Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου


















ΠΑΛΙΟΓΚΡΙΜΠΙΑΝΗΑνηφορίζοντας σε ένα δρόμο γεμάτο στροφές την ανατολική πλαγιά του Κασιδιάρη, πολύ πάνω από τον συνοικισμό της Παϊδονιάς, βρίσκεται η Παλιογκρίμπιανη. Από τους αρχαιότερους οικισμούς, που αναφέρεται σε μεσαιωνικά και παλιότερα κείμενα ως Βριβία, Βρεβία ή Βρίμπιανη. Ο Αραβαντινός τοποθετούσε εδώ την γνωστή αρχαία ηπειρωτική πόλη Τράμπυα.
Πάνω στο λόφο, τον λεγόμενο «Καστρί» βλέπουμε καθαρά τα χνάρια αρχαίου οικισμού. Κοντά του, κάτω από τον μεγάλο βράχο, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. 

Στο σημείο αυτό σε υψόμετρο 1.100 μέτρα, μέσα σε εσοχή του μεγάλου βράχου πριν από πολλά χρόνια κάποιος ντόπιος έπειτα από όνειρο βρήκε την πολύτιμη εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης Σπηλιώτισσας.
Η Παναγία η Σπηλιώτισσα είναι θαυματουργή και πολλοί προσκυνητές από δω αλλά κι από τις γειτονικές επαρχίες συρρέουν να την προσκυνήσουν χρόνια τώρα. Από τις διηγήσεις των ντόπιων έχει κάνει πολλά θαύματα.
Το έθιμο θέλει, την Παρασκευή μετά το Πάσχα μια γυναίκα να μεταφέρει την εικόνα ξυπόλητη από την κεντρική εκκλησία της Αρετής, ως την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στην φυσική της θέση. Από εκεί άλλες γυναίκες μεταφέρουν την εικόνα μετά από πεζοπορία, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι η κεντρική εκκλησία της ακατοίκητης πλέον Παλιογκρίμπινης. Εκεί γίνεται το πανηγύρι που βαστάει ως το βράδυ.