Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννενα: Νέα Διοικητικά Συμβούλια σε Θέατρο, Ραδιόφωνο και ΔΗΑΝΕΤΑΙ

 


Στον ορισμό των αιρετών αλλά και των πολιτών που θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων», της «Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων», καθώς και του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ειδικού σκοπού, με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων» προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Πιο αναλυτικά, το νέο Δ.Σ. της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων» απαρτίζεται από τους Γεώργιο Καψάλη, Κωνσταντίνο Κρικώνη και Σταύρο Τασιούλα με αναπληρωματικούς του Ευάγγελο Γιαννούλα, Πέτρο Παλάσχα και Σοφία Μαρκούλα από τη δημοτική αρχή, τη Λούλα Βέρμπη με αναπληρωματικό τον Γιώργο Παππά από την αντιπολίτευση και τους Γιάννη Παπαγεωργίου, Αγνή Δρίμτζια, Λεμωνιά Θωμά και Χαρίλαος Μάντζιος ως πολίτες με αναπληρωματικούς τους Νικόλαο Ντάσιο, Αριστέα Λίτου, Δημήτρη Κάτσενο και Ευφροσύνη Παπαηλία.

Πρόεδρος με πρόταση του δημάρχου ορίζεται ο Γεώργιος Καψάλης, και αντιπρόεδρος η Αγνή Δρίμτζια.

Το νέο Δ.Σ. της «Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων» απαρτίζεται από τους Δημήτρη Νάστο, Κωνσταντίνο Κρικώνη και Αλέκα Βακαλοπούλου από την πλειοψηφία με αναπληρωματικά μέλη τους Σταύρο Τασιούλα, Στέφανο Σίντο και Σοφία Μαρκούλα. Από την αντιπολίτευση ορίστηκαν ως τακτικό μέλος ο Γιώργος Αρλέτος και αναπληρωματικό η Ελένη Ακονίδου.

Με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND».

Στους παρευρισκόμενους και προσκελημένους του οικοδεσπότη Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη Άρμπιρου, μεταξύ άλλων, η κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Γαλίτσης και Στυλιανός Κουκουλάρης, ο ε. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα, ο Βελλαΐτης Σχολάρχης κ. Ελευθέριος Γείτονας, ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Μαρτσέκης, ο γιατρός-εντατικολόγος  κ. Αναστάσιος Χατζής, το μέλος ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ματίνα Γιάγκα.

Σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση του Συντονιστή Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, κ. Στέφανου Φούσα, στο χαιρετισμό του, αναφορικά με την περιοχή του Πωγωνίου, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το Πωγώνι αλλά ολόκληρη η περιφέρεια ερημώνει και πρέπει όλοι, αρχής γενομένης από το Κράτος των Αθηνών, να το στηρίξουμε».

Κοινό των Ηπειρωτών: Δημόσια διαβούλευση και επανασχεδιασμός για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Αιφνιδιαστικά και προ ημερήσιας διάταξης θέμα παρουσιάστηκε σήμερα στην Περιφερειακή Επιτροπή από τον κ. Περιφερειάρχη η πρόταση για τη διακήρυξη Ανοιχτού Διεθνή Διαγωνισμού, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, για το έργο της “Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας”.

Πρόκειται για ένα έργο που τόσο η Περιφερειακή Αρχή όσο και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, εξήγγειλαν ουκ ολίγες φορές για να αυτοδιαψευστούν εν τέλει, αφού ποτέ αυτό δεν κατάφερε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε και να χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές.

Ως “Κοινό των Ηπειρωτών” έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Περιφέρειας Ηπείρου, πως πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του έργου για να προχωρήσουν με επιτυχία οι διαδικασίες ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη θέση μας αυτή, αφού το έργο δεν επιλέχθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και απεντάχθηκε.

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) για τους αγρότες

 


Αρ. Πρωτ. 8985                     Αθήνα 19-2-2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), εκφράζει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), υποφέρει από τις χαμηλές τιμές προϊόντων που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές), έχουν οδηγήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας σε απόγνωση.

Επιπλέον, οι φυσικές καταστροφές που συνέβησαν φέτος (πλημμύρες, πυρκαγιές), επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες, μιας και πολλές αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά ολόκληρα, καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματα των αγροτών, με αποτέλεσμα να βλέπουν την παραγωγή τους να περιορίζεται, τα έσοδά τους να μειώνονται προς όφελος των εμπόρων και των μεσαζόντων και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες διαβίωσής τους. Πράγμα που σημαίνει την συρρίκνωση του πληθυσμού και την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ήπειρος, που ήδη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της έχει μεταναστεύσει.

Ο μόνος δρόμος είναι οι κινητοποιήσεις, ο δρόμος του αγώνα και των διεκδικήσεων. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), ενώνει τη φωνή της με αυτή των αγροτών και κτηνοτρόφων και στέκει αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

             Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος-Κιάμος  Σωτήρης Γ. Κολιούσης

Βήσσανη Πωγωνίου: Πρόγραμμα ακολουθιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

 

Πρόγραμμα ακολουθιών  Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βήσσανης Πωγωνίου

Γιάννινα: Σύλληψη για μικροποσότητα κάνναβης και σουγιά

 


Συνελήφθη χθες (18-02-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και σουγιάς μήκους 15 εκατοστών.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 11:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κεφαλοβρύσου


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί την   Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κεφαλοβρύσου,  καθώς και στην απολογιστική συνέλευση που θα ακολουθήσει.

Σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε ευχές για μια δημιουργική χρονιά και να συζητήσουμε για νέες δράσεις του Συλλόγου.

Η παρουσία όλων καθώς και η συμβολή με ιδέες και προτάσεις είναι πολύτιμη!

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Μαρτίου

 

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους, διευκρινίζει τα εξής που αφορούν στην καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Μάρτιο 2024.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την 26η/2/2024, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Την 28η/2/2024, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ} και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Σχηματισμός δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Γ. Καραϊσκάκη Άρτας για απάτη με το πρόσχημα του λογιστή

 


Από το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού και αλλοδαπού, που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης, η οποία έλαβε χώρα την 15/02/2024.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ημεδαπός δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο, το οποίο προσποιήθηκε ότι είναι ο λογιστής του και με διάφορες δικαιολογίες απέσπασε τον αριθμό και τον μυστικό κωδικό (PIN) της τραπεζικής του κάρτας.

Όπως προέκυψε, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων, πραγματοποιήθηκε μεταφορά χρηματικού ποσού 4.500 ευρώ από τον λογαριασμό του σε λογαριασμού τού κατηγορούμενου ημεδαπού, ενώ η τηλεφωνική σύνδεση μέσω της οποίας έγινε η επικοινωνία με τον παθόντα ανήκει στον αλλοδαπό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

• «Βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτοταπήτων στην Ε.Ο από διακλάδωση προς Άγιο Σπυρίδωνα – όρια νομού Άρτας (Γέφυρα Άννινου)» προϋπολογισμού 150.000 €.

• «Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα» προϋπολογισμού 150.000, €

• «Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού για την διευθέτηση όμβριων κατά μήκος του οδικού δικτύου Βαριάδων»,προϋπολογισμού 113.000 €.

• «Ασφαλτικές εργασίες στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζας» προϋπολογισμού 150.00 €.

• «Οδικό Κύκλωμα Μουργκάνας – Αποκατάσταση Ζημιών – Οριζόντια Σήμανση», προϋπολογισμού € 700.000.

Έργα εξοικονόμησης νερού σε Θεσπρωτία- Άρτα

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Οδικό Δίκτυο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

 


Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων

Α) Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 52 του Ν.2696/1999 «Περί

Κυρώσεως του Κ.Ο.Κ.», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48 παρ. 9 του Ν.4313/2014.

β) Την από 19-02-2024 αναφορά-εισήγηση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

γ) Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Β) Αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Ά ρ θ ρ ο 1ο

α) Την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων από τον οδικό άξονα στο 33ο χλμ της Ε.Ο Ιωαννίνων – Κόνιτσας – Κακαβιάς (κόμβος Καλπακίου

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο  Ε Σ Ω Τ Ε Ρ Ι Κ Ω Ν

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

Ταχυδρ. Δ-νση: 28ης Οκτωβρίου 11

Ταχ. Κώδικας: 454 44 – ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αρμόδιος: Ανθ/μος ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ Γεώργιος

Τηλέφωνο: 2651440520 – 6510140 pol

E-mail: adioanninon.gga@astynomia.gr

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. : 3017/5/77-ιδ’

Ιωάννινα, 19 Φεβρουαρίου 2024

ΠΡΟΣ

Ως Ο Πίνακας Αποδεκτών

(Αναρτητέα στο Διαδίκτυο)

Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων), με την κίνηση αυτών να διεξάγεται από παρακαμπτήριες τοπικές οδούς εντός του οικισμού Δ.Δ. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου.

β) Τη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο 29ο χλμ της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας.

Ά ρ θ ρ ο 2ο

Η ισχύς της παρούσας Απόφασης αρχίζει από την ανάρτηση αυτής στο διαδίκτυο και τη δημοσίευσή της.

Ά ρ θ ρ ο 3ο

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις ποινές που ορίζονται με τις διατάξεις του Ν. 2696/99 (Κ.Ο.Κ.), όπως τροποποιήθηκε – αντικαταστάθηκε και ισχύει καθώς και με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Ά ρ θ ρ ο 4ο

Με την παρούσα, εξουσιοδοτούμε το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κυκλοφοριακής ρύθμισης, κατά τόπο αρμοδιότητας.

Δήμος Πωγωνίου: 218 δημότες εξετάστηκαν από τους "Γιατρούς του Κόσμου"

 


Την ανάγκη άμεσης και δωρεάν πρόσβασης των δημοτών σε περισσότερες ιατρικές ειδικότητες ανέδειξε η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου με τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου που αποτελούνταν από καρδιολόγο, ακτινολόγο, γυναικολόγο, παθολόγο,  παιδίατρο και οδοντίατρο επισκέφθηκε το  Κέντρο Υγείας Δελβινακίου μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης δράσης εξυπηρετήθηκαν 218 συνολικά δημότες.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχαρίστησε τους «Γιατρούς του Κόσμου» για την ανταπόκριση εξάροντας το σπουδαίο κοινωνικό τους έργο. 

«Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκριση. Ήταν ένα γεμάτο διήμερο για τους Γιατρούς του Κόσμου που πρόσφεραν επιστημονικές γνώσεις και ιατρικές υπηρεσίες σε 218 δημότες. Το έργο τους είναι σπουδαίο και πολυεπίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους με ένα «κλικ»

 


Με προσυμπληρωμένα στοιχεία, όχι μόνο στους κωδικούς όπου αναγράφονται οι ετήσιες φορολογητέες ετήσιες αποδοχές, οι παρακρατηθέντες φόροι και τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και σε ένα πλήθος άλλων κωδικών θα αναρτηθούν φέτος στο TAXISnet τα ηλεκτρονικά «έντυπα» Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Συνολικά, οι κατηγορίες δεδομένων και στοιχείων που θα είναι προσυμπληρωμένα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι δώδεκα.

Θα αφορούν συνταξιούχους άνω των 65 ετών, προστατευόμενα τέκνα, εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων, παρακρατηθέντες φόρους από τα εισοδήματα αυτά, στοιχεία για κατοικίες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, ληφθέντα δάνεια, αυτοτελώς φορολογούμενα ή φοροαπαλλασσόμενα εισοδήματα, δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για καταναλωτικές ανάγκες, αμοιβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και έξοδα για ανακαινίσεις κτιρίων.

Από φέτος, τουλάχιστον 900.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα, κινητές αξίες, επιχειρήσεις) θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

 


Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία σοβαρή απειλή, καθώς όταν συμβεί, το αίμα δεν φτάνει στον μυ της καρδιάς, λόγω της απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο, προκαλώντας έτσι νέκρωση των τοιχωμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. Η απόφραξη συνήθως οφείλεται στη συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που δημιουργούν τις ονομαζόμενες αθηρωματικές πλάκες.

«Tο έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Η νοσηρότητα από την ασθένεια αυτή παρουσιάζει συχνότητα 195,3 περιστατικών ανά 100.000 άτομα για τους άνδρες και 115 περιστατικά ανά 100.000 για τις γυναίκες. Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση της θνητότητας και του αριθμού των επιπλοκών που συνδέονται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, λόγω εξέλιξης της καρδιολογικής επιστήμης και των ιατροτεχνολογικών μέσων», αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας, Fellow Κολλεγίου Καρδιολόγων των Η.Π.Α., Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.

Ο κ. Καλλιέρης, στη συνέχεια, απαντά σε όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για το τόσο σοβαρό και απειλητικό για τη ζωή συμβάν:

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου;

Οι συχνότερες αιτίες για την εμφάνισή του είναι:

  • Η ηλικία, όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το φύλο, οι άνδρες νοσούν συχνότερα από τις γυναίκες
  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
  • Η δυσλιπιδαιμία
  • Η υπέρταση
  • Η κοιλιακή παχυσαρκία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το άγχος