Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Καταργείται το πρόγραμμα vouchers για τους επιστήμονες



Χωρίς τηλεκατάρτιση το επίδομα των 600 ευρώ για τον Απρίλιο

Με δήλωση του κ. Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι  η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά το επίδομα των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Η δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση:
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση».

Νίκος Χαρδαλιάς: Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά-Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου


Στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Ότι έχουμε πετύχει μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί».
Αναφερόμενος στη περιοχή του Κρανιδίου, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση.
«Αντιμετωπίζουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση στο Κρανίδι, αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε 177 δείγματα που βρίσκονται σε φάση εξέτασης στα ειδικά εργαστήρια. Μέσα από αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.
«Θέλω να επαναλάβω, να κάνω έκκληση και παράκληση στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι για να διαφυλάξουν την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος, συνολικά 121 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 7 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε  7 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος σήμερα, 121 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.408 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 55 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 22 Απριλίου)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τετάρτη 22 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό.
• Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερά βελτιωμένη.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθεί να νοσηλεύεται η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. Η υγεία της ασθενούς είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα πέντε (45) νέα δείγματα. Τα τριάντα έξι αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου και ήταν όλα αρνητικά. Τα πέντε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν όλα αρνητικά. Τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τρία εξ αυτών αρνητικά και ένα θετικό.
5. Το νέο θετικό περιστατικό από την Κέρκυρα είναι σχετιζόμενο με θετικό περιστατικό από την ίδια περιοχή, είναι ασυμπτωματικό, παραμένει σε περιορισμό στην οικία του και παρακολουθείται από την Ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 22/4 στάλθηκαν τρία νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν ενενήντα (190) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τρία ανωτέρω.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα οκτώ δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 22/4 στάλθηκαν είκοσι νέα δείγματα για εξέταση .
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται οικειοθελώς σε καραντίνα στην οικία τους αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος από την διαπίστωση ότι ήταν θετικοί στον Κορωνοϊό. Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τετρακόσια εξήντα δύο (462) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα είκοσι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Τέσσερα δείγματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα δείγματος.
• Όλα τα θετικά περιστατικά από την Π.Ε. Πρέβεζας, τόσο αυτά που νοσηλεύθηκαν όσο και αυτά που παρέμειναν σε καραντίνα και παρακολούθηση στην οικία τους, είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Αυτό ισχύει και για όλες τις επαφές τους που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εργαστηριακός επανέλεγχος, αφού έχει λήξει και ο χρόνος της προβλεπόμενης απομόνωσης, ώστε να τους παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Το ένα δείγμα που στάλθηκε χθες ήταν αρνητικό.
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά σαράντα τέσσερα (44) δείγματα, τα σαράντα δύο αρνητικά και αναμένεται απάντηση για τα δύο ανωτέρω.
***
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να διαμένουν οικιοθελώς είκοσι δύο (22) άτομα, Ευρωπαίοι πολίτες , οι οποίοι παρακολουθούνται και είναι πολύ καλά στην υγεία τους.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν, χθες (21-04-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δυο ημεδαποί, ηλικίας 27 και 18 ετών, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της προαναφερθείσας υπηρεσίας, εντόπισαν χθες το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων τους δύο άνδρες και τους συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που ο 27χρονος προμήθευε τον 18χρονο με μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -3- γραμμαρίων.
Επιπλέον, στην κατοχή του 27χρονου βρέθηκε μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -1,7- γραμμαρίων.
Ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί την «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» και την «ΠΙΝΔΟ» για τη συνεχή στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο


Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» και την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως ΒΙΚΟΣ Α.Ε.  για τη συνεχή στήριξή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου.
Η προσφορά τους σε νωπά προϊόντα και αναψυκτικά κάλυψε ανάγκες άπορων οικογενειών, δικαιούχων των Κοινωνικών Δομών του Δήμου.
Με την ευκαιρία, ο Δήμος Πωγωνίου  απευθύνει έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο με προσφορά σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Είκοσι τέσσερις οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Τρίτη 21 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 21 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (28) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(11) στην Αττική,
  (8) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (3) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (2) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (19) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.051) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (672) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.168) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
 (442) στην Αττική,
 (117) στη Θεσσαλονίκη,
 (105) στη Δυτική Ελλάδα,
   (91) στα Ιόνια Νησιά,
   (87) στην Κρήτη,
   (65) στο Βόρειο Αιγαίο,
   (56) στην Πελοπόννησο,
   (48) στην Κεντρική Μακεδονία,
   (43) στη Θεσσαλία,
   (31) στη Στερεά Ελλάδα,
   (29) στο Νότιο Αιγαίο,
   (24) στην Ήπειρο,
   (18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
   (12) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (48.145) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις και συνελήφθησαν (2) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (487) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (468) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη 22 Απριλίου, με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και πρόσκαιρα στην Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά.
Αναλυτικά στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη  δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Συγχώρεση: Ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας σου

Φωτογραφία: Kaylah Otto / unsplash.com

Ίσως το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας μετά από μια δύσκολη κατάσταση όπου πληγωθήκαμε είναι πρώτα απ’ όλα να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας.


Ακόμα κι αν δεν είμαστε «ένοχοι» στην πραγματικότητα για κάτι, βαθιά μέσα μας πιθανότατα να νιώθουμε έτσι. Ακόμα κι αν μας πλήγωσε η συμπεριφορά κάποιου άλλου γιατί μας είπε ψέματα, μας πρόδωσε, μας κορόϊδεψε, μας εξαπάτησε, μας απάτησε, μας εκμεταλλεύτηκε με κάποιον τρόπο, πρέπει να συγχωρήσουμε και τον εαυτό μας.
Πρέπει να συγχωρήσουμε εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που κατηγορούμε και τιμωρούμε για όλα τα άσχημα που ακολούθησαν. Πρέπει να συγχωρήσουμε το κομμάτι του εαυτού μας που θεωρούμε υπεύθυνο για το ότι πληγωθήκαμε. Που εμπιστεύτηκε αυτόν τον άνθρωπο εξαρχής, που αφέθηκε «ελεύθερο» στα χέρια κάποιου, δίνοντάς του την δυνατότητα να μας πληγώσει.
Εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε κάποιον και αργά ή γρήγορα πληγωνόμαστε. Ίσως έγινε επίτηδες, ίσως και όχι. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι είχαν την πρόθεση να μας πληγώσουν, ίσως όχι. Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πληγωθήκαμε. Δεν έχει τόσο σημασία τι λέμε ή τι θέλουμε ή τι υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε.
Αυτό που κάνουμε εν τέλει μετράει. Ή αυτό που δεν κάνουμε. Οι άνθρωποι συχνά πληγωνόμαστε όχι μόνο από τα λόγια και τις πράξεις κάποιου, αλλά και από την «απραγία» του άλλου. Απ’ όλα όσα θα θέλαμε να κάνει ο άλλος και δεν έκανε. «Προσδοκίες». Ανεξάρτητα από το πώς δημιουργήθηκαν, την κάνουν τη ζημιά τους.
Η συγχώρεση είναι πολύπλοκη και απλή ταυτόχρονα. Όταν ζητάς συγγνώμη, σημαίνει πως έχεις συνειδητοποιήσει το λάθος στη συμπεριφορά σου και το αντίκτυπο που είχε σε κάποιον άλλο και κατά κάποιον τρόπο δεσμεύεσαι πως δεν θα το ξανακάνεις. Αλλιώς η συγγνώμη δεν έχει καμία αξία. Η συγγνώμη χωρίς πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς είναι απλώς ένα είδος χειρισμού των άλλων. Ή μια προσπάθεια να «ξαλαφρώσεις» την συνείδησή σου, εάν έχεις.
Κάποιες πληγές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Κάποιες δεν επουλώνονται ποτέ πλήρως. Κάποιες αφήνουν σημάδια, σαν ενθύμιο του πόνου σου για να μην πληγωθείς ξανά στο μέλλον. Όμως, αρχικά πρέπει να παραδεχτείς ότι πληγώθηκες κι έπειτα να φροντίσεις το τραύμα σου. Η συγχώρεση δεν είναι έννοια ταυτόσημη με τη λήθη. Συγχωρώ δεν σημαίνει απαραίτητα ξεχνώ ή εμπιστεύομαι ξανά αυτόν που με πλήγωσε.


Μπορείς να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις και να μην ξανασχοληθείς ποτέ με αυτόν τον άνθρωπο. Όταν συγχωρείς, ελευθερώνεις τον πόνο που σου προκάλεσαν. Ελευθερώνεις τον εαυτό σου από το συναισθηματικό πλήγωμα. Αφήνεις όλη τη δυσφορία που υπέστεις ή τις δυσκολίες που έπρεπε να διαχειριστείς. Κρατάς τα μαθήματα που πήρες μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Όσα έμαθες σκαρφαλώνοντας από τον πάτο που έπεσες μέχρι να φτάσεις στην κορυφή ξανά.
Αφήνεις όλο το αχρείαστο δράμα πίσω σου και γυρνάς σελίδα. Δεν είναι το τέλος της ιστορίας σου. Είναι το τέλος αυτών των ανθρώπων στο βιβλίο σου. Ένα νέο κεφάλαιο θα ανοίξει. Και μέσα από την μεγαλύτερη αδυναμία σου, θα ανακαλύψεις τη μεγαλύτερη δύναμή σου. Ανθεκτικότητα.
Ίσως δεν ακούσεις ποτέ το συγγνώμη που περιμένεις ή την εξήγηση που πιστεύεις ότι αξίζεις. Και ίσως να είναι για καλό σου εν τέλει. Η συμπεριφορά κάποιου μιλάει για τον ίδιο, όχι για σένα. Και η συγχώρεσή σου μιλάει για σένα, όχι για τους άλλους. Το πώς φερόμαστε στους ανθρώπους αντικατοπτρίζει το δικό μας χαρακτήρα και την ποιότητα που έχουμε ως άνθρωποι, όχι των άλλων.
Ίσως οι άνθρωποι που σε πλήγωσαν στη ζωή σου δεν κατάλαβαν ποτέ τι έκαναν, αν σε πλήγωσαν ή σε τι βαθμό σε άγγιξε η συμπεριφορά τους. Ή μπορεί απλώς να τους είναι αδιάφορο το να ζητήσουν συγγνώμη και να εξηγήσουν. Δεν χρειάζεται να εμμένεις σε μια κατάσταση που σε πλήγωσε και να βασανίζεις το μυαλό σου ή να αναλώνεσαι σε σκέψεις για το πώς να εκδικηθείς για τον τρόπο που σου φέρθηκαν. Είναι ανθρώπινο να περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό σου.
Πολλές φορές όταν πληγωνόμαστε, αυτόματα σκεφτόμαστε πώς να πληγώσουμε κι εμείς τον άλλο, να δει πως είναι και «η δικιά μας μεριά». Δεν υπάρχει όμως πραγματική γαλήνη σε μια τέτοια τακτική. Σε κρατάει πίσω, ρουφάει την ενέργειά σου και σε παρασύρει σε μονοπάτια που στην πραγματικότητα σε κρατάνε δέσμιο στο παρελθόν και δεν σε αφήνουν να πας μπροστά.
Και δεν υπάρχει και ουσία στο να προσπαθήσεις να πληγώσεις κάποιον επειδή σε πλήγωσε. Συνήθως ο άνθρωπος που πληγώνει με τη συμπεριφορά του τους άλλους είτε εσκεμμένα είτε άθελά του, πονάει κι αυτός μέσα του. Στο τέλος ο καθένας παίρνει ό, τι του αξίζει. Οι συμπεριφορές επιστρέφονται. Όπως φέρεσαι θα σου φερθούν.
Αντί να θυμώνεις μαζί τους, να τους λυπάσαι αυτούς τους ανθρώπους. Και να τους συγχωρείς για σένα, όχι για εκείνους. Είναι το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο να νιώθεις θυμό για αυτόν που σε πλήγωσε, όπως είναι και πιο εύκολο να στρέψεις τον θυμό σου σε μια εξωτερική πηγή, παρά να τον ενδοβάλεις. Όμως, υπάρχει κι ένα κομμάτι του εαυτού σου για το οποίο τρέφεις θυμό επίσης.
Εάν εσύ δεν είχες εμπιστευτεί αυτόν τον άνθρωπο εξαρχής, δεν θα είχες πληγωθεί. Εάν φερόσουν «πιο έξυπνα», εάν δεν έπαιρνες ρίσκα, εάν δεν είχες προσδοκίες, ελπίδες, όνειρα, συναισθήματα, εάν είχες τη μαγική ικανότητα να διαβάζεις τη σκέψη των άλλων, εάν ήσουν πιο καχύποπτος, εάν μπορούσες να προβλέψεις το μέλλον και να ήξερες εξαρχής αυτά που ξέρεις τώρα, εάν…Αν. Και κατηγορείς τον εαυτό σου για πράγματα που δεν θα μπορούσες να γνωρίζεις ή να μαντέψεις ή να προβλέψεις.
Δεν γίνεται όμως να σταματήσεις να εμπιστεύεσαι καθολικά τους ανθρώπους, να γίνεις υπερβολικά καχύποπτος και να ψάχνεις διαρκώς πώς θα σου «τη φέρει» κάποιος, να προσπαθείς να ελέγχεις τους πάντες και τα πάντα, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να πληγωθείς ξανά. Το να πάψεις να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους και να απομονώνεσαι με συρματοπλέγματα ολόγυρά σου, δεν σε βοηθάει κάπου.
Δεν μπορείς να ελέγξεις ή να προβλέψεις τα πάντα. Και δεν μπορείς να κατηγορείς τον εαυτό σου για αυτό. Είσαι άνθρωπος. Και ίσως κάποια πράγματα απλώς συμβαίνουν. Κι ας μας πληγώνουν, σίγουρα κάτι μαθαίνουμε μέσα από αυτά. Κάτι καλό, κάτι χρήσιμο, κάτι ωφέλιμο για το μέλλον μας. Μπορεί να μας «κοστίζει» τις πληγές μας.
Μπορεί κάποιες πληγές να τις πληρώνουμε πιο ακριβά από κάποιες άλλες. Όμως, όλες οι πληγές μας έχουν νόημα. Κάθε εμπειρία και βίωμά μας γίνεται κομμάτι μας. Και είναι όμορφο όταν ακόμα και μέσα από τα δύσκολα και τα άσχημα της ζωής βγαίνει κάτι καλός το τέλος. Τότε φοράμε τις πληγές μας με περηφάνια, σαν παράσημα πολέμου και θυμόμαστε όσα χρειάστηκε να μάθουμε με σκληρό τρόπο.


Όλοι πληγωνόμαστε. Είτε είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί είτε τελείως απρόσεκτοι. Είναι αναπόφευκτο. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που επέλεξε να εμπιστευτεί τον λάθος άνθρωπο. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που πίστεψε στις καλές προθέσεις των άλλων. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που αφέθηκε ελεύθερος να ονειρευτεί και να αισθανθεί.
Που έδωσε ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν τις άξιζαν, που επέτρεψε σε κάποιον να σε πλησιάσει, να σε γνωρίσει και που του έδωσε τη δύναμη να σε πληγώσει με τον τρόπο του. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που δεν άκουσε το ένστικτό σου, που αγνόησε προειδοποιητικά σημάδια γιατί επέλεξε να πιστέψει κάτι διαφορετικό. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που υπήρξε «αφελής».
Που προσπάθησε να δει το καλό στους άλλους. Που έκανε «λάθος». Που στάθηκε ευάλωτος κι απροστάτευτος. Ή κι ακόμα, συγχώρεσε τον εαυτό σου πάντα συγχωρεί και υπομένει όλους τους άλλους αλλά ποτέ εσένα τον ίδιο. Συγχώρεσε τον εαυτό σου που πάντα βάζει τους άλλους και τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα και ποτέ εσένα.
Συγχώρεσε τον εαυτό σου που είσαι απλά άνθρωπος. Με αδυναμίες και ελαττώματα. Ίσως και να μην έκανες κανένα λάθος. Ίσως να έκανες όλα τα σωστά πράγματα για τους λάθους ανθρώπους. Μην χάσεις τα ποιοτικά σου χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά σου εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου άλλου.
Χρησιμοποίησε τις εμπειρίες σου προς όφελός σου και μάθε πώς να «επενδύεις» στους «σωστούς» ανθρώπους μελλοντικά. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και προχώρα. Είναι ο μόνος άνθρωπος που πραγματικά πρέπει να συγχωρήσεις για να απαγκιστρωθείς από το παρελθόν.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

ΟΑΕΔ: Έως 3 Μαΐου η ηλεκτρονική αίτηση για τα 400 ευρώ


Ξεκινάει την Πέμπτη 23 Απριλίου και ολοκληρώνεται τις 3 Μαΐου η ηλεκτρονική διαδικασία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ στο www.oaed.gr  σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020, παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ) και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. 
Περισσότεροι από 168.000 άνεργοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Κυστική Ίνωση και COVID-19: Τα τελευταία δεδομένα


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, με θέμα την επίδραση της νόσου COVID-19 σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση, βάσει πρόσφατων δεδομένων που συλλέχθηκαν από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες από την έναρξη της έξαρσης της επιδημίας, έχει αναφερθεί η προσβολή 10 ασθενών σε σύνολο 42.161 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Λομβαρδία. Επισημαίνεται δε ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων από SARS-CoV-2 στη Λομβαρδία είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ασθενών με COVID-19 σε όλη την Ιταλία (101.739 ασθενείς σύμφωνα με τα μέχρι την 31.03.2020, στοιχεία).
Οι Ιταλοί ασθενείς με Κυστική Ίνωση ήταν κάτοικοι περιοχών με πολλά κρούσματα του ιού οι οποίοι προσεβλήθησαν μετά από επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα. Τα δεδομένα από την Ιταλία, όπως και οι υπόλοιπες περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη (πέντε ασθενείς στη Γαλλία, επτά στο Η.Β., πέντε στη Γερμανία και τρεις, εκ των οποίων ο ένας μεταμοσχευμένος, στην Ισπανία) δείχνουν, ότι πολλοί λίγοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, κυρίως ενήλικες, προσβάλλονται από τον ιό χωρίς να δημιουργείται προφανής επιδείνωση της κατάστασής τους. Από τα έως τώρα δεδομένα, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι παράγοντες, που μπορεί να δρουν προστατευτικά, π.χ. η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, όπως η αζιθρομυκίνη.
Οι λιγοστές περιπτώσεις ασθενών με Κυστική Ίνωση, που προσεβλήθησαν από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος σε όλη την Ευρώπη για ελαχιστοποίηση των κοινωνικών τους επαφών. Αυτή η προσπάθεια καταλήγει σε επιτυχία, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Η δημιουργία ασπίδας προστασίας τόσο των ασθενών όσο και της οικογένειάς τους, παραμένει ξεκάθαρος και σημαντικός στόχος.
Όπως μας αναφέρει η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, (https://www.cfathess.gr/) «ασφαλώς τα όσα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Lancet, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για εμάς και τις οικογένειες μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε.