Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00

Την  Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, και ώρα 9.00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-02-2018 συνεδρίασης.
1. Έγκριση του 2ου Σ.Π. (ΑΠΕ τακτοποιητικός για εργασίες, όμοιως με τον εγκεκριμένο 1ο ΣΠ) με υπέρβαση κατά 1.400,79€ λόγω μεταβολής ΦΠΑ από 23% σε 24% (από τις 1-6-2016) για την εξόφληση του οικονομικού αντικειμένου της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Συγκοινωνιακών Έργων Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης (Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης)».
2. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών για την τοποθέτηση ικριωμάτων στο εσωτερικό του Τζαμιού Καλούτσιανης», της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007.
3. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών δόμησης καθώς και των δυναμικών χαρακτηριστικών στο Τζαμί Καλούτσιανης», της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007.
 4. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας σχετικά με την ύπαρξη τοιχογραφίων και τον έλεγχο της κατάστασής του στο Τζαμί Καλούτσιανης», της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007.
5. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 07-11-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση επαρχιακής οδού Κάτω Λίππα - Αχλαδέα», προϋπολογισμού 60.000,00 € με Φ.Π.Α.
6. Έγκριση του από 08-02-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 25-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση τεχνικού στην είσοδο του οικισμού Καβασίλων Κόνιτσας», προϋπολογισμού 15.500,00με ΦΠΑ.

Καλπάκι Πωγωνίου: Σύλληψη 47χρονου ημεδαπού, για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπού στο εσωτερικό της Χώρας

Συνελήφθη, χθες (14-02-2018) αργά το βράδυ στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 47χρονος ημεδαπός, για διευκόλυνση εισόδου στο εσωτερικό της χώρας ενός αλλοδαπού, μη νόμιμου μετανάστη.
Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όταν κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 47χρονο συλληφθέντα, διαπιστώθηκε η μεταφορά ενός 30χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν δικαιολογητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκαν:
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά
το χρηματικό ποσό των (230) ευρώ
τρία κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

Συνελήφθη, χθες (14-02-2018) το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από διαβατηριακό έλεγχο, σε βάρος του 34χρονου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης και ένταλμα βίαιης προσαγωγής του Ανακριτή Πρωτοδικείου Νάξου, για ληστεία, παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και απείθεια.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απόπειρας κλοπής σε γραφεία συνεταιρισμού και σε εκκλησία στην Ηγουμενίτσα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ημεδαπού, για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις υποθέσεις απόπειρας κλοπής σε γραφεία συνεταιρισμού και σε εκκλησία στην Ηγουμενίτσα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ημεδαπού, για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 25χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 05 έως 10-02-2018 στην Ηγουμενίτσα, αποπειράθηκε δύο φορές να διαρρήξει γραφεία συνεταιρισμού προκαλώντας φθορές στις πόρτες ενώ παραβίασε δώμα του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Παροχή υπηρεσιών αεροπορικών καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος»

Η δέσμευσή μας έγινε πράξη

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανταποκρινόμενο στο αίτημα παραγωγικών και Αυτοδιοικητικών φορέων των Ιωαννίνων αλλά και υλοποιώντας ένα συνολικό σχεδιασμό αναβάθμισης του ρόλου των Ελληνικών αεροδρομίων και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος, από το Μάιο του 2017, ξεκίνησε μεθοδικά και συστηματικά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για την εκ νέου παροχή υπηρεσιών αεροπορικών καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Αερολιμένας των Ιωαννίνων να είναι έτοιμος μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια
Από το Σεπτέμβριο του 2017 ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, δεσμεύτηκαν για την εγκατάσταση των προαναφερθέντων υπηρεσιών έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2018.

Η δέσμευσή μας έγινε πραγματικότητα και σε χρονικό διάστημα συντομότερο επιτυγχάνεται ο στόχος, η πρώτη αναμενόμενη εμπορική πτήση που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Φεβρουαρίου 2018 να βρει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων να παρέχει αεροπορικό καύσιμο. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 8.000.000 ευρώ χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 8.000.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».  
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, εκδόθηκε η πρόκληση, με δυνητικούς δικαιούχους την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 05/03/18 έως 04/06/18 και ώρα 14.00 και θα εφαρμοστεί η μέθοδος της συγκριτικής αξιολόγησης.
Στην πρόσκληση που φέρει τον τίτλο  «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε πεδινές - μη δασικές περιοχές» περιλαμβάνονται ­ενδεικτικά έργα διευθέτησης ποταμών/ χειμάρρων/ υδατορεμάτων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους, την προστασία της κοίτης και τη ρύθμιση της ροής, έργα κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων για την ανάσχεση και ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών αιχμών, έργα κατασκευής λιμνών κατακράτησης πλημμυρικών ροών, έργα παράπλευρης εκτόνωσης / αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών.
Περαιτέρω πληροφορίες για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το σύστημα διαχείρισης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων, τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.peproe.gr  Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται επίσης στoν κ. Μανώλη Ματσάγκα, τηλέφωνο 2651 3 60522.
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΠΓΝΙ
Τη θετική της γνώμη διατύπωσε η Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία δημοπράτησης για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού της πενταόροφης προσθήκης πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού «1.563.070€».
Θετική γνώμη ΕΥΔ για τη σύμβαση του Σχέδιου Βιώσιμης
Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ιωαννιτών
Τη θετική της γνώμη διατύπωσε με έγγραφό της η Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ), συνολικού προϋπολογισμού  103.692,93€.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου

Ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος  θα εκφωνήσει ομιλία, με θέμα «Από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην «Απελευθέρωση» της Ηπείρου» στις 26 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00, στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τον ομιλητή θα προσφωνήσουν:
• Ο κ. Σπύρος Βούλγαρης, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και
• Η κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, πρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, πολιτικός επιστήμονας-σύμβουλος στρατηγικής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Serai, Δωδώνης 33, Ιωάννινα και τη διοργανώνει η i-dialogue.

Ξεκινούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ


Την  Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχουν αλλάξει τα κριτήρια υπαγωγής, με στόχο να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού.
Όσοι θέλουν μια καλύτερη χρέωση, θα πρέπει να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και θα χρειαστούν του κωδικούς TAXISnet ώστε να εισέλθουν στην εφαρμογή. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ενταχθεί και σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.
Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλεγγύης και οι δικαιούχοι κοινωνικοί μερίσματος. Όσοι δηλαδή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι δικαιούχοι Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν συνολική έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος 70% ενώ η έκπτωση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος θα φτάνει στο 35%. Για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ και κατά 15.000 αν χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες καταργείται. Θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, με αυξημένα όμως κατά 20% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
Τα στοιχεία της παροχής τους (Αριθμό Παροχής)
Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 13:00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852/2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω λήξης προθεσμίας υποβολής αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας) σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 15η Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Πέμπτη & ώρα 13.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο-Καλπάκι με θέματα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της υπ. αρ. 196279/12-12-2017 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ορισμός δικηγόρου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ασθενής σεισμική δόνηση 2,9 R, 18 χλμ νοτιοδυτικά της Κόνιτσας

Ασθενής σεισμική δόνηση 2,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:02 το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018, με επίκεντρο 24 χλμ, νοτιοδυτικά της Κόνιτσας.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Επιληψία: Νέα επαναστατική θεραπεία καυτηριασμού με Laser


Μείωση των κρίσεων σε επιληπτικούς ασθενείς, που φτάνει σε ποσοστό 70%, προσφέρει μια νέα  ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού με ακτίνες laser!
Η θεραπεία εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία δυο χρόνια σε πολλά κέντρα στις ΗΠΑ και παράλληλα με την ελάττωση των κρίσεων, μειώνει σημαντικά  τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών σε σχέση με τις μέχρι σήμερα θεραπείες!
«Η νέα θεραπεία βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των επιληπτικών ασθενών και παράλληλα γεννά ελπίδες για την μελλοντική αντιμετώπιση της ασθένειας» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός, υπεύθυνος τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στο Νοσοκομείο Metropolitan  κ. Βασίλειος Βουγιούκας.
Η νέα  ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού, πραγματοποιείται με το ειδικό μηχάνημα Visualase ,το οποίο ελευθερώνει τη  δέσμη ακτινών laser.  Η νέα θεραπεία θα αρχίσει πολύ σύντομα να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα καθώς το Visualase θα είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο Metropolitan από την  1η Μάιου. Υπεύθυνοι λειτουργίας του θα είναι ο Διευθυντής του τμήματος ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής κ. Β. Βουγιούκας και η Διευθύντρια του τμήματος Ακτινολογίας κ. Κ. Βαράκη. 
Πρόκειται  δε για το πρώτο μηχάνημα τέτοιου τύπου που λειτουργήσει στην Ευρώπη.

                 ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ-ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
 Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, ένας στους τρεις ασθενείς πάσχοντες από επιληψία, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το νόσημα του, παρ’ όλη τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Οι ασθενείς με επιληψία, αντιμετωπίζουν μείζον προσωπικό πρόβλημα, που οδηγεί σε βαριές μορφές κατάθλιψης, λόγω της αδυναμίας προς εργασία και αυτοεξυπηρέτηση, αν δε είναι στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν μαθησιακές διαταραχές.
 Στους ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις, μέχρι σήμερα εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την μικροχειρουργική εξαίρεση της επιλεπτογενούς περιοχής, όταν αυτό είναι εφικτό καθώς και την διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με εμφυτεύσιμο διεγέρτη.
 Οι τεχνικές αυτές μπορούν να επιφέρουν σε ασθενείς με επιληψία ελάττωση της μέσης συχνότητας των κρίσεων σε ποσοστό 50%-70%. Παρ όλα τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των συμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων περιστατικών, το ποσοστό των επιπλοκών, όπως μετεγχειρητικές λοιμώξεις η ακόμα και απορρύθμιση νευροψυχολογικών λειτουργιών, δεν είναι αμελητέα.

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαρτίου

Οι συντάξεις του μήνα Μαρτίου 2018 θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τις  27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Αναλυτικά, οι ημερομηνίες ανά ταμείο:
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.
 Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την  Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018.

Δημιουργία ανθρώπινων ωαρίων στο εργαστήριο: Ποια είναι η σημασία της

Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι βρετανοί επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια, ξεκινώντας από το πλέον ανώριμο στάδιό τους.
Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το επίτευγμά τους θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπειών για την υπογονιμότητα, αλλά και για την διατήρηση της γονιμότητας των κοριτσιών και των γυναικών με καρκίνο που πρόκειται να υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία).
Τί ακριβώς, όμως, πέτυχαν και γιατί είναι τόσο σημαντικό; «Λέμε συχνά ότι οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (περίπου 2 εκατομμύρια) και πως αυτός είναι ο αριθμός που θα έχουν στη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλ’ αυτά τα ωάρια είναι έτοιμα να γονιμοποιηθούν», απαντά ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Αντιθέτως, κάθε ωάριο αρχίζει ως ένα μικροσκοπικό, πρόδρομο ωοθυλάκιο που πρέπει να περάσει από μία πολύπλοκη διαδικασία ανάπτυξης έως ότου φθάσει στο σημείο να δημιουργήσει ένα ωάριο έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα πρόδρομα ωοθυλάκια ουδέποτε φθάνουν έως το τελικό στάδιο της ωρίμανσης. Έως την έναρξη της εφηβείας έχουν απομείνει 400.000-600.000 και ύστερα ξοδεύονται κάθε μήνα 3.000-4.000 για να ωριμάσει το ένα που θα απελευθερώσει το ωάριό του».
Η διαδικασία της πλήρους ωρίμανσης φυσιολογικά διαρκεί 5 μήνες για κάθε ωοθυλάκιο. Οι βρετανοί επιστήμονες, όμως, κατόρθωσαν να την επισπεύσουν στις 22 ημέρες και μάλιστα στο εργαστήριο και όχι στο ανθρώπινο σώμα.