Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΟΛΜΕ: Αποχή από τα Βαθμολογικά Κέντρα για τους εκπαιδευτικούς - διορθωτές

Αποχή από τα Βαθμολογικά Κέντρα για τους εκπαιδευτικούς - διορθωτές που μετακινούνται εκτός Περιφερειακής Ενότητας, κήρυξε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι η αποχή θα συνεχιστεί, έως ότου εξασφαλιστούν τα οδοιπορικά των συναδέλφων και εξοφληθούν οι παλαιότερες αντίστοιχες οφειλές.
Η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών συνεχίζεται κανονικά από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εντός Περιφερειακής Ενότητας, όπου βρίσκεται το Βαθμολογικό Κέντρο.

Οι αποφάσεις ή οι εντολές μετακίνησης-όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ- εκδίδονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό των φορέων που τις εκδίδουν.


Η ΟΛΜΕ τονίζει, ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια για τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών που μετακινούνται εκτός Περιφερειακής Ενότητας (τέως Νομού) προκειμένου να διορθώσουν τα γραπτά των Πανελλαδικών Εξετάσεων και υπενθυμίζει ότι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα οδοιπορικά αυτής της κατηγορίας επί διετία σε αρκετές περιοχές.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Αλβανός και Βούλγαρος μετέφεραν 218 κιλά χασίς

Συνελήφθησαν στη Σαγιάδα.


Μεγάλη ποσότητα χασίς από την Αλβανία που προόριζαν για την ελληνική «αγορά» κατασχέθηκε στη Σαγιάδα την Κυριακή, όπου μετά από καταδίωξη αστυνομικοί του κλιμακίου Σαγιάδας του Α΄ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς υπηκόους Βουλγαρίας και Αλβανίας, (28 και 32 ετών αντίστοιχα), για παράβαση του Ν. Περί Ναρκωτικών.


Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και ένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο να κινούνται ύποπτα και τα έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.
Σε σήμα που δόθηκε για στάση ο οδηγός του φορτηγού ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να αποφύγει τον έλεγχο. Ακολούθησε καταδίωξη και το όχημα εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί στην περιοχή της Σαγιάδας. Εντός του φορτηγού αυτοκινήτου βρέθηκαν συνολικά διακόσια έντεκα (211) δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους διακοσίων δεκαοκτώ (218) κιλών περίπου, ενώ στο Ράγιο Θεσπρωτίας συνελήφθη ο οδηγός του επιβατηγού αυτοκινήτου που ενεργούσε ως προπομπός.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ τα ναρκωτικά και δύο οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: «Λέμε ψέματα» και καλεί τον πρωθυπουργό να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εκ των έσω.

«Θεωρώ ότι δεν έχουμε δώσει την αληθινή εικόνα της χώρας στους Έλληνες. Οφείλουμε να το κάνουμε έστω και τώρα που είναι πολύ αργά. Όχι μισόλογα. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης δημιούργησε στο μέσο Έλληνα μια αίσθηση συντριβής. Δεν γίνεται να το χωνέψει ο κόσμος αυτό. Του λέμε ψέματα».
Σκληρές δηλώσεις και διαπιστώσεις από τον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Λιάνη ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό εκ βάθρων
«Πρέπει να επιλεγούν καινούργια πρόσωπα» είπε και συνέχισε «Υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται σ' αυτά που ήθελε ο πρωθυπουργός και μερικά από αυτά τα γνωρίζει μάλιστα πάρα πολύ καλά ο ίδιος. Τι φοβόμαστε και δεν κάνουμε αλλαγές; Μεταγραφές;
Όχι απαραίτητα από άλλα κόμματα, αλλά η κοινωνία είναι γεμάτη από νέους ανθρώπους με ικανότητες».
Αιρετικός ήταν ο κ. Λιάνης και στο θέμα της συναίνεσης τονίζοντας «Πρώτα θα πρέπει να κοιτάξουμε το σπίτι μας, γιατί στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση καθένας τραβάει το δικό του δρόμο. Η συναίνεση έχει προϋπόθεση τη συνευθύνη. Απαιτούμε συναίνεση και τώρα έχουμε βγάλει δίσκο σε αυτούς που θεωρούσαμε πολιτικά χρεοκοπημένους.
Και να σταματήσει το καλαμπούρι η Ν.Δ. που έχει μεταμφιεστεί σαν αποκριά και προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει αλλάξει από αυτό που την αποδοκίμασε ο κόσμος πριν από 1,5 χρόνο».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στα 7,246 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα

Αποτυχία της οικονομικής πολιτικής.

Στα 7,246 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, έναντι στόχου 6,924 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6,371 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,265 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 942 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 14,473 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,1%.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Έρχεται φοροκαταιγίδα

Μέτρα "φωτιά" που σηματοδοτούν μια νέα δυσβάσταχτη εποχή στην οικονομία της χώρας αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον κ. Παπανδρέου.


Πιο συγκεκριμένα:
Νέοι φόροι
* Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά
* Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο.
* Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.


Περικοπές μισθών
* Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο.
* Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Κλείδωσαν οι αποκρατικοποιήσεις

Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, Λιμάνια και ΕΥΑΘ για…αρχή!



Το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, τα λιμάνια της χώρας αλλά και η Εταιρία ύδρευσης Θεσσαλονίκης φαίνεται να βρίσκονται πρώτες θέσεις της λίστα των αποκρατικοποιήσεων που εγκρίνεται αυτήν την ώρα από το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων θα συμπεριλάβει ποσοστό από τις μετοχές που ελέγχει στον ΟΛΠ στον ΟΛΘ ενώ γίνονται προσπάθειες για να ενταχθεί και σχέδιο για ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με τις ίδιε πληροφορίες το δεύτερο «κύμα» αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνει τα σχέδια ταμπού, δηλαδή την παραχώρηση νέου πακέτου του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telekom, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ αλλά και την παραχώρηση σε ιδιώτες των κρατικών λαχείο και του Ιππόδρομου για τον οποίο ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο αντίστοιχος γαλλικός οργανισμός
Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί το ύψους τους πακέτου μετοχών που θα διατεθούν, σε κάθε περίπτωση, σε ιδιώτες καθώς και σε ποιες περιπτώσεις η κυβέρνηση θα παραχωρήσει και το management στους ιδιώτες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ξήλωσαν τους προβολείς του κάστρου

Τελικά δεν τη γλίτωσαν οι ληστές.



Τους μεγάλους προβολείς που φωτίζουν το κάστρο των Ιωαννίνων, έβαλαν στο στόχαστρό τους δύο αλλοδαποί από την Αλβανία και άρχισαν να τους φορτώνουν σε φορτηγό, σκοπεύοντας να τους μεταφέρουν στη συνέχεια στη χώρα τους.
Είχαν ήδη αφαιρέσει τρεις προβολείς, όταν έγιναν αντιληπτοί από μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας που περιπολούσαν και συνελήφθησαν.


Οι ληστές θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ το αυτοκίνητό τους κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ώρα μηδέν για μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

Η «καυτή» ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.



Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα, πέφτουν όλα τα επώδυνα εισπρακτικά μέτρα που θα σαρώσουν από το αφορολόγητο των πολιτών μέχρι τα ελάχιστα δώρα και επιδόματα που περνούν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι δεν θα κλειδώσει στο σύνολό του το νέο πακέτο μέτρων καθώς οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ για φέτος (και συνολικά 26 δισ. ως το 2015).
Το οικονομικό επιτελείο, αν και ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές δαπανών, εξετάζει να επιβάλει νέα «χαράτσια».
Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας ενώ μελετάται η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα και η πλήρης κατάργηση του για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα εξετάζεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19% μετά το 2012 η διατήρηση του συντελεστή 6,5% για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις & φάρμακα, μειώσεις στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και νέες περικοπές στο ΠΔΕ.


Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόταση του πρόταση του προέδρου του Eurogroup.


Την ίδρυση ενός μη κυβερνητικού φορέα με τη συμμετοχή και «επιτηρητών» της Ε.Ε., που αναλάβει την πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας Ο πρόεδρος του Eurogroup υποδεικνύει στην Αθήνα το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας και αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες και καθυστερήσεις το ΥΠ.ΟΙΚ σχεδιάζει να διαθέσει άμεσα σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές τα δύο πρώτα πακέτα ακινήτων ( ένα αναμένεται τον Ιούνιο και ένα τον Δεκέμβριο) ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσεις εάν θα προχωρήσει σε μακροχρόνια παραχώρηση ή σε απευθείας πώληση τους.

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Πραγματοποιήθηκε η επέτειος της Αυτονομίας χθες το πρωϊ

Πραγματοποιήθηκε η επέτειος της Αυτονομίας χθες το πρωί στο Δελβινάκι. To παρών τους έδωσαν η ΣΦΕΒΑ, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαϊας, και ο τομέας Βορειοηπειρωτικού αγώνα της νεολαίας του ΛΑΟΣ.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την επέτειο που τελείωσε με την ομιλία και την κατάθεση στεφάνου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Αντρέα.


Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημερομηνία ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί ορόσημο στη ματωμένη ιστορική πορεία της πολύπαθης αυτής Ελληνικής Γης.
Ο νικηφόρος ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών, είχε σαν επιστέγασμα την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που επισφραγίσθηκε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), νομικό κείμενο το οποίο συναποδέχθηκε και συνυπέγραψε και η Αλβανία, χωρίς όμως ποτέ να σεβασθεί τις προβλέψεις του.

Ο αιώνας που μεσολάβησε έκτοτε, παρά τις δραματικές γεωπολιτικές αλλαγές και τους ποταμούς αιμάτων των Βορειοηπειρωτών στο βωμό της Ελευθερίας, δεν δικαίωσε τους εθνικούς πόθους των Αγωνιστών του Αυτονομιακού Αγώνα.
Σήμερα, μέσα στο ρευστό γεωστρατηγικό περιβάλλον της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με δεδομένη την αλβανική στόχευση για πλήρη συρρίκνωσή του, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αναζητεί Ενότητα, Όραμα και Προοπτική.
Η επικείμενη Απογραφή αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τη συστράτευση όλων με σκοπό την ιστορική συνέχεια στις πατρογονικές εστίες.
Οι αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα έδωσαν το αίμα τους ως Έλληνες!


Χρέος των επιγόνων να απογραφούν ως Έλληνες!
Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ


ΠΗΓΗ: http://topogoni.blogspot.com/

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «η μονιμότητα θα είναι πλέον κατοχυρωμένη μόνο για τους άξιους».
Ανοίγει ξανά όπως όλα δείχνουν από την κυβέρνηση η συζήτηση γύρω από το θέμα της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα.
Λίγες μέρες μετά τη δημόσια παραδοχή πως μέσω των μετατάξεων και των αξιολογήσεων του ΑΣΕΠ θα επέλθουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «η μονιμότητα θα είναι πλέον κατοχυρωμένη μόνο για τους άξιους».
Επίσης, ο κ. Ραγκούσης, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", αναφερόµενος στο θέµα της µονιµότητας υπενθύµισε ότι, εφόσον είναι συνταγµατικά κατοχυρωµένη, η όποια συζήτηση οφείλει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας που παραπέµπει στην µετά το 2014 περίοδο.


Προσθέτει δε ότι σήµερα αναδεικνύεται µια νέα γενιά δηµοσίων υπαλλήλων µε µια ιεραρχία που έχει αναδειχτεί αξιοκρατικά, δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε και έχει όλα τα εχέγγυα της ποιότητας και αξιοσύνης, για να καταλήξει: «Όταν αυτό το πλαίσιο κατοχυρωθεί συνταγµατικά, τότε θα έχουµε άρει τους λόγους που µας οδήγησαν στην κατοχύρωση της νοµιµότητας και τότε θα έχουµε δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις της σύνδεσης της µονιµότητας µε την αξιολόγηση».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Aνοίγουν από τις 2 Ιουλίου και καταργούνται οι περιορισμοί

Tον ενδεικτικό κατάλογο με 136 κλειστά επαγγέλματα τα οποία ανοίγουν απο τις 2 Ιουλίου, οπότε και καταργούνται εκτός αν προηγηθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα- όλοι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, όπως ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικά όρια και οι ελάχιστες αποστάσεις, δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.Σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 2 Ιουλίου 2011, παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που:
- περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα,
- εξαρτά την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης,
- θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος,
- ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα,
- απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο,
- επιβάλλει ή απαγορεύει την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση,
- επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή,
- περιορίζει την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων,
- επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές,
- υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Όλοι οι πιο πάνω περιορισμοί αίρονται αυτόματα μετά τις 2 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη. Αντίθετα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους πιο πάνω περιορισμούς και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, με τις οποίες επίσης ζητήθηκε η ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκύκλιου.Πέραν της άρσης των ανωτέρω περιορισμών, με το άρθρο 3 του νόμου, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


Αν μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια.
Εξαιρούνται
Στο κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα όποια:
• ρυθμίζονται στο Β΄ Κεφάλαιο του Νόμου (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές),
• εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του Νόμου (οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί),
• έχουν ρυθμιστεί με ειδικό τρόπο από την κοινοτική νομοθεσία.

Πώς θα ρυθμίσετε οφειλές προς τους δήμους

Στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από πρόστιμα και τέλη, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ευελπιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την ειδική ρύθμιση που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία και αφορά χρέη δημοτών από κλήσεις, λογαριασμούς ύδρευσης, φόρους σε επιχειρήσεις κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να αποκτήσουν ρευστότητα τα ταμεία των δήμων αλλά ταυτόχρονα θα διευκολυνθούν οι πολίτες για την εξόφληση των οφειλών.


Τα συναρμόδια Yπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προωθούν, με νομοθετική ρύθμιση, το γνωστό «μοντέλο» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις ακόμα και εάν καταβληθεί άμεσα στο σύνολο της «καθαρής» οφειλής.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά:
1. Τις οφειλές προς τους δήμους με εξαίρεση τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες εφόσον έχουν βεβαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου.
2. Tις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 1-9-2009, για τις οποίες οι οφειλέτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.
3. Τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση στο παρελθόν, στην οποία δεν έχει ανταποκριθεί ο οφειλέτης, αλλά έχει καταβληθεί ποσό ίσο με το 30% του συνολικού χρέους.
Με την ψήφιση της ρύθμισης -και αφού έχουν ικανοποιηθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις- ο δημότης ή η επιχείρηση που χρωστά στον δήμο θα μπορεί:
Να πληρώσει εφάπαξ το ποσό που υπολείπεται ως οφειλή και να «γλιτώσει» το 85% των προστίμων και των προσαυξήσεων.


Να πληρώσει μετρητοίς το 20% της οφειλής και το υπόλοιπο σε 3-20 μηνιαίες δόσεις, συμπεριλαμβανομένου και του 30% των προστίμων και προσαυξήσεων.
Εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της τροπολογίας, τα δημοτικά συμβούλια με απόφασή τους θα εξειδικεύσουν τους όρους αποπληρωμής των χρεών, δηλαδή θα καθορίσουν το ανώτερο ποσό οφειλής για το οποίο θα προβλέπεται μόνον εφάπαξ καταβολή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος των οφειλών
Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον διακανονισμό.


Στις οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν περιλαμβάνονται τα μισθώματα, οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ή εκκρεμούν προσφυγές γι' αυτές στα δικαστήρια, καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει αποφανθεί η αρμόδια φορολογική επιτροπή και έχουν επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, όχι όμως πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές.
Ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή στη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ είναι για τους δημότες και τις επιχειρήσεις η απόκτηση της δημοτικής - φορολογικής ενημερότητας.
Οι δημότες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εάν έχουν καταβάλει το 50% της οφειλής.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ: Προς εθελουσία έξοδο 150.000 δημοσίοι υπαλλήλοι ως το 2014

Ένα τελευταίο αλλά διπλό διάβημα, ταυτόχρονα στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνή παράγοντα, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός. Σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον για την κυβέρνησή του καταρτίζει ένα μάλλον προβλεπόμενα σκληρό -και συμφωνημένο με την τρόικα- μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ένας απρόβλεπτων διαστάσεων ανασχηματισμός.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο μετά τη συμφωνία της τρόικας, εκτός από ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, θα προβλέπει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων. Κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα.


Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2014.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα αντλώντας υψηλό εισόδημα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).
Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

ΔΩΔΩΝΗ: Διαξιφισμοί με "φόντο" την αποκρατικοποίησή της

Ο πρόεδρος της Δωδώνης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος τονίζει την ανάγκη να παραμείνει η εταιρεία στα χέρια των συνεταιριστών.


Κάθετα αντίθετος στην πώληση της Δωδώνης σε ιδιώτες δηλώνει ο πρόεδρος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον καταναλωτή και την κοινωνία. Και αυτό όπως υποστηρίζει γιατί η Δωδώνη με την πολιτική που ακολουθεί διασφαλίζει τις τιμές παραγωγού σε αξιοπρεπή επίπεδα και κρατάει χαμηλά τις τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή.
“Κυρίως όμως γιατί είναι κερδοφόρα, έντονα εξωστρεφείς και έχει τις προϋποθέσεις, με ένα σύγχρονο μάνατζμεντ στο τιμόνι της να γίνει ακόμη πιο ισχυρή και να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο”.
Τέτοια παραδείγματα και μάλιστα πολλά, όπως επισημαίνει, υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου συνεταιριστικές εταιρείες έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ανταγωνίζονται επί ίσης όροις τις πολυεθνικές.


Αυτό που προέχει τώρα, σύμφωνα με τον κ. Παλαιοθόδωρο, είναι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το μέλλον της και καλεί όσους κρατούν στα χέρια τους την τύχη της εταιρείας να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους.
«Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο έτσι η εταιρεία», αναφέρει και προσθέτει πως οι παραγωγοί-μέτοχοι αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν αποστείλει ήδη επιστολή τόσο στο διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας όσο και στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας γνωστή την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της.


Αν και θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των παραγωγών, παρόλα αυτά, δεν συμφωνεί με τις τελευταίες ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (παραγωγοί επιτέθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λευτέρη Κόντο, ζητώντας την παραίτησή του) και την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, που συνεχίζεται για πολλοστή μέρα.

Την άποψη αυτή, θεωρεί πως συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο -όπως αναφέρει- έχουν αγωνιστεί από κοινού στο παρελθόν για τους συνεταιρισμούς και το συνεταιριστικό κίνημα.
Τέλος, δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη μαζί με τους παραγωγούς για να διατηρήσει η Δωδώνη το συνεταιριστικό χαρακτήρας της, θέτοντας την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης, εφόσον κάτι τέτοιο συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.
Ο κ. Παλαιοθόδωρος τάσσεται υπέρ μιας λύσης, η οποία θα εξασφαλίζει πως ο έλεγχος της Δωδώνης θα καταλήξει στους παραγωγούς-μετόχους της. Επιπλέον, δεν αποκλείει τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, εφόσον βέβαια συμφωνήσουν η διοίκηση της ΑΤΕ (βασικός μέτοχος της Δωδώνης) και οι συνεταιριστές μέτοχοι της και υπό τον όρο πως το νέο σχήμα «δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη κομμάτι των ολιγοπωλίων και των καρτέλ». Η Δωδώνη, σημειώνει «πρέπει να γίνει σημαία πρότυπης συνεταιριστικής μονάδας και παράλληλα να παίξει το μεγάλο χαρτί για την τιμολογιακή πολιτική των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα».

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ: Οι "μνημονιακοί" Υπουργοί -που κατά σύμπτωση είναι επιλεγμένοι από τον Πρωθυπουργό και όχι εκλεγμένοι από το Λαό-, μας εγγυώνται τη δυστυχία μας

Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ της κυβερνητικής κρίσης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ της ανατροπής.


Αθήνα, 22 Μαΐου 2011
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης. Η Ευρώπη παίζει με τη φωτιά και επιφυλάσσει τριτοκοσμική αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Η τρόικα έχει υποκαταστήσει τον Υπουργό Οικονομικών με αποτέλεσμα η διαπραγματευτική δυνατότητά της να είναι όχι μόνο αδύναμη αλλά σχεδόν ανύπαρκτη. Η Τρόικα συμπεριφέρεται ως δυνάστης της χώρας μας και του λαού, φθάνοντας στο σημείο να απαιτεί τη συμφωνία όλων στις απαιτήσεις της. Η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία αμφισβητούνται ευθέως. Οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι υποβαθμίζουν συνεχώς την χώρα και οι τραπεζίτες ανησυχούν για κραχ ρευστότητας. Και η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει: Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Κατάργηση των υπολειμμάτων δώρων στους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου. Ακύρωση των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Εφαρμογή της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Περιστολή των επενδυτικών δαπανών και καθοριστικές ανατροπές στην φορολογία με σκοπό αμφίβολα εισπρακτικά οφέλη. Είναι προφανές πλέον ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού τόσο στις πολιτικές που αποφάσισε να εφαρμόσει κατ' επιταγή της τρόικα όσο και των προσώπων που πήγαν να τις υλοποιήσουν αποδείχθηκε λαθεμένη.


Η κυβέρνηση σχοινοβατεί μεταξύ των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει μυστικά και της αδυναμίας της να...αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον Ελληνικό Λαό.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι με την αδιέξοδη πολιτική που προσπάθησαν να εφαρμόσουν έχουν γίνει πλέον επικίνδυνοι για το μέλλον της χώρας. Το μόνο που υπόσχονται είναι μέτρα, νέα μέτρα και ακόμα πιο νέα μέτρα μήπως και εξασφαλίσουμε δάνειο με νέους επαχθείς όρους. Το μέλλον του Ελληνικού Λαού είναι η φτώχεια, η ανεργία, η ισοπέδωση, η μιζέρια.


Οι "μνημονιακοί" Υπουργοί -που κατά σύμπτωση είναι επιλεγμένοι από τον Πρωθυπουργό και όχι εκλεγμένοι από το Λαό-, μας εγγυώνται τη δυστυχία μας και την οπισθοδρόμηση. Μας υποβαθμίζουν σε εμπορεύσιμα νούμερα χωρίς καμιά προοπτική για τις νεώτερες γενιές.


Βυθισμένοι στην αναξιοπιστία τους είναι αποκομμένοι από το Λαό και βυθίζουν όλο και περισσότερο την κοινωνία στην απελπισία. Όποιες και να είναι οι ευθύνες των ξένων και είναι πολλές, υπάρχουν και οι ευθύνες των εγχώριων πολιτικών υπευθύνων που χωρίς περίσκεψη και χωρίς ντροπή θέλουν να οδηγήσουν τον Ελληνικό Λαό στο μαρασμό και την πενία, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ουσιαστικές ελευθερίες, χωρίς όνειρα για το αύριο.
Εδώ που φτάσαμε βέβαια εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η ματαιοδοξία και η αφελής μετριοκρισία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και προσώπων. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση τείνει να γίνει πιο προβληματική και από το ίδιο το μνημόνιο. Οφείλει να καταλάβει ότι ούτε χρόνος υπάρχει ούτε πολυτέλεια προσωπικών και ανεδαφικών στρατηγικών.


Πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών και να αλλάξει άμεσα τον τρόπο άσκησης της Κυβερνητικής πολιτικής, αλλάζοντας κατευθύνσεις και πρόσωπα, προσδιορίζοντας άμεσους και εφικτούς πολιτικούς στόχους στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.


Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι Ναπολεόντειες τακτικές δεν ταιριάζουν σε μια Κυβέρνηση που εκλέχτηκε προκειμένου να υπηρετήσει το λαό και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες των άκαπνων μαθητευόμενων σημερινών πρωταγωνιστών. Οι ιδέες μας εγγυούνται την δυνατότητα ανεύρεσης της ενδεικνυόμενης πολιτικής για να ανακτήσουμε την οικονομική "κυριαρχία" ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή και καταδυνάστευση του εργαζομένου, του μισθωτού, του συνταξιούχου, του μικρομεσαίου. Οι αξίες μας και οι αρχές μας αποτελούν το ασφαλές κριτήριο για να αποφθεχθούν οι άχρωμοι πολιτικοί της λογιστικής διαχείρισης χωρίς περίσσευμα ψυχής που συντάσσουν μνημόνια για να ξεπουληθεί η ζωή του έλληνα πολίτη.


Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστή στις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας θεωρεί ότι πρέπει να περάσουμε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ της διαχείρισης της κρίσης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ της ανατροπής. Γι' αυτό καλεί τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να πάψει να μένει θεατής και να συμμετέχει ενεργά ώστε να πάψουν οι άκαπνοι γραφειοκράτες να αποφασίζουν για μας. Ταυτόχρονα ζητά από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ να δρομολογήσει τις διαδικασίες άμεσα ενός έκτακτου Συνεδρίου, γιατί η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει, ώστε να αποφασιστεί ποια πολιτική θα εφαρμοσθεί. Συναίνεση και νομιμοποίηση από το πάνω και έξω δεν γίνεται.


Η συναίνεση επιτυγχάνεται στην κοινωνία γιατί μόνο αυτή μπορεί να στηρίζει τις δύσκολες λύσεις που απαιτούνται. Χωρίς την αποδοχή της κοινωνίας και με δημοκρατικές λειτουργίες έξω από το καταστατικό μας δεν μπορούμε να πάμε μακριά.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011: Ολοκληρώνεται η απογραφή, αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου

Αύριο Τρίτη, 24 Μαΐου, λήγει η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού Κατοικιών 2011, που διενεργεί σε όλη τη χώρα από τις 10 Μαΐου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, κ. Ανδρέα Β. Γεωργίου, η διενέργεια της Γενικής Απογραφής εξελίσσεται πολύ καλά και ομαλά, οι κάτοικοι της χώρας σε υψηλά ποσοστά συνεργάζονται με προθυμία με τους απογραφείς, ενώ όσοι δεν έχουν ακόμη απογραφεί, τηλεφωνούν στην ΕΛΣΤΑΤ ανήσυχοι μήπως τους ξέχασε ο απογραφέας.
«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους πολίτες, που συμμετείχαν, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχή διενέργεια της Απογραφής και καλούμε όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να απογραφούν, να επικοινωνήσουν με τον απογραφέα της περιοχής τους στο τηλέφωνο, το οποίο αναγράφεται στην ειδοποίηση, που τους έχει αφήσει, ή με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛΣΤΑΤ, στο 213 135 2138-2140», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ό,τι αφορά κατοίκους της χώρας, που αρνήθηκαν να απογραφούν, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, είτε επειδή ήθελαν να απογραφούν σε άλλον τόπο από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους, «κάτι που αντίκειται στον σκοπό της απογραφής και στο Νόμο», ο κ. Γεωργίου τους καλεί «να φροντίσουν να απογραφούν», καθώς όπως σημειώνει «παρά την πρόθεση της ΕΛΣΤΑΤ να μην ενεργοποιήσει τις διατάξεις του Νόμου, που αναφέρονται στις κυρώσεις, άρνηση για απογραφή εκθέτει τους αρνούμενους στην πιθανότητα κυρώσεων».