Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΑ: Αύξηση 92% στην τιμή του καλαμποκιού


Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι καλλιεργητές καλαμποκιού στην χώρα μας ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, εξαιτίας των υψηλών τιμών που απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα διεθνώς το καλαμπόκι.
Ειδικότερα, με βάση την εικόνα της διεθνούς αγοράς την οποία ακολουθούν «κατά πόδας» και οι εγχώριες τιμές παραγωγού, η τιμή στο καλαμπόκι έχει σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο 8μηνο.

Στο καλαμπόκι καταγράφονται υψηλά 31 χρόνων με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 92% και να διαμορφώνεται στα 22 λεπτά το κιλό.

Είναι βέβαιο ότι οι γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων το επόμενο διάστημα θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις τιμές παραγωγού για τα συγκεκριμένα προϊόντα στη διάρκεια της νέας χρονιάς, ωστόσο, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι καλλιεργητές θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν τα χαμηλά επίπεδα τιμών με τις οποίες διέθεταν την παραγωγή τους πριν από ένα χρόνο.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η διαδρομή που θα ακολουθήσει η τιμή του καλαμποκιού την νέα καλλιεργητική χρονιά που έρχεται και να υπάρξει μία ασφαλής επιλογή των περισσοτέρων καλλιεργητών προς αυτή την καλλιέργεια.
Το βέβαιο είναι ότι το καλαμπόκι έχει συνηθίσει τους παραγωγούς κατά το παρελθόν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα, παρά το γεγονός ότι η επιπλέον ζήτηση που δημιουργείται χρόνο με το χρόνο για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη) καθιστά τον αραβόσιτο κρίσιμο παράγοντα για τις εξελίξεις στην αγορά.

Η ελληνική αγορά καλαμποκιού περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τα στοιχεία, άνοιξε με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό, κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 21-23 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη για το 2009 είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13-15 λεπτών το κιλό και σήμερα βρίσκεται μεταξύ 22-25 λεπτών το κιλό.

Πάντως, αν και αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται σημαντικά υψηλότερα, στα 240 ευρώ ο τόνος, τόσο στην Ιταλική αγορά όσο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το ράλι στο καλαμπόκι πλησιάζει στο τέλος του.

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2010-2011 (δηλαδή το προσεχές καλοκαίρι) αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν αρχικά και συγκεκριμένα να είναι λιγότερα κατά 15,6% σε σχέση με τα αποθέματα το καλοκαίρι του 2010.

Η περαιτέρω κάμψη των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού αποδίδεται, από το USDA, στην κάμψη της παραγωγής του προϊόντος σε Αργεντινή και Μεξικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης καλαμποκιού για την παραγωγή βιοαιθανόλης.
Για την Αργεντινή προβλέπεται κάμψη της φετινής σοδειάς κατά 1,5 εκατ. τόνους, σε σχέση με τις προ μηνός εκτιμήσεις, ενώ για το Μεξικό κάμψη κατά 0,5 εκατ. τόνους.