Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Παηδονιά Πωγωνίου: Εσπερινός της Αγάπης

 

Φωτό: Θοδωρής Θοδωράκης  

Την Κυριακή του Πάσχα, τελέστη στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παηδονιά,  ο Εσπερινός της Αγάπης.

Κλειστές τη Δευτέρα του Πάσχα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ

 


Κλειστές θα μείνουν και τη Δευτέρα του Πάσχα οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Οι δύο Κινητές Μονάδες θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία από την Τρίτη 26 Απριλίου.

Επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Μαΐου

 


Η προσπάθεια που γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα μείνει στα δεδομένα που έχουμε για το Πάσχα, καθώς από την 1η Μαΐου:

-Έως τις 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους.

-Οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα

-Καταργείται το υποχρεωτικό self test στα σχολεία

-Έως τις 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας από 1 έως 31 Μαΐου στα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου

 


Την απαγόρευση αλιείας των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών, σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1ης έως 31 Μαΐου 2022, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ιχθύων), απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2022.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

Οι παραβάτες της απόφασης αυτής τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ( διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των αλιευμάτων και εκποίηση ή καταστροφή αλιευτικών αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

 


Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου

 

Έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας φτάνουν σε 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο φετινός φόρος ακινήτων θα υπολογισθεί με νέες κλίμακες και μειωμένους συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι:

χαμηλότερος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους,

ίδιος με πέρυσι για το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενους

μεγαλύτερος για το 6%, δηλαδή για 375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Η πρώτη από τις δέκα δόσεις που θα αποπληρωθεί ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώνονται για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα.

Παραβάσεις το Mεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, M. Σάββατο 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 66.321 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.253 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 8 παραβάσεις, ενώ παράλληλα, επιβλήθηκαν 21 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

1 παράβαση για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα και επιβλήθηκε πρόστιμο των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.233 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.503 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.730 των 150 ευρώ.

7 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από υπάλληλο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.363 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (κεκλεισμένων των θυρών) του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, ώρα 7:00 μ.μ. στο Κεφαλόβρυσο

 


Συνεδριάζει την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 στις 7:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Κεφαλόβρυσο κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid 19.

Ημερήσια διάταξη:

  1. Έγκριση 3ης  Αναμόρφωσης  προϋπολογισμού

Κατανομή Επιχορήγησης  ΥΠ.ΕΣ.  για πυροπροστασία.

  1. Έγκριση λύσης σύμβασης εκμίσθωσης Δημοτικού αγρού στην Κοινότητα Βροντισμένης και  Επαναδημοπράτηση.
  2. Έγκριση δημοπράτησης  Δημοτικού  Καταστήματος  Κοινότητας  Ριαχόβου.
  3. Επί αιτήσεως Αθλητικής  Ένωσης  Κεφαλοβρύσου  «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»,  για την παραχώρηση του Δημοτικού  Γηπέδου  Κεφαλοβρύσου.
  4. Έγκριση  παροχών  ύδρευσης,  εκτός οικισμού.
  5. Έγκριση χορήγησης ΑΔΕΙΑΣ   ΕΙΣΟΔΟΥ – ΕΞΟΔΟΥ  σε  Αγροτική  οδό,  στην  Κοινότητα  Καλπακίου.
  6. Κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνων δένδρων σε Νεκροταφεία  κ.α.  Κοινόχρηστους χώρους  Κοινοτήτων  Δήμου  Πωγωνίου.
  7. Έγκριση 2ης κατανομής  ΣΑΤΑ  Διατύπωση γραπτών απόψεων επί του φακέλου της μελέτης: «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4 & ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3» και τα συνοδά τους έργα  [Οδοποιίας – Διασύνδεσης], στις θέσεις:  «ΑΧΛΑΔΙΑ» &  «ΚΑΡΑΒΑΜΙΑ – ΕΛΑΤΟΣ».  ΦΟΡΕΑΣ:  «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.».

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

 


Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες

Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου

Με ανάμικτα συναισθήματα γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα.

Τη χαρά της ελευθερίας από την πανδημία του κορωνοϊού, σκιάζει  η βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και οι μεγάλες επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο.

Η σκέψη μας βρίσκεται στα εκατομμύρια ξεριζωμένων πολιτών της Ουκρανίας για τους οποίους η Ήπειρος άνοιξε τη φιλόξενη αγκαλιά της.

Οι δύο μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές του πλανήτη και  έκαναν  πιο επιτακτική, πιο άμεση την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης.

Αποδείχτηκε στην πράξη  ότι κανένας, όσο ισχυρός και αν αισθάνεται, τελικά δεν είναι άτρωτος, αλλά χρειάζεται τη στήριξη του διπλανού του, της κοινωνίας γενικότερα.

Γιάννινα: Τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τον Ιούλιο

 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στα Γιάννινα στις 11, 12 και 13 Ιουλίου, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Παϊσίου και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Ο  Δήμος Ιωαννιτών θα τον  ανακήρυξη  σε επίτιμο δημότη της πόλης.

ΕΜΥ: Με πολύ καλό καιρό την Κυριακή του Πάσχα


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Κυριακή του Πάσχα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, καθώς προβλέπονται λίγες μόνο νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί από 7 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 22 βαθμούς), 11 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 24 βαθμούς και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο έως τους 28 βαθμούς), 12 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη Βόρεια Κρήτη έως τους 27 βαθμούς), 10 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 2-3 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις επίσης ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις το απόγευμα αναμένεται στην Αττική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το απόγευμα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Πασχάλιες ευχές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ)

 

"Πάσχα ἱερὸν ἡμῖν σήμερον ἀναδέδεικται,

Πάσχα καινόν, Ἅγιον,

Πάσχα μυστικόν,

Πάσχα πανσεβάσμιον,

Πάσχα Χριστὸς ὁ λυτρωτής,

Πάσχα ἄμωμον,

Πάσχα μέγα,

Πάσχα τῶν πιστῶν,

Πάσχα, τὸ πύλας ἡμῖν τοῦ Παραδείσου ἀνοῖξαν,

Πάσχα, πάντας ἁγιάζον πιστούς."

 

Ἡ Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων (ΠΕΘ) εὔχεται, ὅπως ὁ Ἀναστάς καὶ ἐλευθερώσας ἡμᾶς ἐκ τοῦ θανάτου Κύριος Ἰησοῦς Χριστός, προσφέρει σὲ ὅλους μας, τὴ Χάρη τῆς συμμετοχῆς μας στὴν Ἁγία Του Ἀνάσταση, ποὺ θὰ μᾶς ἀνοίξει τὶς πύλες τῆς α ἰωνίου Βασιλείας Του.

Χριστός Ἀνέστη 

Τὸ ΔΣ τῆς ΠΕΘ

Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση

 


Η υπερβολική χαλάρωση και η περίσσεια δέρματος δεν αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα του φυσιολογικού πληθυσμού που αδυνατίζει, ιδιαίτερα στους νεότερους. Όμως, τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική) έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά ζητήματα που ζητούν άμεση επίλυση.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους, έρευνες δείχνουν ότι και οι νεαροί παχύσαρκοι μετά από σημαντική απώλεια βάρους έχουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα από τους ενήλικες. Δηλαδή, η νεαρή ηλικία αφενός δεν εμποδίζει την έντονη χαλάρωση και την ανάπτυξη περίσσειας δέρματος και αφετέρου το πρόβλημα βιώνεται εντονότερα, αφού τα άτομα αυτά τώρα ξεκινούν να χτίζουν τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις και επιθυμούν να είναι αρεστά και αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Αἰωνία ἡ νίκη τῆς Ἀναστάσεως

 

ριθ. Πρωτ. 258

γιον Πάσχα 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 241

Θέμα: Αωνία νίκη τς ναστάσεως. ησος Χριστός: Ο ΝΙΚΗΤΗΣ

γαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Παρακάλαμος: Ανάσταση

 


Πλήθος πιστών με θρησκευτική ευλάβεια, παρέστη στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.



Χριστός Ανέστη! Καλό Πάσχα!

 


Χριστός Ανέστη!

Χρόνια Πολλά!

Καλό Πάσχα!

parakalamoscity.blogspot.com/