Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ήπειρο το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαν ως αποτέλεσμα να  σημειωθούν πτώσεις βράχων και συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών σε πολλούς δρόμους.
Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν μεταβεί στα σημεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Φωτό: Ασημούλα Πανταζή
Τα σοβαρότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο τμήμα από τον Δρίσκο μέχρι την Μπαλντούμα της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων Μετσόβου, στην Κακαβιά, την Βίγλα, την Πυρσόγιαννη, το Ελεύθερο, τους Πάδες και το Δίστρατο, το Βρυσοχώρι Ζαγορίου, το Αμπελοχώρι, το Ματσούκι, το Μαυρολάγγαδο και την Δαφνωτή.
Φωτό: Vaggelis Natsis

Βαριά ήττα του Αγροτικού Αστέρα από την Θύελλα σε έναν ακατάλληλο αγωνιστικό χώρο (Θύελλα Ελεούσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 4-1)

* Η Θύελλα Ελεούσας ήταν η μεγάλη νικήτρια με 4-1 στη λασπομαχία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο Μεταμόρφωσης για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος του Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Ο αγωνιστικός χώρος ήταν κατάλληλος μόνο για πόλο!!!
Η Θύελλα άνοιξε το σκορ με τον Κωνσταντινίδη Αλέξανδρο στο  7' που εκτέλεσε φάουλ η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και κατέληξε στα δίκτυα του Ζota Joe
Ο Μπλέτσας Βασίλης με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων στο 20'. 
Το 3-0 έκανε με πλασέ ο Βελτσίστας Δημήτρης  στο  23' και  το 4-0 ο ίδιος στο 42΄.
Ο Αγροτικός Αστέρας μείωσε με πλασέ του Παππά Θωμά σε 4-1 στο 79΄.
Θύελλα Ελεούσας:

Γεωλδάσης Γεώργιος, Γιώτης Ορέστης, Μητρογιάννης Δημήτριος, Οικονόμου Γεώργιος (Σπυρόπουλος Κωνσταντινος 85΄), Γεωλδάσης Παύλος (Οικονόμου Πέτρος 21΄), Πότσης Θωμάς, Κωνσταντινιδης Αλέξανδρος, Μπλέτσας Βασίλειος (Πότσης Γεώργιος 79΄), Βελτσίστας Δημήτριος, Πεπόνης Θωμάς (Τσίκας Νικόλαος 75΄),  Γρίβας Χρήστος
Αγροτικός Αστέρας:
Ζota Joel (Μαργωμένος Σταμάτιος 46΄), Πανίδης Νικόλαος (Μπενέκος Αχιλλέας 73΄), Τάσσος Παναγιώτης, Ζόta Romeo, Μπίκας Κων/νος, Καράβας Αναστασιος, Μακρής  Χρήστος (Nτρίκος Βασιλειος 46΄), Παππάς Θωμάς, Γκόνης Πέτρος, Πατσούρας Ανδρέας, Νούσης Ευάγγελος (Μαντέλλος Κων/νος 65΄)

Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 4-1
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 5-0  
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 4-1  
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (αναβολή)
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ  0-3 α.α  
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ - Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:30)  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ - Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:30)  
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:30)   

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ

Τους αναπτυξιακούς πυλώνες και την παραγωγική δομή της Ηπείρου, ανέπτυξε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμίθ. 
Επιδίωξή μας, τόνισε, είναι ο συνδυασμός τουρισμού και παραγωγής τοπικών αγροτικών προϊόντων, με θετικά ως σήμερα αποτελέσματα. Ο Περιφερειάρχης και η Πρέσβης συζήτησαν εκτεταμένα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την οριστική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. 
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά (φέτα- γιαούρτι), ιχθυηρά, λάδι, ελιές, αυγά, κοτόπουλα, εσπεριδοειδή κ.ά., καθώς επίσης και το σημαντικό μερίδιο που κατέχουν στον κλάδο τους οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού. 
Εκτεταμένη συζήτηση έγινε επίσης για τις δράσεις τουρισμού, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που υλοποιεί η Περιφέρεια για τα Αρχαία Θέατρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. 
«Θα είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος, που τα παράλιά της θα καλύπτονται πλήρως με βιολογικούς καθαρισμούς, γεγονός που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με την Βρετανίδα πρέσβη να χαρακτηρίζει «μεγάλο πλούτο της Ηπείρου τις παραλίες».

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές κλοπές, που έγιναν το ίδιο βράδυ σε καταστήματα και εκκλησίες στην πόλη της Άρτας

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, διαδοχικές υποθέσεις κλοπών, που έγιναν το ίδιο βράδυ σε καταστήματα και εκκλησίες στην πόλη της Άρτας.
Για τις υποθέσεις αυτές, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (02-02-2018) το πρωί στην Άρτα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο δράστης βραδινές ώρες της 01/02-02-2018 διέπραξε εννέα κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, στην πόλη της Άρτας.
Συγκεκριμένα, από τη διερεύνηση της εγκληματικής του δράσης εξακριβώθηκε ότι:
διέρρηξε κυλικείο, απ’ όπου αφαίρεσε τρόφιμα και χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή,
διέρρηξε κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή,
διέρρηξε, παραβιάζοντας τα ρολά ασφαλείας, τέσσερα καταστήματα στο χώρο της λαϊκής αγοράς και αφαίρεσε από τα δύο, χρηματικά ποσά,
διέρρηξε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι,
διέρρηξε τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάποιο αντικείμενο,
διέρρηξε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφού ερεύνησε το χώρο, αποχώρησε χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξοπλισμό Πληροφορικής για σχολικές μονάδες της Ηπείρου χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Εξοπλισμό Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα   αποκτήσουν 488 σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) της Ηπείρου, μέσω της πράξης   «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Τ.Π.Ε. Σχολικών Μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 πράξης
Η απόφαση ένταξης υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με συνολική δημόσια δαπάνη 2.744.614 ευρώ.
Σκοπός της πράξης είναι η ενίσχυση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας κατά τη διδακτική πράξη στην Προσχολική, Α/θμια και Β/θμια Γενική Εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει προμήθεια, θέση σε λειτουργία και σχετική επίδειξη λειτουργίας του εξοπλισμού ΤΠΕ (σταθερών και φορητών ΗΥ, επιτραπέζιων βιντεοπροβολέων, έγχρωμων και ασπρόμαυρων εκτυπωτών, διαδικτυακών καμερών, εξωτερικών σκληρών δίσκων, ασύρματων σημείων πρόσβασης, εξυπηρετητών, ακουστικών, μεταγωγέων, σετ ρομποτικής, διαδραστικών συστημάτων, μονάδων αδιάλειπτης παροχής ρεύματος) για την αξιοποίηση των ΤΠΕ και εφαρμογών πληροφορικής σε 488 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι ακριβείς ποσότητες των υπό προμήθεια ειδών εξοπλισμού ΤΠΕ ανά σχολική μονάδα αναγράφονται στο πίνακα εξοπλισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – Τομέας Παιδείας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη σε Ανέζα- Καλογερικό και Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λογαρού

Τις εργασίες που εκτελούνται για το δίκτυο αποχέτευσης Ανέζα- Καλογερικό- Ψαθοτόπι, επισκέφτηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η επιτόπου εξέταση των συμπληρωματικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Ανέζα – Καλογερικό.
 Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. και Περιφερειακούς Συμβούλους της Άρτας, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λογαρού, όπου συζητήθηκε ο προγραμματισμός νέων εργασιών που απαιτούνται και σε συνέχεια των όσων ήδη  έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια.

«Πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τον Αλιευτικό συνεταιρισμό, τονίζοντας ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους δυναμικούς κλάδους της Ηπείρου, που έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω τα εξαγωγικά τους χαρακτηριστικά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μίσθωση ανυψωτικών μηχανημάτων για τη συντήρηση του Ιερού της Δωδώνης

Με έγγραφο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διατυπώνεται η θετική γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας  Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο «Μίσθωση ανυψωτικών τροχοφόρων μηχανημάτων» της πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης- Φάση Α».
Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 125.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (05-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι-Νεροχώρι-Κεραμίτσα-Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι-Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (06-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι-Παλαμπάς-Άγιος Νικόλαος-Άγιοι Πάντες-Κρυονέρι-Αμπελώνας.
Τετάρτη (07-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (08-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (09-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (10-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο-Πέντε Εκκλησίες-Πλακωτή-Πετροβίτσα-Ραβενή-Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγνωση Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση καιρού

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το  οποίο  ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιάδες που η έντασή τους στα πελάγη θα φθάνει τα 8 και πιθανόν τα 9 μποφόρ.
Για το λόγο αυτό εφιστάται  η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων -Δήμων - πολιτών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.00΄, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλεισθένους 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281
Αριθ. Πρωτ. 3252 Αθήνα 31-01-2018

Προς:
1. Τους Προέδρους και τα Δ.Σ. των Αδελφοτήτων-Ομοσπονδιών-Συλλόγων και Ενώσεων

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. ε του καταστατικού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προσκαλούνται οι πρόεδροι ή οι αναπληρωτές τους, των οργανώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, όπως παραβρεθούν και συμμετάσχουν στη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.00΄, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.
Θέμα:
1. Ενημέρωση
2. Πίτα του Ηπειρώτη 2018

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας


Γιώργος Δόσης Κώστας Γαβριήλ

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (05-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (06-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (07-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (08-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (09-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Σάββατο (10-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.

Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών

Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους γεννιούνται με λιγότερα δόντια από το φυσιολογικό, με συνέπεια τα δόντια τους να φαίνονται πιο αραιά ή πιο μικρά και μυτερά. Η κατάσταση αυτή λέγεται ολιγοδοντία και σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική.
Επειδή η έλλειψη δοντιών πολλές φορές αφορά την πιο ευαίσθητη αισθητικά περιοχή του ανθρώπου, το μέσο πρόσωπο, είναι εξαιρετικά σημαντική η σωστή αντιμετώπισή της.
Η έλλειψη των δοντιών συνήθως γίνεται αντιληπτή κατά την παιδική ηλικία, όταν αρχίζουν να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.
Η διαφορά από την εμφάνιση των συνομηλίκων τους μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών με ολιγοδοντία, ιδιαίτερα αν τα αραιά δόντια τους γίνουν αντικείμενο πειραγμάτων και αρνητικών σχολίων. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί γύρω στην ηλικία των 9 ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν την διαφορετικότητά τους και απογοητεύονται.
Εκτός, όμως, από τις συνέπειες στην ψυχοκοινωνική σφαίρα, η έλλειψη των δοντιών μπορεί να έχει και λειτουργικούς περιορισμούς, κυρίως εάν απουσιάζουν αρκετά δόντια.
Όπως εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, η ολιγοδοντία είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή της μόνιμης οδοντοφυΐας και ο επιστημονικός όρος είναι «συγγενής έλλειψη δοντιών».     
Στην καυκάσια φυλή έχει ποσοστό 2-10%, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Τα δόντια με τα μεγαλύτερα ποσοστά συγγενούς ελλείψεως είναι οι 3οι γομφίοι (φρονιμίτες), οι 2οι κάτω προγόμφιοι (βρίσκονται στα πλάγια του στόματος) και άνω πλάγιοι τομείς (είναι τα δόντια δεξιά και αριστερά από τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου).