Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να εφαρμοστούν οι νόμοι



Εντολή να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών από παράνομους μετανάστες.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα παγετού ή χιονόπτωσης


Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Ηπείρου και των «Καλλικρατικών» Δήμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα παγετού που θα δημιουργηθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις αυτές ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα συνεργεία είναι έτοιμα να παρέμβουν όπου χρειαστεί, ενώ ρίχνουν αλάτι σε όλα τα επίμαχα σημεία.
Κατά τις νυκτερινές ώρες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και όπου κρίνονται αναγκαίες να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Φέρτε προτάσεις μέχρι το Μάρτιο


Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας χθες στους περιφερειάρχες τόνισε ότι: «Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο».
Παράλληλα έδωσε στους περιφερειάρχες , δύο μήνες προθεσμία, μέχρι τέλη Μαρτίου, να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι: «έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον ενώ η δημόσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ θα είναι 5,5 δισ ευρώ».
Ζήτησε από τους περιφερειάρχες άμεση προώθηση των ώριμων επενδυτικών έργων που έχουν στην δικαιοδοσία τους.
Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί το στοίχημα να υπάρξει η επιδιωκόμενη ανάπτυξη στην περιφέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Μείωση εφάπαξ ή αύξηση εισφορών


«Ανοιχτό» για τη μείωση του εφάπαξ ή την αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων άφησε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη ανακοινώθηκε ότι οι μελλοντικές παροχές θα εξαρτηθούν από τις αναλογιστικές μελέτες, που θα γίνουν έως το φθινόπωρο.
Για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών του Ταμείου Πρόνοιας που χρωστά το εφάπαξ σε 37.000 υπαλλήλους (δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ) η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε ότι θα δοθεί μία «ανάσα» μέσω «εσωτερικού» δανεισμού (300 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ) και με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (περίπου 150 εκατ. ευρώ, που θα μπορούν να δοθούν ως εγγύηση για χρηματοδότηση από τράπεζες).
Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε σήμερα την συμμετοχή της, στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Ερώτηση για τις αλλαγές που επιδείνωσαν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλης Αργύρης κατέθεσε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στη Βουλή ερώτηση, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Στην ερώτηση του τονίζει τις αλλαγές που έγιναν με τον Νόμο 3896/2010, οι οποίες επιδείνωσαν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού και ζητά να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείο σχετικά με την "ένταξή τους στη Ζώνη Γ’ για να είναι εφικτή η πρέπουσα παροχή υπηρεσιών τους".

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Έως 31 Δεκεμβρίου 2011, οι αιτήσεις εξαίρεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων


Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2011 έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη κτηνοπτηνοτροφικής μονάδας στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων της, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ανάπτυξης για την έκδοση του σχετικού δικαιολογητικού.

ΟΓΑ: Αντέχει έως 50 χρόνια σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες


Έως και 50 χρόνια αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με την αναλογική μελέτη που παρουσιάστηκε στη Βουλή.
Όπως αποδεικνύεται, από τις αναλογικές μελέτες που παρουσίασε ο αναπλαπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, οι συνολικές δαπάνες για τις συντάξεις των 4 μεγαλύτερων φορέων της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ), διατηρούνται σχεδόν σταθερές ως ποσοστό του ΑΕΠ από σήμερα και για τις επόμενες 5 δεκαετίες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης το συμπέρασμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού τα 4 αυτά μεγάλα ταμεία καλύπτουν για κύρια σύνταξη 4.615.000 ασφαλισμένους που αποτελούν το 93% των ασφαλισμένων. Όπως τόνισε ο ίδιος «για τις κύριες συντάξεις δεν θα χρειασθούν άλλες αλλαγές. Δεν θα χρειαστούν παραπέρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Για τις επικουρικές που είναι ένα άλλο κεφάλαιο, οι αλλαγές θα γίνουν εφόσον αυτές προκύψουν από τις μελέτες αυτές και όπου χρειασθεί τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Άνω του 50% των καταναλωτών τα προτιμούν


Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές προτιμούν πλέον τα βιολογικά προϊόντα στις αγορές τους όπως προκύπτει την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (A.LA.R.M.) και του Κέντρου Αειφορίας (CSE) με θέμα «Πράσινο Marketing: Περιβαλλοντικές Διαστάσεις του Marketing στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 700 ατόμων και στα συμπεράσματά της αναφέρεται ότι το 57,2% των καταναλωτών προτιμά βιολογικά προϊόντα, ενώ ένα 52,3% άλλαξε τη μάρκα του προϊόντος που αγόραζε, επιλέγοντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν.

Η έρευνα αυτή, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αποτυπώνει την καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του Marketing, αναδεικνύει τη συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και καταγράφει τη στάση, τις αντιλήψεις και την ανταπόκριση του Έλληνα καταναλωτή απέναντι στις υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:Η Πίτα του Ηπειρώτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 10:00 π.μ.


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6/2/2011, 10 π.μ.

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν.
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 400 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μας προσκαλεί στην ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες που ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν. Με μια άγρα από τους πιο όμορφους ανθούς της ηπειρώτικης παράδοσης, με τον ανθό της ηπειρώτικης νεολαίας.
Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον χορευτών, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και καταξιωμένων Ηπειρωτών τραγουδιστών, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί ένα τρίωρο υπερθέαμα που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης. Παρουσιαστές της τρεις από τους καλύτερους νέους Ηπειρώτες ηθοποιούς, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Παρασκευή Κατσάνη και ο Νίκος Αρβανίτης.
Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.. Στοιχείο της εκδήλωσης η παράλληλη προβολή πλούσιου οπτικού υλικού από την Ηπειρώτικη φύση καθώς και τις διαδρομές των Ηπειρωτών στο χρόνο.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η βράβευση Ηπειρωτών για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Νεολαία, την Ηπειρώτικη Αποδημία. Η αξία των βραβευόμενων κοσμεί τη φετινή μας εκδήλωση.
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς.
Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας.
Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Γιατί τώρα το νιώθουμε περισσότερο από άλλοτε:
Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

ΓΡΙΠΗ: Έξαρση της εποχικής γρίπης και ταυτόχρονα αύξηση των κρουσμάτων γρίπης με τον ιό Η1Ν1


Έξαρση της εποχικής γρίπης πανελλαδικά αναμένει το επόμενο διάστημα η ιατρική κοινότητα και ταυτόχρονα αύξηση των κρουσμάτων γρίπης με τον ιό Η1Ν1.
Για το λόγο αυτό, καλούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν προληπτικά έστω και τώρα προκειμένου σε περίπτωση που νοσήσουν να είναι περισσότερο ασφαλείς έναντι σοβαρών επιπλοκών.

Ηλικιωμένοι, παιδιά έως και 18 ετών, έγκυες γυναίκες, άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας με βεβαρυμμένο ιστορικό πνευμονοπάθειας ή καρδιοπάθειας, καθώς και άτομα που εργάζονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Από φέτος, το εμβόλιο είναι «δυο σε ένα», δηλαδή αυτό της κοινής γρίπης είναι ενισχυμένο με το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1.
Το κοινό εμβόλιο της γρίπης είναι στελεχωμένο και ενισχυμένο με αυτό του ιού Η1Ν1. Συνιστούμε στις ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν.
Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα Η1Ν1 γιατί υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της απλής γρίπης. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα απλής γρίπης, όπως πυρετό, βήχα καταρροή.

Να αποφεύγονται χώροι συνωστισμού, να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών. Όσοι έχουν πυρετό καλό είναι να μην παίρνουν αντιβιοτικά από τα φαρμακεία μόνοι τους. Αν έχουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια που επιμένουν για περισσότερο από τρεις μέρες, τότε πρέπει να επισκεφτούν τον οικογενειακό γιατρό ή το νοσοκομείο.
Απροθυμία πάντως φαίνεται να εμφανίζει το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί, καθώς παρά τη σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΚΕΛΠΝΟ, έχει εμβολιαστεί μόλις το 25% περίπου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού και μηχανοργάνωσης καθυστερούν την έκδοση συντάξεων


Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην υποχρεωτική έκδοση της προσωρινής σύνταξης, ωστόσο οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν πρόσθετα μέτρα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Θανάσης Τσιακανίκας επισημαίνει πως «έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία σήμερα, με Ταμεία χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς προσωπικό και μη ενημερωμένα μητρώα».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας στους 13 φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπηρετούν 13.540 διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις. Μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω του κύματος φυγής και είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι αποχώρησαν 1.740 υπάλληλοι.
Σημειώνεται πως σήμερα ένας εργαζόμενος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες για να πάρει σύνταξη όταν έχει όλα τα έτη ασφάλισης σε ένα Ταμείο. Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια.

ΕΛΚΕΚΑ: Ακρίβυνε το Δεκέμβριο το οικογενειακό καλάθι


Φορτωμένο κατά 5% ήταν το οικογενειακό καλάθι το Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, φτάνοντας στα 2129,48 ευρώ, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 που κόστιζε 2023,85 ευρώ. Η αύξηση δηλαδή άγγιξε τα 105,63 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:

19% τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός

15% ο τομέας των μεταφορών

8% η στέγαση
ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Ποιές κρατάτε, πόσες χρειάζονται, παραδείγματα

Η συλλογή των αποδείξεων πήρε νέα μορφή από το περασμένο έτος. Πριν φθάσετε στη συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής σας δήλωσης, καταπιαστείτε με τις αποδείξεις.
Κατ' αρχήν πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Ειδάλλως πετάξτε τες, καθώς σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.
Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.
Το σπορ των αποδείξεων είναι γεμάτο παγίδες. Προς αποφυγή αυτών ρίξτε μια ματιά στους πίνακες.



ΕΝΩΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ "Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ": Αρτοκλασία


Στις 6 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή, η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου Ηπείρου "Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ" θα τελέσει, όπως κάθε χρόνο, αρτοκλασία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου «Ριζαρείου», για τον εορτασμό, της "Υπαπαντής του Χριστού" τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμό μας.

ΒΗΣΣΑΝΗ: Μονή Άβελ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΗΣΣΑΝΙΩΤΩΝ "Η ΑΡΕΤΗ"
Μάρνη 38, 104 32 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 5234602
ΜΟΝΗ ΑΒΕΛ
Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΒΕΛΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΒΕΛ

Η μονή Άβελ βρίσκεται κοντά στο χωριό Βήσσανη σε μια όμορφη τοποθεσία. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε Μονή Άβελ από κάποιον γαιοκτήμονα Άβελη ή Αβελή που έχτισε ή ανακαίνισε την μονή την τελευταία περίοδο των βυζαντινών χρόνων, το 1770 σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.
Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρη βασιλική, με νάρθηκα και ψηλό τρούλο. Καταστράφηκε από τουρκαλβανούς, χτίστηκε και αγιογραφήθηκε ξανά το 1779, από τους ζωγράφους Κωνσταντίνο και Μιχαήλ από τους Χιονιάδες της Κόνιτσας.
Οι τοιχογραφίες της Μονής σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ αξιόλογο είναι το εξαιρετικής τέχνης επιχρυσωμένο τέμπλο από καρυδιά των αρχών του 19ου αι.
Από τα γύρω κτίσματα σήμερα δεν σώζεται τίποτα.
Η μονή Άβελ είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

ΦΙΛΙΩ ΝΟΚΑ-ΖΑΧΑΡΗ: «Δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές»


Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη σε δηλώσεις της τόνισε ότι δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Σήμερα συναντηθήκαμε με τους νέους Δημάρχους των νέων Καλλικρατικών Δήμων προκειμένου να συζητήσουμε για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων, ουσιαστικά για το νέο σχολικό χάρτη που θα διαμορφωθεί και στην Ήπειρο. Θέσαμε τρεις παραμέτρους: τον παιδαγωγικό χαρακτήρα, το δύσβατο και το ορεινό της περιοχής αλλά και τους νέους πόλους ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν.
Όπου δεν μπορούμε να μετακινήσουμε αυτές διότι βρίσκονται πράγματι σε απομακρυσμένα χωριά αυτό δεν θα το κάνουμε και θα διατηρήσουμε τα σχολεία εκεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωνεύσουμε σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.
Κι εδώ ιδιαίτερα στο νομό Άρτας υπάρχουν τέτοιες σχολικές μονάδες κι απ’ ότι βλέπω και οι προτάσεις των Διευθυντών της Εκπαίδευσης δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια συνεργασία με τους νέους Δημάρχους. Έθεσαν αρκετά ζητήματα και κυρίαρχα το θέμα της μετακίνησης των μαθητών.
Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με τις μετακινήσεις των μαθητών. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε.
Η πρότασή τους είναι με σχολικά λεωφορεία, οδηγούς και συνοδηγούς έτσι ώστε να μεταφέρονται οι μαθητές στις πιο σύγχρονες σχολικές μονάδες.
Και έγιναν και προτάσεις εποικοδομητικές σε ότι αφορά το σύγχρονο σχολείο και τη συνεργασία που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εκπαίδευση διότι δεν μπούμε να δούμε το σχολείο αποκομμένο από την κοινωνία».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Ερώτηση για την καθυστέρηση απόδοσης ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, αναδεικνύοντας το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης με τον νόμο 3838/10 εκσυγχρονίστηκε το νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια, καθώς για πρώτη φορά θεσπίστηκαν συγκεκριμένοι, αντικειμενικοί και αξιόπιστοι κανόνες, ενώ ορίστηκε ότι ο μέγιστος χρόνος που έχει η Πολιτεία στη διάθεσή της για την απόδοση ιθαγένειας είναι το ένα έτος.
Ωστόσο, οι συσσωρευμένες αιτήσεις, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και η έλλειψη προσωπικού σε διάφορες Περιφέρειες με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, έχουν δημιουργήσει πολλές καθυστερήσεις.«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς μας, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων να τους δημιουργούνται προβλήματα σε σπουδές στο εξωτερικό», ανέφερε ο Θανάσης Οικονόμου.Στο πλαίσιο της Ερώτησης το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να απαντήσει πόσα αιτήματα Βορειοηπειρωτών βρίσκονται σήμερα σε αναμονή απάντησης, σε ποιο χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αυτά τα αιτήματα αλλά και τι πρόκειται να γίνει με το ελλιπές προσωπικό τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ειδικότερα στους Εισηγητές αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και φυσικά «αν πρόκειται να ισχύσει και στις αιτήσεις που βρίσκονται στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου το 4μηνο για την αναμονή απάντησης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επιστρέφουν τα «φρουτάκια»


Ατομική κάρτα παίκτη, φορολόγηση των ποσών και όρια στα πονταρίσματα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Ρυθμίσεις για τα γνωστά σε όλους μας "φρουτάκια" και τον διαδικτυακό τζόγο, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Τα «φρουτάκια» επιστρέφουν, καθώς θα εγκατασταθούν 30.000 μηχανήματα για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα αφορούν σε 25.000 μηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια), καθώς και άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα) για έως 5.000 επιπλέον μηχανήματα.
Για το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δις. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα.
Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι ή στο στοίχημα θα κυμαίνεται από 0,10- 5 ευρώ, ενώ τα κέρδη πρέπει να είναι υψηλά (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80% επί των ποσών που παίζονται).
Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται όπως αυτά από τα λαχεία. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ θα υπάρχει και η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία (οι ανήλικοι θα μπορούν να παίζουν μόνον ψυχαγωγικά παιχνίδια) και τα πονταρίσματα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, γενικός στόχος είναι να μπουν κανόνες σε μια ουσιαστικά άναρχη και πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, που λειτουργεί εις βάρος των δημοσίων εσόδων και, κυρίως, του κοινωνικού συνόλου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ: Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος


Πρόταση προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και στη σχετική επιτροπή του κόμματος κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας για βαθιές και ρηξικέλευθες τομές μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας θεωρεί πως η κοινωνία αλλά και οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα βαθιές τομές ως η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί το 2013, μετά δηλαδή την παρέλευση πέντε ετών από την τελευταία αναθεώρησή του.
Για το λόγο αυτό ο κ. Φούσας εισηγήθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και στη σχετική επιτροπή που συστάθηκε υπό την προεδρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, να αρχίσει αμέσως, πρώτη εκείνη, το δημόσιο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς (Κόμματα, Νομικές Σχολές, Δικηγορικούς Συλλόγους και Συνταγματολόγους), έτσι ώστε να τεθούν για προβληματισμό και συζήτηση οι προς αναθεώρηση διατάξεις.
Ο κ. Φούσας εισηγείται την αναθεώρηση 16 βασικών άρθρων του Συντάγματος, περιέχει δε και στην πρότασή του και σχετική συνοπτική αιτιολογία για κάθε αναθεωρητέα διάταξη, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να γίνει ο διάλογος και ο προβληματισμός για τελική διατύπωση του κειμένου κάθε αναθεωρητέας διάταξης.
Οι κυριότερες διατάξεις του Συντάγματος των οποίων ο κ. Φούσας προτείνει την αναθεώρηση είναι οι εξής:
1.Άρθρο 16 Σ: Να επιτραπούν και στη χώρα μας τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου μόνο για τους φοιτητές και καθηγητές και κατάργησή του για τους εξωπανεπιστημιακούς.
2.Άρθρο 29 Σ: Διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών (αντικειμενικός έλεγχος και κυρώσεις).
3.Άρθρο 32 Σ: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Εθνικές Εκλογές.
4.Άρθρο 41 παρ. 2 Σ: Κατάργηση της διάταξης περί δυνατότητας του Πρωθυπουργού να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθνικές εκλογές για δήθεν «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».
5.Άρθρο 51 Σ: Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα, σε 150 ή 200, και αυτό ιδίως, λόγω μεταβίβασης πλέον πολλών αρμοδιοτήτων στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας κατά τον «Καλλικράτη».
6.Άρθρο 62 Σ: Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και το ακαταδίωκτο των βουλευτών.
7.Άρθρο 81-83 Σ: Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Βουλευτού και Υπουργού. Καθιέρωση θητείας για τους Υπουργούς.
8.Άρθρο 86 Σ: Αναθεώρηση της διάταξης αυτής και αλλαγής του Νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και ιδίως κατάργηση της ειδικής και σύντομης παραγραφής των αδικημάτων τους.
9.Άρθρο 90 παρ. 5 Σ: Επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
10.Άρθρο 100 Σ: Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
11.Άρθρο 103 Σ: Θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αξιολόγησής τους.
Όλα τα παραπάνω και ολόκληρη την πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Φούσας την κοινοποίησε και προς τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς.
http://epirusonline.gr/

ΔΩΔΩΝΗ: Προσπάθεια απορρόφησης της «ΖΩ-ΔΩ»


Η «Δωδώνη» αναγνωρίζοντας ότι η εξαγορά του εργοστασίου της ΕΛΒΙΖ το 2009 και η ίδρυση της θυγατρικής «ΖΩ-ΔΩ» με τίμημα 3.188.000 ευρώ, αποδείχτηκε πέρα για πέρα λανθασμένη,
εξαρχής αναζήτησε τρόπο απεμπλοκής.
Η προσπάθεια που έγινε να πουληθεί δεν απέδωσε, αφού μόνο ένας υποψήφιος αγοραστής υπήρξε και δεν κατέθεσε σοβαρή πρόταση, η απόφαση στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ήταν να απορροφηθεί από την μητρική εταιρεία και να λειτουργήσει ως τμήμα της.
Η «ΖΩ-ΔΩ» στους 17 μήνες που λειτουργεί ως θυγατρική της «Δωδώνης» δεν είναι ζημιογόνα είχε τζίρο περίπου 18 εκ. ευρώ. Οι Ενώσεις-μέτοχοι της «Δωδώνης» ζητούν να ληφθεί η απόφαση για απορρόφηση από τη Γενική Συνέλευση, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ως τμήμα ζωοτροφών της «Δωδώνης» και να παίξει το ρόλο για τον οποίο η προηγούμενη διοίκηση, αποφάσισε την εξαγορά του εργοστασίου από την ΕΛΒΙΖ.
Για τους 30 περίπου εργαζόμενους η απορρόφηση αρχικά δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις, άλλωστε και ο πρόεδρος της «Δωδώνης» κ. Δημήτρης Παλαιοθόδωρος έχει δηλώσει ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της όποιας λύσης δινόταν.
Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, όταν απορροφηθεί η «ΖΩ-ΔΩ» αν πράγματι θα διατηρηθούν οι θέσεις.
Οι κτηνοτρόφοι, για τους οποίους αποκτήθηκε το εργοστάσιο και ειδικά όσοι συνεργάζονται με τη «Δωδώνη», ήθελαν και θέλουν την παραγωγή ποιοτικών και σε ανταγωνιστικές τιμές ζωοτροφών. Ωστόσο η παραγωγή στο 70% αφορά τις ιχθυοτροφές που αφήνουν κέρδη.
Ζητούμενο λοιπόν είναι να θα μπορέσει να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο και να αναπτύξει περισσότερο τον κλάδο των ζωοτροφών η «ΖΩ-ΔΩ», ως τμήμα της «Δωδώνης», και αν θα στηριχθεί από τους κτηνοτρόφους.
Αποτελεί επομένως μονόδρομο η προσπάθεια να διατηρηθεί και να αποδώσει η λειτουργία του εργοστασίου που κάποιοι φόρτωσαν στην «Δωδώνη».