Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Τελευταία μέρα σήμερα για την υποβολή του μηχανογραφικού

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς δόθηκε παράταση από τις 7 Ιουλίου, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Αν και στο «παρά πέντε» οι ειδικοί επισημαίνουν προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα περσινά μόρια.
Σε κάποιες σχολές η «βουτιά» μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 με 3.000 μόρια.
Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η χρονιά της καθόδου των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ λόγω των οικονομικών δυσκολιών οι σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι οι πλέον περιζήτητες.
Κύρια στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων είναι η πτώση ακόμα και των περιζήτητων Ιατρικών και Φαρμακευτικών σχολών καθώς και η σαφής καθοδική πορεία των Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες υποψήφιους.
 Η πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που θα κινηθούν σε «ιστορικά χαμηλά».
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς εκτιμάται ότι η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα «πέσει» κατά 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι, η Νομική Αθήνας κατά 214 μόρια, ενώ πτώση 379 μορίων εκτιμάται ότι θα έχουμε στο Παιδαγωγικό τμήμα Αλεξανδρούπολης.


Το τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα εκτιμάται ότι θα έχει πτώση 527 μόρια ενώ το μαθηματικό Αθήνας 444 μόρια.
Τμήμα «ευκαιρίας» φαντάζει το Μαθηματικό Σάμου με εκτιμούμενη πτώση 1721 μόρια ενώ η Ιατρική σχολή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα πέσει περισσότερα από 900 μόρια. Κατά 1378 μόρια θα πέσει η βάση στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Θράκης ενώ η σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα μειωθεί κατά 1589 μόρια.
Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ «σφαγή» αναμένεται στα ΤΕΙ της επαρχίας ενώ κάποια τμήματα στην Αθήνα θα «αντέξουν» στις πιέσεις, καθώς θα μπουν κάτω από τα Πανεπιστήμια, προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την πανωλεθρία σε μαθηματικά και φυσική καθοριστικός παράγοντας εφέτος για την πορεία των βάσεων θα είναι και ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών καθώς οι λιγότεροι υποψήφιοι θα δηλώσουν επαρχία με το όνειρο να λάβουν αργότερα το «εισιτήριο» της μετεγγραφής.