Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου ανακατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου

 


Κι όμως συμβαίνει! 

Το Υπουργείο Υποδομών έκανε αποδεκτό το αίτημα της «Εργοδυναμικής Πατρών» για την καταβολή πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου ανακατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να πληρώσει το ποσό των 439.622,46 € από τις δικές της πιστώσεις!

Το έργο της Νιάρχου έχει λάβει συνολικά πέντε  παρατάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί. Αντί να ολοκληρωθεί τον  Ιούλιο του 2021 το έργο  τελειώνει το Δεκέμβριο του 2023 με δύο χρόνια καθυστέρηση. Παρόλα αυτά θα πάρει δώρο  «έγκαιρης παράδοσης» αφού το υπουργείο εκτίμησε ότι δεν ήταν με υπαιτιότητα της εταιρείας!

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» στην  συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στις 23/7/2024  καταψήφισε την αποδοχή της απόφασης του Υπουργείου.

Αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους της Ηπείρου που καλούνται να πληρώσουν από το ταμείο της Περιφέρειας το δώρο στην εταιρεία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.» που φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Είμαστε αντίθετοι γιατί η απόφαση του υπουργείου λαμβάνεται σε μια περίοδο όπου  η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία και παιδεία και ταυτόχρονα με την πολιτική της αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων: της ακρίβειας, των ακριβών ενοικίων, της απόκτησης στέγης, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, του αυξημένου κόστους λειτουργίας και παραγωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον τα αναπτυξιακά έργα συρρικνώνονται και στην περιοχή μας, η ύπαιθρος ερημώνει και εγκαταλείπεται στη μοίρα της.

ΠΑΣ Γιάννινα: Έναρξη της συνεργασίας με τον Moritz Andreas Heinrich

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Moritz Andreas Heinrich.

Ο Moritz Heinrich ο οποίος αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής είναι γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 1997 στο Μόναχο και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Μόναχο 1860 στις οποίες εντάχθηκε το 2013 σε ηλικία 17 ετών.

Το 2016-2017 είχε την πρώτη του γεμάτη σεζόν με την δεύτερη ομάδα της Μόναχο 1860 σημειώνοντας δύο γκολ, ενώ είχε και τρεις ασίστ σε 28 συμμετοχές. Τον Ιούνιο του 2017 μετακόμισε στην Preußen Münster, όπου έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 22 Ιουνίου του 2017 εναντίον της Rot Weiß Erfurt.

 Στα δύο χρόνια παραμονής του αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας έχοντας 44 συμμετοχές κι ένα γκολ καθώς και μία ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2019 μετακόμισε στην SpVgg Unterhaching από την οποία αποχώρησε το 2021 καταγράφοντας 67 εμφανίσεις, 12 γκολ και 7 ασίστ. Την σεζόν 2021-2022 ο Heinrich φόρεσε την φανέλα της Würzburger Kickers όπου σε 26 παιχνίδια μέτρησε δύο γκολ και δύο ασίστ, για να ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2022 η SpVgg Bayreuth. Βασικός κι εκεί με 35 συμμετοχές ένα γκολ και δύο ασίστ, αποφάσισε στο τέλος της σεζόν να περάσει για πρώτη φορά τα σύνορα της Γερμανίας για χάρη της DSV Leoben στην Αυστρία με την οποία αγωνίστηκε σε 20 αγώνες πετυχαίνοντας δύο γκολ και μοιράζοντας επτά ασίστ, υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή της ομάδας, Rene Poms.

O Moritz Andreas Heinrich είναι διεθνής με τις μικρές ομάδες της Γερμανίας φτάνοντας μέχρι την U-20.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τον καλωσορίζει στην οικογένεια του και του εύχεται καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ: https://pasgiannina.gr/

 

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Περιφερειακής Επιτροπής

 


Με την κατακύρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της «Σ ΦΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε», ως οριστικού αναδόχου, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το έργο «κατασκευή Διοικητηρίου για την Π.Ε. Πρέβεζας», το οποίο έχει προϋπολογισμό € 2.364.160,39.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της Σύμβασης και ο προβλεπόμενος έλεγχός της, ώστε στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες, κάτι που εκτιμάται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για την υλοποίηση του έργου, η Περιφέρεια Ηπείρου εκπόνησε τρεις μελέτες οι οποίες εγκρίθηκαν μετά από χρονοβόρες διαδικασίες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την κατασκευή του Διοικητηρίου της Π.Ε. Άρτας, του οποίου επίσης η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων και πλέον θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικής άδειας και εν συνεχεία θα γίνει η δημοπράτησή του.

Εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο αλβανοί, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

 


Συνελήφθησαν χθες (22-07-2024) το πρωί στην Κακαβιά Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς δύο αλβανοί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί διενήργησαν έλεγχο σε εισερχόμενο στη χώρα λεωφορείο, ιδιοκτησίας αλλοδαπού τουριστικού γραφείου, που εκτελούσε διεθνές δρομολόγιο, με οδηγό και συνοδηγό τους κατηγορούμενους, στο οποίο εντοπίστηκε αλλοδαπός επιβαίνων, στερούμενος των απαιτούμενων εγγράφων για την νόμιμη είσοδό του στη χώρα.

Το λεωφορείο κατασχέθηκε από το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, που ενήργησε και την προανάκριση για την υπόθεση, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Ετήσιο μνημόσυνο του Μπαλάσκα Παν. Παύλου, την Κυριακή 4 Αυγούστου

 


Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, από ώρα 7:30 έως  10:00 π.μ., θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του Μπαλάσκα Παν. Παύλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας Πωγωνίου.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Πρόγραμμα για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής

 


Πρόγραμμα για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής  Βροντισμένης Πωγωνίου.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Προσκύνηση της θαυματουργού εικόνας τη Παναγία της Οδηγήτριας, την Κυριακή 11 Αυγούστου

 

Προσκύνηση της θαυματουργού εικόνας τη Παναγία της Οδηγήτριας, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, στους Κουκλιούς Πωγωνίου.

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή του καιρού σήμερα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές.

Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Συνελήφθη σε περιοχή της Πρέβεζας ημεδαπός, διότι οδηγούσε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη χθες (22-07-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο,  διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Στην κατανάλωση ρεύματος Αυγούστου θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες

 


Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για την επιβολή έκτακτου τέλους στις εταιρίες παραγωγής ρεύματος προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές αναμένεται να ανακόψει την αύξηση της τιμής των τιμολογίων. Το ακριβές ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Η επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου θα δοθεί σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη είχε στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα, ξεπερνώντας και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ενώ είναι υπερδιπλάσια από την κεντρική Ευρώπη.

Ελλάδα: 148€

Ρουμανία: 145€

Ουγγαρία: 137€

Γαλλία: 52€

Οι τιμές ορίζονται χρηματιστηριακά και στην συγκεκριμένη συγκυρία, η άνοδος της χονδρικής στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς το φυσικό αέριο δεν έχει ανέβει.

Η νομοθετική ρύθμιση

Με την νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται εντός των ημερών, μέρος των υπερκερδών των παραγωγών θα ανακτηθεί μέσω της τουλάχιστον δίμηνης φορολόγησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Δελβινάκι: Πανηγύρι την Κυριακή 28 Ιουλίου

 

Πανηγύρι την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 23 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Αναπτυξιακές Διαταραχές και θεραπείες στο νερό

 


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του υγρού στοιχείου και των ιδιοτήτων του, όπως η υδροστατική πίεση και η άνωση, στα άτομα με αναπηρία, ειδικότερα στα παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές και με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Ειδικότερα, μελέτη Αμερικανών ερευνητών αναδεικνύει τα ευεργετικά οφέλη της εργοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, μέσω του προγράμματός τους.

Επιπλέον, άλλες μελέτες επισημαίνουν βελτίωση σε συγκεκριμένες δεξιότητες και διαφορετικά οφέλη της θεραπείας στο νερό, ειδικότερα για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η μείωση του άγχους, καθώς και η αισθητηριακή ρύθμιση και η αύξηση του χρόνου βλεμματικής επαφής.

Ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός από δεδομένα, δίνει ισχυρότατες ενδείξεις πως οι θεραπείες σε υδάτινο περιβάλλον επιδρούν θετικά στη μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, τη μείωση των στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και τη βελτίωση του γνωστικού επιπέδου, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, αλλά και του κινητικού συντονισμού.

«Αναφορικά με τη λογοθεραπεία στο νερό και την κατάκτηση γλωσσικών και λεκτικών δεξιοτήτων, το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρόγραμμα παγκοσμίως, με ερευνητικά δεδομένα, είναι το A.S.L.T program.

Αποτελεί το 1ο πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, -με ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως- το οποίο έχει αποδεδειγμένα ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στην κατάκτηση του λόγου και της ομιλίας. Απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών, προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά και γενικότερα δυσκολιών κατανόησης, έκφρασης και επικοινωνίας.