιστάσεις στην είσοδο του αέρα και αυτό προκαλεί δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή και οι άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα» μας λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Εκτός από το γνωστό μπούκωμα - που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται μαζί του, γιατί δεν έχει μέτρο σύγκρισης, καθώς αναπνέει έτσι όλη του τη ζωή - συχνά νιώθει κούραση, ροχαλίζει και, μάλιστα, βαριά, ζαλίζεται, έχει πονοκέφαλο, συχνό ξηρό βήχα, προβλήματα με τα αυτιά και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.
Το στραβό διάφραγμα ενοχοποιείται ακόμη και για κρίσεις πανικού, λόγω της έλλειψης αέρα, λέει η ειδικός.