Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Στέφος Ιωάννης: Άρθρο με θέμα "Η ευκαιρία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας"

Στην εφημερίδα "Ελευθερία" 19/4/17

Στις 21 Απριλίου οργανώνεται στην αίθουσα «Δημήτριος Χατζής» μια ημερίδα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, στην οποία θα παρευρίσκεται και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου. Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ημερίδας είναι προφανής, αν αναλογιστούμε, από τη μια, τη φύση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αλληλέγγυα οικονομία και, από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που μαστίζουν την περιοχή μας.
Η κοινωνική οικονομία είναι μια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία εντάσσεται σε ένα διαφορετικό «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας. Η «συμβατική» μορφή επιχειρηματικότητας έχει ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τον επιχειρηματία και έχει ως βασική προϋπόθεση τον ανταγωνισμό. Με το νεοφιλελευθερισμό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τείνει να εξαλειφθεί και η μερίδα του λέοντος της αγοράς έχει περάσει στα χέρια των πολυεθνικών. Οι πολυεθνικές είναι οι «άριστοι», που στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού επιβάλλουν την κυριαρχία τους, μετατρέποντας την οικονομία της αγοράς σε κοινωνία της αγοράς. 


Πέρα από τον κοινωνικό αντίκτυπο οι επιπτώσεις του κυρίαρχου παραγωγικού μοντέλου είναι καταστροφικές και για το περιβάλλον οδηγώντας σε μια κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Το διαφορετικό «παράδειγμα» της αλληλέγγυας οικονομίας συμπυκνώνεται στον ίδιο τον όρο της. Αλληλέγγυα είναι η οικονομία, που δεν έχει αυτοσκοπό το κέρδος αλλά το «ευ ζειν» αυτών που δραστηριοποιούνται σε αυτή και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα βασίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και ο σκοπός της είναι η δημιουργία μιας «οικολογίας» δραστηριοτήτων, ανταλλαγής πληροφοριών, υπηρεσιών, προϊόντων και τεχνογνωσίας που θα σέβεται τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά και τις ανάγκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει το φυσικό περιβάλλον. Είναι, με άλλα λόγια, μια επιχειρηματική δραστηριότητα που συνάδει με την ιδεολογία της αριστεράς και η οποία –παρόλο που δεν είναι άγνωστη στη χώρα μας- εφαρμόζεται με αρκετή επιτυχία σε άλλες χώρες. Αρκεί να αναφέρω ότι η αλληλέγγυα οικονομία συμβάλλει σε ποσοστό 10% στο ΑΕΠ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών με παράδοση στο συνεταιριστικό και συνεργατικό κίνημα.
Λόγω της φύσης της κι επειδή τα οφέλη της λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, η αλληλέγγυα οικονομία προσφέρει στην παρούσα φάση της κρίσης μια ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάσχεση της οικονομικής καχεξίας της περιοχής αλλά και όλης της χώρας. Ιδιαίτερα, η αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ανάσχεση της φυγής πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, την μείωση της ανεργίας αλλά και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στο νόμο 4430/2016 και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ανάπτυξη της αλληλέγγυας οικονομίας. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις, τα κίνητρα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι προοπτικές που δίνονται, προκειμένου η αλληλέγγυα οικονομία να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών, ώστε να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος και να δοθεί προοπτική στην δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων. Καλούνται, συνεπώς, όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν στην ημερίδα και να εμπλουτίσουν το διάλογο με ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς, με σκοπό να αποκτήσει η αλληλέγγυα οικονομία στον τόπο μας τη δυναμική που της αντιστοιχεί.