Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Με λαμπρότητα ο Μέγας εσπερινός προς τιμή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μονή Βελλάς

Φωτό: Angeliki Chaskou
 Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή  του Πωγωνίου τίμησε απόψε με την παρουσία του, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Γέννηση της Θεοτόκου, στη Ιερά Μονή Βελλάς. 

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 156 νέα κρούσματα


13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι, 156 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 156 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
2258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».   

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για λαθραία καπνικά προϊόντα


Κατασχέθηκαν -700- πακέτα τσιγάρων  & -310- συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου

Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, συνελήφθησαν σήμερα (07-09-2020) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα,  κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν εντός δύο χαρτοκιβωτίων -700- πακέτα τσιγάρων και -310- συσκευασιών καπνού, που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Τα παραπάνω λαθραία καπνικά προϊόντα κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στο Τελωνείο Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι τροποποιείται ο προγραμματισμός των εργασιών  και πλέον για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
Την Τρίτη 08-09-2020:
Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Σταυροσκιάδι.
Β) Από ώρα 11:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Άνω Μερόπη.
Γ) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Άνω Ραβένια.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Μαρία Κεφάλα: Επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας, για την έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των Πολιτιστικών Συλλόγων


Ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα 15 πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας, η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Αλεξάνδρα  Κεφάλα ήρθε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας μάλιστα από το τελευταίο να προχωρήσει σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών λοιμοξιολόγων,  στην έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, έτσι ώστε να συνεχίσουν το εξαιρετικό τους έργο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  της υγείας των μελών τους.  

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίουστο Δήμαρχο Πωγωνίου


Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Πωγωνίου πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτριος Τόλης.
Οι δύο Δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις για την αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία μεταξύ των Δήμων ενώ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (46.711) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(14) παραβάσεις και (5) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (3) καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες, από τα οποία (2) στην Ήπειρο και (1) στην Πελοπόννησο.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (557) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (45) άτομα.
(3) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στα Ιόνια Νησιά και (1) στην Αττική.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (85) σχετικές παραβάσεις.
(7) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (148) σχετικές παραβάσεις.
(201) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (200) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
(34) στην Κεντρική Μακεδονία,
(24) στη Θεσσαλονίκη,
(22) στην Πελοπόννησο,
(20) στα Ιόνια Νησιά,
(18) στην Αττική,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο,
(15) στη Στερεά Ελλάδα,
(13) στην Κρήτη,
  (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (8) στη Δυτική Μακεδονία,
  (8) στη Θεσσαλία,
  (7) στη Δυτική Ελλάδα,
  (6) στην Ήπειρο και
  (2) στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (12.851) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.839) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (48) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας στη Μύκονο.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.
 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 11 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή & ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση του υπ΄ αρ. 5/14-8-2020 πρακτικού του Τ.Σ. Δελβινακίου περί έγκρισης χορήγησης
υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 από το κληροδότημα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ»
μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
2. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης όπισθεν παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Βασιλικού» Δήμου Πωγωνίου.
3. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης όπισθεν παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Βασιλικού» αναδόχου ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
4. Έγκριση τροποποίησης της υπ. αρ. 5745/28-08-20 σύμβασης με τον ανάδοχο ΔΗΜΗΤΡΙΟ Ι. ΚΑΚΑΒΟ για την «Προμήθεια γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου & προμήθεια τροφίμων για τη λειτουργία Κοινωνικού Συσσιτίου – Παντοπωλείου και τροφίμων για το ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου και προμήθεια γάλακτος για τις σχολικές επιτροπές».
5. Έγκριση τροποποίησης της υπ. αρ. 7071/20-09-19 σύμβασης με την ανάδοχο ΕΝ ACT
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την εργασία «ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ».
6. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για την «Προμήθεια με Μακροχρόνια Μίσθωση (leasing) Επιβατικών Οχημάτων για τις Ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Χρονικής Διάρκειας (48) Μηνών», χωρίς εξαγορά.
7. Έγκριση ή μη πρακτικού άγονου ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για «Προμήθεια υγρών καυσίμων (κίνησης, θέρμανσης & λιπαντικών) για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης-Μέριμνας κα Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου, των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, για το περίοδο 2020-2021 ( 1 έτος)».
8. Απευθείας ανάθεση μελέτης ζώνης προστασίας υπόγειου υδατικού συστήματος γεώτρησης Καλπακίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
9. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 10η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Αύγουστο έτους 2020.
Συνελήφθησαν συνολικά (448) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -305- (εκ των οποίων -3- διακινητές)
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών: -4-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -8-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -3-
Για κλοπές-διαρρήξεις: -13-
Για απάτη:-1-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλές σωματικές βλάβες: -45-
Για ενδοοικογενειακή βία: -7-
Για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας: -2-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.) -13-
Για παραβάσεις τελωνειακού κώδικα: -5-
Για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών:-2-
Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος: -1-
Για πλαστογραφία & χρήση πλαστού εγγράφου: -2-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -5-
Για ψευδή καταμήνυση & ψευδορκία: -7-
Για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων: -4-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -21-
Εξαρθρώθηκαν:
Μία (1) εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών
Εξιχνιάστηκαν:
Είκοσι έξι (26) υποθέσεις κλοπών
Δώδεκα (12) υποθέσεις ναρκωτικών
Εννέα (9 ) υποθέσεις περί όπλων
Τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης
Τρεις (3) υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών
Δύο (2) υποθέσεις λαθρεμπορίου
Μία (1) υπόθεση πλαστογραφίας
Μία (1) υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα και είδη, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -84,27- γραμμάρια
Ηρωίνη: -5,1- γραμμάρια
Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα): -1,5- γραμμάρια
Δενδρύλλια κάνναβης: -6-
Ναρκωτικά χάπια: -466-
ECSTASY : -18- γραμμάρια
MDMA :-16,4- γραμμάρια
Πολεμικά τυφέκια «Kalashnikov»:-1-
Κυνηγετικά όπλα: -7-
Μαχαίρια: -2-
Ζυγαριές ακριβείας: -2-
Φυσίγγια: -24-
Λαθραία πακέτα τσιγάρων: -1.500-
Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:
Την (01-08-2020) εξιχνιάστηκε πλήθος κλοπών δικύκλων και ανταλλακτικών που διαπράχθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων. 
Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί, εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι, οι οποίοι εμπλέκονται μεμονωμένα ή από κοινού, σε (14) κλοπές δικύκλων και (1) απόπειρα κλοπής μοτοποδηλάτου, καθώς και σε (7) κλοπές ανταλλακτικών από δίκυκλα και καταστήματα.
Την (01-08-2020) συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Γερμανικών Αρχών για το αδίκημα της απάτης.
Την (05-08-2020) εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Συνελήφθησαν (4) μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη (2) μελών. Από τον Οκτώβριο του 2017, υπολογίζεται ότι τα μέλη της ομάδας είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 900 αγοραπωλησίες, αποκομίζοντας κέρδη άνω των -90.000- ευρώ.
Στο πλαίσιο ερευνών κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο «Kalashnikov» και το χρηματικό ποσό των 14.500 ευρώ περίπου.
Την (09-08-2020) συνελήφθησαν στα Ιωάννινα δύο αλλοδαποί, για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. 
Οι συλληφθέντες μετέφεραν εντός δύο σάκων συνολικά -1.000- πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Την (22-08-2020) συνελήφθη στα Ιωάννινα αλλοδαπός για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ο δράστης είχε προσεγγίσει ημεδαπή στην πόλη των Ιωαννίνων, προσβάλλοντας την τιμή της με χειρονομίες και προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα.
Την (26-08-2020) συνελήφθη στα Ιωάννινα ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά χάπια, ποσότητες κάνναβης - ναρκωτικών ουσιών ecstasy & mdma, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και οκτώ πλαστά χαρτονομίσματα.
Την (28-08-2020) εξιχνιάστηκαν υπόθεση απάτης και τρεις απόπειρες εξαπάτησης πολιτών που έγιναν σε περιοχές του Δήμου Πωγωνίου ενώ ως δράστης ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός, ο οποίος και συνελήφθη.
Την (28-08-2020) συνελήφθησαν στην Πρέβεζα κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης ακόμα δύο ημεδαποί που αναζητούνταν για την εμπλοκή τους σε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ζευγαριού ημεδαπών και δύο ανηλίκων, που έλαβε χώρα την 12-06-2020 στην Πρέβεζα.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Τι προέχει και τι προτρέχει στην Κεντροαριστερά σήμερα


3η του Σεπτέμβρη 1974. Μια ιστορική τελικά, όπως αποδείχτηκε, διακήρυξη, που συμπύκνωσε ό,τι συσσωρευόταν για 50 χρόνια στην ψυχή του δημοκρατικού κόσμου και δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι τότε, λόγω του κατακερματισμού του, να εκφραστεί με ενιαίο τρόπο. 
Ο Ανδρέας, με βάση το αξιακό φορτίο του ιστορικού αυτού κειμένου, συγκρότησε και δημιούργησε ένα Κίνημα, του οποίου ο αταλάντευτος προσανατολισμός και η στρατηγική του επιδίωξη, χωρίς αποκλίσεις, υπήρξε η ανατροπή τού επί 50 χρόνια μονοκομματικού καθεστώτος της δεξιάς διακυβέρνησης.
Ο Ανδρέας, βαθύτατος πολιτικός αναλυτής, αλλά και με ευρύτατη ιστορική γνώση των πολιτικών πραγμάτων στη νεότερη Ελλάδα, ήξερε πολύ καλά τις αιτίες που για 50 χρόνια καθήλωναν τη χώρα στη στασιμότητα. 
Και αυτές ήταν όχι μόνον οι σκοτεινοί μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν το ξένο και το ελληνικό κατεστημένο, αλλά και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης σε κόμματα και κομματίδια, που απέτρεπε τη δημιουργία ενός μετώπου κατά του μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς, με ό,τι σήμαινε αυτό για τον λαό.
Η δημοκρατική παράταξη αποτελούσε, όπως έχει αποδειχτεί, και το 1956 και το 1964, τη μεγάλη πλειοψηφία. Παρά ταύτα οι δικές της αδυναμίες, λόγω των υπέρμετρων προσωπικών φιλοδοξιών των ηγετών της, ήταν μία από τις συνθήκες που άφησαν χώρο για να χτιστεί το κράτος των κοινωνικών φρονημάτων, του χωροφύλακα, της βίας και της νοθείας, που όσοι έζησαν εκείνες τις δεκαετίες το ένιωσαν στην ψυχή και στο πετσί τους.
Ο Ανδρέας επέλεξε συνειδητά να πορεύεται με στόχο τη Δεξιά. Απέφυγε συστηματικά την τριβή και με το τότε κέντρο και με την παραδοσιακή Αριστερά. Αδιαπραγμάτευτος και ασυμβίβαστος στόχος του ήταν η πτώση της Δεξιάς και των αναχρονιστικών πολιτικών της.

Κωνσταντίνος Ζάγκαλης: Το μεγάλο Πωγώνι


Γράμμα στον Αρχισυντάκτη


Αγαπητέ κύριε Μιχάλη,
Δεν θα ήταν αξιόλογη μια γνωριμία αν περιορίζονταν σε χρόνο. 
Εγώ έχω μεγάλο ατομικό πρόγραμμα για την Σελίδα σας, δεν τέλειωσα με τις δυο δημοσιεύσεις μου που φιλοξενείς.
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν με θέλετε εσείς.
Είμαι μέσα σε μια πεποίθηση, ότι το Πωγώνι πεθαίνει.
Το λένε πολλοί αυτό. Εγώ δεν περιορίζομαι μόνο να «λέω», θέλω και κάτι να κάνω. Σαν μαθηματικός που είμαι, το πρώτα-πρώτα που με ενδιαφέρει είναι αν έχω σωστές αρχικές πληροφορίες.
Μήπως δεν πεθαίνει το Πωγώνι και εγώ τα παραλέω;
Ας κάνουμε μια μικρή έρευνα. Εσύ που ξέρεις τα πάντα, πες μου πόσοι άνθρωποι σε κάθε χωριό βγάζουν το ψωμί τους από αγροτική δουλεία (όλο το ψωμί τους!).
Μετά, πόσοι δήλωσαν όλα τα χωράφια τους στο Εθνικό κτηματολόγιο πέρσι;
 Βεβαία, δεν είναι όλα τα χωριά της Ηπείρου ο ίδιο. Εγώ ενδιαφέρομαι για τα πέτρινα χωριά, που δεν έχουν κάμπο. Νομίζω τέτοιο είναι όλο το Πωγώνι.
  Αν κάποια χωριά δείχνουν περισσότερη προκοπή, είναι γιατί έχουν εισοδήματα από  άλλες μεριές (π.χ. πηγαίνουν στα Γιάννενα και φέρνουν λεφτά).
Αν λοιπόν,  βρεις ότι κάθε χωριό έχει 30-50% επαγγελματίες αγρότες και ότι στο Εθνικό Κτηματολόγιο δήλωσαν τα χωράφια τους στο 50%, τότε έμενα να με πεις κινδυνολόγο και αιθεροβάμονα και να μου κλίσεις την πόρτα.
Αν δεν βγει έτσι, τότε να συσπειρωθείς μαζί μου, να σηκώσουμε τα μανίκια και να ασχοληθούμε σοβαρά με την οικονομική ανάπτυξη  του Πωγωνίου.  
Διότι όλα αρχίζουν από την οικονομία.   
Στην στατιστική έρευνα θα σε βοηθήσω λίγο. Το χωριό μου (και αλλά 5 χωριά που εγώ ελέγχω) δεν παράγει ούτε ένα αβγό, ούτε ένα κιλό πατάτες, οι αγύρτικες δουλείες σταμάτησαν κατά 100% την δεκαετία του 50.
Οι άνθρωποι έφυγαν όλοι. Στο Εθνικό κτηματολόγιο δεν δήλωσαν χωράφια (3-5 δήλωσαν 1-2  χωράφια, υπενθυμίζω ότι εμείς  έχουμε περίπου 30 μικρά αγροτεμάχια το κάθε νοικοκυριό).
Σας παρακαλώ, διαβάστε ξανά τα δυο κείμενα που φιλοξενούνται στη σελίδα και θα μας καταλάβετε καλυτέρα.
Και γιατί γραφείς σε μένα, θα ρωτάς.
Διότι, όπως βλέπω, εσύ συγκεντρώνεις ιδιότητες και χαρίσματα που χρειάζονται για τα παραπάνω, αλλά σπανίζουν:
1)      τον Πωγωνήσιο πατριωτισμό,
2)      την όρεξη να προσφέρεις στο κοινό,
3)      την άριστη γνώση της πωγωνήσιας κοινωνίας.
Εγώ έμεινα άφωνος όταν γνωρίστηκα με την Σελίδα σου.
Πολλή δουλειά, καλή δουλειά, εθελοντική δουλειά.
Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο Πωγώνι;
 Μέμφω τον εαυτό μου που δε το ήξερα αυτό νωρίτερα.
Και έσπευσα να σε «παντρέψω» με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων. Για να σπάσω ακόμη μια φορά τα νευρά μου.
 Να συναντήσω άλλη μια φορά την βαθειά ριζωμένη αρρώστια των Πωγωνησίων, την ΤΕΜΠΕΛΙΑ.
 Ο Άρμπιρος με κοροϊδεύει. Όχι μόνο που δεν έκανε τίποτε για να πάρει την Σελίδα, αλλά εξαφανίστηκε. Γράφω, τηλεφωνώ, τίποτε. Αμ, το ίδιο έκανε και ο Δήμαρχος, που του έγραψα γράμμα και το έστειλα και σε σας. Δεν μου απάντησε.
Τι του έγραφα; Να βάλουμε κηπουρούς στα παρατημένα χωριά. Υπάρχει λογικότερη ιδέα;
Την ιδία αντιμετώπιση έχω και από άλλα πρόσωπα. Μόνο που εδώ η απόκρουση γίνεται κάποτε και πιο ωμή, φτάνει μέχρι και το «αϊ συχτήρι», «άσε με ήσυχο, παίζω τώρα».
Κάτι τέτοια εισπράττω εγώ. 
Φαίνεται εγώ δεν κατάλαβα ποιο είναι τη σημερινό Πωγώνι.
Ότι δηλαδή δε είναι το Παλιό Πωγώνι.
Ότι, δηλαδή, φτιάχτηκε και νομιμοποιήθηκε το Μικρό Πωγώνι με όλες τις σχετικές εξουσίες. Το Μικρό Πωγώνι είναι ένα άρρωστο μόρφωμα, πρώτα-πρώτα διότι δεν έχει οικονομική παράγωγη. Ένα ευρώ λεφτά δεν βάζει όλος ο Δήμος.
Δεν έχει νέους ανθρώπους, είναι κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη παραβατικότητας, ληστειών, διακίνησης ναρκωτικών κτλ.
 Διαλυθήκαν όλες κοινωνικές οργανώσεις. Όπως διαλύθηκε η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων, έτσι διαλυθήκαν και οι Αδελφότητες ανά χωριό. 
Την ιδία στιγμή ο Καποδιστρίας και ο Καλλικράτης έγδυσαν τα χωριά από κάθε εξουσία, έτσι ώστε τα χωριά να μην διαθέτουν καμιά οντότητα και να μην έχουν καμιά Κεφαλή.
Η λύση είναι η αποκατάσταση του Παλιού Πωγωνίου.
Μα αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι;
Με ποιον θα φτιάξεις το μεγάλο Πωγώνι, θα ρωτήσει κάποιος.  
Θα το φτιάξω ηλεκτρονικά, μαζεύοντας όλους τους απανταχού  πωγωνησίους. Η ηλεκτρονική συνύπαρξη είναι πλατιά διαδεδομένη σήμερα: ΕΕ, ΟΗΕ, Σύνδεσμος Αποδήμου Ελληνισμού κτλ.
Αν γίνουν αυτά που γράφω, τότε όλοι οι  απόδημοι θα αποκτήσουν γη στο Πωγώνι, θα αποκτήσουμε δεύτερο εισόδημα, θα δεθούν με το χωριό.
Στην Αθήνα οι μισοί έχουν δεύτερο εισόδημα (ελιές, εσπεριδοειδή κτλ). Στην Γερμάνια, την Αμερική ο γεωργός  ζει στην πόλη και πάει με την λιμουζίνα του στα χωράφια του).
Το αρχικό είναι το οικονομικό. Το οικονομικό σε μας είναι τα χωράφια μας. Να ζητήσουμε από την Πολιτεία να δέσει τα χωράφια μας επάνω μας. Καθώς δεν τα γράψαμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο, να τα πάρει το Κράτος (όλα). Αμέσως μετά να κάνει αναδασμό και να μας τα επιστρέψει αναδασμένα, να δώσει σε κάθε σπίτι (όρθιο ή πεσμένο) ένα κομμάτι γης.
Να τερματίσουμε δηλαδή τον πολυκερματισμό της αγροτικής περιουσία μας.  Μετά οι ιδιοκτήτες να συμφωνήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια μας  και να τα δώσουμε σε έναν επιχειρηματία-επαγγελματία σε μεγάλες αγροτικές φάρμες, να τα καλλιεργεί και να μας δίνει νοίκι. Όποιος χωρικός θέλει να εργαστεί ατομικά, ας περιφράξει το κομμάτι του κα να το καλλιεργήσει μονός του.
 Η παρούσα λύση είναι η μονή οικονομικά και πατριωτικά σωστή.
Διότι υπάρχουν και άλλες λύσεις που κυκλοφορούν:
1) να βγάλει το κράτος σε πλειστηριασμό τα χωράφια μας,
2) να τα δώσει το κράτος σε ακλήρους αγρότες. Οι δυο τελευταίες λύσεις αφαιρούν από εμάς την ιδιοκτησία και δεν πρέπει να γίνουν δεκτές από εμάς.
Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος: Είμαστε παραμεθόριος περιοχή, εκεί πρέπει να μείνει ριζωμένο το ελληνικό  λαϊκό στοιχείο, αλλιώς θα μας πάρουν οι ξένοι την γη  μας, θα αφελληνιστεί ο τόπος, θα χάσουμε τον Πωγωνήσιο πολιτισμό μας.
Αν αναπτύξουμε το Πωγώνι οικονομικά (δενδροκομία, κτηνοτροφία, ξυλεία), με τα χρόνια θα αλλάξει το τοπίο.
Θα χρειαστούν εργαστήρια φάμπρικες επεξεργασίας των προϊόντων, οπότε θα εμφανιστούν πολλοί άλλοι παραγωγικοί άνθρωποι στο Πωγώνι, θα φουντώσει ο πληθυσμός.
Κατά την εκτίμησή μου αυτοί οι άνθρωποι θα είναι κυρίως απόδημοι πωγωνήσιοι, τρίτης, τέταρτης γενεάς.
Τα παραπάνω απαιτούν αγωνιστική προσφορά από τον πληθυσμό και με την παρούσα γραφή μου, κύριε Μιχάλη, σε καλώ να προσφέρεις τη Σελίδα σου να προπαγανδίζει-διαφωτίζει-προβληματίζει τους πωγωνησίους για την Μεγάλη Αλλαγή. 
Άνοιξε ένα μεγάλο και μόνιμο φάκελο στην Σελίδα σου που να τιτλοφορείται: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.
Με τον χρόνο όλο και περισσότεροι θα γράφουν στην σελίδα και θα διαβάζουν από αυτήν.

Αθήνα, 6-9-20, Κώστας Ζάγκαλης από Δρυμάδες
210-505-9943

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε ιστιοφόρο σκάφος στην Πρέβεζα


   
Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, για εκδήλωση πυρκαγιάς σε σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή έναντι της ''ΑΚΤΙΟ ΜΑΡΙΝΑ'' στο Άκτιο Αιτωλοκαρνανίας.
   Άμεσα για την περιοχή εκίνησε περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με κλιμάκιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου εντόπισαν το φλεγόμενο ιστιοφόρο σκάφος με όνομα ''SEA SPIRIT'' σημαίας Σουηδίας και επιχείρησαν την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα εντοπίστηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής ο μοναδικός επιβαίνοντας του ιστιοφόρου, αλλοδαπός 77 ετών, στο λιμένα Ακτίου-Βόνιτσας, καλά στην υγεία του. 
    Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν η βύθιση του σκάφους, μένοντας στην επιφάνεια της θάλασσας μικρό μέρος της γάστρας.    
  Το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε σε αβαθή από επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος και σημάνθηκε με φωτοσημαντήρα για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας.
     Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Ιατρείο Λιπιδίων Metropolitan Hospital: Το πρώτο βήμα σε έναν δρόμο που σώζει ζωές


Τα φυσιολογικά τριγλυκερίδια και η φυσιολογική χοληστερόλη δεν δίνουν συμπτώματα. Ωστόσο, και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και η ανεβασμένη χοληστερόλη, πριν γίνουν στεφανιαία νόσος ή καρδιακή ανεπάρκεια είναι «σιωπηλά», δεν δίνουν συμπτώματα, έτσι ώστε να οδηγήσουν τα πάσχοντα άτομα στον ιατρό. Όμως, η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να σώσει ζωές, γιατί μόνο αυτή θα οδηγήσει στην υπολιπιδαιµική θεραπεία, που θα μετριάσει ή θα αποτρέψει τον κίνδυνο. Και το πρώτο βήμα για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση όπως αναφέρει η ιατρός Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο  Metropolitan Hospital.
Χοληστερόλη & τριγλυκερίδια
Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης ή/και των τριγλυκεριδίων προκαλούν πρώιμη αθηρωμάτωση και κατά συνέπεια έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση και πιθανόν παγκρεατίτιδα. Όλα αυτά τα νοσήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο. Οι πολυετείς μελέτες ατόμων με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, στα οποία χορηγήθηκε υπολιπιδαιμικό φάρμακο, απέδειξαν ότι η μείωση της χοληστερόλης οδήγησε σε λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και λιγότερους καρδιαγγειακούς θανάτους. Επίσης, σημειώθηκε επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου ή ακόμα και υποχώρηση των στενώσεων που δημιουργήθηκαν στα αγγεία.
Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη γνωστή κοινώς ως «χοληστερίνη», ανήκει στην ομάδα των λιπιδίων, και παράγεται κυρίως στο συκώτι και σε μικρότερο βαθμό, προέρχεται από τις τροφές. Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα με τέσσερις μορφές. Οι δύο μορφές της, η χοληστερόλη της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL χοληστερόλη) και η χοληστερόλη της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL χοληστερόλη) είναι οι πιο γνωστές. Οι άλλες δυο είναι η πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (VLDL) και η λιποπρωτεΐνη (α).
Η LDL χοληστερόλη ονομάζεται «κακή» επειδή τα αυξημένα επίπεδά της στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία) ευθύνονται για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου. Η HDL χοληστερόλη, ονομάζεται «καλή» επειδή αναστέλλει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.
Τι είναι τα τριγλυκερίδια;
Στην ομάδα των λιπιδίων, εκτός της χοληστερόλης, ανήκουν και τα τριγλυκερίδια. Η κύρια μάζα των λιπιδίων της τροφής αποτελείται από τα τριγλυκερίδια, ωστόσο αυτά συντίθενται και από τον οργανισμό μας.
Διατροφή
Η χοληστερόλη της τροφής προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα. Η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης περιέχεται στα ζωικά όργανα (το εσωτερικό του εγκεφάλου, το πάγκρεας, τα νεφρά, το ήπαρ). Το κρέας δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, αλλά επειδή η ημερήσια κατανάλωσή του είναι μεγάλη, συμμετέχει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη της χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως και η διατροφική χοληστερόλη (Πίνακας 1) αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Πίνακας 1. Περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα και ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά οξέα ανά 100 γραμμάρια ποικίλων τροφών. 

Υπολιπιδαιμική  αγωγή
Η υπολιπιδαιμική αγωγή χορηγείται στις δυσλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία ή/και υπερτριγλυκεριδαιμία), στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο των καρωτίδων, περιφερική αρτηριοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.