Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΓΡΙΠΗ: Έξαρση της εποχικής γρίπης και ταυτόχρονα αύξηση των κρουσμάτων γρίπης με τον ιό Η1Ν1


Έξαρση της εποχικής γρίπης πανελλαδικά αναμένει το επόμενο διάστημα η ιατρική κοινότητα και ταυτόχρονα αύξηση των κρουσμάτων γρίπης με τον ιό Η1Ν1.
Για το λόγο αυτό, καλούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν προληπτικά έστω και τώρα προκειμένου σε περίπτωση που νοσήσουν να είναι περισσότερο ασφαλείς έναντι σοβαρών επιπλοκών.

Ηλικιωμένοι, παιδιά έως και 18 ετών, έγκυες γυναίκες, άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας με βεβαρυμμένο ιστορικό πνευμονοπάθειας ή καρδιοπάθειας, καθώς και άτομα που εργάζονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, καλό είναι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Από φέτος, το εμβόλιο είναι «δυο σε ένα», δηλαδή αυτό της κοινής γρίπης είναι ενισχυμένο με το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1.
Το κοινό εμβόλιο της γρίπης είναι στελεχωμένο και ενισχυμένο με αυτό του ιού Η1Ν1. Συνιστούμε στις ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν.
Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα Η1Ν1 γιατί υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της απλής γρίπης. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα απλής γρίπης, όπως πυρετό, βήχα καταρροή.

Να αποφεύγονται χώροι συνωστισμού, να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών. Όσοι έχουν πυρετό καλό είναι να μην παίρνουν αντιβιοτικά από τα φαρμακεία μόνοι τους. Αν έχουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια που επιμένουν για περισσότερο από τρεις μέρες, τότε πρέπει να επισκεφτούν τον οικογενειακό γιατρό ή το νοσοκομείο.
Απροθυμία πάντως φαίνεται να εμφανίζει το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί, καθώς παρά τη σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΚΕΛΠΝΟ, έχει εμβολιαστεί μόλις το 25% περίπου.