Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Με επιτυχία η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Εθελοντική Αιμοδοσία στα Δολιανά με σκοπό τη ενίσχυση της Τράπεζας αίματος του Συλλόγου μας!

Σε συνεννόηση με τις Συνεργαζόμενες Αιμοδοσίες και τον διαχειριστή της Τράπεζας αίματος θα μπορεί κάθε Δολιανίτης και κάθε Δολιανίτισσα που έχει την δυνατότητα, να δίνει αλλά και να παίρνει αίμα σε περίπτωση ανάγκης από την τράπεζα αίματος του Συλλόγου!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές αιμοδότες που συμμετείχαν στην σημερινή αιμοδοσία και το ΠΓΝΙ Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για την συνεργασία

Ήπειρος: Αναστέλλεται η λειτουργία 10 Δημοτικών και 19 Νηπιαγωγείων, λόγω έλλειψης μαθητών

 


Την αναστολή λειτουργίας των παρακάτω σχολικών μονάδων στην Ήπειρο για το σχολικό έτος 2023- 2024, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω μετεγγραφής σε όμορη σχολική μονάδα, είτε λόγω έλλειψης κτιρίου, προβλέπει απόφαση της Αν. Περιφερειακής Διευθύντριας Μ. Μπέση, ως εξής:



Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023, διενεργήθηκαν 106.040 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 24.610 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.502 στην Αττική,

• 2.921 στην Κρήτη,

• 2.482 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.380 στο Νότιο Αιγαίο,

• 2.054 στο Βόρειο Αιγαίο,

• 1.790 στη Θεσσαλία,

• 1.737 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.559 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.513 στην Ήπειρο,

Δήμος Πωγωνίου: Με αφιέρωμα στον Πέτρο Λούκα-Χαλκιά και “Zaravina F” συνεχίζεται το πολιτιστικό πρόγραμμα “Καλοκαίρι 2023”


Πλούσιο το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου  

Συναυλίες, αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, θέατρο και δρώμενα περιλαμβάνει το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου, καλύπτοντας όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς της περιοχής υλοποιεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ψυχαγωγία των δημοτών αλλά και επισκεπτών. Άλλωστε τα Πωγωνίσια πανηγύρια είναι ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά στον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο “Zaravina Festival” αλλά και στο αφιέρωμα στον Πέτρο Λούκα – Χαλκιά.

Δέκα συλλήψεις σε ελέγχους στην Ήπειρο για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών

 


Καθημερινοί είναι οι αστυνομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου,οι οποίοι αποσκοπούν στην αποτροπή της διάδοσης των ναρκωτικών, καθώς και στην προστασία του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας από τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα σε 9 διαφορετικές περιπτώσεις συνολικά 10 άτομα και ειδικότερα:

• στην Άρτα, 4 ημεδαποί (εκ των οποίων μία γυναίκα) και 2 αλλοδαποί,

• στα Ιωάννινα, 2 ημεδαποί και μία αλλοδαπή και

• στην Πρέβεζα, ένας ημεδαπός.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά περίπτωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και τα Τμήματα Ασφάλειας Άρτας και Πρέβεζας, ενώ στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης και σπρέι πιπεριού.

Το σχέδιο του Σπύρου Ριζόπουλου για να αξιοποιηθεί το “στολίδι” της λίμνης Ζαραβίνας

 


Στη λίμνη της Ζαραβίνας βρέθηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος και υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ανεξάρτητης Περιφερειακής Παράταξης  Ορίζοντες  Ηπείρου, στα πλαίσια του οδοιπορικού που πραγματοποίησαν στα χωριά του Πωγωνίου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Σπύρο Ριζόπουλο ενημερώθηκε από τον κύριο Τάσο Γιούνη αντιδήμαρχο Πωγωνίου, για θέματα που αφορούν τη λίμνη, όπως οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που ισχύουν, οι μελέτες που έχουν γίνει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ευρύτερου χώρου.

Θέση των Οριζόντων Ηπείρου για τη λίμνη της Ζαραβίνας είναι αρχικά να γίνει ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τους περιορισμούς ούτως ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα τι μπορεί να γίνει στα πλαίσια αξιοποίησης.

Όπως ανέφερε ο κύριος Ριζόπουλος μετά τα Προεδρικά Διατάγματα για τη λίμνη Παμβώτιδα, τις εκβολές του Καλαμά και τον Αμβρακικό Κόλπο ήρθε η ώρα να μπει στο κάδρο και η λίμνη της Ζαραβίνας.

Παρακάλαμος: «Ποδηλατοδρομία 2023», την Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 8:00 π.μ.

 

Η Τοπική Κοινότητα Παρακαλάμου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Σώσινο», υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου, διοργανώνει ποδηλατοδρομία, την Κυριακή 13 Αυγούστου, ώρα 8:00 π.μ..

Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Παρακαλάμου.

Διπλή επέμβαση σπονδυλικής στήλης σε 6χρονο στο Metropolitan Hospital

 


Πολύπλοκη και μοναδική για τα ελληνικά χρονικά διπλή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στον 6χρονο Bubaker για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση δύο σοβαρών παθήσεων στο Metropolitan Hospital. Σήμερα ο μικρός ασθενής έχει αναρρώσει πλήρως, ενώ εξήλθε από το νοσοκομείο με άριστη κλινική εικόνα και πλήρη διόρθωση της παραμόρφωσης από την οποία έπασχε. Το επιτυχές αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αρχική αισιοδοξία της ιατρικής ομάδας στο Metropolitan Hospital που ανέλαβε την εξειδικευμένη και υψηλών απαιτήσεων διπλή χειρουργική επέμβαση.

Η περίπτωση του μικρού Bubaker είναι ιδιαίτερη. Ο Bubaker κατάγεται από την Λιβύη και πριν περίπου ένα μήνα διεγνώσθη με σοβαρού βαθμού κύφωση και σκολίωση από τους γιατρούς εκεί. Λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας της επέμβασης, οι γιατροί από τη Λιβύη απευθύνθηκαν στην ιατρική ομάδα του Metropolitan Hospital προκειμένου να αναλάβει την περίπτωση του μικρού Bubaker.

Μετά από συνεννόηση με το τμήμα Διεθνών Ασθενών και τους επικεφαλής γιατρούς κ.κ. Λούσκο και Αντάρ, ο μικρός Bubaker με τους γονείς του μεταφέρθηκε στο Metropolitan Hospital για την αντιμετώπιση της σοβαρού βαθμού κύφωσης και σκολίωσης από την οποία έπασχε. Μετά από ενδελεχή απεικονιστικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος, ο Bubaker διεγνώσθη με εκτεταμένο όγκο εντός της σπονδυλικής του στήλης. Μάλιστα, ήδη κατά την είσοδο του στο νοσοκομείο είχε αρχίσει να επηρεάζεται η κίνηση στα κάτω άκρα και η βάδισή του.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Αντάμωμα Αγιομαρινιωτών και παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 13 Αυγούστου

 

Αντάμωμα Αγιομαρινιωτών και παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023, στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Κυριακή 13 Αυγούστου, το βράδυ, παραδοσιακό πανηγύρι  -

Αγιο-Μαρινιώτικο αντάμωμα - στην πλατεία του χωριού μας (στο γνωστό και αγαπημένο μας Μαλακινό.

Γλέντι όπως παλιά .... (καζάνια έκπληξη και όχι μόνο...) για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι !!!

Θα μας διασκεδάσει η παραδοσιακή ζυγιά του συγχωριανού μας Χρήστου Ξιούρα, στο τραγούδι ο Θοδωρής Ευαγγέλου!!!

Τα υπόλοιπα από κοντά..

Σας περιμένουμε!!!

Ξεκινούν τη Δευτέρα 21 Αυγούστου οι αιτήσεις για τα ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

 


Από τις 21 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις στα Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ή και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

«Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της προσφοράς του στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου για κατάρτιση σε σύγχρονα αντικείμενα, προάγει αναβαθμισμένες σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ, που λειτουργεί και εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν, με σειρά προτίμησης, όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Τα "Παιχνίδια στην αλάνα" «ζωντάνεψαν» τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου

 



Με την συμμετοχή δεκάδων μικρών  παιδιών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου 2023, το  προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου τα "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ".

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγεας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Δολό Πωγωνίου: Αφιέρωμα στη μουσική της Ελλάδας και Πωγωνίου

 

ΜΙΚΡΕΣ ΟΘΟΝΕΣ ΣΤΟ ΔΟΛΟ 2023

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΛΟΥ

Αφιέρωμα στη μουσική της Ελλάδας και Πωγωνίου