Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

«Ανέβηκαν» τα τέλη κυκλοφορίας του 2019

Αναρτήθηκαν σήμερα στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα και η προθεσμία για την πληρωμή του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr  και χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν του κωδικούς πρόσβασης που έχουν θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
- Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.
- Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
- Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
- Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας.
- Επιλέγετε «Αναζήτηση».
- Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση».
Ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας τα τέλη κυμαίνονται:
- Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
- Από 22- 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Την κατασκευή κυκλικών κόμβων για βελτίωση της οδικής ασφάλειας ενέταξε στο πρόγραμμά της η Περιφέρεια Ηπείρου


Σε ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, με την κατασκευή κυκλικών κόμβων σε σημεία του Εθνικού και Οδικού δικτύου που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση οχημάτων και υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι ατυχημάτων.
Τα έργα των κόμβων με συνολικό προϋπολογισμό 3,319 εκατομμυρίων ευρώ,   εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018. 
Συγκεκριμένα  τα έργα-για τα οποία  οι μελέτες είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο και πρόκειται να δημοπρατηθούν σύντομα- είναι οι εξής:
Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αθηνών (κόμβο Επισκοπικού) με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.
Κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας στη διασταύρωση προς Νεοκαισάρεια, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Κατασκευή Κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Γέφυρας Καλογήρου- Πρέβεζα (θέση Λιμποχοβίτη Ζέφυρος) προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα (συμβολή με οδό Λασκαράτου και Φράξυλα), προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Διανομή ΤΕΒΑ την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, σε δικαιούχους του ΚΕΑ


Ο Δήμος Ιωαννιτών ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους Τ.Ε.Β.Α./FEAD 2014-2020, γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή οπωροκηπευτικών (μήλα, αχλάδια, πατάτες και λάχανο) την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 σε δικαιούχους του ΚΕΑ οι οποίοι έχουν τροποποιήσει την αίτηση τους για παροχή ειδών ΤΕΒΑ.
Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά ή μέσω sms για να προσέλθουν στα σημεία διανομής.
Συγκεκριμένα η διανομή θα πραγματοποιηθεί στα εξής σημεία μέρα και ώρα:
• Δήμος Ζίτσας 28/11/18 Ελεούσα.
• Δήμος Κόνιτσας 28/11/18 Κόνιτσα.
• Δήμος Πωγωνίου 28/11/18 Καλπάκι.
• Δήμος Β. Τζουμέρκων 28/11/18 Πράμαντα και Καλέντζι.
• Δήμος Δωδώνης 28/11/18 Αγία Κυριακή και Δερβίζιανα.
• Δήμος Ζαγορίου 28/11/18 Μηλιωτάδες.
• Δήμος Μετσόβου 28/11/18 Μέτσοβο.
• Δήμος Ιωαννιτών  Ερυθρός Σταυρός 27/11/18  ΚΕΠΑΒΙ 27/11/18  Πέραμα 27/11/18  Κατσικά 27/11/18  Πεδινή 27/11/18  Ανατολή 27/11/18  Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας 27/11/18  Ι.Ν. Περιβλέπτου 27/11/18
Οι λίστες των ωφελούμενων του προγράμματος έχουν οριστεί με την Δ23/ΟΙΚ.17108/875/2017 – ΦΕΚ 1474/Β/28-04-2017 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους Τ.Ε.Β.Α./FEAD 2014-2020”.

Στα 0,09 ευρώ τις πλαστικές σακούλες από 1 Ιανουαρίου του 2019


Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.
Από την αρχή του χρόνου η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.
Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.
Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.
Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων με χρηματοδότηση του «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020»


Τη δυνατότητα χρηματοδότησης παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων έχουν φορείς της Ηπείρου, στο πλαίσιο δύο νέων προσκλήσεων που δημοσιεύτηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Πρόκειται για τις προσκλήσεις:
«Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια», συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.500.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης επιλέξιμα προς χρηματοδότηση είναι όλα τα νομίμως υφιστάμενα δημόσια κτίρια (πλην αθλητικών εγκαταστάσεων) που βρίσκονται χωροθετημένα και σε λειτουργία στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κατατάσσονται με τον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ και η οικοδομική τους άδεια έχει εκδοθεί πριν το 2010, με ωφέλιμο εμβαδό δαπέδου άνω των 250m2.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), και Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Ως ελάχιστη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ. Οι προτάσεις θα υποβληθούν από την 03-12-2018 έως 03-05-2019.
«Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια της Στρατηγικής ΒΑΑ», συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.00 ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης στοχευμένης ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων της πόλης των Ιωαννίνων, όπως προβλέπεται στην Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 18χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για πλαστογραφία


Συνελήφθη, προχθές (24-11-2018) νωρίς το πρωί στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 18χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για πλαστογραφία.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο 18χρονος κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας αρχών Ρουμανίας, το οποίο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για το Κέντρο Πληροφόρησης Κλειδωνιάς


Η  Ε.Υ.Δ.  διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το  έργο «Οργάνωση και δημιουργία του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην Κλειδωνιά του Δήμου Κόνιτσας». 
Το έργο, προϋπολογισμού 99.758 ευρώ, εντάσσεται στην πράξη «Διαχειριστικές Δράσεις στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Φιλοθέη Άρτας: Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (25-11-2018) το μεσημέρι στη Φιλοθέη Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας με τη συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ένας 49χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που χειρίστηκε την υπόθεση, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 49χρονος χθες το μεσημέρι στη Φιλοθέη Άρτας, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας που του πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (95) γραμμαρίων ενώ στο σπίτι του βρέθηκε ακόμη μία συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παηδονιά Ρεπετίστας Πωγωνίου


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παηδονιά Πωγωνίου η Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναού.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δεκάδες κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ρεπετίστας και Παρακαλάμου παραβρέθηκαν στην Θ. Λειτουργία που τελείται μία φορά τον χρόνο στον συγκεκριμένο ναό.
Αμέσως μετά τελέστηκαν τρισάγια στην μνήμη του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα και των κεκοιμημένων που αναπαύονται στο οστεοφυλάκιο της Παηδονιάς.
Στη συνέχεια παρατέθηκε στους πιστούς κέρασμα από την Ενορία Ρεπετίστας.


Ποιοι πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για να μην χάσουν το ΚΕΑ



Νέα δεδομένα ισχύουν ωστόσο για τους δικαιούχους του ΚΕΑ από την 1η Νοεμβρίου.
Οι ήδη δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση, είτε ηλεκτρονικά, στη σελίδα www.keaprogram.gr  είτε στα Κέντρα Κοινότητας.
Από την 1η Νοεμβρίου 2018 τροποποιείται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, όπως ορίζει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με θέμα «Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
Ειδικότερα, για τις αιτήσεις που είναι εγκεκριμένες την 1η Νοεμβρίου, το ποσό του ΚΕΑ που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραμένει σταθερό μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών και τα πεδία που αφορούν στα εισοδήματα, την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού δεν τροποποιούνται.
Ωστόσο, μετά την παρέλευση των 6 μηνών, οι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση.
Επομένως, όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν αίτηση ή έχουν κάνει την τελευταία τροποποίηση της αίτησης έως την 31/05/2018, θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση μέσα στο Νοέμβριο του 2018.
Αναλυτικά πότε πρέπει να υποβάλλετε νέα αίτηση
Έτσι, οι δικαιούχοι που ήδη λαμβάνουν το ΚΕΑ με ημερομηνία έγκρισης τους μήνες:

Απόφραξη λεπτού εντέρου: Γιατί η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερτερεί;


Παρόλο που δεν χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της απόφραξης του εντέρου, η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη ανάλυση περιστατικών που συνέβησαν σε διάστημα 11 ετών, όταν αναζητήθηκε η βέλτιστη μέθοδος για την αντιμετώπιση της συχνής διαταραχής αυτής που χρήζει επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης.
«Η απόφραξη του λεπτού εντέρου αφορά μια στένωση σε κάποιο σημείο του, η οποία προκαλείται από μια σειρά αιτιών και κυρίως από την ύπαρξη, κηλών, όγκων, από συστροφή και από φλεγμονώδη νοσήματα (π.χ.Crohn). Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, όμως, οφείλεται σε συμφύσεις εντέρου (75%) μετά από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, με το 1/3 αυτών να εμφανίζεται μέσα στον πρώτο μετεγχειρητικό χρόνο και τα 2/3 στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Πρόκειται για μια πάθηση που αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος για τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).