Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Γιορτή τσίπουρου 2012– Εκδρομή στο χωριό


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συγχωριανοί, φίλοι και φίλες του χωριού μας, το Δ.Σ της Αδελφότητας σας εύχεται «ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ» και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην εκδρομή που διοργανώνει στην γενέτειρα μας στο Κρυονέρι Πωγωνίου για την παρασκευή του τσίπουρου.

Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:
*Αναχώρηση για το χωριό την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 22:00 από την πλατεία Αγ. Αντωνίου Περιστέρι (στάση ΜΕΤΡΟ).
*Το πρωί του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου παρασκευή τσίπουρου με παραδοσιακά «καζάνια» στην κεντρική πλατεία του χωριού μας.
*Το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου παραδοσιακό γλέντι και συνεστίαση με παραδοσιακά φαγητά στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού μας.
Εφέτος θα μας διασκεδάσει η ορχήστρα του Γκιόκα Λευτέρη, τραγούδι Γκιόκας Παντελής, Δήμου Ελένη – χορός ελεύθερος.
*Το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου αναχώρηση για την Αθήνα.
Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ μετά επιστροφής ή μόνο για απλή μεταβίβαση στο χωριό ή μόνο για απλή αναχώρηση από το χωριό αν διατίθενται ελεύθερες θέσεις στο πούλμαν.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείται τα παρακάτω μέλη του Δ.Σ:
Ιωάννου Χαρίλαος
Κώτσης Παν/της
Τσόλης Γεώργιος
καθώς και σε οποιαδήποτε άλλο μέλος της Αδελφότητας το οποίο γνωρίζεται.
***
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Να επισημάνουμε ότι η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί εφόσον συγκεντρωθούν 30 και πλέον άτομα.
Για τον λόγο αυτό μην λησμονείται με την δήλωση συμμετοχής να δηλώνετε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ώστε να σας ειδοποιήσουμε για το αν θα πραγματοποιηθεί ή μη η εκδρομή.
Ανάλογη πληροφόρηση θα υπάρχει και μέσω ηλεκτρονική ενημέρωσης από το ιστολόγιο της Αδελφότητας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ της Αδελφότητας

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Την 11η αποστολή με 196.287 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Από αυτά τα 122.402 σημειώματα είναι χρεωστικά, τα 15.744 είναι πιστωτικά και τα υπόλοιπα 58.141 είναι μηδενικά.
 Έως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 5.416.010 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες οι 3.681.142 είναι χρεωστικές, οι 441.397 πιστωτικές και οι 1.293.471 είναι μηδενικές.

ΟΑΕΔ: Σε 772.579 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο

Στα 772.579 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 11,12% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Από τα 772.579 άτομα, οι 320.245 είναι άνδρες (41,45%) και οι 452.334 είναι γυναίκες (58,55%).
Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση κατά 1,84% (14.456 άτομα) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση κατά 11,12% (ή 77.320 άτομα) από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,75% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,43% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,83%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,13% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,32%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,43% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,12%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,73% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,72% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,55%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 185.870 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 15.888 άτομα (7,87%) σε σχέση με τον Αύγουστο.
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 85,25% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,84% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 2,79% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 1,98% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 1,73% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά) και το 0,40% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεσμεύτηκε ότι … «Θα επανεξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας»

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της «ΔΩΔΩΝΗ»

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, κ. Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί επίσκεψη στα Γιάννενα, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και είχε συνάντηση με τους Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας.
Μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην περίπτωση της "Δωδώνης", πρόκειται για ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια και κατάφερε, να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς.

Τιμήθηκε ο ήρωας Ηπειρώτης Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς σε ειδική εκδήλωση μνήμης στον Παρακάλαμο

Τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά τίμησε σε ειδική εκδήλωση μνήμης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πωγωνίου, το απόγευμα του Σαββάτου στον Παρακάλαμο -απ’ όπου και καταγόταν -, με αφορμή το θάνατό του στις 13 Οκτωβρίου 1904.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης η επιμνημόσυνη δέηση δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο μνημείο του Παύλου Μελά κι έτσι η τελετή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και πολύ κόσμου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας και ο απόγονος της οικογένειας των Μελάδων Γιάννης Μελάς.
• Στην τοποθέτησή του ο Οδυσσέας Πότσης τόνισε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή της πατρίδας μας, έχουμε ανάγκη από ινδάλματα και πρότυπα κι εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε τυχεροί που έχουμε για παράδειγμα έναν τέτοιο πατριώτη ήρωα.
• Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης μίλησε για την αυτοθυσία του Παύλου Μελά, ενώ δήλωσε υπερήφανος που ο τόπος του ανέδειξε έναν τόσο μεγάλο ήρωα και πραγματικό πατριώτη.
• Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός κ. Φούσας έκανε λόγο για μέρα με πολλά μηνύματα και για την σημερινή Ελλάδα, αφού ο Παύλος Μελάς – όπως είπε – με την αυτοθυσία του έδειξε ότι αξίζει τον κόπο να θυσιάζεται κανείς για τον τόπο του.
• Ο κ. Γιάννης Μελάς αναφέρθηκε στην οικογένεια των Μελάδων και την μεγάλη προσφορά του Μακεδονομάχου Παύλου, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η ιστορία είναι μεγάλη παρακαταθήκη για τους νέους μας.
• Την πανηγυρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Εορτασμός 100 χρόνων από απελευθέρωση Αμμότοπου Άρτας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην πλατεία της Ροδαυγής Άρτας, η 4η γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής Άρτας σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων, και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουμεσίου, του Συλλόγου Γυναικών Ροδαυγής και των Φίλων του Άμμου.
Η γιορτή κάστανου και τσίπουρου είναι μία εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στη Ροδαυγή και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι έρχονται από την ευρύτερη περιοχή.
Στην γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Άρτας  κ. Βασίλης Ψαθάς, καθώς επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άρτας, κ. Γιάννης Κατέρης.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθησαν δύο διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, χθες (14-10-2012) το βράδυ στο 30ο χλμ της Εθνικής Οδού Κακαβιάς – Ιωαννίνων (διασταύρωση Καλπακίου), από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου Ιωαννίνων, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 49 και 53 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για μεταφορά ενός μη νόμιμου μετανάστη.

Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 49χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε από κοινού με τον 53χρονο προς το εσωτερικό της χώρας έναν ομοεθνή τους, ηλικίας 24 ετών, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής: Πρόσκληση σε εκδήλωση για τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

Εκδήλωση μνήμης ή εκδήλωση αγγαρείας;

Κρίμα: Κατάφερε (ή μήπως το επεδίωξε;) η δημοτική αρχή του κ. Καψάλη να υποβαθμίσει και την εκδήλωση για τον Παύλο Μελά στον Παρακάλαμο.

Είναι απορίας άξιο ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να την μεταφέρει από πρωί σε απόγευμα.
Είναι εξοργιστικό να μην γίνεται ο παραμικρός σημαιοστολισμός στον Παρακάλαμο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε εκτός των άλλων να γινόταν και ενημέρωση των κατοίκων, που ούτε προσκλήσεις παίρνουν, ούτε εφημερίδες διαβάζουν, ούτε και φυσικά όλοι τους είναι με το ίντερνετ στο χέρι.
Κάποιοι αναζητούν άλλοθι στη βροχή.
Και αυτή να μην συνέβαινε τίποτε από τα παραπάνω δεν θα άλλαζε.
Πρώτη φορά που δεν τίμησαν την εκδήλωση βουλευτής ή περιφερειάρχης ή δεσπότης, οι δε στρατιωτικές και λοιπές αρχές υποεκπροσωπήθηκαν.
Ότι έχτισαν με κόπο ο πρώην πρόεδρος Παρακαλάμου Β. Ιωάννου και οι δημοτικές αρχές Στ. Βιρβίλη και Φ. Στεργίου, γκρεμίστηκαν σε μια μέρα.
Ο σημερινός πρόεδρος της κοινότητας, δυστυχώς για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Παρακάλαμου, δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει τον κόσμο να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση που πάνω από όλα διαφημίζει το χωριό.
Είναι ακατανόητη και η επιμονή του κ. Φούσα, να μονοπωλεί κάθε εκδήλωση στην περιοχή.
Εντάξει, γνωρίζουμε το ενδιαφέρον του και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του και πατρίδα μας, αλλά κάπου πρέπει να αφήσει και ένα περιθώριο ανάπτυξης και ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών από άλλους ντόπιους και απόδημους κατοίκους.
Χαιρετισμό ο Αντώνης, ομιλία ο Στέφανος, αλήθεια δεν αντιλαμβάνονται ότι κάπου παρακουράζει η υπόθεση;
Εν τέλει, το φετινό πάθημα ας γίνει μάθημα.
Κι αν η δημοτική αρχή δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναδείξει την εκδήλωση, του χρόνου ας αναλάβουν οι φορείς του Παρακαλάμου με τη στήριξη των πρώην δημάρχων και των πρώην προέδρων.

Νέες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, ΙΧ για χρέη στο Δημόσιο, από 300 ευρώ και πάνω

Έρχεται νέος γύρος κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων ακόμη και Ι.Χ αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο από 300 ευρώ και πάνω.

Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία έφθασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δις ευρώ (έχουν αυξηθεί κατά 10 δις ευρώ εντός του 2012) έχει θορυβήσει την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης που είναι αλήθεια ότι είχε.... ατονίσει τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για χρέη μεγάλου ύψους προβλέπεται και κατάσχεση ακινήτων. Πέρα από το “μαστίγιο” για τους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ως ¨καρότο” νέα ευνοϊκή ρύθμιση χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.
Ειδικότερα πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά επικαιροποιημένη λίστα όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο για τις κατασχέσεις . Η επικαιροποίηση των στοιχείων κρίθηκε αναγκαία καθώς εντός των τελευταίων μηνών τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 3 δις ευρώ περίπου.
Έχει διαπιστωθεί πως πλήθος φορολογούμενων δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων του προς την εφορία και κυρίως τον φόρο εισοδήματος παρά τις επτά δόσεις αποπληρωμής αλλά και το “χαράτσι” στα ακίνητα.
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι χρωστούν μικρά ποσά καθώς θεωρείται ότι υπό τον φόβο της κατάσχεσης είναι δυνατό να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επίσης “στόχο” αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δις ευρώ. Από την άλλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23 χιλιάδες φορολογούμενους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτή την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα αλλά και φυσικά πρόσωπα με χρέη που ελέω προσαυξήσεων έχουν φθάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).
Ο κλήρος λοιπόν πέφτει στους μικρο- οφειλέτες οι οποίες σύντομα θα δεχθούν τηλεφώνημα ή επιστολή για να καλύψουν τα χρέη τους . Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.
Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).
Πιο αναλυτικά για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:
-Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
-Κατάσχεση ακινήτων.

Οι Κρητικοί πολεμούν για την απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-13. Ωδή στον Καπετάν Μάρκο Δεληγιαννάκη

Ωδή στον καπετάν ΜΑΡΚΟΝ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ, Καπετάνιο Αντάρτικων Σωμάτων της περιφερείας Σουλίου και Παραμυθιάς Ηπείρου από τις αρχές της εκστρατείας μέχρι τέλους, δηλαδή από τον Οκτωβρίο του 1912 μέχρι τέλους του Μαρτίου 1913.


Υπό Β. Γ. ΒΕΡΝΑΔΗ, οπλαρχηγού.
1
Τρεις αδελφοί τρεις αρχηγοί τρεις πρωτοκαπετάνιοι
Από την Κρήτη ξεκινούν στον πόλεμον να πάνε,
Ν' αγωνισθούν στην Ήπειρον και εις την Μακεδονία
Στα σκλαβωμένα αδέλφια των ελευθέρια να φέρουν,
Πήραν παιδιά δικά τωνε ανήψια και ξαδέλφια,
Πήραν και φίλους μπιστικούς και Κρητικούς λεβέντες
Επήραν και σταυραετούς Σουλιώτες Ηπειρώτες
Πούχαν τον πόλεμο γιορτή, τον πόλεμο παιγνίδι,
Τρέχει ο Ηλίας πλειά μπροστά για την Μακεδονία,
Ο Κανάκης για την Ήπειρο στο Μέτσοβο στον Δρίσκο
Και ο Μάρκος ο περίφημος Παραμυθιά και Σούλι.
Για σου χαρά σου Αρχηγέ Δεληγιανάκη Μάρκο
Το λεν τα παληκάρια σου και οι ΗπειροτοΣουλιώτες
Το λέγουν και όλα τα βουνά η Σπάτα και ο Κορίλας
Και η Βριτζάχα η ξακουστή, το Σούλι και το Κούγκι
Θα μπούμεν στην Παραμυθιά θα σφάξωμε τους Τούρκους
τους αρχηγούς της Τσαμουριάς τους Τουρκοαρβανίτες,
Θα πάμεν και εις τα Γιάννενα στ' Αλή Πασά το Κάστρο
Να βρούμεν τον Εσσάτ Πασσά.

Κίνδυνος πλειστηριασμών για 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο


Την απειλή να βγουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν 132.000 ιδιοκτήτες.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το νέο έτος.
Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της επικείμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, αν δεν υπάρξει παράταση της απαγόρευσης, θα βγουν στο «σφυρί» δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται, όπως αναφέρει το "Έθνος", για μεγάλη ποσότητα ακινήτων, που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.
Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να αντιδρούν!

Κανονικά θα εκτελούνται οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας.

Σχετικά με τυχόν αναβολή της εφαρμογής του μέτρου, λόγω αντιδράσεων από μεταπωλητές και πρατηριούχους, σημειώνεται ότι, ημερομηνία που προβλέπει η σχετική διάταξη της Πράξης νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε την Παρασκευή, διυλιστήρια και τελωνειακοί χώροι θα διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης με τον ενιαίο φόρο 330 ευρώ στα 1.000 λίτρα.
Έτσι οι εταιρείες και οι μεταπωλητές, συνεργαζόμενοι με τις εταιρείες, θα προχωρήσουν κανονικά στην εκτέλεση παραγγελιών.
Πάντως, οι παραγγελίες είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές αποθεματοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ακόμη ο ειδικός φόρος ήταν 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα.