Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θετικό κρίνεται το εγχείρημα της εμποροπανήγυρης στους Νεγράδες

Ικανοποιημένοι δηλώνουν έμποροι και δημοτική αρχή Πωγωνίου.



Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, κυρίως όμως σε ένα νέο χώρο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη άνοιξε και επίσημα τις πύλες της από τη Δευτέρα.
Λίγο πριν τη διασταύρωση των Νεγράδων στο Δήμο Πωγωνίου, εκατοντάδες μικροπωλητές από τα Γιάννινα και την υπόλοιπη Ήπειρο καθώς επίσης από τα Τρίκαλα, τα Γρεβενά και άλλες περιοχές της χώρας περιμένουν τους χιλιάδες ντόπιους υποψήφιους καταναλωτές, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.


Η διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης που πέρασε από «χίλια κύματα» για τον δήμο Πωγωνίου, με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή, έφτασε στο δια ταύτα και η κίνηση των πρώτων ημερών δείχνει πως το πείραμα είναι επιτυχημένο.

Αυτό υποστήριξε και ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Γιάννης Ντάλλας που έκανε λόγο για έναν βαθιά ριζωμένο θεσμό στη συνείδηση του καταναλωτών.


«Ιδιαίτερα σήμερα στην οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, το παζάρι είναι σημαντικό για τα φτωχά οικονομικά στρώματα και αυτό αποδεικνύεται από την προσέλευση του κόσμου», τόνισε για να προσθέσει πως ο δήμος Πωγωνίου επιθυμεί να μετατρέψει σε θεσμό τη διοργάνωση.
«Φυσικά, αν ο δήμος Ιωαννιτών είχε διοργανώσει την εμποροπανήγυρη, εμείς δεν θα τολμούσαμε το ίδιο εγχείρημα. Το ότι για την ώρα πηγαίνει καλά, μάς δικαιώνει για την επιλογή μας».


Ο κ. Ντάλλας αναφέρθηκε και στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
«Είναι υγιές να υπάρχει και άλλη άποψη, ειδικά όταν στηρίζεται σε κριτική σκέψη και όχι σε σκοπιμότητες. Όταν υπάρχουν σκοπιμότητες, τότε δε βοηθάμε. Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να έχει αυτές τις απόψεις, όμως θεωρώ ότι αδικεί τον εαυτό της για ένα θέμα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη», κατέληξε.


Ικανοποιημένοι οι έμποροι.
Θερμές ευχαριστίες προς τη δημοτική αρχή Πωγωνίου για την απόφασή της να φιλοξενήσει την εμποροπανήγυρη στα διοικητικά της όρια, αλλά και για την πρόθεσή της να την μετουσιώσει σε θεσμό, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Σωματείων Μικροπωλητών.
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Λάππα, που εκπροσωπεί το Σωματείο Μικροπωλητών Εμπόρων – Βιοτεχνών Ιωαννίνων η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης αποτελεί μία σημαντική οικονομική ένεση για την ευρύτερη περιοχή.


«Όλος ο κόσμος περιμένει από εδώ να βγάλει ένα μεροκάματο για το σπίτι του. Το παζάρι δεν πρόκειται να σταματήσει ή να σβήσει και αυτό το αποδεικνύει η προσέλευση.
Μακάρι ο Δήμος Πωγωνίου να το κάνει θεσμό.
Μία τέτοια διοργάνωση προσφέρει και θέσεις εργασίας έστω για αυτές τις λίγες ημέρες», σημείωσε ο κ. Λάππας που αναφέρθηκε και στην μη διεξαγωγή, τουλάχιστον τη φετινή χρονιά της εμποροπανήγυρης στο δήμο Ιωαννιτών.
«Η απόφαση του Δήμου είναι η μη διεξαγωγή, προκειμένου να αναβαθμιστεί.Αυτό θέλουμε και εμείς. Το περιμένουμε και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Είναι πολλά τα συμφέροντα που εναντιώνονται στη διοργάνωση, αλλά ο κόσμος το ζητά και εμείς θα τους δώσουμε», κατέληξε.


Τεταμένη η προσοχή των οδηγών.
Από τη διοργάνωση πάντως δε λείπουν τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στο χώρο της εμποροπανήγυρης από την εθνική οδό. Οι διοργανωτές ζήτησαν τη συνδρομή της Τροχαίας Ιωαννίνων που έλαβε αυξημένα μέτρα με επιπλέον σήμανση, προσωπικό και περιπολικά που βρίσκονται στην περιοχή σε 24ωρη βάση.
Σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Ζήκο, Αστυνόμο Β’ του Τμήματος Τροχαίας, οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να μειώνουν την ταχύτητα του οχήματός τους, για να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους είτε αυτός είναι η εμποροπανήγυρη, είτε άλλος.
«Το εθνικό δίκτυο της περιοχής είναι χαραγμένο από παλιά και δε δίνει περιθώρια ταχύτητας ή ελιγμών. Αν οι οδηγοί τηρούν τον ΚΟΚ, τότε και με τη δική μας βοήθεια η κίνηση θα γίνεται με ασφάλεια», σημείωσε.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr