Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Εορταστικό μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/


Εορταστικό μήνυμα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου για τα Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος στο https://www.tzourlakos.com/  

Από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου οι ενστάσεις από τους «κομμένους» του Κοινωνικού μερίσματος


Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά για κάποιον λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.
Το υπουργείο προσθέτει ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών θα ανοίξει από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου συμπληρωματική σελίδα στον διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση.
Επίσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar από το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου


Bazaar με υπέροχα χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά αντικείμενα και ημερολόγια πραγματοποιεί στον χώρο του Δημαρχείου το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την εκδρομή του σχολείου.
Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν τους μικρούς μαθητές, μπορούν επισκεφθούν το bazaar μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.                     

1η Συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης Δήμου Πωγωνίου, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ.


Την 1η συνεδρίαση πραγματοποιεί η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Πωγωνίου την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ.  με μόνο θέμα της  ημερήσιας διάταξης "Γνωμοδότηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα έργων του Δήμου Πωγωνίου έτους 2020".

Ανακοίνωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου για την αιθαλομίχλη (περιοχή Δήμου Ιωαννιτών)


Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες δύο ημέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων,  διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως  την χτεσινή ημέρα (17/12/2019) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 (105 μg/m3) με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.
Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την  λήψη μέτρων προφύλαξης  όπως παρακάτω:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν  για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 18.12.2019 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 20.12.2019 και ώρα 12:00 οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πάργα Πρέβεζας: Συνελήφθη ημεδαπή, διωκόμενη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απάτη


Συνελήφθη, χθες (17-12-2019) το μεσημέρι στην Πάργα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη η ανωτέρω, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Γερμανικών Αρχών, για απάτη.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Κατατέθηκαν 92 αιτήσεις στο πρόγραμμα Leader για τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας


Κατατέθηκαν 92 αιτήσεις στο πρόγραμμα Leader για τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας που διαχειρίζεται η Ήπειρος ΑΕ στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παρεμβάσεις Ιδιωτικού χαρακτήρα. Οι Φυσικοί Φάκελοι Υποψηφιότητας που κατατέθηκαν στα γραφεία της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» ανέρχονται συνολικά 92 με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 13.950.184,32 € υπερκαλύπτοντας την δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης που ανερχόταν σε 3.253.000,00 € κατά 429%.
Η εικόνα που αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αναπτυξιακής, είναι άκρως ενθαρρυντική για την τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση των επενδυτών, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ήταν πολύ μεγάλη και δείχνει την αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και την εμπιστοσύνη και αποδοχή στο πρόγραμμα LEADER.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αρκετές προτάσεις που υποβλήθηκαν μετά από χρόνια στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων του γεωργικού τομέα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου εκπροσώπησε την Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού


Στην 1η συνεδρίαση του νεοσύστατου Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Ο.Τ. στην Αθήνα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου.
Στην τουριστική πολιτική που σχεδιάζει η Κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ενώ επιμέρους ζητήματα ανέπτυξαν ο Υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κων. Λούλης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου κ.ά..
Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου,  αρχικά   εξήρε την απόφαση συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, για το οποίο είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατά την επίσκεψή της στην Ήπειρο τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η θέσπιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, αποτελεί μια  πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που εντοπίζονται, κυρίως όμως στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με ενιαία κριτήρια», ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε σε γενικές γραμμές την τουριστική πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια Ηπείρου, εισάγοντας και αναδεικνύοντας νέες μορφές τουρισμού, που εξυπηρετούν τον στόχο της διατήρησης της επισκεψιμότητας και της διάχυσής της προς όλες τις περιοχές  καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα κλοπής από σούπερ μάρκετ


Συνελήφθη, χθες (17-12-2019) το πρωί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, προχθές (16-12-2019) το μεσημέρι, ο κατηγορούμενος, αφαίρεσε διάφορα προϊόντα από σούπερ μάρκετ στα Ιωάννινα, έγινε όμως αντιληπτός από υπαλλήλους του καταστήματος και τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας τα κλοπιμαία στο σημείο.
Από τη διερεύνηση του περιστατικού ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του ανωτέρω αλλοδαπού, ο οποίος και συνελήφθη.
Προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Υπουργείο Οικονομικών: Έκπτωση φόρου 20% με δωρεές σε αθλητικά σωματεία


Απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος προβλέπει μείωση του φόρου εισοδήματος για τα πρόσωπα που προβαίνουν σε δωρεές στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Η μείωση του ποσού του φόρου θα είναι σε ποσοστό 20% του ποσού της δωρεάς, ενώ το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.
Η απόφαση αυτή διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η Κυβέρνηση ενισχύει κατ’ αυτό τον τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του και δημιουργώντας επιπλέον κίνητρα χρηματοδότησής του από τον ιδιωτικό τομέα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πρόσφατη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια που συνάπτουν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ), υλοποιείται η πρώτη φάση στήριξης, με μέτρα τέτοιου είδους, προς το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού».

Ευχές για τις γιορτές από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου

Ευχές για  τις γιορτές από τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη, το Δημοτικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Δήμου Πωγωνίου.

Μέντορες, mentoring και KOLs στην Ιατρική Εκπαίδευση


Στις εναρκτήριες τελετές μεγάλων ιατρικών συνεδρίων συνηθίζεται να βραβεύονται γιατροί μεγάλης ηλικίας, που συνήθως έχουν προσφέρει πολλά στην ιατρική εκπαίδευση και μπορούν να θεωρηθούν μέντορες πολλών νεότερων.
Το «mentoring» είναι ένας καταχρηστικός  όρος που σημαίνει στην πράξη απλώς την συμβουλευτική (counseling) ή την επαγγελματική καθοδήγηση (coaching) των νέων γιατρών.
Στις μέρες μας όμως οι μέντορες, οι δάσκαλοι που εμπνέουν σεβασμό για τη γνώση, την εργατικότητα και κυρίως το ήθος τους, σπανίζουν.
Εκείνοι που  δεσπόζουν και καθοδηγούν διεθνώς την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών και για την ιδιότητα των οποίων δεν ακούγεται τίποτα στα συνέδρια είναι οι KOLs (Key Opinion Leaders). Είναι επιφανείς γιατροί, κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα, που με το κύρος τους προωθούν αντί αδρής αμοιβής τα νέα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας και της ιατρικής τεχνολογίας, τόσο στους γιατρούς όσο και στο ευρύ κοινό. Μπορούν οι KOLs να είναι και μέντορες; Πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ο μέντορας έχει μεγάλο ηθικό ανάστημα, αναζητά πάντα την επιστημονική αλήθεια, δεν λέει πράγματα που δεν πιστεύει, εμπνέει σεβασμό σε αυτούς που εκπαιδεύει και δεν παρασύρεται από οικονομικά κίνητρα.
Από τους Μέντορες στους KOLs
Ο Μέντορας στην μυθολογία ήταν ο σοφός δάσκαλος, καθοδηγητής και φίλος του Τηλέμαχου, γιου του Οδυσσέα, στην αναζήτηση του πατέρα του.(1)  Έτσι, με τον καιρό επικράτησε να λέγεται μέντορας στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα, εκείνος ο δάσκαλος, που εμπνέει στον εκπαιδευόμενο σεβασμό με τις γνώσεις, το ήθος και τη συμπεριφορά του και αγάπη και ενθουσιασμό για το  αντικείμενο της εκπαίδευσης.