Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Πασχαλινές ευχές

Σπύρος Ριζόπουλος: Το πολιτικό νόημα της Μαρτυρικής Κρυοπηγής Πρεβέζης


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος παρέστη σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στο ετήσιο μνημόσυνο που διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην Κρυοπηγή Πρεβέζης στη μνήμη των 23 κατοίκων του χωριού που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές, την Μεγάλη Παρασκευή του 1944.
Μετά την εκδήλωση ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Με ιδιαίτερο σεβασμό και κατάνυξη βρισκόμαστε σήμερα στη μαρτυρική Κρυοπηγή Πρεβέζης τιμώντας τους πατριώτες που εκτελέστηκαν το 1944 σε αντίποινα. Τέτοιες ημέρες έρχονται ακόμη εντονότερα στο νου μας οι αγώνες του λαού της Ηπείρου για Ελευθερία και ανεξαρτησία.
Η μέρα αυτή εκτός από τη φυσική μελαγχολία που φέρνει σε όλους τους Χριστιανούς η Σταύρωση του Θεανθρώπου μας δημιουργεί και μια πρόσθετη υποχρέωση για να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές των αγώνων του λαού της Ηπείρου προκειμένου να πετύχουμε έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών την «Ανάσταση» της Περιφέρειάς μας.
Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα.»

Ο στολισμός των επιταφίων στα χωριά του Πωγωνίου

Παρακάλαμος
Δολιανά
Χαραυγή
Κουκλιοί
Κεφαλόβρυσο

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες των χωριών του Πωγωνίου.
Καστανή
Κάτω Ραβένια
Ρεπετίστα
Μαυρόπουλο
Βήσσανη
Σιταριά
Δελβινάκι
Χρυσόρραχη
Παλαιόπυργος
Βροντισμένη
Κάτω Μερόπη
Άνω Παρακάλαμος

Νικόλας Κάτσιος: Πασχαλινές ευχές


Πολλές ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Συνάντηση του Ν. Κάτσιου με τον Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτο


Δέσμευση για συνεργασία με στόχο την ψηφιοποίηση και προβολή
του πολύτιμου αρχειακού πλούτου της Μητρόπολης

 Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτο συναντήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τόπος Αξιών», Νικόλας Κάτσιος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του προγράμματος της παράταξής του, αλλά και την ανταλλαγή ευχών λίγο πριν την κορύφωση του Θείου δράματος.
     Στην εποικοδομητική συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ του δήμου Σουλίου και της Ιεράς Μητρόπολης, σε μια σειρά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
    Ο Ν. Κάτσιος εξήρε το σημαντικό κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ομάδες συνδημοτών μας και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο στενή συνεργασία και καλύτερος συντονισμός μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου έθεσε υπόψη του Μητροπολίτη την ανάγκη ψηφιοποίησης και προβολής του αρχειακού πλούτου της Ιεράς Μητροπόλεως  Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, που αφενός θα φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της περιοχής αποτελώντας ταυτόχρονα πεδίο μελέτης και έρευνας, και αφετέρου θα καταστήσει την ιερά Μητρόπολη ως τοπόσημο για την πόλη της Παραμυθιάς και το δήμο Σουλίου, προσελκύοντας επισκέπτες στην περιοχή.
  «Ενημέρωσα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτο για τις συζητήσεις που έκανα όλο το προηγούμενο διάστημα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και ειδικούς στο ζήτημα Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και με χαρά διαπίστωσα τη σύμφωνη γνώμη του από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ως η επόμενη δημοτική αρχή να αναδείξουμε την Ιερά Μητρόπολη και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να την καταστήσουμε μια ζωντανή κοιτίδα γνώσης, ιστορίας και έρευνας», ανέφερε ο Ν. Κάτσιος. Αναλύοντας περαιτέρω τη δέσμευση του έκανε γνωστό ότι υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί μια επισκέψιμη λειτουργική δομή, ώστε οι ερευνητές να επισκέπτονται την Παραμυθιά για την ψηφιακή μελέτη του αρχείου.
   Συζητήθηκαν ακόμη η ανάγκη στενής συνεργασίας του Δήμου με την Εκκλησία για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και των θρησκευτικών προορισμών στην Παραμυθιά, τον Αχέροντα και το Σούλι, καθώς και οι προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αναστύλωση ιστορικών μονών στα όρια του δήμου.
    Τέλος, αντάλλαξαν ευχές για την Ανάσταση, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τίτος ευχήθηκε καλή δύναμη στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου εν όψει των προσεχών εκλογών.

Καρτέρι Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 50χρονος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη, χθες (25-04-2019) το βράδυ στην Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (διασταύρωση Καρτερίου Θεσπρωτίας), από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 50χρονο, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, έναντι χρηματικής αμοιβής, τέσσερις αλλοδαπούς, (ηλικίας 33, 25, 29 και 48 ετών), οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα και Θεία λειτουργία την Πρωτομαγιά


Ο καθιερωμένος πλέον Εσπερινός της Αγάπης θα τελεστεί την Κυριακή του Πάσχα στην Ιερά Μονή Σωσίνου, ώρα 7:00 μ.μ.
Θα ακολουθήσει το πρωί της  Τετάρτης, (Πρωτομαγιά), Θεία Λειτουργία.

Ο στολισμός του επιταφίου στον Άγιο Παντελεήμονα Παρακαλάμου


Φωτό: Dimitris Ntotis


Νέοι και νέες βοήθησαν για μια ακόμη χρονιά στο στολισμό του επιταφίου  στον Άγιο Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών


Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και χρηματική ποινή -50.000- ευρώ

Συνελήφθη, σήμερα (25-04-2019) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 37χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 37χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, ποινής κάθειρξης οκτώ (8) ετών και χρηματικής ποινής (50.000) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων διατάξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη


Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες, Επισκέπτες και φίλοι της Ηπείρου
Αξιωνόμαστε και φέτος να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα.
Την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τη γιορτή που μας οπλίζει με δύναμη, μας διδάσκει υπομονή και καρτερία, μας προσφέρει ελπίδα.
Η Ανάσταση του Χριστού, έρχεται μετά την κορύφωση του Θείου Δράματος. Της άδικης καταδίκης και της Σταυρικής του θυσίας.
Τα μηνύματα εδώ και δύο χιλιετίες παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα. Τα ψέματα, οι άδικες επιθέσεις, οι συκοφαντίες, τελικά καταρρέουν μπροστά στο φως της Αληθείας.
Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε στην πολιτική, ούτε στην κοινωνική ζωή.
Υποδεχόμαστε σήμερα τους χιλιάδες Ηπειρώτες απόδημους και επισκέπτες -φίλους της Ηπείρου, λέγοντας τους, πως η Ήπειρος διανύει τη δική της ελπιδοφόρο πορεία. Άφησε πίσω της μια μακρά περίοδο υστέρησης σε υποδομές και σταθερά αποκτά δυναμική ανάπτυξης και εξωστρέφειας.
Σήμερα οι καμπάνες της Ανάστασης μας καλούν να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα όλους αυτούς που υποφέρουν από την κρίση.
Η σκέψη μας στρέφεται στους ανήμπορους, στους άνεργους, σε όσους νοσηλεύονται, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ήπειρο.
Σε όλους εκείνους που βιώνουν καθημερινά τα δικά τους πάθη.
Ας έχουν πάντα υπόψη το Αναστάσιμο μήνυμα: Μετά τα Πάθη ακολουθεί η Ανάσταση, η συλλογική, αλλά και η ατομική.
Το Πάσχα είναι η γιορτή της Αγάπης και της Αλληλεγγύης. Ας την κάνουμε πράξη κάθε μέρα, κάθε ώρα.
Εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να φωτίζει τις καρδιές μας, να δύναμη ώστε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής και να μας δείχνει την πορεία για μια δίκαιη κοινωνία.

Χριστός Ανέστη – Χρόνια Πολλά

Πέτα Άρτας: Συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, 32χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά, αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση


Κατασχέθηκαν -101,53- γραμμάρια ηρωίνης και -3,2- γραμμάρια κοκαΐνης

Συνελήφθη, χθες (24-04-2019) το απόγευμα στο Πέτα Άρτας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 32χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά, αποθήκευση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας εντόπισαν τον 32χρονο δράστη να αποκρύπτει πλησίον κάδου απορριμμάτων, έξω από το νεκροταφείο στο Πέτα Άρτας, χάρτινη συσκευασία με ναρκωτικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε στο παραπάνω σημείο, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία συσκευασία με ηρωίνη, 
βάρους (101,53) γραμμαρίων και μία συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους (3,2) γραμμαρίων.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Νίκος Βακολίδης: Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 στο Αγρίνιο


O Νίκος Βακολίδης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25, παρευρέθηκε σε προεκλογική εκδήλωση της παράταξης στο Αγρίνιο στις 19/04/2019 λίγες μέρες μετά τον εορτασμό των 193 χρόνων από την έξοδο του Μεσολογγίου.
Ο Νίκος Βακολίδης δήλωσε μεταξύ άλλων, « Η απόφαση των αγωνιστών για έξοδο και όχι παράδοση, μετά το τέλος των αποθεμάτων, και η γενναία αντίσταση του Μεσολογγίου ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα και πίεσε τις Μεγάλες Δυνάμεις να καταλήξουν σε λύση για το ελληνικό ζήτημα»  και τόνισε ότι «Τα δικά μας αποθέματα τελείωσαν το 2015 και το 62% των Ελλήνων μίλησε. Η έξοδος έχει γίνει με 700.000 νέους να έχουν φύγει στο εξωτερικό και τους υπόλοιπους να δουλεύουν με μπλοκάκι και με εξευτελιστικούς μισθούς και συμβάσεις εργασίας, πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Ξέρουν οι υπηρέτες των δανειστών ότι αν υποστήριζαν το ΌΧΙ θα ακολουθούσε μια αλληλουχία εξελίξεων που θα άλλαζε αυτή την Ευρώπη, αυτή τη ζωή που μας έχουν επιβάλλει, σε βάρος του 1% που κατέχει τον πλούτο. 
Τώρα, αναζητώντας ένα νέο αφήγημα  για να πείσουν τον πολίτη ενόψει  των Ευρωεκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εμφανίζονται ως μεταρρυθμιστές της Ευρώπης.  Αυτοί όπως και τα δημιουργήματα της λιτότητάς  τους, τα εθνικιστικά κινήματα, διακηρύσσουν ότι θα φέρουν την αλλαγή.

Οριζόντες Ηπείρου: Το debate, ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ


Το γραφείο Τύπου των Οριζόντων Ηπείρου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το debate έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Ο δυναμισμός και η αποδοχή της υποψηφιότητας των Οριζόντων Ηπείρου για την Περιφέρεια έχει επιφέρει τεράστια σύγχυση στην παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη.
Η σχιζοφρενική συμπεριφορά, λόγω πανικού, του απερχόμενου Περιφερειάρχη κάνει βασικά στελέχη του να μοιάζουν σαν τον Μπόλεκ και τον Λόλεκ.
Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης διαλαλεί το αυτονόητο, ότι πρέπει να προσέλθει ο κ. Καχριμάνης στο debate – θέση για την οποία τον συγχαίρουμε. Αντιθέτως, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης υποστηρίζει ότι «για να προσέλθει ο κ. Καχριμάνης σε debate θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Ριζόπουλος για τις εκφράσεις «πολιτικός εγκληματίας», και «δεν έχω καμία σχέση με αυτόν. Αυτός είναι αχλάδι και εγώ αεροπλάνο»».
Εμείς από την πλευρά μας:
Επαναλαμβάνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χαρακτηρισμός πολιτικός εγκληματίας αποδίδεται σε έναν άνθρωπο που συστηματικά καταδικάζει έναν τόπο - την Ήπειρο στη συγκεκριμένη περίπτωση- στην αφάνεια, τη φτώχεια και την ανεργία με «εργαλεία» τη λάσπη, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Το γνωρίζουν οι Ηπειρώτες και εμείς το επισημαίνουμε με κάθε ευκαιρία τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό είμαστε αμετακίνητοι και θα το αποδείξουμε περίτρανα μετά τις 2 Ιουνίου.

Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: 8 τρόποι να την προστατέψουμε!


Στεντόρεια, βραχνή και αισθησιακή, ένρινη, απαλή και τρυφερή, τραχιά, μονότονη, έχει το ολόδικό της στίγμα και φανερώνει πολλά για την προσωπικότητά μας. Η ανθρώπινη φωνή δεν είναι άλλο από την δυνατότητα παραγωγής ήχων.
Παγκόσμια Ημέρα Φωνής σήμερα και η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης ανήκει σε Βραζιλιάνους ωτορινολαρυγγολόγους.
«Η ανθρώπινη φωνή αποτελεί ένα θαύμα. Αν το σκεφθούμε λίγο καλύτερα, είναι εντυπωσιακό ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική φωνή, που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο! Η ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, χωρίς, καν, να τους δούμε, οφείλεται ξεκάθαρα σε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους. Και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η φωνή μας είναι σημαντική. Αποτελεί την ταυτότητα μας, είναι το βασικό μέσο έκφρασής μας και μέσα από αυτήν εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας», διασαφηνίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Η φωνή είναι ένα «εργαλείο», το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά στην εργασία μας - και όχι μόνο φυσικά. 
Οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν κάνουμε, τραγουδιστής, καθηγητής, οδηγός, είτε λίγο είτε πολύ, χρειαζόμαστε τη φωνή μας, υπό την προϋπόθεση να είναι υγιής και δυνατή.
Η φωνή προέρχεται από την συνεργασία των δύο φωνητικών χορδών, που βρίσκονται στον λάρυγγα. 
Πρόκειται για δύο λευκές ταινίες, που έρχονται σε επαφή, για να δημιουργηθεί η φωνή μας και απομακρύνονται η μία από την άλλη, όταν θέλουμε να αναπνεύσουμε.
«Η σημαντικότητα της φωνής στην καθημερινότητά μας είναι αυτή που μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί μαζί της. Καλό θα ήταν να ακολουθούμε μερικές βασικές συμβουλές, για να την διατηρούμε όσο περισσότερο υγιή γίνεται», λέει η κα Παταρίδου.