Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε βαρύς οπλισμός


Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πολεμικά τυφέκια « kalashnikov » και -42- φυσίγγια

Συνελήφθη, χθες (04-05-2018) στο Ασπροκκλήσι Φιλιατών Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε βαρύς οπλισμός.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, συνελήφθη χθες ο 30χρονος, σε πυκνόφυτη και δύσβατη περιοχή στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, μετέφερε, κατείχε και απέκρυψε στην παραπάνω περιοχή, ένα σακίδιο που περιείχε τα παρακάτω:
τρία πολεμικά τυφέκια «kalashnikov»
τρεις γεμιστήρες και
(42) φυσίγγια, διαμετρήματος 7,62 mm.
Επίσης, στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο καθώς και τα χρηματικά ποσά των (65) ευρώ και (100) δολαρίων ΗΠΑ.
Τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή όπλων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Σε πυραμίδες και Άγιο Γεώργιο Παλαιού Καΐρου οι 120 Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες που μετέχουν στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»


"Η Αίγυπτος ζει, είναι ασφαλής, την αγαπάμε". Το σύνθημα που φώναζαν  χτυπώντας με ενθουσιασμό ρυθμικά τα χέρια οι 120  Ελλαδίτες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες, έσπασε" για λίγο την υποβλητική σιωπή και μυσταγωγική γαλήνη που συνήθως κυριαρχεί στις πυραμίδες. Είναι αυτοί οι οποίοι μετά από (έως και 52) χρόνια μετανάστευσης, επισκέφτηκαν τις πατρογονικές τους ρίζες, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα "ΝΟΣΤΟΣ".
Το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Αλ ΣΊ, του Έλληνα ομολόγου του Πρ. Παυλόπουλου και του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, διδάσκει, ότι αυτή η περιοχή δεν υποφέρει σήμερα εξαιτίας της "σύγκρουσης των πολιτισμών" αλλά λόγω της "μη κατανόησής τους", όπως πολύ εύστοχα τόνισε στην εναρκτήρια τελετή του ΝΟΣΤΟΣ στην Αλεξάνδρεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στις Πυραμίδες οι Ελλαδίτες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την υπουργό Αποδήμων και μεταναστευτικής πολιτικής κυρία Ναμπίλα Μάκραμ, καθώς  υλοποιώντας την ιδέα του Έλληνα ομολόγου της, Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, και με τη στήριξη και του Προεδρικού Επιτρόπου Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, δόθηκε η ευκαιρία στους αποδήμους Αιγυπτιώτες Ελλάδος και Κύπρου μετά αρκετές δεκαετίες, να επιστρέψουν και να επισκεφθούν τα μέρη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν οι παππούδες και πατεράδες τους και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν,  σε πολύ μικρή ηλικία λόγω των τότε πολιτικών γεγονότων.
ΟΙ Έλληνες ομογενείς συνωστίζονταν για αγκαλιές και φωτογραφίες γύρω από την ιδιαιτέρως προσφιλή Αιγύπτια υπουργό, λόγω και της προβεβλημένης συναδελφικής φιλίας, που όπως και η ίδια τονίζει,  την συνδέει εκτός από την αγαστή συνεργασία,  με τον ομόλογό της Υφυπουργό κ. Τέρενς Κουϊκ. Παρόντα και δεκάδες ντόπια τηλεοπτικά συνεργεία (αλλά και η ΕΡΤ3) που με χαμόγελο ζητούσαν δηλώσεις από τους Αιγιπτιώτες οι οποίοι ομιλούν απταίστως και τα αραβικά.
Να σημειωθεί, ότι η περιήγηση των Ελλαδιτών και Κυπρίων Αιγυπτιωτών με το πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ παίζει καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και τα ρεπορτάζ της Αιγύπτου, με ιδιαίτερη έμφαση στα αισθήματα φιλίας, συνεργασίας και αγάπης που τρέφουν μεταξύ τους οι δύο λαοί στις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Έχοντας απαθανατίσει τους περίφημους καμηλιέρηδες να βολτάρουν στο λεγόμενο "Πανόραμα" των πυραμίδων όπου από υψόμετρο κανείς αντικρύσει από τη μια πλευρά την έρημο και τις πυραμίδες και απ την άλλη το πολύβουο αλλά πάντα όμορφο Κάιρο με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής οικοδομήματα της Βιβιοθήκης του Πανεπιστημίου και άλλα, οι ταξιδιώτες από Ελλάδα και Κύπρο πήραν τον δρόμο για τον περικαλή ξακουστό  Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, όπου τους συνδέουν ισχυρές μνήμες από βαπτίσεις, γάμους και εκδηλώσεις της Ελληνικής παροικίας του "παλαιού Καϊρου".
Το μοναστήρι, μεταξύ της περιοχής Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως, ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα από χορηγία του ζεύγους Μαρτίνου, ενώ ο ιερέας του Ναού εξιστόρησε στους προσκυνητές συνοπτικά την ιστορία του:
Χτίσθηκε στα θεμέλια του Παλαιού Οχυρού της Βαβυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέμφιδας που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου. Το 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του μετέτρεψε το φρούριο σε ναό προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου. Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τέταρτο όροφο επάνω σε πύργο Ρωμαϊκού φρουρίου, το οποίο πολλές φορές χρησίμευε ως καταφύγιο των Χριστιανών.
Η πέμπτη μέρα του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ έκλεισε με κατάλυση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γκίζας  Καϊρου, επίσκεψη στον Ναυτικό όμιλο της πόλης, παρουσία του πρέσβεως της Ελλάδος κ. Μιχάλη Διαλέση και το Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Καϊρο κ. Γ.Δασκαλόπουλο, ενώ λίγο αργότερα χαιρετισμό στους επισκέπτες απηύθυνε και ο κυβερνήτης της πόλης.

Καλπάκι Πωγωνίου: Επίσκεψη των αλλοδαπών υποτρόφων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 5 Μαΐου



Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της συνεργασίας του με τις τοπικές κοινωνίες πραγματοποιείται το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 επίσκεψη των αλλοδαπών υποτρόφων του 24ου Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών 2017-2018 στον Δήμο Πωγωνίου.
Οι αλλοδαποί σπουδαστές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν χωριά της περιοχής του Πωγωνίου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς καθώς και σημαντικά ιστορικά μνημεία του Καλπακίου.
Πρώτο σημείο συνάντησης θα είναι το Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι στις 09:30.
Στην επίσκεψη στο Δήμο Πωγωνίου θα παρευρεθεί και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης.

Πρέβεζα: Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός για κλοπή πορτοφολιού


Συνελήφθη, χθες (04-05-2018) το πρωί στην πόλη της Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 53χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή.
Ειδικότερα, ο προαναφερόμενος, χθες το πρωί στην Πρέβεζα, εισήλθε σε κλινική του νοσοκομείου της πόλης και αφαίρεσε το πορτοφόλι 52χρονης υπαλλήλου, που περιείχε διάφορα προσωπικά έγγραφα-αντικείμενα.
Ακολούθησαν επισταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό του 53χρονου και τη σύλληψή του.
Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Διήμερο πανηγύρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος (Φανερωμένης) Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 27 & 28 Μαϊου 2018, με τη κομπανία του Νίκου Φολιππίδη


Μετά  την περισυνή μοναδική επιτυχία και την μεγαλειώδη συμμετοχή του κόσμου  παρά την απουσία  διοργάνωσης του πανηγυριού για 7 προηγούμενα χρόνια , λόγω προβλημάτων, τόσο από τη Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, όσο και από το Δασαρχείο Πρέβεζας και φέτος, στο απείρου φυσικού κάλους αλλά και μοναδικής μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 27 & 28 Μαϊου 2018, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα τ του Αγίου Πνεύματος, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού του Λεκατσά, μετά από πρωτοβουλία του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Μυρσίνης και τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας και μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Πρέβεζας, του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λεκατσά, του Δασαρχείου Πρέβεζας και βέβαια της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου Πρέβεζας (Δήμος Πρέβεζας). 

Θα συμμετάσχουν χορευτικοί όμιλοι της περιοχής και αποδήμων, υπό τους ήχους της κομπανίας του πρωτοπόρου στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση Νίκου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τη φλογέρα, τον αδελφό του Κώστα στο λαούτο και το τραγούδι και ακόμη την Λευκοθέα Φιλιππίδη και τον καταγώμενο από την Μυρσίνη Κώστα Μήτση, στο τραγούδι, τον Φώτη Καραμπά στο βιολί και τον Διαμάντη Παπαναστασίου στο ντέφι.
Θα γλεντήσουμε όπως παλιά, μιάς και η διοργάνωση αυτού του πανηγυριού, έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου, από τους Οθωμανούς. 

Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας
Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.
Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.
Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.
Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.
Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.
Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870. 

Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη. 
Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.
Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.
Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή.
Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.
Παλαιότερα είχε μεγάλη περιουσία και κτήματα, αλλά την περίοδο της παρακμής της, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παραχωρήθηκαν με απόφαση της Πολιτείας, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για να υποστηριχθεί το έργο κατασκευής σχολικών κτιρίων στο Νομό Πρέβεζας
Στη μονή έχουν γίνει και ολοκληρωθεί εδώ και 15-17 χρόνια, μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης και το πεφωτισμένο μακαριστό μητροπολίτη Μελέτιο Καλαμαρά, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που έχουν καταστήσει το μέχρι τότε εγκαταλελειμένο μοναστήρι, σε σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα.
Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.
Η Μονή έχει ανδρικό μοναχικό βίο και την υπηρετούν 4-5 καλόγεροι με τον ηγούμενο τους. Δέχεται επισκέπτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Σήμερα η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αποτελεί ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας. Διαθέτει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ικανά να παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών. Η λύση αυτή προκρίθηκε επί της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να περάσουν αρκετές κολώνες μέσα από το δάσος του Λεκατσά. Έτσι προκειμένου να μην διαταράξουν την οικολογική ισορροπία επιλέχθηκε σωστά από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης η λύση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών.

Δωρεάν Σεμινάριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τον Μ. Σφακιανάκη στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 7 Μαΐου, ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η iDialogue, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, σας προσκαλεί στο ένατο σεμινάριο της πανελλαδικής δράσης επιμορφωτικών σεμιναρίων «Προστάτεψε το Παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, τη Δευτέρα 07/05 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ακτή Μιαούλη και Μετσόβου, με κεντρικό ομιλητή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αντιστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικό ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρο του Cyber Security International Institute (CSI) κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
Στη Δράση ως ομιλήτριες συμμετέχουν επίσης η Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βέρα Αθανασίου, η Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος κ. Μαρίσα Βουλγαράκη και η Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος κ. Μαριάννα Τάσση.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι γονείς, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του Διαδικτύου και για τους ασφαλείς τρόπους περιήγησης των μικρών μας φίλων σε αυτό.
Μέγας Πανελλαδικός Χορηγός της δράσης είναι η εταιρεία MYTILINEOS, και Πανελλαδικός Χορηγός της δράσης είναι η εταιρεία WIND Ελλάς. Η Δράση πραγματοποιείται με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας στο σεμινάριο η εγγραφή σας ηλεκτρονικά στο https://prostatepse.gr/register/ ή τηλεφωνικά στο 210 7709777.
Σημειώνεται ότι το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά κάθε ηλικίας από 5 ετών και πάνω.
Παρακαλούνται όσοι έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους να βρίσκονται 18:15 στο χώρο.
Χορηγοί Επικοινωνίας στο σύνολο της Δράσης «Προστάτεψε το παιδί σου από το ηλεκτρονικό έγκλημα» είναι, η Καθημερινή, το The Toc, το Jenny.gr και το palo.gr ενώ στα Ιωάννινα είναι ο Αχελώος, το Βήμα Τηλεόραση και το Βήμα Ιωάννινα 90,1.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (08-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (09-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (10-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (11-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (13-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 6η/9-5-2018 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας  καλούμε στις εννέα (9) του μηνός Μαΐου  έτους  2018,  ημέρα Τετάρτη  και ώρα 15.00 στην ανοικτή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικού –αποφάσεων 4ης/30-3-2018  τακτικής και  5ης/30-3-2018 ειδικής συνεδρίασης  Π.Σ.
Έγκριση Προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2018, τριών (3) Κτηνιάτρων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση των εποχικών αναγκών στην εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμών κατά της Οζώδους Δερματίτιδας και στην εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών και Αιγοπροβάτων, στην Περιφέρεια Ηπείρου. (εισήγηση: η Δ/νση Διοίκησης)
Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Α΄ τρίμηνο έτους 2018 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]»                                      
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου με την Ένωση Αξιωματικών Ηπείρου και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου με το προεδρείο της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
οι αστυνομικοί του Νομού και μετέφεραν στο βουλευτή. Τα μέλη των δύο Ενώσεων επεσήμαναν, πως ο Νομός Ιωαννίνων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων με την Αλβανία, λόγω του έντονου προβλήματος της διακίνησης ναρκωτικών και των αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια. Έχει δημιουργηθεί επίσης ανάγκη για επιπλέον προσωπικό, λόγω της ίδρυσης Τμήματος Τροχαίας της Ιόνιας Οδού που θα λειτουργήσει το καλοκαίρι και της Υπηρεσίας Αεροδρομίου, που έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει άμεσα.
Τα μέλη των Ενώσεων αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, καθώς οι σύζυγοι αστυνομικών δεν δικαιούνται σύνταξης πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, γεγονός που πλήττει τις οικογένειές τους. Οι αξιωματικοί μετέφεραν το αίτημά τους για την διασφάλιση της παραμονής τους στο σώμα μέχρι την συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, ώστε να έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Τέλος, υπογράμμισαν την αδικία που συντελείται εις βάρος τους με το επίδομα παραμεθορίου, το οποίο σε κάποιες ακριτικές δικαιολογείται, ενώ σε άλλες όχι.
Ο βουλευτής, αφού ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για την συνάντηση και την ενημέρωση, τόνισε το δύσκολο έργο που επιτελούν οι αστυνομικοί και οι αξιωματικοί και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην πολιτική και φυσική ηγεσία τους.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (07-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (08-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (09-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (10-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (11-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Σάββατο (12-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.

Βλαστοκύτταρα: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της υπογονιμότητας;


Ωάρια και σπερματοζωάρια ώστε να μην χρειάζονται μελλοντικά δότες για την απόκτηση απογόνων έχουν δημιουργήσει ειδικοί επιστήμονες από τα Πολύ Μικρά Εμβρυϊκού Τύπου Βλαστοκύτταρα. Μέχρι πρότινος ο διαχωρισμός αυτών των αρχέγονων βλαστοκυττάρων ήταν αδύνατος, ωστόσο οι ειδικοί βρήκαν τον τρόπο και τα υπογόνιμα ζευγάρια μελλοντικά ενδεχομένως να έχουν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Παράλληλα, από τα ίδια κύτταρα έχουν δημιουργήσει μια σειρά άλλων κυττάρων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια για σημαντικό αριθμό νόσων.
«Οι θεραπευτικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικές, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών μελετών, τα οποία ανοίγουν νέα ερευνητικά πεδία που θα τεθούν σε εφαρμογές τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.
Πηγές λήψεις των βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιούνται στις μελέτες είναι το ομφαλικό αίμα, ο ιστός του ομφαλίου λώρου και ο μυελός των οστών. Το ομφαλικό αίμα θεωρητικά περιέχει βλαστοκύτταρα από κάθε όργανο και ιστό του ανθρώπινου σώματος. Συνεχώς ανακαλύπτονται καινούριοι πληθυσμοί οι οποίοι ερευνώνται συστηματικά.
Όπως μας εξηγεί η κα. Κουζή-Κολιάκου, «τα τελευταία χρόνια από το ομφαλικό αίμα απομονώθηκε μια κυτταρική σειρά, η πλέον αρχέγονη όλων των βλαστοκυττάρων που συλλέγονται μετά τη γέννηση, η οποία έχει χαρακτηριστικά εμβρυικών κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πεδίο έρευνας και εφαρμογών. Τα κύτταρα αυτά, που ήταν δύσκολο να διαχωριστούν από το ομφαλικό αίμα λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν, με μια τροποποίηση των πρωτοκόλλων σήμερα συλλέγονται και φυλάσσονται ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα είδη.