Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Καγκελάρι, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ώρα 12.00΄, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, Στρ. Καραϊσκάκη και Λεωφ. Αθηνών, Χαϊδάρι

Καγκελάρι, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ώρα 12:00, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, Στρ. Καραϊσκάκη και Λεωφ. Αθηνών, Χαϊδάρι.

Το Ευρώ του Έλληνα και το Ευρώ του Γερμανού

Γράφει ο Παναγιώτης Τσούνης

Ερώτηση:
-Αλήθεια τι είναι σε τελική ανάλυση ένα νόμισμα;
Απάντηση:
-Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια γραπτή υπόσχεση! 
Μια υπόσχεση που φέρει και την επίσημη σφραγίδα και υπογραφή του Κράτους (του Κεντρικού τραπεζίτη), ότι με αυτό το χαρτί, σε αυτή τη χώρα (Γεωγραφικός χώρος), μπορείς ανά πάσα στιγμή (πραγματικός χρόνος) να αγοράσεις 1 κιλό ψωμί, 2 κιλά ζάχαρη, 3 μέτρα ύφασμα, 14 ζευγάρια κάλτσες, 15 γραμμάρια ασήμι, 1 γραμμάριο χρυσό, και ότι άλλο ποθεί η ψυχή σου! (Το τελευταίο σηκώνει συζήτηση). Όλα καλά μέχρι εδώ.
Ας δούμε τώρα, πώς λειτουργεί αυτό το πράγμα, σε μια χώρα π.χ. στην Ελλάδα. Ας υποθέσουμε ότι αυτόν τον κατάλογο με τα παραπάνω προϊόντα, το Ελληνικό κράτος, τον ανεβάζει κάπου ψηλά π.χ. στην κορυφή του Ολύμπου, για να μπορούν να τον βλέπουν όλοι (και οι Έλληνες και οι ξένοι και οι εξωγήινοι).
Αν λοιπόν στην κορυφή του Ολύμπου, έχουμε αναρτημένη αυτήν την υπόσχεση (την σημαία της δραχμής), σημαίνει ότι η υπόσχεση αυτή ισχύει, αυτός ο κατάλογος (κάτι σαν ο κατάλογος του εστιατορίου), και που είναι τοποθετημένος ακριβώς στη βάση του ιστού, ο κατάλογος αυτός ισχύει υποχρεωτικά και οπωσδήποτε σε όλη την Ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο για έναν δικό μας άνθρωπο, αλλά και για έναν ξένο π.χ. για έναν Ιταλό, Γάλλο, Γερμανό, εξωγήινο κ.ο.κ. που θα θελήσει με αυτό το δικό μας νόμισμα να αγοράσει κάτι.
Όσο πιο μεγάλος είναι ο κατάλογος μας, όσα πιο πολλά και χρήσιμα πράγματα μπορούμε να παράξουμε εδώ στη χώρα μας (η να έχουμε διαθέσιμα, έστω κι αν δεν παράγονται εδώ), δηλ. όσα περισσότερα μπορεί να πάρει, να αγοράσει κάποιος εδώ, τόσο πιο μεγάλη αξία έχει το νόμισμα μας, τόσο η υπόσχεση για την οποία μιλήσαμε στην αρχή, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αλλά εδώ ας αλλάξουμε σελίδα:-Τι γίνεται στην περίπτωση που μια μέρα πήραμε την απόφαση, να κατεβάσουμε την σημαία της δραχμής και αναρτήσουμε μια άλλη υπόσχεση στην κορυφή του Ολύμπου, που έχει σχέση ας πούμε με το Ευρώ (το δολάριο η την στερλίνα). Αμέσως-αμέσως το μάτι, ακόμη και ενός τυφλού θα πέσει στον κατάλογο.. που βρίσκεται όπως είπαμε στη ρίζα του ιστού, στον Όλυμπο. Αν ο κατάλογος μας παραμένει, είναι ο ίδιος, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν παραμένει ο ίδιος τότε δεν είχε κανένα νόημα, η υποστολή της μιας σημαίας (εδώ δραχμής )και η ανάρτηση της άλλης (εδώ του Ευρώ).
Η αλλαγή του νομίσματος θα είχε νόημα μόνο αν μπορούσαμε αμέσως, την ίδια στιγμή της ανάρτησης της σημαίας του Ευρώ, (πιο σωστά τις προηγούμενες μέρες, βδομάδες, χρόνια), αν μπορούσαμε να διευρύνουμε τον κατάλογό μας. Εδώ αρχίζουν τα όργανα. 
Δεν μπορούμε (η πιο σωστά δεν μπορέσαμε την 1-1-2001) από τη μια στιγμή στην άλλη να διευρύνουμε τον κατάλογό μας, έτσι που οποιοσδήποτε, Έλληνας η ξένος, να μπορεί να αγοράσει εδώ, στην Ελλάδα, όσα θα αγόραζε και με την ίδια τιμή, με ίδιο το Ευρώ στην Γερμανία (δολάριο στις ΗΠΑ, με την Στερλίνα στην Αγγλία).
Έτσι το Ευρώ του Έλληνα, αν και έχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση, αν και είναι τυπωμένο στο ίδιο τυπογραφείο, με το Ευρώ του Γερμανού, δεν έχει την ίδια αξία, ακριβώς γιατί ο κατάλογός των προϊόντων μας, είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον κατάλογο της Γερμανίας. 
(Συνεχίζεται)

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ώρα 7:00 μ.μ. στη νέα αίθουσα Δ.Σ. (Παιδικός Σταθμός Καλπακίου)

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα   24η  Απριλίου  2017   και ώρα  19.00.  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι-στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. [Παιδικός Σταθμός Καλπακίου]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, ώρα 5:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλπακίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 24η Απριλίου 2017, ημέρα Δευτέρα
& ώρα 17.30 μ.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση απολογισμών – ισολογισμών έτους 2015 και 2016 του κληροδοτήματος
«ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
2. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017 του κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
3. Έγκριση απολογισμών – ισολογισμών έτους 2015 και 2016 του κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
4. Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017 του κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
5. Επανεξέταση του φακέλου των δικαιολογητικών σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση μιας άπορης κόρης για το έτος 2014 από τα έσοδα του κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
6. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων που αφορά την αρ.59/17 αγωγή της κ. Δήμητρας Σκαματζούρα κατά του Δήμου Πωγωνίου
και για κατάθεση αίτησης λήψης ένορκων βεβαιώσεων μαρτύρων για αντίκρουση της εν λόγω αγωγής.
7. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με καθεστώς ιδιωτικών κτημάτων στη θέση «Νεζερός» Δ.Ε. Δελβινακίου-Δήμου Πωγωνίου.
8. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με εκμισθώσεις ακινήτων στην Τ.Κ. Βασιλικού ( Ελένης Μπίντα & Strouhalova Marketa) Δήμου Πωγωνίου.
9. Καθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση αποθηκευτικού χώρου στο ισόγειο δημοτικό ακίνητο (πρώην Νηπιαγωγείο) Τ.Κ. Βήσσανης.
10. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου σχετικά με αγωγή (αναγνωριστικής κυριότητας) των Ευτέρπης, Ελένης & Σπυρίδωνα Παπαχαρίση κατά του Δήμου Πωγωνίου.
11. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

«Οι τελευταίες πεντάρες», του Βαγγέλη Αυδίκου. Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσιάζεται τη Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, ώρα 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

Βαγγέλης Αυδίκος «Οι τελευταίες πεντάρες», Εκδόσεις Ταξιδευτής, 2016, σελ. 360

Η Πρέβεζα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Ο Βαγγέλης Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο, σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι καθηγητής λαογραφίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο ενεργητικό του έχει μία συλλογή διηγημάτων Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία (2001) και τρία μυθιστορήματα, Ο δικός μου Θεός (2004), Η κίτρινη ομπρέλα (2007) που μπήκε στη μικρή λίστα του περιοδικού Διαβάζω για το βραβείο μυθιστορήματος, Η σκιά της Μίκας (2013).
Πρόσφατα εξέδωσε ένα ακόμα μυθιστόρημα, τo Οι τελευταίες πεντάρες, που αποτελεί συμβολή στην ιστορική μνήμη και είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν θύματα αδελφοκτόνας διαμάχης. O συγγραφέας επιδιώκει να εμποδίσει τα σύννεφα της λήθης να κρύψουν και να σβήσουν τα δραματικά γεγονότα –εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό–, που συνέβηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Μολονότι στο βιβλίο υπάρχουν πλείστα όσα περιστατικά και ονόματα που συνδέονται με την Πρέβεζα, τα ερείπια της Νικόπολης, η ναυμαχία του Ακτίου, η αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη –ο Καρυωτάκης διαποτίζει το κείμενο–, το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ιστορική περίοδο. Αν στην πόλη τα τραγικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκεί είναι ξεχασμένα, εδώ στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστα. Ήταν τόσο αιματηρά και απάνθρωπα, που οδήγησαν σε εμφύλια πάθη και στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Ας δούμε τι έγινε.
Κατ’ αρχάς, για τις ανάγκες της μυθοπλασίας, ο συγγραφέας επινοεί έναν ήρωα μέσω του οποίου γίνονται γνωστά τα ξεχασμένα γεγονότα. Ένας Άγγλος, ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Γουάιτ, φτάνει στην Πρέβεζα, σταλμένος από την σύντροφό του τη Νίκη –ο αδελφός της γιαγιάς της εκτελέστηκε ως αριστερός–, με σκοπό να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ταραγμένη εποχή. Ο παππούς του (ήταν τόσο φιλέλληνας που του έδωσε ελληνικό όνομα), είχε βρεθεί στην πόλη στη διάρκεια της Κατοχής και ερωτεύτηκε κάποια ντόπια κοπέλα. O πρώτος άνθρωπος που συναντάει –όλοι οι ήρωες είναι επινοημένοι–, ο Σπυρίδων, ο καλύτερος φίλος του παππού του, είναι ο Περικλής Κοντοπόδαρος, αλλιώς Ξηγημένος, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος. Ο Περικλής, παλιός αριστερός, ράφτης το επάγγελμα, έχει επιζήσει από τα κυνηγητά των δεξιών συμπατριωτών του, αφού υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ και «των παραφυάδων» του. Ανήκε στην υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ Πρέβεζας, αγωνίστηκε κατά των κατακτητών και η αντιπαλότητα Εδεσιτών και Εαμιτών του κατέστρεψε τη ζωή. Τον Σεπτέμβριο του 1944, στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Πρέβεζα, εισβάλλουν οι αντάρτες του Εδεσίτη αξιωματικού Γαλάνη, σφόδρα αντικομουνιστή, συλλαμβάνουν τους επονίτες, τους κλείνουν σε φυλακή και σύντομα τους εκτελούν άνευ λόγου. Ο Ξηγημένος γλιτώνει ως εξ θαύματος. Ακολούθησε η απελευθέρωση της Αθήνας, ο σχηματισμός της Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή εαμιτών υπουργών, τα Δεκεμβριανά, η Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Εμφύλιος. Ο Ξηγημένος, θέλοντας να ξεκινήσει καινούργια ζωή, υπογράφει δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού και παντρεύεται τη Στεφανία ή Έφη. Στη συνέχεια, δέχεται την περιφρόνηση των πρώην συντρόφων του που δεν του συγχωρούν το ότι υπέγραψε τη δήλωση.
Άλλο πρόσωπο που συναντά ο Σπυρίδων είναι η Φλώρα, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει, μητέρα του Γρηγόρη. Είναι και ο Αγαθοκλής Ζαφείρης, εκδότης της τοπικής εφημερίδας, από δεξιά οικογένειαα, είναι κι ο Τέλης, είναι κι ο Τσιρικόλης –ορισμένοι ήρωες μιλούν και γράφουν με την ντοπιολαλιά της περιοχής, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την ανάγνωση από τους μη μυημένους. Η επίσκεψη του Σπυρίδωνα δίνει την ευκαιρία στους παλιούς Πρεβεζάνους ν’ ανοίξουν την καρδιά τους και να πουν όσα έκρυβαν τόσο χρόνια, να μιλήσουν για τους νεκρούς τους, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους είχαν κρυμμένους στα υπόγεια της μνήμης τους.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Αυδίκος μέσω του βιβλίου του θέλει να μιλήσει για τους νεκρούς συμπατριώτες του, να αποκαταστήσει τη μνήμη τους και τελικά ν’ αφηγηθεί την ιστορία του τόπου του, την ξεχασμένη από όλους, συνειδητά ή ασυνείδητα. Το θέμα του τυφλού πάθους της εμφύλιας βίας βεβαίως είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Πρόκειται για ένα σημαντικό μυθιστόρημα γραμμένο σήμερα, την εποχή της κρίσης, η οποία πλήττει και την Πρέβεζα.

Ευρυαγγείες & Κιρσοί: Πώς να αποκτήσετε ξανά όμορφα και υγιή πόδια

Άγχος με την εμφάνιση των ποδιών τους νοιώθουν αυτή την εποχή οι γυναίκες που πάσχουν από ευρυαγγείες και κιρσούς, μιας και όλες θέλουν τα πόδια τους να έχουν την τέλεια εμφάνιση για να μπορούν να φορούν σορτς, φούστες και σε λίγο καιρό μαγιό, αφού το καλοκαίρι δεν είναι μακριά.  Οι κιρσοί είναι μια συχνή πάθηση, με το 50% του πληθυσμού άνω των 40 ετών να εμφανίζει δικτυωτούς κιρσούς και/ή ευρυαγγείες και το 15% κιρσούς σοβαρής μορφής. Φλεβική πάθηση μπορεί να αναπτύξει ο καθένας, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του, αν και πιο επιρρεπή είναι τα άτομα  μεταξύ 34 και 64 ετών. Παρότι το 70 έως 80% των ασθενών είναι γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν υποφέρουν από ασθένειες των φλεβών, ωστόσο είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία.
«Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες μικροσκοπικές φλέβες, που βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και έχουν διάμετρο 0.5-1 mm. Συνήθως έχουν ερυθρή, μωβ ή κυανή απόχρωση και εντοπίζονται κυρίως στα πόδια, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τις συναντούμε στο πρόσωπο  ή άλλα μέρη του σώματος. 

Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019!

Η εφημερίδα «Έθνος» στο πρωτοσέλιδό της, κάνει ειδική αναφορά στις δημοτικές εκλογές του 2019 με απλή αναλογική.
Η εφημερίδα σημειώνει:
«Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών. Κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 -λόγω εσωκομματικών ισορροπιών- στερώντας τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες. 

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας που αφορά σε υπόθεση μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών και υπόθαλψης εγκληματία στο Κουρεμάδι Θεσπρωτίας, διαπιστώθηκε ότι οι λαθρομετανάστες είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας ενώ σε βάρος του ενός εκκρεμούσαν επιπρόσθετα έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις και ένταλμα σύλληψης για κλοπές

Σε συνέχεια του από 16-04-2017 Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας σχετικά με υπόθεση μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών και υπόθαλψης εγκληματία στο Κουρεμάδι Θεσπρωτίας και τη σύλληψη έξι δραστών, ανακοινώνεται ότι:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι: οι συλληφθέντες μη νόμιμοι μετανάστες (υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 40 και 46 ετών) είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας
από τον περαιτέρω έλεγχο των πραγματικών στοιχείων του 40χρονου συλληφθέντα, προέκυψε ότι βάρος του εκκρεμούσαν επιπρόσθετα ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων και έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις των Πλημμελειοδικείων Ιωαννίνων, Αγρινίου, Λευκάδας, Πειραιά, Μεσολογγίου και του Εφετείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης (10) ετών και (1) μηνός, για κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Β’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Στέφος Ιωάννης: Άρθρο με θέμα "Η ευκαιρία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας"

Στην εφημερίδα "Ελευθερία" 19/4/17

Στις 21 Απριλίου οργανώνεται στην αίθουσα «Δημήτριος Χατζής» μια ημερίδα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, στην οποία θα παρευρίσκεται και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου. Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ημερίδας είναι προφανής, αν αναλογιστούμε, από τη μια, τη φύση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αλληλέγγυα οικονομία και, από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που μαστίζουν την περιοχή μας.
Η κοινωνική οικονομία είναι μια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία εντάσσεται σε ένα διαφορετικό «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας. Η «συμβατική» μορφή επιχειρηματικότητας έχει ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τον επιχειρηματία και έχει ως βασική προϋπόθεση τον ανταγωνισμό. Με το νεοφιλελευθερισμό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τείνει να εξαλειφθεί και η μερίδα του λέοντος της αγοράς έχει περάσει στα χέρια των πολυεθνικών. Οι πολυεθνικές είναι οι «άριστοι», που στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού επιβάλλουν την κυριαρχία τους, μετατρέποντας την οικονομία της αγοράς σε κοινωνία της αγοράς.