Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με internet και ΕΛΤΑ οι αιτήσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις


Τυχεροί αποδεικνύονται όλοι οι παραγωγοί που δικαιούνται επιδοτήσεις , δηλαδή τις ετήσιες ενιαίες ενισχύσεις και οι οποίοι δεν έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους σε σχέση με το 2010. Εκτός της εφαρμογής του internet για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, εντός του Μαρτίου θα λάβουν ταχυδρομικά και ένα έντυπο, όπως γίνεται με την φορολογική δήλωση, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς κόστος.

Το μόνο ερωτηματικό που μένει είναι να ανακοινωθεί το τι θα γίνει με τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης οι οποίοι έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους σε σχέση με το 2010.

Αναλυτικότερα, ξεμπλέκεται σιγά – σιγά το κουβάρι του ΟΣΔΕ, αφού εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα, έγινε γνωστό ότι όσοι αγρότες δεν έχουν μεταβολές στοιχείων, είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων και συμμετέχουν στη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων, πρόκειται να λάβουν ειδικά έντυπα δηλώσεων μέσω των ΕΛΤΑ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα έντυπα αυτά θα ταχυδρομηθούν στους παραγωγούς εντός τρέχοντος μηνός, με στόχο να υπάρξει έγκαιρη ενεργοποίηση και να ομαλοποιηθεί η υποβολή των αιτήσεων μέχρι 15 Μαΐου.


Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στους αγρότες, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα περιμένουν πληροφόρηση από επίσημα χείλη για το τι μέλλει γενέσθαι.


Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο πηγές του ρεπορτάζ από το υπουργείο, οι παραγωγοί που θα λάβουν τα έντυπα θα πρέπει να τα συμπληρώσουν και στην συνέχεια να τα αποστείλουν είτε μόνοι τους είτε μέσα από τον ανάδοχο όταν αυτός αναδειχθεί.


Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρουν οι ίδιες πηγές: «Για την ενεργοποίηση των παραγωγών με στόχο να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι δηλώσεις θα αποσταλούν τα πρώτα έντυπα σε όλους, ούτως ώστε να ψάξουν αν έχουν ή όχι μεταβολές, να δουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω των διαδικασιών που έχει προβλέψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή του αναδόχου που θα ανακηρυχθεί με την λήξη του διαγωνισμού, ούτως ώστε να έχουμε ενεργοποίηση όλων των παραγωγών».


Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η πορεία της διαδικασίας της αποστολής και αξιολόγησης των δηλώσεων είναι στα χέρια των ίδιων των αγροτών και του Οργανισμού Πληρωμών του Υπ.ΑΑΤ.
Έτσι, οι κατά τόπους ΕΑΣ δεν θα κληθούν φέτος να παίξουν τον ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι δεν θα μπορούν να «βοηθούν» όσα μέλη τους δεν έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr