Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Πρόβες χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου "Το Σώσινο"

 


Ελάτε να ζήσουμε όπως παλιά....

Όμορφες, υπέροχες στιγμές, αγαπημένοι και  χαρούμενοι ...

Φίλοι συγχωριανοί

Σας ενημερώνουμε  πως το Δ.Σ., το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας και ο χοροδιδάσκαλος κ. Ντοτης Δημήτρης (ο Δημήτρης μας), σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο στην αίθουσα του ΚΔΑΠ για να κάνουμε πρόβες.

Από μικρής ηλικίας παιδάκια, μέχρι γονείς που επιθυμούν να περνάνε όμορφα και συνάμα να  μαθαίνουν τους παραδοσιακούς χορούς όπως πραγματικά αξίζει στην παράδοση της περιοχής μας.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και παραστάσεις του μικρού χορευτικού μας σε κάποιες διοργανώσεις όμορων χωριών.

Φυσικά στόχος του Συλλόγου είναι κάποια στιγμή που είναι εφικτό, να διοργανωθεί μια Πολιτιστική βραδιά στο χωριό μας με την παρουσία πολλών χορευτικών τμημάτων.

Με την αγάπη και την συνεργασία όλων μας, σίγουρα έρχονται ακόμη καλύτερες ημέρες .

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου

Το Σώσινο

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη 16 Ιουλίου, ώρα 9:30

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 16-07-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 στην 21η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση του σχεδίου της 5ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατάρτιση του σχεδίου της 5ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 13-05-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαμόρφωσης γραφειακών χώρων, χώρου VTS και κρατητηρίων εντός του κτιρίου Τ2 Λιμένα Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 400.000,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού και σύνδεσης τους με επαρχιακή οδό στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς εξυπηρέτηση Α.Μ.Ε.Α.», αναδόχου «Γεώργιος Τάσης – Γεώργιος Δημητρίου Ο.Ε.», μέχρι την 10-12-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στους Παπαδάτες Πρέβεζας», αναδόχου Στεφάνου Παναγιώτας, μέχρι την 11-11-2024.

Ταυτοποιήθηκε δράστης κλοπής σε σούπερ-μάρκετ της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, που έλαβε χώρα σε περιοχή της Άρτας την 20/6/2024.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, χωρίς να γίνει αντιληπτός, αφαίρεσε μέσα σε χώρο σούπερ-μάρκετ το πορτοφόλι πελάτη, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό 750 ευρώ και προσωπικά έγγραφα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας 74χρονος Γάλλος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

 


Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Συβότων από τον κυβερνήτη ενός επιβατικού τουριστικού (Ε/Γ-Τ/Ρ) σκάφους, το οποίο εκτελούσε περιηγητικό πλου από Λευκίμμη Κέρκυρας προς Σύβοτα, ότι ένας 74χρονος αλλοδαπός (Γάλλος υπήκοος) επιβάτης έχασε τις αισθήσεις του.

Στον 74χρονο, αρχικά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το πλήρωμα του σκάφους, ενώ μετά τον κατάπλου στο λιμάνι των Συβότων, διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από τη Λιμενική Αρχή των Συβότων που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή ρεύματος τον Αύγουστο

 


Την  Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., 190 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτω από τα 230 ευρώ της Ουγγαρίας και τα 212 ευρώ της Ρουμανίας.

Την ίδια στιγμή, η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γαλλία είναι 55 ευρώ, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 59, στη Γερμανία 91 και στις σκανδιναβικές χώρες από 28 έως 85 ευρώ.

Οι αναλογίες αυτές είναι σταθερές από τις αρχές του Ιουλίου και προδιαθέτουν για μια νέα θεαματική αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια του Αυγούστου, που δεν θα τα μάθουμε πριν από την 1η του επόμενου μήνα, και όχι από όλους τους παρόχους, όπως κατέδειξε η πρακτική τους τον προηγούμενο μήνα: οι περισσότεροι πάροχοι στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια «υποσχέθηκαν» ανακοίνωση τιμών για τον Ιούλιο... τον Αύγουστο.

Με δεδομένο αυτό το ραντεβού στα τυφλά μεταξύ καταναλωτών και αρκετών παρόχων, έχει σημασία η τρομακτική κλιμάκωση των τιμών χονδρικής από τις αρχές Ιουλίου. Χθες η μέγιστη τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας έφτασε για τις βραδινές ώρες τα 550 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας ξεκινήσει από τα 130 ευρώ στις αρχές του μήνα. Η κλιμάκωση της μέγιστης τιμής, που αποδίδεται στην ευρεία χρήση του όλο και ακριβότερου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή –σταθερά κοντά στο 40%–, έχει παρασύρει τη μέση χονδρική τιμή στις 12 πρώτες μέρες του Ιουλίου στα 190 ευρώ.

Κάτω Μερόπη: Έντεχνο και λαϊκό βράδυ την Πέμπτη 18 Ιουλίου, ώρα 21:30

 


Έντεχνο και λαϊκό βράδυ την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, ώρα 21:30, στο  Παραδοσιακό Καφενείον «Η Κάτω Μερόπη».

Πρέβεζα: Σύλληψη ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου για ηχορύπανση

 


 Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας ημεδαπός, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να γίνεται χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Τεριάχι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 20 Ιουλίου

 


Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, ώρα 21:00, στο παραδοσιακό πανηγύρι στο Τεριάχι  Πωγωνίου  να γλεντήσουμε με την ορχήστρα του Χρήστου Ξιούρα!

Κρυονέρι Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

 

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Κρυονερίου Πωγωνίου.

Ξεκινά την 1η Αυγούστου το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ

 


Την 1η Αυγούστου 2024 ξεκινά το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025, καθώς από τις 15 Ιουλίου στις 08:00 έως τις 20 Ιουλίου 2024 στις 23:59 είναι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων.

Όπως επισημαίνει η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννα Χορμόβα, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που παρέχει στους συνταξιούχους την ευκαιρία να απολαύσουν διακοπές σε επιλεγμένα καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, με μειωμένο κόστος, ενισχύοντας την κοινωνική ευημερία τους και την ποιότητα ζωής τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει ευκαιρίες για ξεκούραση και αναψυχή σε μια μεγάλη ομάδα δικαιούχων, που ανέρχονται σε 25.000. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται οι αιτούντες συνταξιούχοι, καθώς και τα άμεσα και έμμεσα ωφελούμενα μέλη τους, όπως οι σύζυγοι, τα τέκνα και οι συνοδοί ΑμεΑ.

Μύθοι και αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τελικά βλάπτει λιγότερο;

 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ολοένα και περισσότεροι καπνιστές και δη σε νεότερες ηλικίες επιλέγουν αυτή την εναλλακτική, θεωρώντας την ως λιγότερο επιβλαβή λύση συγκριτικά με το κλασικό τσιγάρο.

Τι ισχύει όμως για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο διαφημίζεται αρκετά και ειδικά ανάμεσα στους νέους; Είναι πράγματι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία του καπνιστή; Απαντήσεις σε μερικές από τις πιο διαδεδομένες απόψεις για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δίνει ο κ. Πέτρος Γ. Καλογερόπουλος, Διευθυντής Καρδιολόγος του Metropolitan Hospital:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές
Τα πρώτα δεδομένα των κλινικών μελετών έδειξαν ότι πιθανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι λιγότερο επιβλαβές από το κλασικό. Περιέχει λιγότερες τοξικές ουσίες και σίγουρα δεν είναι ασφαλές. Και βέβαια δεν υπάρχουν δεδομένα για το βαθμό της βλάβης που προκαλεί καθώς είναι περιορισμένο το χρονικό διάστημα παρατήρησης και ανάλυσης για τον εντοπισμό βλαβών στον οργανισμό.



Ωστόσο, τα νεότερα δεδομένα έως το τέλος του 2023 από μεγάλες μελέτες σε πραγματικό πληθυσμό χρηστών έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν παρόμοιες βλάβες με τα κλασικά, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, μεταβολική δυσλειτουργία, ενώ φαίνεται πως προκαλούν λιγότερη βλάβη στο άσθμα, τη ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και τις στοματικές παθήσεις. Επομένως, βάσει των νεότερων δεδομένων, η λογική της λιγότερης βλάβης πού θα προκαλούσε το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να επανεξεταστεί.

  1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος
    Κανένα επιστημονικό σώμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη διακοπή του καπνίσματος.
  2. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού βοηθάει στη διακοπή του κλασικού τσιγάρου
    Ωστόσο, το τίμημα είναι η δημιουργία διπλών χρηστών από τη μία και συνέχιση της εξάρτησης από την άλλη. Με άλλα λόγια, ο καπνιστής συνεχίζει να παίρνει νικοτίνη με άλλη μορφή άρα η εξάρτηση παραμένει.
  3. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προκαλεί εθισμό
    Φαίνεται ότι μετά από 3 χρόνια σποραδικής χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου αναπτύσσεται έντονος εθισμός και ο χρήστης κάνει καθημερινή χρήση. Σε χρονικό διάστημα 5 λεπτών μετά την αφύπνιση έχει έντονη ανάγκη πρόσληψης νικοτίνης, έμμεσο στοιχείο σοβαρής εξάρτησης.
  4. Στην ομάδα των νεαρών εφήβων έχει μειωθεί η χρήση κλασικού τσιγάρου και έχει αυξηθεί το ηλεκτρονικό σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και γεύσεων ώστε να παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον των νέων στην αναζήτηση νέων τρόπων εθισμού στη νικοτίνη