Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΕΟΔΥ: Σαράντα τρεις θάνατοι σήμερα, 2.633 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα τρεις θάνατοι, 2.633 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95% Crl: 0.43-1.81).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 389 ασθενείς Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95% Crl: 0.43-1.81).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 389 ασθενείς».

 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.

 


Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει-μέσω τηλεδιάσκεψης -η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Γνωμοδότηση επί του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 1η): «Κατασκευή ασφαλών και συγχρόνων ισόπεδων οδικών κόμβων στη συμβολή: α) της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την περιφερειακή οδό και τη σήραγγα αεροδρομίου και β) της περιφερειακής οδού με την οδό Φιλικής Εταιρείας», στην Δ.Ε. Ιωαννιτών, Δήμου Ιωαννιτών και στη Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων.

2. Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

3. Γνωμοδότησηεπί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας  Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 37.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΜΑΡΛΕΣ», της Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε. Φιλοθέης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας».

4. Γνωμοδότηση  επί  του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου (υποκατηγορία Α1, ομάδα 1η, α/α 1): «Αναβάθμιση του Ημικόμβου Κομποτίου της Ιόνιας Οδού και την Τροποποίηση της υπ. αρ. 141564/25.07.2005 ΑΕΠΟ: “Ιόνια Οδός: Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς)–Νότιο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) – Ιωάννινα (Ελεούσα)” (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)», στα όρια του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

 

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων: Ανακοίνωση για τη μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι. Πολλά και σοβαρά θέματα τρέχουν τον τελευταίο καιρό για το μέλλον των σχολείων και της Εκπαίδευσης γενικότερα. Θέματα για τα οποία η ΕΛΜΕ-Ι δεν μπορεί να μην πάρει θέση αλλά και δεν μπορεί να μην εκφράσει τις θέσεις της ομοσπονδίας μας. Να ξεκαθαρίσουμε και να επαναλάβουμε την θέση της ομοσπονδίας μας. Η ΟΛΜΕ, θεωρεί ως απαράδεκτο τον θεσμό των Προτύπων Σχολείων και από σειρά ετών, έχει απαιτήσει την οριστική κατάργησή τους. Όσον αφορά τα Πειραματικά, οι μαθήτριες και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται μετά από κλήρωση, έτσι ώστε να επιτελείται ο παιδαγωγικός στόχος αυτών των σχολείων. Με την καθιέρωση εισαγωγικών εξετάσεων, βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαστρεβλωμένης και αντιπαιδαγωγικής αντίληψης της “αριστείας” στην οποία αναφέρεται η Κυβέρνηση.

Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται «ελιτίστικα σχολεία», αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Το Υπουργείο οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες των δυσπρόσιτων περιοχών, των υπόλοιπων δημόσιων σχολείων που κάθε χρόνο λειτουργούν με μειωμένο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται τον Δεκέμβρη και όχι φυσικά τα πρότυπα. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια φέρνουν γονείς και μαθητές σε απόγνωση, καθώς τα παιδιά του δημοτικού αναγκάζονται να καταφεύγουν σε φροντιστήρια από τόσο μικρή ηλικία προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διαγωνισμών.

Το φαινόμενο αυτό, μόνο εκπαιδευτική διαδικασία για δωδεκάχρονους μαθητές δεν είναι και φυσικά η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά ας είναι καλά η «Αριστεία» και η εμμονή του στις μεθόδους αξιολόγησης. Αλήθεια συνάδελφοι, θα γίνουν καλύτεροι οι εκπαιδευτικοί όταν αξιολογηθούν; Θα σταματήσει η εισαγωγή «κολεγιοδασκάλων»;

Θα μάθουν καλύτερα γράμματα οι μαθητές; Θα κάνουν ακόμα καλύτερο μάθημα οι αξιολογημένοι συνάδελφοι που τώρα δεν μπορούν να κάνουν γιατί πνίγονται μέσα στην μη αξιολογημένη εκπαίδευση; Θα αλλάξουν τα βιβλία και τα μαθήματα προς το καλύτερο γιατί τώρα δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα λόγω του ότι δεν μπορούν να τα διαβάσουν οι μη αξιολογημένοι συνάδελφοι; Θα καλυφθούν οι 32.000 περίπου θέσεις που καλύπτονται από αναπληρωτές;

Πώς θα γίνεται η απαλλαγή από τον φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

 


Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του προηγούμενου έτους, που όπως φαίνεται θα είναι πολλά, χωρίς να απαιτούνται, συνεπεία της πανδημικής κρίσης, αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. αλλά μόνο ένα εξώδικο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στο φορολογικό σεμινάριο που διεξήχθη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ ως λύση στο μεγάλο αυ΄το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης


 H πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Τέθηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/  καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ www.efka.gov.gr

H πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Αναλυτικά, oι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.

Η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και με τα στοιχεία που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

Ογδόντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 9 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (64.295) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.733) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.383) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (9) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.143) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(213) στην Αττική,

(102) στη Θεσσαλονίκη,

(100) στην Κεντρική Μακεδονία,

(99) στην Πελοπόννησο,

(94) στη Δυτική Ελλάδα,

(88) στο Βόρειο Αιγαίο,

(88) στην Ήπειρο,

(77) στην Κρήτη,

(72) στη Στερεά Ελλάδα,

(71) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(61) στα Ιόνια Νησιά,

(32) στη Θεσσαλία,

(24) στο Νότιο Αιγαίο και

(22) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (142.012) ομοειδείς παραβάσεις.

(215) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (202) πρόστιμα των 300 ευρώ και (13) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(27) στην Αττική,

(24) στην Πελοπόννησο,

(24) στη Στερεά Ελλάδα,

(22) στην Κεντρική Μακεδονία,

(18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στην Ήπειρο,

(15) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στη Δυτική Ελλάδα,

(14) στη Θεσσαλονίκη,

(14) στο Βόρειο Αιγαίο,

(11) στην Κρήτη,

(6) στη Θεσσαλία

(5) στη Δυτική Μακεδονία και

(4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (43.031) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (41.193) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.838) των (150) ευρώ.

(25) παραβάσεις και (9) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο για μη τήρηση κατ’ οίκον περιορισμού,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραμονή πελατών εκτός του καταστήματος και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού για μη τήρηση κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Δυτική Μακεδονία,

σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες,

από 1.500 ευρώ σε (2) ιερείς για τέλεση Θείας Λειτουργίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου, ο οποίος αναζητούνταν για παραβίαση αναστολής λειτουργίας του καταστήματός του.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σύλληψη ημεδαπού για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας,

σύλληψη (2) αλλοδαπών για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 600 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας και 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, αντίστοιχα.

Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ, με επιβολή 15ημερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, και από 300 ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.483) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.473) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έρχεται πληρωμή με τον μήνα των τελών κυκλοφορίας, από τον Μάιο

 


Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» αναμένεται φέτος να ενεργοποιηθεί λίγο νωρίτερα, δηλαδή τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε κρατικά έσοδα από τα τέλη με τον μήνα. Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ που θα υποδέχεται τις αιτήσεις για την άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται, ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πάνω από 130.000 ιδιοκτήτες προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, αλλά και όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες στις κατά τόπους Εφορίες τα προηγούμενα χρόνια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω.

Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα

 


Σε περίοδο lockdown υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν και όταν κάποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αυξάνονται τα «ραντεβού» για γάμο το 2021: Η πανδημία οδηγεί σε συμβίωση και γάμο!

 


«Αλλαγή πλεύσης» για τους φανατικούς εργένηδες δημιουργεί η πανδημία. Την ώρα που οι παντρεμένοι τους ζηλεύουν και τους… μακαρίζουν, που έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις ερωτικές τους περιπέτειες, αλλάζοντας σεξουαλικούς/κές συντρόφους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά, εκείνοι κατά βάθος αναζητούν… το λιμάνι τους.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αλλάξει άρδην το τοπίο (και) στις ερωτικές σχέσεις, καθώς αναγκάζουν όλους να περνούν πολλές περισσότερες ώρες στο σπίτι, αποφεύγοντας τις διαπροσωπικές επαφές, εκτός κοινωνικής «φούσκας». Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ευρήματα της νέας έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τα οποία δείχνουν ότι, στις παρούσες συνθήκες, η μονογαμία είναι «το δέκα το καλό».

Στην έρευνα συμμετείχαν 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 44 ετών. Από αυτούς το 31,50% είναι άγαμο, το 29,50% έγγαμο, το 22,75% είναι σε σχέση και το 13,25% συμβιώνει με τον/τη σύντροφό του.

Τι διαπιστώθηκε λοιπόν; Ότι η καραντίνα θέλει δύο και ότι οι ισχυροί δεσμοί, που ενώνουν τα ζευγάρια, είναι το ζητούμενο μεταξύ των εργένηδων, που αρχίζουν και ξανασκέφτονται ότι η δέσμευση δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά. Ίσως να είναι και μονόδρομος…

Παρά την εντύπωση πως ο γάμος είναι ένας θεσμός όχι και τόσο πετυχημένος -αφού οι μισοί γάμοι διαλύονται στους πρώτους έξι μήνες- και παρά τη γενική εντύπωση πως στον γάμο δεν είναι όλα ρόδινα, λόγω των οικονομικών και των κοινωνικών συνθηκών, που περνά η χώρα μας, τα στοιχεία διαψεύδουν την κρατούσα άποψη.

Η πιο σοβαρή αιτία για τη μεταστροφή του κόσμου στην έγγαμη ζωή μοιάζει να μην είναι άλλη, παρά ο φόβος της μοναξιάς, που επιδεινώθηκε με τους περιορισμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Πολλοί παντρεμένοι ζουν σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι αυτόν τον καιρό, λιοντάρια σε κλουβί», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

«Έχουν κουραστεί από την κλεισούρα και από τους περιορισμούς και δεν θέλουν να βρίσκονται τόσες ώρες μαζί με το ταίρι τους, νιώθουν ότι δεν έχουν πια τίποτα να πουν. Οι αδέσμευτοι, από την άλλη, φαίνεται ότι λαχταρούν την εγγύτητα της μόνιμης σχέσης. Ακόμη και οι φανατικοί εργένηδες κάνουν δεύτερες σκέψεις και μπαίνουν στον πειρασμό να σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι «σοβαρό», μόλις αρθούν τα μέτρα και επιστρέψει μιας κάποιας μορφής κανονικότητα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση «Είναι προτιμότερο να είναι ελεύθερος ή δεσμευμένος κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες;», το 74,50% απάντησε ότι είναι καλύτερο να είναι κάποιος δεσμευμένος. Το 25,50% απάντησε ότι είναι προτιμότερο να είναι κάποιος ελεύθερος.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος, που παρατηρείται αύξηση στις άδειες γάμου αυτό το διάστημα.

«Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το lockdown με συντροφιά μοιάζει να είναι η αιτία, που οδηγεί σε αύξηση των αιτήσεων γάμου, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να μην βρίσκουν Σαββατοκύριακο ελεύθερο για να τελέσουν το μυστήριο», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Και προσθέτει: «Η υποψία ότι η υποχρεωτική συμβίωση θα οδηγούσε σε διάλυση των γάμων, λόγω των συγκρούσεων και της βίας, που περιεγράφηκε και στη χώρα μας (αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 20%), μοιάζει να μην επιβεβαιώνεται, αφού με τη νέα αυτή έρευνα παρατηρείται αύξηση της επιθυμίας για μακροχρόνια συγκατοίκηση και, κυρίως, για γάμο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, για περίπου τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, η καραντίνα δεν αλλάζει και πολλά στην ερωτική τους ζωή.

Στην ερώτηση «Εάν είστε ελεύθερος/η, κατά την περίοδο του εγκλεισμού πώς ήταν η σεξουαλική σας δραστηριότητα;», το 46,25% είπε πως έχει σταθερή σεξουαλική δραστηριότητα, θέλοντας και μη.

Για το 22,75% η σεξουαλική δραστηριότητα μειώθηκε και για το 11,75% μειώθηκε πολύ. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το 13,75% ομολόγησε ότι στην φάση του εγκλεισμού κάνει περισσότερο σεξ. Το δε 5,55% «του δίνει και καταλαβαίνει». Όταν στην εξίσωση όμως προστεθούν και οι παντρεμένοι, τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά: Σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες επί του συνόλου, αναφέρουν ότι η συχνότητα των επαφών τους μειώθηκε λιγότερο ή περισσότερο κατά την διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.

Πέρα από την συχνότητα των ερωτικών επαφών, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του φόβου και των περιορισμών δείχνει να επηρεάζει και την ερωτική διάθεση καθεαυτή, με ποσοστό πάνω από 25% να αναφέρει σημαντική μείωση της επιθυμίας για σεξ.  Αυτό απεικονίζεται ανάγλυφα και στην ικανοποίηση από την ερωτική ζωή τον τελευταίο χρόνο με τέσσερις στους δέκα άνδρες και σχεδόν μια στις δυο γυναίκες να μην είναι ικανοποιημένοι από την ερωτική τους ζωή.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, που συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε σχετικά: «Αυτό που, τελικά, ζητάνε οι άνθρωποι, είναι η εγγύτητα, η σταθερότητα, η συντροφικότητα και - γιατί όχι; - η αγάπη. Η πανδημία έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτό, που θέλουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όσο για το σεξ αυτό καθαυτό, σίγουρα προσφέρει χαρά, αλλά στη ζυγαριά της ευτυχίας η πλάστιγγα γέρνει στη συντροφικότητα και όχι στους πολλούς και διαφορετικούς εραστές».

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) μεταβολή του καιρού αναμένεται την Τετάρτη 10 Μαρτίου με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Βροχές θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαρτίου στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεάσουν τα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, τις Σποράδες και τα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στο Αιγαίο και σε παράκτια κυρίως τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Μακεδονίας. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά και από αργά το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 15, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο από 4 έως 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 6 έως 17 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 20 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο και στο Καστελόριζο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη δυτικοί 5-6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 μποφόρ και προοδευτικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Γυναικεία καρδιά: Τι να θυμόμαστε, τι να προσέχουμε, τι να κάνουμε

 


Οι παράγοντες κινδύνου και οι κλινικές εκδηλώσεις υποδηλώνουν ότι η παθοφυσιολογία και η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων διαφέρουν μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που αφορούν μόνο τις γυναίκες (πρώιμη εμμηνόπαυση, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση της κύησης, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.). Υπάρχουν νοσήματα που είναι πιο συχνά στις γυναίκες, απ’ ό,τι στους άντρες (ημικρανία, φαινόμενο Raynaud, αγγειίτιδες, σπασμός των στεφανιαίων αγγείων κ. ά.). Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καθιστική ζωή κ. ά., που εμφανίζονται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συχνότερα συγκριτικά με τους άντρες ίδιας ηλικίας. Τέλος, επειδή στις γυναίκες τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται μετά από κάποια ηλικία που, όπως φαίνεται είναι τα 65 έτη, συχνά συνυπάρχουν με άλλες επιπρόσθετες οργανικές διαταραχές όπως η οστεοπόρωση, που δεν υπάρχουν στους άντρες ίδιας ηλικίας. 

Συνεπώς, όσον αφορά στα καρδιαγγειακά νοσήματα οι γυναίκες παρουσιάζουν άλλους παράγοντες συγκριτικά με τους άντρες, παράγοντες που συμβάλλουν στη βαρύτητα και την έκβαση των νοσημάτων αυτών, αναφέρει η κα Γενοβέφα Κολοβού, Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Metropolitan Hospital.

Ο κυριότερος παράγοντας που διαφοροποιεί τις γυναίκες από τους άντρες, είναι τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα έχουν ποικίλη δράση σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου και κυρίως του γυναικείου σώματος.