Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η πρώτη δόση των ΚΑΠ που δίνεται στους δήμους


Με 161.815.985 ευρώ που αφορούν κυρίως δαπάνες μισθοδοσίας ξεκινούν την εποχή του «Καλλικράτη» οι δήμοι όλης της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη δόση των ΚΑΠ που δίνεται στους δήμους με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται:
α) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, βάσει των ν. 2880/2001 και ν. 3106/2003 καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Σχολικών Φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι / Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ,
β) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των Κρατικών περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε δήμους
γ) Οι δαπάνες για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε αυτούς, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα τονίζεται ότι το κόστος της απασχόλησης του, με συμβάσεις έργου προσωπικού καθαριότητας, συνεχίζει να καλύπτεται μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους 2010 - 2011 από το υπουργείο Παιδείας.
Ο Δήμος Πωγωνίου παίρνει 260.034,33 ευρώ.

ΕΦΕΤ: Έλεγχοι στην αγορά


Εντολή να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα έχει λάβει ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που να είναι μολυσμένα με διοξίνη.
Πιο ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η έρευνα διατάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, καθώς χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών και κρέατος, τα οποία και κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών.
Από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά η μόνη παράδοση μολυσμένων προϊόντων εκτός Γερμανίας είναι αυτή 136.000 αυγών στην Ολλανδία τον Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Μεταγραφές από τη Ν.Δ.


Με πολιτικές μεταγραφές από τη Νέα Δημοκρατία, κυρίως πολιτευτών και κομματικών στελεχών με μακρά πορεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με την αξιοποίηση νέων ηλικιακά προσώπων, χωρίς… κομματικά ένσημα, προσπαθεί η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κα Ντόρα Μπακογιάννη να κερδίσει τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων. Η κα Μπακογιάννη επιχειρώντας να πείσει ότι διαθέτει επιρροή και έχει στελέχη ετοιμοπόλεμα, έδωσε το «πράσινο φως» να ανακοινωθεί πριν λίγο η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν γνωστά ονόματα στο νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας με πολυετή κομματική εμπειρία και από τους περισσότερους νομούς της χώρας.
Η κα Μπακογιάννη με την ένταξη στην Οργανωτική Επιτροπή στελεχών προερχόμενων από τη Ν.Δ. που είχαν αποστασιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τη Ρηγίλλης, επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα ότι το κόμμα της είναι στάσιμο κοντά στο 3% που καταγράφουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό δημοσιοποιήθηκαν τα 115 άτομα της Οργανωτικής Επιτροπής, εκτός της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με τα οποία επιθυμεί η «Δημοκρατική Συμμαχία», να αναδείξει ένα νέο, ικανό και αξιόλογο, στελεχιακό δυναμικό από όλους τους επαγγελματικούς χώρους.
Στην Επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο που θα γίνει την προσεχή Άνοιξη, συμμετέχουν πρώην βουλευτές της Ν.Δ., όπως οι κυρίες Σοφία Καλαντζάκου (Μεσσηνίας) και Χρυσή Καρύδη (εκδότρια, ήταν βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. με προσωπική απόφαση του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή) και οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ., οι κκ. Στ. Νικηφοράκης (Χανίων) και Ν Τζίρος (ιατρός-Γρεβενά).
Έντονες συζητήσεις προκαλεί η ανάμιξη στα οργανωτικά της Συμμαχίας, του κ. Χαρ. Μανιάτη, τέως περιφερειάρχη Αττικής (επί κυβερνήσεων Καραμανλή), που διατηρεί στενή πολιτική φιλία με μια σειρά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η συμμετοχή στη Επιτροπή της κυρίας Γεωργίας Ζαφειροπούλου, κόρη του αείμνηστου Νώντα Ζαφειροπούλου. Η ένταξή της στη Συμμαχία, πυροδότησε ποικίλα σχόλια, καθώς ο αδελφός της κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος, ήταν επί σειρά ετών δήμαρχος Χαλαδρίου, ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον κ. Β. Κικίλια, μετά από συμφωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά. Επίσης ο άλλος αδελφός της, ο κ. Μιχ. Ζαφειρόπουλος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος για το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών και συναντήθηκε προ ημερών με τον κ. Σαμαρά, ενώ έχει τη στήριξη αρκετών στελεχών της Ν.Δ.
Μια συμμετοχή που δημιουργεί ποικίλα σχόλια είναι του πρώην πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Μελέτη Τζαφέρη, στενού πολιτικού φίλου του τέως δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη και του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κ. Μουσουρούλη (συνεργάστηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης).
Επίσης, στην Επιτροπή συμμετέχουν πολιτευτές, όπως η κα Ελένη Πυλαρινού (Ζάκυνθος) που ήταν μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και ο πατέρας της υπήρξε βουλευτής, η κυρία Θέκλα Παρασκευούδη (Λάρισα) που ήταν επί σειρά ετών μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ., ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Αθ. Καφέζας (Αχαϊας), κ.α.
Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του κ. Ι Κουλιζάκου (πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ), της κα Όλγας Βησσαράκη (ήταν πολιτική φίλη του πρώην υπουργού κ. Π. Παυλόπουλου και επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ.), της κα Τόνιας Κανελλοπούλου (τέως αντιδημάρχου Αθηναίων, πρώην μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και με θητεία σε κυβερνητικές θέσεις επί κυβερνήσεων Καραμανλή), της κα Ρέας Γκούβερη (η μοναδική γυναίκα μέλος του Πολιτικού Συνδικαλιστικού Γραφείου της Ν.Δ. επί πολλά έτη) που είναι μάχιμη συνδικαλίστρια και μέλος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, κ.α.
Στη λίστα υπάρχουν και νέα πρόσωπα –της γενιάς των 30άρηδων στα οποία επενδύει η κυρία Μπακογιάννη, όπως της οικονομολόγου Γαρυφαλλιάς Μίχου (διαμερισματική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων), κ.α. αλλά και πρόεδροι ΝΟΔΕ της Ν.Δ. (ο κ. Γ. Σιορίκης, κ.α.).
Με απόφαση της καρίας Μπακογιάννη πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίστηκε ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυκαλάκης.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Ευρωπαϊκό πρόβλημα» η εισροή μεταναστών από την Τουρκία


«Ευρωπαϊκό πρόβλημα» είναι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, που επισκέφθηκε τον Έβρο για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο κ. Παπούλιας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ζήτησε από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.
«Η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο», τόνισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας κι επισήμανε ότι «για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε».
Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και «αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».

«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορα της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καμία αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Δεν απασχολεί το υπουργείο Έθνικής Άμυνας το ζήτημα της αύξησης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου.

Στην ερώτησή του ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι πολλές λειτουργικές δαπάνες του στρατού θα μειωθούν εάν επεκταθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, με το επιχείρημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα χρειάζονται μεγάλο αριθμό στελεχών ΕΠΟΠ για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει μια αύξηση του χρόνου θητείας που θα υποχρεώσει χιλιάδες νέους μας να παραμείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά τις οικογένειές τους και θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της φορολογικής βάσης ενώ η χώρα θα στερείται των υπηρεσιών των πλέον δημιουργικών, δυναμικών και παραγωγικών δυνάμεών της, χωρίς την ίδια στιγμή να επιτυγχάνεται βελτίωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΝΗΣΙ

ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΣΔΟΕ: Κλείσιμο νυχτερινών καταστημάτων


Σε κλείσιμο νυχτερινών καταστημάτων για φορολογικές παραβάσεις προχώρησε το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.
Από τις 15 επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την διασκέδαση, στις οποίες διενήργησαν έλεγχο οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι σε 12 επιχειρήσεις δεν εφαρμοζόταν οι διατάξεις του Ν. 3888/2010 και καταλογίσθηκαν συνολικά 516 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, θα συνεχίσει παρόμοιες επιχειρήσεις και εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, διευρύνοντας το φάσμα ελέγχων παράλληλα και με διασταυρώσεις στοιχείων σε επιχειρήσεις, ώστε να εντοπιστούν παραβατικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα και απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΚΑΛΠΑΚΙ - ΚΡΥΑ

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Τί πρέπει να προσέχουμε


Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα στις 15 Ιανουαρίου, αλλά τα εμπορικά καταστήματα πωλούν ήδη με προσφορές - προεκπτώσεις και μειωμένες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Όμως, όπως σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και γι αυτούς τους λόγους οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία.
Η ένωση σημειώνει ότι "καλό θα ήταν οι καταναλωτές να μην παρασυρθούν από τις διαφημίσεις και τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων αλλά να συμπεριφερθούν με γνώμονα την υπεύθυνη καταναλωτική τους συνείδηση" και στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
Οριοθετούμε τις ανάγκες μας και προγραμματίζουμε πάντα με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουμε αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
Δεν παραλείπουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ελέγχουμε όχι μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από τις ειδικές τιμές που μας προσφέρουν
Δεν διστάζουμε να ενημερωνόμαστε για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά
Αποφεύγουμε να ψωνίζουμε από πλανόδιους πωλητές τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και τη μείωση της ανεργίας
Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής μας όταν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις
Πριν προβούμε σε αγορές με την πιστωτική μας κάρτα, είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της
Αποφεύγουμε τη χρήση καταναλωτικού δανείου λόγω των υψηλών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, λόγο των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, αποφεύγουμε τα δάνεια που κάθε άλλο παρά χρήσιμα θα μας φανούν όπως για παράδειγμα τα καταναλωτικά
Ενημερωνόμαστε από τα καταστήματα για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τα ελαττωματικά προϊόντα αλλά και τις επιστροφές
Δεν παραλείπουμε να ζητάμε την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουμε αγοράσει τόσο για την περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουμε να το επιστρέψουμε όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν εμφανώς πάνω στο προϊόν την τιμή πώλησης πριν και μετά την έκπτωση. Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιχειρήσεις-παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και με επιβολή προστίμου.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ανοίγει η ψαλίδα πλουσίων – φτωχών


Διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και των περιφερειακών χωρών μελών της ευρωζώνης δείχνει ο δείκτης PMI της εταιρείας Markit, που μετρά την οικονομική δραστηριότητα σε βιομηχανία και υπηρεσίας, καταγράφοντας έτσι την εξέλιξη του ΑΕΠ.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο δείκτης παρέμεινε το Δεκέμβριο αμετάβλητος στο 55,5 - υψηλότερα από την εκτίμηση που ήταν 55 - και αυτό σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν ανοδική για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ενώ εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Ωστόσο, η διατήρηση σε σχετικά υψηλό επίπεδο του δείκτη οφείλεται κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία που ήταν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης, ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία βρέθηκαν σε ύφεση και η ιταλική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα