Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο


Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο για το αν είναι ή όχι αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2009.
Ήδη το Β’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική.
Η έκτακτη εισφορά υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1.1.2008, έπειτα από προσφυγή φορολογούμενου και όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «απαγορεύεται απολύτως η αναδρομική φορολόγηση πέραν του «οικονομικού έτους» του προηγούμενου της επιβολής του φόρου».

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης όταν φορολογούμενος είχε προσφύγει, ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της ΔΟΥ Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε εις βάρος του, έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, που είχε υπολογιστεί στα δηλωθέντα σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008.

Πάντως κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Δεκέμβριο του 2010, είχε επισημανθεί ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.