Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΑ: Αύξηση 92% στην τιμή του καλαμποκιού


Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι καλλιεργητές καλαμποκιού στην χώρα μας ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, εξαιτίας των υψηλών τιμών που απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα διεθνώς το καλαμπόκι.
Ειδικότερα, με βάση την εικόνα της διεθνούς αγοράς την οποία ακολουθούν «κατά πόδας» και οι εγχώριες τιμές παραγωγού, η τιμή στο καλαμπόκι έχει σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο 8μηνο.

Στο καλαμπόκι καταγράφονται υψηλά 31 χρόνων με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 92% και να διαμορφώνεται στα 22 λεπτά το κιλό.

Είναι βέβαιο ότι οι γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων το επόμενο διάστημα θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις τιμές παραγωγού για τα συγκεκριμένα προϊόντα στη διάρκεια της νέας χρονιάς, ωστόσο, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι καλλιεργητές θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν τα χαμηλά επίπεδα τιμών με τις οποίες διέθεταν την παραγωγή τους πριν από ένα χρόνο.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η διαδρομή που θα ακολουθήσει η τιμή του καλαμποκιού την νέα καλλιεργητική χρονιά που έρχεται και να υπάρξει μία ασφαλής επιλογή των περισσοτέρων καλλιεργητών προς αυτή την καλλιέργεια.
Το βέβαιο είναι ότι το καλαμπόκι έχει συνηθίσει τους παραγωγούς κατά το παρελθόν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα, παρά το γεγονός ότι η επιπλέον ζήτηση που δημιουργείται χρόνο με το χρόνο για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη) καθιστά τον αραβόσιτο κρίσιμο παράγοντα για τις εξελίξεις στην αγορά.

Η ελληνική αγορά καλαμποκιού περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τα στοιχεία, άνοιξε με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό, κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 21-23 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη για το 2009 είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13-15 λεπτών το κιλό και σήμερα βρίσκεται μεταξύ 22-25 λεπτών το κιλό.

Πάντως, αν και αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται σημαντικά υψηλότερα, στα 240 ευρώ ο τόνος, τόσο στην Ιταλική αγορά όσο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το ράλι στο καλαμπόκι πλησιάζει στο τέλος του.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2010-2011 (δηλαδή το προσεχές καλοκαίρι) αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν αρχικά και συγκεκριμένα να είναι λιγότερα κατά 15,6% σε σχέση με τα αποθέματα το καλοκαίρι του 2010.

Η περαιτέρω κάμψη των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού αποδίδεται, από το USDA, στην κάμψη της παραγωγής του προϊόντος σε Αργεντινή και Μεξικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης καλαμποκιού για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Για την Αργεντινή προβλέπεται κάμψη της φετινής σοδειάς κατά 1,5 εκατ. τόνους, σε σχέση με τις προ μηνός εκτιμήσεις, ενώ για το Μεξικό κάμψη κατά 0,5 εκατ. τόνους.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο


Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο για το αν είναι ή όχι αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2009.
Ήδη το Β’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική.
Η έκτακτη εισφορά υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008, έπειτα από προσφυγή φορολογούμενου και όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους» του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης όταν φορολογούμενος είχε προσφύγει, ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της ΔΟΥ Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε εις βάρος του, έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, που είχε υπολογιστεί στα δηλωθέντα σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008.

Πάντως κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Δεκέμβριο του 2010, είχε επισημανθεί ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Σε ιδιώτες το 49% των δικτύων της ΔΕΗ


Το δρόμο για τη διάθεση σε ιδιώτες ποσοστού που μπορεί να φτάσει έως και το 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, ανοίγει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από την αρμόδια υπουργό κα Τίνας Μπιρμπίλη και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Απέναντι στις πιέσεις ωστόσο της τρόικα και της Κομισιόν και προκειμένου να μην πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51%, φαίνεται ότι επιλέγεται η ηπιότερη λύση της διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο «ήπιας» περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και αξιοποίησης της περιουσίας των δικτύων, που μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω χρηματιστηρίου, είτε μέσω της απευθείας πώλησης ποσοστού σε ενδιαφερόμενους ή ακόμη και σε διεθνή εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύων που θα επιδείξει ενδιαφέρον.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δικαιολογημένες οι απουσίες από τις απεργίες των ΜΜΜ και από τον ιό Η1Ν1


Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική εγκύκλιος υπεγράφη από την υφυπουργό παιδείας, ενώ δεν θα υπολογίζονται και οι απουσίες μαθητών ορισμένων τύπων σχολείων από τις απεργίες των ΜΜΜ.

Πρόκειται για τις απουσίες μαθητών που δεν ανήκουν χωροταξικά στη σχολική μονάδα που φοιτούν (Εσπερινά, Πειραματικά, Μουσικά, Επαγγελματικά λύκεια και Επαγγελματικές σχολές).

Πρόκειται δηλαδή για μαθητές που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς και είχαν προβλήματα στην μετακίνησή τους προς και από το σχολείο τους, λόγω των απεργιών των μέσων.
Οι απουσίες που αποδεδειγμένα οφείλονται σε απεργίες δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

Oι απουσίες που σημειώνουν οι μαθητές στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω του ιού της γρίπης A (H1N1), δεν θα λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησης, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,4% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο


Μόνο στα είδη ένδυσης και υπόδησης (όπου ήταν περίοδος εκπτώσεων) και στα φάρμακα (όπου μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ) καταγράφονται μειώσεις τιμών καθώς ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 4,4% από 5,2% τον Ιανουάριο.

Αντίθετα, σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στη στέγαση και στις μεταφορές, λόγων ανατιμήσεων στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα ενοίκια.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, γλυκά- ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.

β) Κατά 19,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

γ) Κατά 9,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης και του φυσικού αερίου.

δ) Κατά 2,5% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 12% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

στ) Κατά 4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ζ) Κατά 0,6% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστές.

η) Κατά 0,2% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .

θ) Κατά 2,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

ι) Κατά 4,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων- ρολογιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Όργιο με πλαστούς τίτλους από εκπαιδευτικούς για να κερδίζουν θέσεις και επιδόματα


Διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους-μαϊμού εμφανίζουν δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης (σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές, υποδιευθυντές σχολείων κ.α.), προκειμένου να έχουν υψηλά μόρια και να πάρουν τις θέσεις και τα ανάλογα επιδόματα.

Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα έχουν στηθεί «φάμπρικες» πλαστών τίτλων, οι οποίες έναντι αδρής αμοιβής παρέχουν στους ενδιαφερόμενους τίτλους από πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως από βαλκανικές χώρες.

Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα και τις παρανομίες που διαπράττονται, στελέχη της εκπαίδευσης έχουν ενημερώσει τόσο υπηρεσιακά όσο και προσωπικά την υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας της να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, η οποία αποτελεί ντροπή για τον κόσμο της εκπαίδευσης και αδικεί δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι έχουν πραγματικά μοχθήσει, προκειμένου να κατακτήσουν έναν τίτλο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών και δικαιούνται θέσεις στην εκπαίδευση, τις οποίες τελικά καταλαμβάνουν οι επιτήδειοι με τους πλαστούς τίτλους.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν έχει ανακοινώσει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου, ενώ στο μεταξύ πλησιάζουν οι επιλογές για τους νέους σχολικούς συμβούλους, διευθυντές, υποδιευθυντές και άλλα στελέχη της εκπαίδευσης και, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα πτυχία-μαϊμού θα έχουν τη τιμητική τους.

Όπως καταγγέλλουν στο Έθνος εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι πλαστοί τίτλοι προέρχονται από χώρες όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρο αλλά και Αγγλία.

Μάλιστα σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζουν τέτοιους τίτλους, δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται ούτε και την αγγλική γλώσσα.
Επίσης κανείς δεν έχει λάβει εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να κάνει τις σχετικές σπουδές και όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει τα πτυχία τους με την μέθοδο των σπουδών εξ αποστάσεως.

Στο μεταξύ, όμως, το εμπόριο παροχής τίτλων ανθεί, αφού διάφοροι επιτήδειοι παρέχουν στους ενδιαφερομένους μάστερ και διδακτορικά, φυσικά πάντα με το ανάλογο τίμημα, το οποίο συνήθως είναι και αρκετά τσουχτερό.
Για τους λόγους αυτούς μάλιστα οι εκπαιδευτικοί προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας να εξετάζονται οι κάτοχοι των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στη γλώσσα της χώρας από όπου προέρχονται, ώστε να πιστοποιείται τουλάχιστον η γνώση της ξένης γλώσσας.

ΤΖΟΓΟΣ: Παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια»


Παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για την «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση αδειών για τη διενέργεια τυχερών παιγνιδιών και στοιχηματισμού μέσω ελληνικών ιστοσελίδων, από τις οποίες το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει το 2011 έσοδα ύψους 700 εκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι σήμερα ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιγνιδιών εκτιμάται από την αγορά σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν το παράνομο στοίχημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την ίδρυση «Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων», κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά, κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανημάτων, κανόνες και περιορισμούς παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα και γενικές υποχρεώσεις αδειούχων, παρόχων και φορέων.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: 200 εκ. ευρώ για επενδύσεις και σε νέα σφαγεία


Και νέα σύγχρονα σφαγεία μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.
Όπως είπε η κα Αποστολάκη μέχρι τα τέλη Απρίλη προχωρά στη δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου «Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων», στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης θα κυμανθεί περί τα 200.000.000 ευρώ, διευκρίνισε η υφυπουργός, ενώ στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος, προβλέπεται τόσο η ίδρυση νέων σφαγείων μικρής δυναμικότητας στις μικρές περιοχές όσο και ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων σ’ όλη την επικράτεια.

«Περιμένουμε φακέλους, εντάξεις με ολοκληρωμένες τεχνικοοικονομικές μελέτες. Είναι για εμάς πρόταγμα να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις από νησιωτικές και ορεινές περιοχές, να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές για τη δημιουργία σύγχρονων σφαγείων με σύγχρονες μονάδες διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία, η παραγωγή», τόνισε η κα Μιλένα Αποστολάκη.

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: «Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα σκατά»


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν επέλεξε ένα πρωτοφανή τρόπος για να χαρακτηρίσει την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων.
Μιλώντας για τους Έλληνες και την Ελλάδα σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό Canal+ με τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ» -θα προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία- ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χρησιμοποίησε ουκ ολίγα κοσμητικά επίθετα για τους Έλληνες.

Η φράση που θα συζητηθεί είναι αυτή που ο Στρος Καν επέλεξε για να περιγράψει την εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα σκατά» είπε, χωρίς κανένα ενδοιασμό ο ισχυρός άνδρας του Δ.Ν.Τ..

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν κι όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους» ήταν η αρχή του λόγου του και η συνέχεια ανάλογη, λέγοντας ότι «η απάτη πάει σύννεφο».

Κατά τον Στρος Καν, κάποιοι έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή «εθνικό σπορ», σημειώνοντας ότι, την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που «δεν έχουν ψωμί να φάνε», κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Πάντως, οι Γάλλοι φρόντισαν να κόψουν τις αναφορές του Στρος Καν στις «φιλικές κουβέντες» που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου και που αποκάλυψαν ότι ο πρωθυπουργός συζητούσε μαζί του ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 για στήριξη της χώρας από το Δ.Ν.Τ..

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με internet και ΕΛΤΑ οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις


Τυχεροί αποδεικνύονται όλοι οι παραγωγοί που δικαιούνται επιδοτήσεις , δηλαδή τις ετήσιες ενιαίες ενισχύσεις και οι οποίοι δεν έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους σε σχέση με το 2010. Εκτός της εφαρμογής του internet για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, εντός του Μαρτίου θα λάβουν ταχυδρομικά και ένα έντυπο, όπως γίνεται με την φορολογική δήλωση, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς κόστος.

Το μόνο ερωτηματικό που μένει είναι να ανακοινωθεί το τι θα γίνει με τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης οι οποίοι έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους σε σχέση με το 2010.

Αναλυτικότερα, ξεμπλέκεται σιγά – σιγά το κουβάρι του ΟΣΔΕ, αφού εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα, έγινε γνωστό ότι όσοι αγρότες δεν έχουν μεταβολές στοιχείων, είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων και συμμετέχουν στη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων, πρόκειται να λάβουν ειδικά έντυπα δηλώσεων μέσω των ΕΛΤΑ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα έντυπα αυτά θα ταχυδρομηθούν στους παραγωγούς εντός τρέχοντος μηνός, με στόχο να υπάρξει έγκαιρη ενεργοποίηση και να ομαλοποιηθεί η υποβολή των αιτήσεων μέχρι 15 Μαΐου.


Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στους αγρότες, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα περιμένουν πληροφόρηση από επίσημα χείλη για το τι μέλλει γενέσθαι.


Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο πηγές του ρεπορτάζ από το υπουργείο, οι παραγωγοί που θα λάβουν τα έντυπα θα πρέπει να τα συμπληρώσουν και στην συνέχεια να τα αποστείλουν είτε μόνοι τους είτε μέσα από τον ανάδοχο όταν αυτός αναδειχθεί.


Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές: «Για την ενεργοποίηση των παραγωγών με στόχο να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι δηλώσεις θα αποσταλούν τα πρώτα έντυπα σε όλους, ούτως ώστε να ψάξουν αν έχουν ή όχι μεταβολές, να δουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω των διαδικασιών που έχει προβλέψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή του αναδόχου που θα ανακηρυχθεί με την λήξη του διαγωνισμού, ούτως ώστε να έχουμε ενεργοποίηση όλων των παραγωγών».


Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η πορεία της διαδικασίας της αποστολής και αξιολόγησης των δηλώσεων είναι στα χέρια των ίδιων των αγροτών και του Οργανισμού Πληρωμών του Υπ.ΑΑΤ.
Έτσι, οι κατά τόπους ΕΑΣ δεν θα κληθούν φέτος να παίξουν τον ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι δεν θα μπορούν να «βοηθούν» όσα μέλη τους δεν έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Έως τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται δηλώσεις


Έως τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους μετά τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για όσους έχουν ξεκινήσει να καταθέσουν αιτήσεις από 1 Μαρτίου, η καταβολή της πρώτης δόσης μετατίθεται για τις 31 Οκτωβρίου.

ΟΓΑ: Λήγει αύριο η απογραφή των συνταξιούχων και δε θα υπάρξει νέα παράταση


Να καταθέσουν μέχρι αύριο Παρασκευή το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., καλεί ο ΟΓΑ τους συνταξιούχους.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους συνταξιούχους ότι δε θα δοθεί άλλη παράταση για την ένταξή τους στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ .

Σχετικά με τη διαδικασία απογραφής και το νέο τρόπου είσπραξης των επιδομάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ, ο επιδοματούχος του ΟΓΑ πρέπει να δηλώσει το λογαριασμό, που επιθυμεί να πιστώνεται το πολυτεκνικό επίδομα του, ως εξής:

• Προκειμένου να απογραφεί και να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ ή να δηλώσει αυτόν που ήδη έχει, πρέπει να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία, που έχουν εκτυπωθεί στο «Απογραφικό Δελτίο» και να το καταθέσει έως τις 11/03/2011 στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ., που θα επιλέξει.
Αν κάποιο από τα στοιχεία, που ήδη αναγράφονται στο απογραφικό δελτίο, δεν συμφωνεί με τα πραγματικά του ή έχει αλλάξει, αφού το διαγράψει, πρέπει να συμπληρώσει το σωστό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Υποχωρεί σταδιακά το κύμα της γρίπης στη χώρα μας


Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι χτες 148 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη ενώ 82 σοβαρά κρούσματα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην χώρα θα εξακολουθήσει να έχει πτωτική πορεία στις επόμενες εβδομάδες, με την εμφάνιση συνεχώς μειούμενου αριθμού σοβαρών κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.