Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Κεραυνός χτύπησε τουρίστα που φωτογράφιζε το θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης- Χαροπαλεύει

Δύσκολα αναστρέψιμη η κατάστασή του.



Χαροπαλεύει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ένας 45χρονος τουρίστας από την Αθήνα, ο οποίος χτυπήθηκε το μεσημέρι από κεραυνό την ώρα που μαζί φίλους του φωτογράφιζε το θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης.

Οι φίλοι του είναι σώοι και αβλαβείς, αλλά για τον 45χρονο τα πράγματα δεν είναι καλά. Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.
Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολα αναστρέψιμη.

Οι πρώην αγροφύλακες εκπαιδεύονται στα καθήκοντα δασοφυλάκων

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, ακολουθεί πρακτική άσκηση.



Παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα ολοκληρώθηκε ο Α΄ κύκλος (θεωρητικής) εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων για τους 40 μεταταχθέντες υπαλλήλους της Αγροφυλακής. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο Β΄ κύκλος με την πρακτική τους εκπαίδευση.


«Σας καλωσορίζω στην οικογένεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» είπε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους νέους δασοφύλακες τονίζοντας πως με την πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη βάσει της οποίας μετατάχθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μπαίνει οριστικό τέλος στην πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία.
Ταυτόχρονα τους κατέστησε σαφές πως «σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία απόφαση προκειμένου μέσα από την ορθολογική και δίκαιη κατανομή στη δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι βασισμένη στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, να έχουμε υπηρεσίες αποδοτικές και αποτελεσματικές, προς όφελος του δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών».
Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κάλεσε τους νέους δασοφύλακες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. «Κληθήκατε, είπε, να βοηθήσετε σημαντικά στην στελέχωση των δασικών υπηρεσιών συμβάλλοντας καταλυτικά στην προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και η προστασία και ανάδειξη της πολυπλοκότητας της φυσικής ισορροπίας των σπάνιων οικοσυστημάτων στην περιοχή, συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα για τον τόπο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Αυτές τις αρχές και αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, και με τη δικής σας στήριξη».
Στον Α΄ κύκλο του προγράμματος εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων από τη Δευτέρα οι 40 μεταταχθέντες αγροφύλακες καταρτίστηκαν για τις αρμοδιότητες και τα νέα τους καθήκοντα στις δασικές υπηρεσίες όπως, διαχείριση δασών-Δασικά προϊόντα, θηραματική διαχείριση και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, στοιχεία ανάγνωσης χαρτών, κλίμακες χαρτογράφησης, δασικές παραβάσεις και στοιχεία δασικού δικαίου κ.α..

ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: : Θα απομακρυνθούν από τον Αμβρακικό Δεξαμενές - ιχθυοκαλλιέργειες


Σε ζητήματα που αφορούν τον Αμβρακικό Κόλπο, και γενικότερα σε θέματα ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τη συζήτηση για γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. «Η πάγια θέση μας για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου είναι ξεκάθαρη. Οι δεξαμενές υγρών καυσίμων θα απομακρυνθούν όταν λήξει η προθεσμία που έχει τεθεί. Το ίδιο θα συμβεί και με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να τηρούμε τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι έχουμε προτείνει ως Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλαγές και τροποποιήσεις στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.
Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ επιχειρηματικότητας και περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε οι υπερβολές και οι ακρότητες» τόνισε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και την πρόταση που έγινε από περιβαλλοντικούς φορείς για ολική απαγόρευση του κυνηγιού.

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο κάτι τέτοιο, γιατί όλοι έχουν ρόλο στον Αμβρακικό Κόλπο και όλοι μπορούν να προσφέρουν με τον τρόπο τους στην προστασία του, εφαρμόζοντας βεβαίως το Νόμο», είπε για να συμπληρώσει: «Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τον τόπο και όχι να προκαλούμε προβλήματα σε οτιδήποτε προσπαθεί να γίνει. Η πατρίδα μας έτσι δεν πρόκειται να πάει μπροστά»..
Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει ήδη πάρει την πρώτη ουσιαστική και σημαντική για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου απόφαση, που αφορά τον έλεγχο των βιολογικών καθαρισμών που καταλήγουν σε αυτόν.
Τέλος επανέλαβε τη θέση του ότι στην περιοχή Σαγιάδας προτεραιότητα για μετεγκατάσταση έχουν οι μονάδες που σήμερα είναι εγκαταστημένες στον κόλπο της Ηγουμενίτσας.


ΒΟΥΛΗ: Άρση ασυλίας τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Μετά από ονομαστική μυστική ψηφοφορία, η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέξανδρου Αθανασιάδη, κα Πέμυς Ζούνη και κ. Αθανάσιου Οικονόμου.



Αναλυτικά, σε σύνολο 210 ψηφισάντων βουλευτών:
* Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ο οποίος κατηγορείται για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση, ψήφισαν 186 βουλευτές, "κατά" 17 και 7 "παρών".
* 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της κα Πέμυς Ζούνη. Εναντίον της, με την ιδιότητά της ως μέλους του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού της Αθήνας, προσέφυγε η ΑΕΠΙ.
Σημειώνεται ότι από την προσφυγή έχει ήδη παραιτηθεί η ΑΕΠΙ, αλλά η Πέμυ Ζούνη ζήτησε από την Βουλή να εγκρίνει την άρση της ασυλίας της. Κατά της άρσης της ασυλίας της ψήφισαν 50 βουλευτές και 7 "παρών".
* Για την άρση της ασυλίας του κ. Αθανάσιου Οικονόμου (εναντίον του οποίου υφίσταται δικαστική δίωξη, σχετική με την επαγγελματική του δραστηριότητα: παράβαση υγειονομικής διάταξης), ψήφισαν 186 βουλευτές, "κατά" 17 βουλευτές και 7 "παρών".


Ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου ζήτησε επίσης την άρση της ασυλίας του, ώστε να λογοδοτήσει στο δικαστήριο, δεδομένου ότι η κατηγορία δεν αφορά στα βουλευτικά του καθήκοντα, αλλά την επαγγελματική του δραστηριότητα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά

Ελεύθεροι οι χρήστες, ισόβια στους εμπόρους.


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποποινικοποιείται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή (για προσωπική χρήση) ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο η Πολιτεία αλλάζει στάση απέναντι στους χρήστες και αυστηροποιεί τις διατάξεις που αφορούν τους εμπόρους ναρκωτικών.


Στο εξής, η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, που προορίζεται για προσωπική χρήση, θα επισύρει τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ θα τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.
Σε περίπτωση, που ο κατηγορούμενος διαγνωσθεί ότι έχει εξάρτηση, θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε θεραπευτικά προγράμματα, όπως του ΚΕΘΕΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων, ενώ προβλέπεται και περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη χρήση, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα.
Ο κατηγορούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας για να εξακριβωθεί αν πράγματι είναι εξαρτημένος.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκές ποινές για εξαρτημένους οι οποίες είναι οι εξής:
Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.


Βαριές ποινές για τους εμπόρους.
Ο νέος νόμος κατά των ναρκωτικών προβλέπει ποινές που φτάνουν τα ισόβια για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης, όπως δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν επαφές με εξαρτημένους (γιατροί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.α.) σε ευαίσθητους χώρους θα κινδυνεύουν με ισόβια και πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ευρώ.
Τέλος, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο που φτάνει τα 600.000 ευρώ για τους εμπόρους ναρκωτικών ή όσους χρηματοδοτούν τη διακίνηση φορτίων ναρκωτικών.


ΠΗΓΗ: http://news247.gr

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Όλα όσα εξαγγέλθηκαν είναι αναγκαία και ψηφισμένα»

Ο Θανάσης Οικονόμου για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.



Οι χθεσινές εξαγγελίες Βενιζέλου, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή ενώ τις ενστάσεις τους είχαν εκφράσει κατά καιρούς και «πράσινοι» βουλευτές.
Ένας από αυτούς είναι και ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος με μια κίνηση-ματ αλλάζει στάση και στηρίζει απόλυτα τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως είπε αποκλειστικά στο www.24h.gr:
 «Το σημαντικό είναι η μάχη με το χρόνο. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και ελπίζουμε και στην αποτελεσματικότητα. Όλα όσα εξαγγέλθηκαν είναι αναγκαία και ψηφισμένα ήδη μέσω του μεσοπρόθεσμου».

ΟΓΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές

Ο ΟΓΑ στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων του και εκτιμώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δημιουργεί ένα νέο, εύκολο και γρήγορο τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, καταργώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν έως τώρα. Ο νέος ευέλικτος τρόπος ρύθμισης των εισφορών δίνει την δυνατότητα σε περισσότερους από 115.000 ασφαλισμένους να ενταχθούν εύκολα στη νέα ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν σχετική αίτηση στον ανταποκριτή του ΟΓΑ.



Για το λόγο αυτό ο ΟΓΑ προκειμένου να διευκολύνει τους ασφαλισμένους, που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, έχει ήδη αποστείλει -ειδικές ειδοποιήσεις – αποδείξεις καταβολής εισφορών (με 2 αποκόμματα ταχυπληρωμής) μαζί με οδηγίες για την ένταξη στην ρύθμιση.
Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει ο ΟΓΑ και να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 το συνολικό ποσό που αναγράφεται στο 1ο απόκομμα ταχυπληρωμής.
Με την πληρωμή θα ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση και θα αποκτήσουν έτσι την ασφαλιστική τους ενημερότητα, θα δικαιούνται βιβλιάριο υγείας καθώς και τις παροχές τις αγροτικής εστίας (δωρεάν εκδρομές, εισιτήρια θεάτρου, βιβλία και συμμετοχή σε εκδρομικά –επιμορφωτικά προγράμματα).
«Ενημερώνουμε ότι οι ασφαλισμένοι μας με τον νέο εύκολο τρόπο ρύθμισης των οφειλών τους διευκολύνονται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, με μεγάλο αριθμό δόσεων (έως 20 τριμηνιαίες δόσεις) και με μικρό ποσό δόσης να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να επωφεληθούν δεδομένου ότι θα σταματήσουν να αναπροσαρμόζονται οι οφειλές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους Ανταποκριτές του ΟΓΑ ή να επισκεφτούν την Ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr)», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

ΔΟΕ:Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου εξ αιτίας των προβλημάτων στα σχολεία

Πρώτο κουδούνι με απεργίες στα σχολεία.

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου εξ αιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.




Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι διεκδικούν:
-Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
- Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων.
Καμιά μείωση μισθών.
Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.
- 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
-Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
-Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό
-Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.


Επίσης οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να στείλουν επιστολή προς όλους τους γονείς εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου που έχουν 24ωρη απεργία, έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Για τον καθορισμό της παραπέρα πορείας του κλάδου- και σε συνεργασία με τους καθηγητές- αποφασίστηκε η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Αβέβαιο το αύριο για 200.000 εργαζομένους

Μετά τα σαρωτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αβέβαιο φαντάζει το εργασιακό μέλλον περίπου 200.000 υπαλλήλων σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Οι εργαζόμενοι θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό των νέων φορέων που θα συσταθούν ή θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, η οποία σηματοδοτεί για την πλειονότητά τους έμμεση απόλυση.

Το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", αφορά 40 φορείς, όπως αυτοί περιγράφηκαν σε νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Αυγούστου.
Βάσει των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση την Τρίτη, η πρώτη ανατροπή αφορά τους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική - για τους οποίους είχε δοθεί προθεσμία 9 μηνών για την αναδιάρθρωσή τους και τον καθορισμό του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία.
Η δεύτερη ανατροπή αφορά τους υπόλοιπους 29 φορείς, για τους οποίους οι αρχικές ρυθμίσεις προέβλεπαν πως το προσωπικό θα μεταφερόταν αυτοδίκαια στους νέους φορείς ή στις κεντρικές υπηρεσίες των εποπτευόμενων υπουργείων.
Ωστόσο, μετά την επέκταση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και σε αυτούς τους φορείς αξιολόγηση του προσωπικού.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πάντως να μη γίνει η αξιολόγηση από τις διοικήσεις των φορέων, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί, και να ανατεθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Με βάση δηλαδή τους νέους οργανισμούς των φορέων θα αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι εργαζόμενοι έχουν τα περισσότερα προσόντα για την παραμονή στους φορείς.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο www.news247.gr, που θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν από δεύτερη αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων που θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και στη συνέχεια θα καταταγούν από το ΑΣΕΠ σε πίνακες εργασιακής εφεδρείας.
Όπως έχει αποφασιστεί, όσοι ενταχθούν στους πίνακες θα λαμβάνουν για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά δεν θα εισπράττουν καμία αμοιβή από το κράτος.
Θα υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισής τους, θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα γιατί, όπως σημείωσε, εκεί είναι χρήσιμοι, ενώ θα αξιοποιούνται και μέσα από την πρόσληψή τους ως προσωπικό ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 1,7% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

 
Οι εκπτώσεις έριξαν τον πληθωρισμό τον Αύγουστο.
Κατά 1,7% αυξήθηκε τον Αύγουστο 2011 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 10 – Αυγούστου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 09 – Αυγούστου 10, παρουσίασε αύξηση 4,1%, έναντι αύξησης 3,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr

ΤΣΑΜΑΝΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: «Μπλόκο» σε 94 κιλά κάνναβης

Τη μεταφορά 94 κιλών ινδικής κάνναβης στην Αθήνα απέτρεψαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα, ενώ ακολούθησε η σύλληψη δύο ατόμων από την Αλβανία, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κοντά στα σύνορα στην περιοχή του Τσαμαντά.

Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστεί και ένας τρίτος Αλβανός, ο οδηγός του αυτοκίνητου που μετέφερε τα ναρκωτικά.
Ο λαθρέμπορος δεν σταμάτησε στο μπλόκο των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και εγκατέλειψε το όχημα, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε.
Οι δύο συλληφθέντες προπορεύονταν με άλλο αυτοκίνητο, για να ελέγχουν τον δρόμο, όμως κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών, οι οποίοι τους συνέλαβαν.
Τα 94 κιλά χασίς, που ήταν σε συσκευασίες κιλού και μέσα σε σάκους, κατασχέθηκαν.


Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και εν συνεχεία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΤΑΞΙ: Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Με εικοσιτετράωρη απεργία, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, απαντούν οι ιδιοκτήτες ταξί στη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Στο μεταξύ, αύριο οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις 11:00, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Θετικό κρίνεται το εγχείρημα της εμποροπανήγυρης στους Νεγράδες

Ικανοποιημένοι δηλώνουν έμποροι και δημοτική αρχή Πωγωνίου.



Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, κυρίως όμως σε ένα νέο χώρο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη άνοιξε και επίσημα τις πύλες της από τη Δευτέρα.
Λίγο πριν τη διασταύρωση των Νεγράδων στο Δήμο Πωγωνίου, εκατοντάδες μικροπωλητές από τα Γιάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο καθώς επίσης από τα Τρίκαλα, τα Γρεβενά και άλλες περιοχές της χώρας περιμένουν τους χιλιάδες ντόπιους υποψήφιους καταναλωτές, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.


Η διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης που πέρασε από «χίλια κύματα» για τον δήμο Πωγωνίου, με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή, έφτασε στο δια ταύτα και η κίνηση των πρώτων ημερών δείχνει πως το πείραμα είναι επιτυχημένο.

Αυτό υποστήριξε και ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Γιάννης Ντάλλας που έκανε λόγο για έναν βαθιά ριζωμένο θεσμό στη συνείδηση του καταναλωτών.


«Ιδιαίτερα σήμερα στην οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, το παζάρι είναι σημαντικό για τα φτωχά οικονομικά στρώματα και αυτό αποδεικνύεται από την προσέλευση του κόσμου», τόνισε για να προσθέσει πως ο δήμος Πωγωνίου επιθυμεί να μετατρέψει σε θεσμό τη διοργάνωση.
«Φυσικά, αν ο δήμος Ιωαννιτών είχε διοργανώσει την εμποροπανήγυρη, εμείς δεν θα τολμούσαμε το ίδιο εγχείρημα. Το ότι για την ώρα πηγαίνει καλά, μάς δικαιώνει για την επιλογή μας».


Ο κ. Ντάλλας αναφέρθηκε και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
«Είναι υγιές να υπάρχει και άλλη άποψη, ειδικά όταν στηρίζεται σε κριτική σκέψη και όχι σε σκοπιμότητες. Όταν υπάρχουν σκοπιμότητες, τότε δε βοηθάμε. Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να έχει αυτές τις απόψεις, όμως θεωρώ ότι αδικεί τον εαυτό της για ένα θέμα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη», κατέληξε.


Ικανοποιημένοι οι έμποροι.
Θερμές ευχαριστίες προς τη δημοτική αρχή Πωγωνίου για την απόφασή της να φιλοξενήσει την εμποροπανήγυρη στα διοικητικά της όρια, αλλά και για την πρόθεσή της να την μετουσιώσει σε θεσμό, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων Μικροπωλητών.
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Λάππα, που εκπροσωπεί το Σωματείο Μικροπωλητών Εμπόρων – Βιοτεχνών Ιωαννίνων η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης αποτελεί μία σημαντική οικονομική ένεση για την ευρύτερη περιοχή.


«Όλος ο κόσμος περιμένει από εδώ να βγάλει ένα μεροκάματο για το σπίτι του. Το παζάρι δεν πρόκειται να σταματήσει ή να σβήσει και αυτό το αποδεικνύει η προσέλευση.
Μακάρι ο Δήμος Πωγωνίου να το κάνει θεσμό.
Μία τέτοια διοργάνωση προσφέρει και θέσεις εργασίας έστω για αυτές τις λίγες ημέρες», σημείωσε ο κ. Λάππας που αναφέρθηκε και στην μη διεξαγωγή, τουλάχιστον τη φετινή χρονιά της εμποροπανήγυρης στο δήμο Ιωαννιτών.
«Η απόφαση του Δήμου είναι η μη διεξαγωγή, προκειμένου να αναβαθμιστεί.Αυτό θέλουμε και εμείς. Το περιμένουμε και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Είναι πολλά τα συμφέροντα που εναντιώνονται στη διοργάνωση, αλλά ο κόσμος το ζητά και εμείς θα τους δώσουμε», κατέληξε.


Τεταμένη η προσοχή των οδηγών.
Από τη διοργάνωση πάντως δε λείπουν τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στο χώρο της εμποροπανήγυρης από την εθνική οδό. Οι διοργανωτές ζήτησαν τη συνδρομή της Τροχαίας Ιωαννίνων που έλαβε αυξημένα μέτρα με επιπλέον σήμανση, προσωπικό και περιπολικά που βρίσκονται στην περιοχή σε 24ωρη βάση.
Σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Ζήκο, Αστυνόμο Β’ του Τμήματος Τροχαίας, οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να μειώνουν την ταχύτητα του οχήματός τους, για να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους είτε αυτός είναι η εμποροπανήγυρη, είτε άλλος.
«Το εθνικό δίκτυο της περιοχής είναι χαραγμένο από παλιά και δε δίνει περιθώρια ταχύτητας ή ελιγμών. Αν οι οδηγοί τηρούν τον ΚΟΚ, τότε και με τη δική μας βοήθεια η κίνηση θα γίνεται με ασφάλεια», σημείωσε.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

ΑΔΕΔΥ: Με απολύσεις,περικοπές μισθών και απαξίωση η «τελική έφοδος» στο Δημόσιο

Την «τελική έφοδό τους» στο Δημόσιο επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, με «τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου, και απαξίωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών».

Η ΑΔΕΔΥ μιλά για πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και καλεί σε αγώνες για να αποτραπούν οι «νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές».
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «σε πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους οδηγούν κυβέρνηση και Τρόικα, που με την πολιτική τους θέτουν στο στόχαστρό τους, άδικα για άλλη μια φορά, τους Δημοσίους Υπαλλήλους».
Έτσι, προσθέτει το Συνδικάτο, μετά τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, την επιβολή πρόσθετων αναδρομικών κρατήσεων, επιχειρούν την «''τελική έφοδο" τους στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν ένα τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών μέσω του νέου μισθολογίου και απαξίωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών».

Ειδικότερα, εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, «η διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις, οδηγώντας στην ανεργία εργαζόμενους που υπηρετούν για δεκαετίες στο Δημόσιο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών».
Τα σενάρια για ένα νέο Μισθολόγιο με νέες οριζόντιες και ισοπεδωτικές, εξοντωτικές, περικοπές επιδομάτων, θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη μείωση τα εισοδήματα και τις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη κυμαίνονται μεταξύ 25% και 40%.»
Ταυτόχρονα οι επιλογές των βασικών χαμηλών μισθών και η "προσωπική διαφορά" που θα περικόπτεται ανάλογα με τις μνημονιακές πολιτικές, όχι μόνο δεν θα θεραπεύσει χρόνιες αδικίες και ανισότητες, αλλά θα διαμορφώσει και νέες, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων υπαλλήλων.
"Επιπλέον η σύνδεση με τον βαθμό και την αξιολόγηση, θα οδηγήσει σε μισθολογική καθήλωση την πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων".
Τέλος, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, «οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, χωρίς σχεδιασμό, θυσία στο βωμό της περικοπής δαπανών, θα προκαλέσουν σημαντικό κοινωνικό κόστος πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όσους θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «να εντείνουμε τους αγώνες μας για να αποτρέψουμε τις νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές, που πέρα από τις επαχθείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους, θα είναι επίσης δραματικές και για τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες, γενικότερα».
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, «διαδηλώνοντας κατά της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών».

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Μέχρι το Δεκέμβριο η πρώτη δόση

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.



Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση - επιπλέον του παράβολου - όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση, σύμφωνα με τροποποίηση που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ στη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.
Σύμφωνα με αυτή, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου - αντί των οκτώ μηνών - η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου.
Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνουν οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30. Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983 με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0.2 σε 0.15.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Φουλ για τις μεγάλες αλλαγές"

“Είναι πολύ σημαντικό σήμερα να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι πάμε «φουλ» στις μεγάλες αλλαγές”, τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πατριωτικό καθήκον που έχει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το χρόνο που έχει για να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην εφαρμογή των σημαντικών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που δημιουργούν, όπως είπε, “τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια για τη χώρα μας. Δικαιώνεται έτσι ο αγώνας, αλλά και οι θυσίες του Ελληνικού λαού”.
Και συμπλήρωσε:
 “Πέραν των απαραίτητων αποφάσεων που θα ληφθούν από τα κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, και στο επίπεδο των διαφόρων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε και εμείς να προχωρήσουμε γρήγορα στις προτεραιότητες που έχουμε προσδιορίσει, για τους εαυτούς μας, για τη χώρα μας, για την αξιοπιστία μας” .

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Tην Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παναγίας θα τελεστεί η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου εκκλησιαστικού έτους στην Ιερά Μονή Σωσίνου Παρακαλάμου.

ΚΚΕ: Σφοδρή αντίδραση στις εξαγγελίες Βενιζέλου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Οικονομικών για την επιτάχυνση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε το ΚΚΕ, καλώντας τους πολίτες σε μαζικούς αγώνες για να τα αποκρούσει.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους.
Ο λαός πρέπει να τους το ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού. Κυβέρνηση και τρόικα ήταν και είναι μαζί στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ.
Ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί για να τους αποκρούσει και να ανατρέψει την πολιτική τους.
Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει».