Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Σαράντα πέντε τα θύματα του ιού Η1Ν1


Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του ιού της γρίπης Η1Ν1.
Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν σήμερα 4 θάνατοι και 19 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 45, ενώ 104 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Απεργούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου


Επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, αντιδρώντας στον νόμο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.
Επιμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, αντιδρώντας στον νόμο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

Σε συνέλευση, που πραγματοποίησαν στο αμφιθέατρο του υπό κατάληψη Υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους έως και την Παρασκευή, όπως και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Αποφάσισαν, επίσης, να παραμείνουν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου έως και αύριο, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Σκαρφάλωσε στο 13,9% τον Νοέμβριο


Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της ανεργία. Στο 13,9% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2010.
Εκτός αγοράς εργασίας 160.624 άτομα μέσα σε ένα χρόνο.
Πρώτα θύματα οι νέοι και οι γυναίκες. Οξύτατο το πρόβλημα στην επαρχία.

Αναλυτικά τα στοιχεία:
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία πλήττει κυρίως του νέους, ηλικίας 24 – 35. Στα δίχτυα της ανεργίας, εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι οι νέοι από την επαρχία, αλλά και ο γυναικείος πληθυσμός.

Το ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Νοέμβριο έφτασε σε ύψη ρεκόρ, αγγίζοντας το 13,9% από 10,6% που ήταν το Νοέμβριο του 2009 και 13,5% τον Οκτώβριο του 2010.

Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 4.307.054 άτομα, μειωμένοι κατά 157.176 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 και κατά 62.489 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.320.927 άτομα.

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 17% από 13,3% που ήταν το Νοέμβριο του 2009, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 11,6% από 8,8%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%).

Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στα Νησιά του Ιονίου (16,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο (9,7%), στην Πελοπόννησο (10,9%) και στην Ήπειρο (12,8%).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αποφάσεις της συνεδρίασης την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου


Από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 3η συνεδρίασή του, που συνεχίσθηκε χθες, ημέρα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου:

1) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει τη μη λειτουργία διοδίων εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, και στην περίπτωση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών, να τοποθετηθούν στα όρια της Περιφέρειας (είσοδος –έξοδος).
(απόφαση: 3/11/ 7 & 9 - 2 – 2011)

2) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία,:

•να στηρίξει ηθικά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την επίλυση των ζητημάτων των μεταναστών που απασχολούν την περιοχή.
•Να ζητήσει από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω στο θέμα των μεταναστών, μέσω των κεντρικών συνθηκών κ.λ.π.
•Να εξασφαλισθεί χώρος, όπου θα σταθμεύουν με ασφάλεια τα φορτηγά αυτοκίνητα, πριν απομακρυνθούν από το λιμάνι.
•Τα μόνιμα Κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, να μην ευρίσκονται σε περιοχές, κοντά στα σύνορα.(απόφαση:3/12/7 & 9 – 2 – 2011)

3) Για τη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», την οποία θεωρεί κερδοφόρα επιχείρηση και καταλυτική για την οικονομία του τόπου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία:
•Να ζητήσει από την Κυβέρνηση να μην αθετήσει το λόγο της, όσον αφορά στη λειτουργία της επιχείρησης
•να αγωνισθεί για την παραμονή της ΔΩΔΩΝΗΣ στο σημερινό καθεστώς.
•Να ζητήσει να παρίσταται και να έχει ενεργό ρόλο στις Γενικές Συνελεύσεις της επιχείρησης και η Περιφέρεια Ηπείρου.
(απόφαση:3/13/7 & 9 – 2 – 2011)

4)Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Τουριστική Εκδήλωση του ΕΟΤ στο Λονδίνο «Visit Greece & Westfield London», η οποία θα γίνει στο Εμπορικό Κέντρο της Ευρώπης: WESTFIELD LONDON , από 19-27 Μαρτίου 2011 και εξουσιοδότησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, για την οργάνωση της συμμετοχής.

Για την παραπάνω συμμετοχή η περιφέρεια Ηπείρου θα διαθέσει από τα προγράμματα αρμοδιότητάς της το ποσό των 15.000,00 €.
(απόφαση:3/14/7 & 9 – 2 – 2011)

http://www.php.gov.gr/

ΑΡΤΑ : Σύλληψη 50χρονου με 85 κιλά κάνναβη


Σήμερα το πρωί στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, συνέλαβαν έναν 50χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε να μεταφέρει με το Ι.Χ. αυτοκίνητο του, τρεις σάκους που περιείχαν αυτοσχέδιες συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 85 κιλών περίπου.
Τα ναρκωτικά τα είχε παραλάβει στα ελληνοαλβανικά σύνορα από Αλβανούς συνεργάτες του και θα μετέφερε στην Αθήνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Στο 5,2% τον Ιανουάριο


Στο 5,2% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2011, έναντι επίσης 5,2% τον Δεκέμβριο 2010 και 2,4% τον Ιανουάριο 2009.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαιρέσεις ουσιαστικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης (χειμερινές εκπτώσεις) και τα φάρμακα (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Ιανουαρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ανοίγει θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων


Θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών και φορολογικών κινήτρων ανοίγει ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Φίλλιπος Σαχινίδης. «Yπάρχει μία σειρά από φορολογικά προνόμια τα οποία ενδεχομένως η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται», δήλωσε χθες ο υφυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

O κ. Σαχινίδης άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι φοροαπαλλαγές που «απολαμβάνουν» σήμερα οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση και θα κοστολογηθούν. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 900 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο υφυπουργός «υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές οι οποίες επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων» για να προσθέσει ότι «οι φορολογικές απαλλαγές εάν καταργηθούν, για παράδειγμα στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισ., εάν κρατηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν 3 δισ.» .
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη δεν τίθεται θέμα άμεσης κατάργησης ή περικοπής φοροαπαλλαγών, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι «ένα από τα στοιχεία της συζήτησης». « Δεν είπα ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία να καταργήσουμε τις φορολογικές απαλλαγές. Aλλά, δεν είναι σωστό η κοινωνία να συζητά για τον οδικό χάρτη της μείωσης των ελλειμμάτων και να αγνοεί αν σήμερα το επίπεδο των δημοσιονομικών εσόδων είναι της τάξης των 52 δισ. και δεν είναι της τάξης των 55 ή των 56 δισ. ή ενδεχομένως και περισσότερο. Aυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε θεσπίσει και λειτουργεί το φορολογικό μας πλαίσιο επιτρέπει την παρουσία ορισμένων φορολογικών απαλλαγών» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για το θάνατο του Κώστα Παππά

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
«Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχασε σήμερα ένα από τα αξιότερα στελέχη της. Η Αυτοδιοίκηση είναι σήμερα πιο φτωχή. Η Ήπειρος είναι πιο φτωχή. Με τον Κώστα Παππά μας ένωσαν κοινά οράματα και αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας. Καθημερινά ζούσαμε την αγωνία του για την επίλυση προβλημάτων της Ηπείρου. Καθημερινά έδινε τη δική του μάχη για τη στελέχωση των Υπηρεσιών, για την οργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Γνωρίσματά του η μαχητικότητα, η διάθεση προσφοράς, η συλλογικότητα, το ήθος του. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Στην οικογένεια, στους φίλους και στους συνεργάτες του εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια».

Κλειστές την Παρασκευή οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας
Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα κηδείας του Αντιπεριφερειάρχη, δεν θα λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας.






ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ψήφισμα για την απώλεια του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παππά εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος, αποφάσισε στη μνήμη του να ενισχυθεί το πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Άρτας «ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ» και η κηδεία του να γίνει με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου.




ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΑΣΤΑ

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον άδικο χαμό του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Κωνσταντίνου Παππά, ο οποίος εν ώρα άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, κατευθυνόμενος προς την πόλη της Πρέβεζας για να τιμήσει τον εορτασμό του τοπικού πολιούχου.
Ο Κωνσταντίνος Παππάς, κλήθηκε να υπηρετήσει τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης του Καλλικράτη στην περιοχή και μέσα από τη θέση ευθύνης του Αντιπεριφερειάρχη, συνέδεσε το όνομά του με την απαρχή του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο.
Η αυτοδιοίκηση του τόπου μας, από σήμερα είναι φτωχότερη.
Εκφράζω στην οικογένειά του τα θερμά μου συλλυπητήρια».




ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
Η παράταξη «Ήπειρος –Τόπος να Ζεις» και ο επικεφαλής της, κ. Βαγγέλης Αργύρης, εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για τον αναπάντεχο, άδικο και πρόωρο χαμό του Αντιπεριφερειάρχη, συναδέλφου και φίλου, Κώστα Παππά.
Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως δεν είναι πια μαζί μας τη στιγμή που λίγες ώρες πριν δουλεύαμε μαζί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο Κώστας Παππάς ήταν ένας εργατικός άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και σίγουρα η απώλειά του αφήνει ένα σημαντικό κενό.
Πρώτα και πάνω από όλα, όμως, θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.




ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος εκφράζουν τα βαθιά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του αιρετού Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Κώστα Παππά.
Στην οικογένειά του, δύναμη και κουράγιο για να αντέξουν την μεγάλη απώλεια.Ο Κώστας Παππάς υπηρέτησε επί σειρά ετών, με συνέπεια και εντιμότητα τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εκπροσωπώντας όλους τους ανθρώπους του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν στην Άρτα, θέλω να εκφράσω τη βαθειά θλίψη μας για τον απροσδόκητο και άδικο θάνατο του συναδέλφου Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Κώστα Παππά σε τροχαίο ατύχημα.
Δίνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του και τις ευχές μας για απαντοχή και κουράγιο σ’ αυτές τις ώρες της οδύνης.




ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της, Νίκος Γκόντας, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους καθώς και τη βαθύτατη λύπη τους στην οικογένεια του εκλιπόντος Κώστα Παππά, Αντιπεριφεριάρχη Άρτας, για τον ξαφνικό, άδικο και πρόωρο χαμό του.
Ο Κώστας Παππάς υπήρξε συνεπής υπηρέτης της Tοπικής Aυτοδιοίκησης με πολύχρονη, δημιουργική συμβολή τόσο στη Νομαρχία όσο και στο Δήμο Άρτας.
Ακούραστα και με όραμα δούλεψε για τον τόπο του, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη και ένα λαμπρό παράδειγμα ήθους, σεμνότητας και αφοσίωσης.

ΑΡΤΑ: Νεκρός σε τροχαίο ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς


Θρήνος στη Άρτα στο άκουσμα της είδησης του θανάσιμου τραυματισμού σε τροχαίο του Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Παππά σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παππάς, στην Εθνική Οδό Άρτας - Πρέβεζας, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Το ατύχημα, συνέβη λίγο πριν το Λούρο και ο κ. Παππάς, βρίσκονταν στην διασταύρωση Ωρωπού Πρέβεζας οδηγώντας την μηχανή του, όταν από έναν παρακείμενο δρόμο βγήκε ένα φορτηγό το οποίο τον παρέσυρε.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ο αντιπεριφερειάρχης έχασε την ζωή του, παρά το γεγονός πως φορούσε κράνος!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς, πηγαίνε στην Πρέβεζα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις - Λιτανεία- για τον πολιούχο Πρέβεζας Άγιο Χαράλαμπο.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν, ανέβαλε τη Συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα και ώρα 13.15 στο γραφείο του.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο Κώστας Παππάς γεννήθηκε στην Άρτα, στις 20 Δεκεμβρίου 1958. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών κοριτσιών.
Είχε διατελέσει Σύμβουλος Νομάρχη Άρτας την περίοδο 1990-1993, Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Άρτας επί Δημαρχίας Κώστα Βάγια τις περιόδους 1994 – 1998 και 1998 – 2002 και Αντιδήμαρχος Αρταίων την περίοδο 2001 – 2002.
Ήταν Πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών Άρτας.
Πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Άρτας στις Δημοτικές εκλογές του 2006 με τον συνδυασμό του κ. Γ. Κοτσαρίδα.
Δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος Δημαρχιακής επιτροπής Δήμου Άρτας.
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010, ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και είχε εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης στην Άρτα.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Αναστολή αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν στην Λάρισα


Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχωρούν για μερικές εβδομάδες οι αγρότες της Λάρισας, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Νομού Λάρισας.
Ενώ χθες το πρωί, αντιπροσωπεία τους πήγε στις Σέρρες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 7 συλληφθέντες εκεί αγρότες, τα τρακτέρ από τον κόμβο Γυρτώνης άρχισαν σταδιακά να «φυλλορροούν» δείχνοντας στην ουσία τον δρόμο για την αναστολή, λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ηλεκτρονικά ενώτια αντί ηλεκτρονικών βόλων για σήμανση αιγοπροβάτων


Εναλλακτική λύση στο ζήτημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων, που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχεται με απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της εισαγωγής ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, εκτός από την τοποθέτηση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν.
Το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.
Με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των «ελληνοποιήσεων», την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Η κα Αποστολάκη δήλωσε ότι με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να καταπολεμηθεί η πρακτική των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

K. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δήλωση για το θάνατο Έβερτ


Δήλωση για τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Μιλτιάδη Έβερτ έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

ΑΡΤΑ: Σεισμός 4.2R νοτιοανατολικά της Άρτας


Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:38 τα ξημερώματα, νοτιοανατολικά της Άρτας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 23 χλμ νοτιοανατολικά της Άρτας και 247 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Ν.Δ.: Ζήτησε την παραίτηση Παπουτσή


Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, μετά τα όσα έγιναν στις Σέρρες.
Διευθυντής της αστυνομίας απαγόρευσε την κίνηση των γεωργικών μηχανημάτων για λόγους ασφάλειας. Άμεση η αντίδραση του κ. Χρήστου Παπουτσή
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, ανάμεσα στην ΝΔ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αιτία, η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους, στην εθνική οδό, για λόγους ασφαλείας.
Επί της ουσίας, για να μην κινηθούν οι αγρότες και κλείσουν τον Προμαχώνα, όπως επιχείρησαν πριν λίγες μέρες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για κυβερνητικές αποφάσεις και πράξεις της ΕΛΑΣ οι οποίες δεν γίνονται ούτε σε περιόδους της μεγαλύτερης αυθαιρεσίας και στη συνέχεια ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπουτσή, από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού, ο οποίος υπενθύμισε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, κατ επέκταση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως εάν θέλει την παραίτησή σου, τότε να τη ζητήσει όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής. Δηλαδή να κατατεθεί πρόταση μομφής, προσωπικά προς τον ίδιον.
Και κατέληξε:
"Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα".

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τον Ιούνιο το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο και 10.600 προσλήψεις


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του αριθμού των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Διαβεβαίωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ψήφισης και εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, από τον Ιούνιο.
«Δεν ετέθη από την τρόικα και ούτε υπάρχει ενδεχόμενο να διευρυνθεί η σχέση του ένα προς πέντε μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα, ούτε και να υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης με το νέο μισθολόγιο», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στο 2011 πρόκειται να πραγματοποιηθούν περίπου 10.600 προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 53.335 υπάλληλοι.
Από τις αποχωρήσεις αυτές, με βάση την αναλογία ένα προς πέντε (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας 10.600 προσλήψεων.
Σε αυτές συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, αφού είναι ήδη δεδομένες οι περίπου 3.000 μετατάξεις από τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια και θα παραδοθεί το 2015 αντί του 2013


Η Ιόνια Οδός, όσο και ο Ε65 θα παραδοθούν με περίπου δυο χρόνια καθυστέρηση, άρα ο αυτοκινητόδρομος Αντίρριο-Γιάννινα θα ολοκληρωθεί το 2015 αντί του 2013 που προβλέπει η σύμβαση. Το τμήμα στο νομό Ιωαννίνων είναι από τα τελευταία για παράδοση στην αρχική σύμβαση.

ΓΣΕΒΕΕ: Λουκέτο βάζει 1 στις 4 επιχειρήσεις


Περίπου 225.000 επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, άλλες 215.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ ορατός πια είναι ο κίνδυνος να χαθούν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης - δράσης για την ικανοποίηση των ΜΜΕ τη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Το ποσοστό σήμερα αγγίζει το 51,7% όταν στην έρευνα του Ιουλίου ήταν 43,5%.
Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις, ποσοστό 26,8%, θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του 2010 μπήκαν στο «κόκκινο» άλλες 50.000 επιχειρήσεις, αυξάνοντας σε 225.000 τον αριθμός τους, που μέχρι το καλοκαίρι ήταν ήταν 175.000.

Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, με 1 στις 4 επιχειρήσεις να οφείλει στο ΙΚΑ, 3 στις 10 στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης αφού 2 στις 10 των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε στις Τράπεζες και μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.