Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Κόνιτσα: Παραδοσιακό γλέντι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο τσιπουράδικο «Μαγική αυλή» με τον Χρήστο Ζέκιο

Παραδοσιακό γλέντι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Χρήστο  Ζέκιο  στο τσιπουράδικο  «Μαγική αυλή» στην Κόνιτσα.

Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή»: Ευχές για το νέο έτος

Η Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» σας εύχεται ευτυχισμένο  το νέο έτος.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας


Την παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.
Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».

Παρακάλαμος: Πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο «Plegma Cafe Bar»


Πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο «Plegma Cafe Bar» στον  Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Φούσας Στέφανος: Αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών κατά τη διάρκεια των εορτών


Επτά είναι οι κύριοι παράγοντες, που αυξάνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:
1.      Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας
2.      Διακοπή φαρμάκων λόγω εορτών
3.      Ακατάστατη διατροφή
4.      Έναρξη απότομης άσκησης λόγω διακοπών
5.      Υπερβολικό κόστος και οικονομική αδυναμία
6.      Διακοπή φαρμάκων λόγω οικονομικής κρίσης
7.      Κατάθλιψη σε μοναχικά άτομα
1. Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας
Από βιβλιογραφικά δεδομένα έχει παρατηρηθεί αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών κατά την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, που συνήθως συμβαίνει το χειμώνα. Αυτό πιθανόν οφείλεται σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών και εν συνεχεία σχηματισμός θρόμβου και απόφραξη της αντίστοιχης αρτηρίας. Με την εμφάνιση του εμφράγματος, ο ένας στους πέντε ασθενείς πεθαίνει αιφνιδίως ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις πρέπει να πάρουν υπογλώσσια μία ασπιρίνη και με ασθενοφόρο να μεταφερθούν σε νοσοκομείο με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τις πρώτες δύο ώρες από την εμφάνιση του πόνου. Η ασπιρίνη είναι απαραίτητη για να λυθεί ο θρόμβος, που σχηματίζεται, η δε μεταφορά με ασθενοφόρο είναι αναγκαία γιατί την πρώτη ώρα συμβαίνουν θανατηφόρες αρρυθμίες και στο ασθενοφόρο υπάρχει απινιδωτής για να ανατάξει την αρρυθμία, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο και εκεί θα γίνει η διάκριση εάν είναι αιμορραγικό ή θρομβοτικό με Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου και μετά θα ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.
2. Διακοπή φαρμάκων λόγω εορτών
Κατά τη διάρκεια των διακοπών παρατηρείται διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς καρδιοπαθείς. Ασθενείς, που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μετά από αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη, συχνά δεν είναι τακτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών και αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.
3. Ακατάστατη διατροφή
Έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών η ακατάστατη και υπερβολική διατροφή και η κατανάλωση αυξημένου ποτού. Έτσι, ασθενείς με ρυθμισμένη.

Τα παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλό τους

Η ύπαρξη γονέα που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη στο παρελθόν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. 

Το δεξί κέλυφος, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή, την κινητοποίηση και τα αισθήματα ευχαρίστησης, είναι μικρότερη στα παιδιά με γενετική προδιάθεση για εκδήλωση κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες συνέδεαν το μειωμένο όγκο του κελύφους με την ανηδονία που συχνά συσχετίζεται με την κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές συμπεριφορές και την ψύχωση.
Η μεγαλύτερη μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου παιδιών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στις Η.Π.Α., αποκάλυψε δομικές διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που οι γονείς τους έχουν κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και εξουθενωτική ψυχική ασθένεια, που συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Ενώ γνωρίζουμε ότι οι αιτίες της κατάθλιψης είναι περίπλοκες, η ύπαρξη γονέα που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη στο παρελθόν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
Οι μελέτες δείχνουν συνεχώς ότι οι έφηβοι που οι γονείς τους έχουν κατάθλιψη, είναι δύο με τρεις φορές περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη από ό,τι εκείνοι χωρίς τέτοιο γονεϊκό ιστορικό. Όμως, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου στους οποίους βασίζεται αυτός ο οικογενειακός κίνδυνος, είναι ασαφείς.
Μια νέα μελέτη από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, βρήκε δομικές διαφορές στους εγκεφάλους παιδιών με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης λόγω γονεϊκού ιστορικού κατάθλιψης.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες του εγκεφάλου από περισσότερα από 7.000 παιδιά, που συμμετείχαν στη μελέτη Γνωστικής ανάπτυξης Εφηβικού Εγκεφάλου, που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Περίπου το 1/3 των παιδιών ανήκε στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή είχαν έναν γονέα με κατάθλιψη. Στα παιδιά υψηλού κινδύνου, το δεξί κέλυφος, μια εγκεφαλική δομή που συνδέεται με την ανταμοιβή, την κινητοποίηση και την εμπειρία της ευχαρίστησης, ήταν μικρότερο σε παιδιά χωρίς γονεϊκό ιστορικό κατάθλιψης.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη


«Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες,
Μία ανάσα πριν την έλευση της νέας χρονιάς και της νέας δεκαετίας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας υγεία, πρόοδο, προσωπική ευτυχία και κοινωνική ευημερία.
Εύχομαι το 2020 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο τόσο για την χώρα μας όσο και για το Δήμο Πωγωνίου και να φέρει μαζί του μόνο ευχάριστες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Να είναι η απαρχή μιας δημιουργικής πορείας για τον τόπο μας και να αφήσει πίσω του όλες τις δύσκολες μέρες που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια.
Ας υποδεχθούμε το 2020 με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνάμεις μας!
Καλή χρονιά, Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, ειρήνη και προκοπή!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης»

Ενεργοποιείται τον Ιανουάριο ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός


Τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους.
Προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης (της πάγιας ή των 120 δόσεων), να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Επί της ουσίας οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:
Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
2. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
3. Ωστόσο, δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι. Ουσιαστικά η ρύθμιση αφορά αυτούς που η μηνιαία δόση είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

Εντοπισμός αλλοδαπού και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή του στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού διακινητή αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη Π.Ο.ΔΙ.Ν. με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφαλείας στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 37χρονος αλλοδαπός ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, μετέφερε έναν 37χρονο αλλοδαπό εκθέτοντάς τον σε άμεσο κίνδυνο εντός του χώρου αποσκευών, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Δείτε αν κερδίσατε στην φορολοταρία του Δεκεμβρίου 2019


Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (23/12/2019), η κλήρωση για την φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων του Νοεμβρίου του 2019 με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Οι 1.000 τυχεροί της κλήρωσης για τη φορολοταρία κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr  
Οι φορολογούμενοι, προκειμένου να μπορέσουν να δουν εάν είναι αυτοί οι νικητές ακολουθούν αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση και ύστερα επιλέγουν «Είσοδος στην εφαρμογή», όπου θα τους ζητηθούν το όνομα χρήστη και ο κωδικός τους στο TAXISnet.

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα


Ο καρκίνος του μαστού δεν εκδηλώνεται πάντοτε με ένα σκληρό οζίδιο που ψηλαφεί η γυναίκα στο στήθος της. Πολλές φορές δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα αλλά ανευρίσκεται τυχαία στο πλαίσιο ενός τσεκάπ (π.χ. μαστογραφία). 
Άλλες φορές προκαλεί συμπτώματα στο δέρμα του μαστού, τα οποία πολλές γυναίκες νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά.
Παρότι τα συμπτώματα στο στήθος οφείλονται σε καρκίνο μόνο σε μία στις δέκα περιπτώσεις, πρέπει πάντοτε να αξιολογούνται από τον γιατρό, γιατί η γυναίκα δεν μπορεί να ξέρει από μόνη της την αιτία τους.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού συνήθως δεν εκδηλώνονται κατά το αρχικό στάδιό του, αλλά όταν ο όγκος έχει αναπτυχθεί αρκετά. 
Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να ελέγχουν συχνά οι γυναίκες τους μαστούς τους για προληπτικούς λόγους.
«Το σημαντικό είναι να βρεθεί ένας όγκος πριν προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα, όταν δηλαδή θα είναι ακόμα πολύ μικρός και σε αρχικό στάδιο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη λιγότερη δυνατή θεραπεία», λέει. 
«Γι' αυτό έχει σημασία, π.χ., να κάνουν οι γυναίκες αυτοψηλάφηση μαστού, αλλά και ψηλάφηση από τον γυναικολόγο ιατρό και, ανάλογα με τις συστάσεις του, μαστογραφία ή/και υπερηχογράφημα μαστών όταν έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις (π.χ. ηλικία)».
Το πιο συνηθισμένο ύποπτο σημάδι για καρκίνο του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως είναι σταθερό σε ένα σημείο του μαστού και μερικές φορές προκαλεί πόνο.