Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Οι Ορίζοντες Ηπείρου απέχουν από την εκλογή εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. ~ «Δεν «παζαρεύουμε» το δημοκρατικό μας δικαίωμα»


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι Ορίζοντες Ηπείρου αποφάσισαν να απέχουν από την εκλογή εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της «Ένωση Περιφερειών Ελλάδας».
Οι λόγοι της απόφασης αυτής είναι δυο: ο πρώτος λόγος είναι ότι διαφωνούμε με το νόμο περί εκπροσώπησης καθώς εκτιμάμε ότι de jure θα έπρεπε να δικαιούμαστε εκπροσώπηση. Εκτιμούμε ότι ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός.
Και δεύτερον από τη στιγμή που δεν δικαιούμαστε την εκπροσώπηση de jure πρέπει να μπούμε σε ένα «αλισβερίσι» με τις άλλες παρατάξεις. Με δεδομένο όμως ότι οι περισσότερες δεν έδειξαν την απαραίτητη ωριμότητα για τη διαφύλαξη του Δημοκρατικού μας δικαιώματος, του να ακούγονται δηλαδή οι πολιτικές μας προτάσεις, διασφαλίζοντας έτσι την πάγια ένταξή τους στην ημερήσια διάταξη της κάθε συνεδρίασης, δεν έχει νόημα οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Ιδίως που να αφορά «καρέκλες».
Για τις «καρέκλες» δεν συνομιλούμε με κανέναν, εμείς ασχολούμαστε με την ουσία. Το συγκεκριμένο θέμα το επισημάναμε και με επίσημη ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου ως παράταξη κάνεις μας δεν θα στηρίξει και καμία άλλη υποψηφιότητα.»

Από το γραφείο Τύπου

«Καλπάκια 2019»: 2ος Ιστορικός αγώνας δρόμου «Ο δρόμος της Νίκης», την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 π.μ.

 Καλπάκια 2019: 2oς Ιστορικός αγώνας δρόμου ''Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ'' την  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
(17-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DU LAC)

Παρουσία πολλών εκατοντάδων συνέδρων και με το επιστημονικό πρόγραμμα να εκτυλίσσεται σε 7 παράλληλες αίθουσες, συνεχίζονται οι εργασίες του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου της ΕΚΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στα Ιωάννινα.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, με την παρουσία τοπικών Αρχών και επισήμων.
Συγκεκριμένα χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κύριος Μάξιμος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κύριος Μωυσής Ελισάφ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κύριος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κυρία Άννα Μπατιστάτου και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Σταυρούλα Τσιάρα.
Ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων, κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής κ. Ιωάννης Γουδέβενος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στα Ιωάννινα, πραγματοποίησε ομιλία κατά την οποία ανέδειξε συνολικά τη δραστηριοποίηση της ΕΚΕ σε όλους τους τομείς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις της εταιρείας.
Ακολούθησε διάλεξη του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου με τίτλο «Ο Ιατρός ως Μέντωρ».
Συγκινητική ήταν η στιγμή της προσφώνησης, με τον κ. Γουδέβενο να χαρακτηρίζει τον κ. Μουτσόπουλο ως τον δικό του μέντορα στην ιατρική.
Στη συνέχεια έγινε τιμητική απονομή σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον Έλληνα ασθενή και συγκεκριμένα στους καθηγητές Νικόλαο Κούνη και Χαράλαμπο Μουτσόπουλο.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες στις εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας,  οι καλύτερες εργασίες και τα καλύτερα ερευνητικά πρωτόκολλα. 
 

Συνελήφθη 20χρονος στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (17-10-2019) το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 20χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Επίσης, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 31χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες, έπειτα από μεταξύ τους αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι ο 20χρονος προμήθευσε τον 31χρονο με μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2,96) γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε, ενώ στην κατοχή του πρώτου, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (20) ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών.
Σε έρευνα που ακολούθησε, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του 20χρονου διακινητή, που χρησιμοποιούσε για την απόκρυψή των ναρκωτικών, βρέθηκε κρυμμένη ανάμεσα σε συστάδα χόρτων και κατασχέθηκε σακούλα που περιείχε (89) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (282,2) γραμμαρίων, έτοιμες προς πώληση.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Συναντήσεις της Μαρίας Κεφάλα με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ


Με την  Πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας συναντήθηκε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, προκειμένου να παρουσιάσει την αναγκαιότητα σύστασης και  λειτουργίας Αστυνομικού Σταθμού στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε άλλωστε στη Βουλευτή και από την Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων, ως αναγκαιότητα στις νέες απαιτήσεις αστυνομικών ελέγχων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί πλέον με διεθνείς προδιαγραφές, δημιουργώντας έτσι επιπλέον ανάγκες αστυνόμευσης και διαβατηριακών ελέγχων.
Η Βουλευτής Ιωαννίνων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και ακολούθως με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, ώστε το εν λόγω αίτημα να τύχει καθολικής  και ενιαίας αποδοχής και αντιμετώπισης.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετώπισε θετικά το αίτημα της Βουλευτού και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Αρχηγείο.
Να σημειωθεί ότι η Βουλευτής Ιωαννίνων απέστειλε πριν σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα  νέα δεδομένα που συνηγορούν στη σύσταση και λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Την 20η Οκτωβρίου γιορτάζει η Ελληνική Αστυνομία


H 20η Οκτωβρίου, εκτός από ημέρα εορτασμού του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία και εορτάζεται η «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ».
Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας», η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, σας ενημερώνει ότι ανήμερα της 20ης Οκτωβρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30’, θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα, Δοξολογία για τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου.
Μετά την Δοξολογία, θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 20η Οκτωβρίου 2019:
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ηγουμενίτσα και ώρα 10:15.
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Άρτα και ώρα 10:30.
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Πρέβεζα και ώρα 09:45.
Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραστούν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές, Δικαστικές και Στρατιωτικές Αρχές της περιοχής, εκπρόσωποι τοπικών επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε, εκπρόσωποι των ενώσεων αποστράτων, συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς και όλοι οι πολίτες.
Όσοι επιθυμούν, μπορούν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι το προσωπικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ηπείρου συμμετέχει ενεργά στην πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία για την Τράπεζα A ίματος του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ οι μισές από τις φιάλες αίματος, που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

5η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Ε. Μικρασιατών 20-10-19/16:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ   
ΩΡΑ: 16:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε.ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ        

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 19 Οκτωβρίου  2019
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ο.ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:00)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:00)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:00)      
Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (17:00)
Κυριακή 20 Οκτωβρίου  2019      
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (16:00)    
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (16:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:00)

18 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης


Με τις γυναίκες στον πλανήτη να έχουν πλέον αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης, τις επόμενες δεκαετίες οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα είναι πολύ περισσότερες από τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Η υγεία του σώματος, η υγεία του εγκεφάλου, η υγεία των οστών και της καρδιάς, αλλάζουν κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γυναίκες αλλά και οι θεράποντες ιατροί τους, τόσο περισσότερο θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια: Από τον έλεγχο του βάρους μέχρι τη διάθεσή τους και από την προστασία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.
Η επιστημονική κοινότητα μιλά πλέον με δεδομένα και χωρίς περιστροφές γι' αυτήν την μεγάλη αλλαγή στη ζωή της γυναίκας και πώς μπορεί να είναι μια αλλαγή με θετικό πρόσημο. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση ζουν σήμερα μια δραστήρια φάση της ζωής τους, είτε ως εργαζόμενες είτε ως σύζυγοι και μητέρες, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Και χρειάζονται τη συμβολή της επιστήμης για να μπορούν να λειτουργούν στο 100% χωρίς συμβιβασμούς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (όπως έχει οριστεί η 18η Οκτωβρίου), παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου με προσκεκλημένους δημοσιογράφους υγείας τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την εμμηνόπαυση και όλες τις εκφάνσεις στην υγεία της γυναίκας.
Η εμμηνόπαυση, οι αλλαγές και η πρόληψη

Θε.Ο.Ρα.: Μουσική κωμωδία «Ποια Ελένη;» το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών


Η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών θα παρουσιάσει τη μουσική κωμωδία «Ποια Ελένη;» των Ρέππα-Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βασιλείου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 9.00 μμ και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 8.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ιωαννιτών.
Το έργο είναι μια παρωδία του μύθου σύμφωνα με τον οποίο ο Πάρης «γοήτευσε» και «έκλεψε» την ωραία Ελένη προκαλώντας τον Τρωικό πόλεμο.
Μια άσχημη δασκάλα, μιλά στους μαθητές της για τον Τρωικό Πόλεμο και αμφισβητεί την ομορφιά της Ελένης του μύθου. Θεωρεί την ομορφιά και την ασχήμια κατ’ εξοχήν υποκειμενική υπόθεση κι έτσι ο γνωστός μύθος «μεταλλάσσεται» ανάμεσα σε μαλλιοτραβήγματα θεών, ερωτικά παρατράγουδα, παραστρατήματα θνητών και ανίερες συμμαχίες.
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Δασκάλα, Πευκίδα: Πόπη Κοτζαμάνη,
Ήρα: Λαμπρινή Παπαγιάννη,
Αθηνά: Δάφνη Καίσαρη,
Αφροδίτη: Σπυριδούλα Μπουρνάκα,
Δίας, ναύτης, έμπορος, αγγελιοφόρος: Σπύρος Χαρίσης,
Απόλλωνας, Αχιλλέας: Μάκης Παπαδόπουλος,
Ήφαιστος, ναύτης, έμπορος, αγγελιοφόρος: Κώστας Ευθυμίου,
Ερμής, πρόβατο, ναύτης, έμπορος, αγγελιαφόρος: Θάνος Φώτης,
Άρης, πρόβατο, Έκτορας: Χάρης Νικολάου,
Ποσειδώνας, έμπορος, ναύτης, αγγελιαφόρος,
Πρίαμος: Νίκος Τάτσης,
Εστία, Εκάβη: Χαρά Χουλιάρα,
Δήμητρα, Όλβια Μούσα,
Ανδρομάχη: Δώρα Φώτου,
Άρτεμις, Όλβια Μούσα,
Κασσάνδρα: Ευαγγελία Μητρογεώργου,
Πάρης: Κώστας Κούρτης,
Πρόβατο, Πασιφίλη, Πάτροκλος: Θοδωρής Καραδήμας,
Πρόβατο, Μενέλαος: Άκης Τζελέτας,
Θυμαρίδα: Πολυνίκη Χουλιάρα. Ελένη: Βερόνικα Μπουρνάκα.
Οι συντελεστές είναι: Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βασιλείου, Μουσική διδασκαλία και Χορογραφίες: Κατερίνα Βασιλείου, Κατασκευή – Επιμέλεια κοστουμιών: Πόπη Κοτζαμάνη, Σκηνογραφία: Σπύρος Χαρίσης, Φωτιστική, Ηχητική κάλυψη: Ευάγγελος Τζοβάρας, Μιξάζ τραγουδιών: Δημήτρης Μπασδάνης, Παραγωγή: Θε.Ο.Ρα.
Γενική είσοδος: 6 ευρώ Παιδιά μέχρι 12 ετών: Δωρεάν.

5η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Σ. Φλόγα Πετσαλίου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 19-10-19/16:00), εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Σ. Αλμυρός 20-10-19/16:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ    ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ       
ΩΡΑ: 16:00
         
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 16:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 19 Οκτωβρίου  2019
Π.Α.ΟΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)   
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ  (16:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (16:00)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   (16:00)
ΠΑΣΣΑΡΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ   (16:00)
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:00)
Κυριακή 20  Οκτωβρίου  2019
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (16:00)      
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (16:00)      

Γρίπη, κρυολόγημα: Πόσο ζουν οι ιοί έξω από το σώμα


Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή για τρεις εβδομάδες και χωρίς νερό για τρεις ημέρες. Χωρίς αέρα, όμως, μπορεί να ζήσει μόλις τρία λεπτά και ο αέρας που αναπνέει δεν πρέπει μόνο να είναι άφθονος, αλλά και καθαρός, απαλλαγμένος από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτό συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο τον χειμώνα, όταν μικροί και μεγάλοι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και εκτίθενται ο ένας στα μικρόβια και τους ιούς που απελευθερώνονται από τον άλλο.
Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μεταδίδονται με τρεις τρόπους:
1. Με την άμεση επαφή, π.χ. όταν ένας άνθρωπος βήχει καλύπτοντας το στόμα με την παλάμη του και ύστερα κάνει χειραψία με ένα άλλο άτομο.
2. Με την έμμεση επαφή, π.χ. όταν αγγίξουμε με το μολυσμένο χέρι μας το χερούλι μιας πόρτας, το ακουστικό ενός τηλεφώνου, το κουμπί ενός ανελκυστήρα και ύστερα το αγγίξει κάποιος άλλος.
3. Αερογενώς, δηλαδή με τα σταγονίδια που εκπέμπουμε στον αέρα με κάθε ανάσα αλλά κυρίως όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χωρίς να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας.
Πόσα μικρόβια, όμως, απελευθερώνουμε στον αέρα; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακοίνωσαν στις αρχές του 2019 ότι με το μέσο φτάρνισμα ή βήχα εκπέμπονται στον αέρα περίπου 100.000 παθογόνοι μικροοργανισμοί, που εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 160 χιλιόμετρα την ώρα!
Στους μικροοργανισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί όπως αυτοί της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (είναι συνηθισμένη αιτία σοβαρών πνευμονολογικών προβλημάτων), αδενοϊοί (προκαλούν τις ιώσεις ή κοινά κρυολογήματα) κ.λπ. Συμπεριλαμβάνονται επίσης βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας κ.λπ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί παραμένουν στον αέρα για διάφορα χρονικά διαστήματα (από μερικά δευτερόλεπτα έως ημέρες) και ύστερα καταλήγουν σε διάφορες επιφάνειες, τις οποίες επίσης μπορεί να μολύνουν.