Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη για την προκήρυξη του εξοπλισμού του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία προκήρυξης του υποέργου "Λοιπός εξοπλισμός κτιρίου Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Β1,Β2,Β3,Β4,Β5,Δ), προϋπολογισμού 152.010 ευρώ.
Το έργο εντάσσεται στην πράξη "Κατασκευή Πολυδύναμου Κτιρίου για τη στέγαση νέων Τμημάτων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - 4η Εφαρμογή" με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

Ξεκίνησε την 15η Ιουλίου η κατάθεση αιτήσεων των δυνητικά ωφελουμένων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Τετάρτη 5 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μία Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Για τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας η Περιφέρεια Ηπείρου είναι Επικεφαλής Εταίρος των Κοινωνικών Συμπράξεων που αποτελούνται από το σύνολο των Δήμων, Μητροπόλεων και Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν κοινωνική φροντίδα και συμμετέχουν στις Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης .
Στις δράσεις του εν λόγω Προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού περιλαμβάνονται:

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Εθνικούς Δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για προληπτικούς λόγους απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων ως και η παραμονή εκδρομέων σε και σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Η προληπτική απαγόρευση αφορά ημέρες και ώρες (21.00 έως 06.00) που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, μέχρι και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2015) στις παρακάτω δασικές και αγροτικές οδούς και περιοχές:
Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς
Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων
Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

Παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, στην εκδήλωση με θέμα "Η Συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας", ώρα 18.00'  θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων του Ε.Μ.Π. που ασχολούνται με την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.
Για συμβολικούς λόγους, το Ε.Μ.Π. επιλέγει να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτά στη γη των Ηπειρωτών στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα).
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  εκφράζοντας εκ μέρους όλων των Ηπειρωτών βαθειά ευγνωμοσύνη στο ΕΜΠ για την πρωτοβουλία του και την συνεισφορά του, καλεί όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Παναγιά Κηπίνας Καλαρρυτών: Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή αυτοκινήτου

Ο δράστης είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στη χώρα

Συνελήφθη, χθες (16-07-2015) το απόγευμα στην Παναγιά Κηπίνας Καλαρρυτών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πραμάντων, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή αυτοκινήτου και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης κατείχε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή την προηγούμενη ημέρα στο Τ.Α. Μεσολογγίου.
Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο 38χρονος είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων.

715 άδειες για αλλοδαπούς βοσκούς θα δοθούν στην Ήπειρο


Λύση σ’ ένα σοβαρό θέμα που απασχολούσε τους κτηνοτρόφους και της Ηπείρου δόθηκε, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθορίζει 715 άδειες για βοσκούς από τρίτες χώρες.
Ως γνωστόν, τη δουλειά του βοσκού δεν την επέλεγαν Έλληνες - παρά το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα - και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάζονταν να απασχολούν στα κοπάδια τους αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, χωρίς όμως τις απαιτούμενες άδειες. 
Τώρα όμως η απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών -Οικονομίας- Εξωτερικών και Εργασίας, με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για  εργασία πολιτών τρίτων χωρών
για  τα  έτη  2015  και 2016, λύνει τα χέρια των κτηνοτρόφων μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ζήτημα είχε ασχοληθεί ζεστά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την ιδιότητά του και ως υπεύθυνου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Τελευταία μέρα σήμερα για την υποβολή του μηχανογραφικού

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς δόθηκε παράταση από τις 7 Ιουλίου, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Αν και στο «παρά πέντε» οι ειδικοί επισημαίνουν προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα περσινά μόρια.
Σε κάποιες σχολές η «βουτιά» μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 με 3.000 μόρια.
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η χρονιά της καθόδου των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ λόγω των οικονομικών δυσκολιών οι σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι οι πλέον περιζήτητες.
Κύρια στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων είναι η πτώση ακόμα και των περιζήτητων Ιατρικών και Φαρμακευτικών σχολών καθώς και η σαφής καθοδική πορεία των Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες υποψήφιους.
 Η πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που θα κινηθούν σε «ιστορικά χαμηλά».
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς εκτιμάται ότι η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα «πέσει» κατά 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι, η Νομική Αθήνας κατά 214 μόρια, ενώ πτώση 379 μορίων εκτιμάται ότι θα έχουμε στο Παιδαγωγικό τμήμα Αλεξανδρούπολης.

Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου σε ισχύ οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Από τη Δευτέρα  20 Ιουλίου θα τεθούν τελικά σε ισχύ οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Την  Παρασκευή, αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Παρατείνεται η τραπεζική αργία έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου

Η τραπεζική αργία παρατείνεται, ως και την Κυριακή 19 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».




ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα  20 Ιουλίου,για την εορτή του Προφήτη Ηλία, στο χωριό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.