Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΦΙΛΙΩ ΝΟΚΑ-ΖΑΧΑΡΗ: «Δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές»


Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη σε δηλώσεις της τόνισε ότι δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Σήμερα συναντηθήκαμε με τους νέους Δημάρχους των νέων Καλλικρατικών Δήμων προκειμένου να συζητήσουμε για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων, ουσιαστικά για το νέο σχολικό χάρτη που θα διαμορφωθεί και στην Ήπειρο. Θέσαμε τρεις παραμέτρους: τον παιδαγωγικό χαρακτήρα, το δύσβατο και το ορεινό της περιοχής αλλά και τους νέους πόλους ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν.
Όπου δεν μπορούμε να μετακινήσουμε αυτές διότι βρίσκονται πράγματι σε απομακρυσμένα χωριά αυτό δεν θα το κάνουμε και θα διατηρήσουμε τα σχολεία εκεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωνεύσουμε σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.
Κι εδώ ιδιαίτερα στο νομό Άρτας υπάρχουν τέτοιες σχολικές μονάδες κι απ’ ότι βλέπω και οι προτάσεις των Διευθυντών της Εκπαίδευσης δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια συνεργασία με τους νέους Δημάρχους. Έθεσαν αρκετά ζητήματα και κυρίαρχα το θέμα της μετακίνησης των μαθητών.
Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με τις μετακινήσεις των μαθητών. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε.
Η πρότασή τους είναι με σχολικά λεωφορεία, οδηγούς και συνοδηγούς έτσι ώστε να μεταφέρονται οι μαθητές στις πιο σύγχρονες σχολικές μονάδες.
Και έγιναν και προτάσεις εποικοδομητικές σε ότι αφορά το σύγχρονο σχολείο και τη συνεργασία που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εκπαίδευση διότι δεν μπούμε να δούμε το σχολείο αποκομμένο από την κοινωνία».