Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου

Οι συντάξεις του Ιουνίου στους δικαιούχους συνταξιούχους των ΙΚΑ και Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου, την  Τρίτη 31 Μαΐου.
Ο ΟΑΕΕ και  ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους συνταξιούχους την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 14ης/24-05-2016 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 24-05-2016, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
 Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 11-05-2016 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 14/24-05-2016
Αρ. Απόφασης / Θέμα
678. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-04-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση τμήματος Ε.Ο. Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι», προϋπολογισμού € 60.000,00 με Φ.Π.Α.
679. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 10-03-2016 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή και συντήρηση- Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κιρκιζάτων Άρτας», προϋπολογισμού € 50.000,00 με Φ.Π.Α.
680. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Καβαλλαρίου», αναδόχου Άγγελου Τσιμπίκη, μέχρι την 31-12-2016.
681. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δημιουργία νέου τμήματος επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα (Αποκατάσταση Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίου)», προϋπολογισμού € 24.600,00 με Φ.Π.Α.

Ερώτηση του Βασίλη Τσίρκα βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παράταση φοίτησης και την ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, σχετικά με την παράταση φοίτησης και την ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).
Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς αφορά την καθημερινότητα, τις προοπτικές και την κοινωνικοποίησή των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στην ερώτηση, η οποία αφορά άμεσα και αποφοίτους του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ της Άρτας, αναφέρεται ότι δεν υφίσταται κάποια δημόσια δομή, στην οποία οι απόφοιτοι να μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους και κατ’ επέκταση την επαγγελματική τους κατάρτιση και την εκμάθηση δεξιοτήτων.
Αυτό που προτείνεται και απευθύνεται και ως ερώτημα στον Υπουργό, είναι η ίδρυση μιας νέας δημόσιας δομής που θα υποδέχεται τους αποφοίτους των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. για τη συνέχιση των σπουδών τους. Επειδή όμως ίδρυση και η λειτουργία της δομής αυτής απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είναι αναγκαία μια προσωρινή λύση, η οποία θα δοθεί με την παράταση της φοίτησης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για την επόμενη σχολική χρονιά.

Επιστήμονες και μικροεπαγγελματίες επιβαρύνουν οι «διορθώσεις

Επιστήμονες και μικροεπαγγελματίες επιβαρύνουν οι «διορθώσεις» στο νέο ασφαλιστικό που απαίτησαν οι δανειστές στο πλαίσιο του Eurogroup προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση.
Οι διορθώσεις αφορούν στην κλίμακα εκπτώσεων για αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς ενώ επιπλέον, περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται πλέον στον ΟΑΕΕ.
Αυτοπασχολούμενοι
Ειδικότερα ζήτησαν να τροποποιηθεί επί τα χείρω η κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.
Η κλίμακα που εντάχθηκε στον ψηφισθέντα νόμο ξεκινούσε από έκπτωση 50% για εισοδήματα 7.033 – 13.000 ευρώ, έπεφτε 1% για κάθε παραπάνω χιλιάρικο εισοδήματος και έφθανε στο 5% για εισοδήματα 57.000 – 58.000 ευρώ.
Οι δανειστές ζήτησαν η εισαγωγική κατηγορία που έχει έκπτωση 50% στα ασφάλιστρα να αφορά εισοδήματα από 7.033–10.000 ευρώ. Αντίστοιχα η τελευταία κατηγορία που προβλέπει έκπτωση 5%, να αφορά εισοδήματα 54.000–55.000 ευρώ.
Η αλλαγή συμπαρασύρει και τις ενδιάμεσες κατηγορίες εισοδημάτων με αποτέλεσμα η έκπτωση να μειώνεται κατά 3%. Π.χ. για 25.000 – 26.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 34% και όχι 37%, ενώ για 30.000–31.000 θα είναι 29% και όχι 32%.
Μικροεπαγγελματίες
Με τη δεύτερη διόρθωση που απαίτησαν οι δανειστές, χάνουν την προνομιακή αντιμετώπιση που τους παρείχε ο νόμος περίπου 49.000 μικροεπαγγελματίες που είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να παίρνουν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δραστηριοποιείται σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Οι μικροεπαγγελματίες συνήθως διατηρούσαν καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα.

Δήμος Πωγωνίου: Το 27ο Δημοτικό Σχολειό Ιωαννίνων επισκέφτηκε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στους «δρόμους» του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου βγήκαν σήμερα οι μαθητές της Γ’ τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Οι μαθητές έμαθαν τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από τον Υπαστυνόμο κ. Γάλλιο Γιάννη και είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη όσα διδάχθηκαν, με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Η επίσκεψη στο Πάρκο αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας καθώς τα παιδιά αποκτούν παιδεία και συνείδηση τόσο από τη θέση των οδηγών όσο και των πεζών.
Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής δέχεται σε ετήσια βάση δεκάδες σχολεία από όλο το Νομό Ιωαννίνων κι όχι μόνο. Οι εκατοντάδες μαθητές φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την κατάσταση του Πάρκου όσο και για τα οχήματα που έχει διαθέσει ο Δήμος Πωγωνίου για την εξάσκησή τους στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360112 και στην κ. Σοφία Τσέπα.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνέντευξη της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουκλιών με θέμα την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδας"

Συνέντευξη της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουκλιών με θέμα την ανακατασκευή της παιδικής χαράς.
Σήμερα, στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδας" στις 18:30. 

Η εκπομπή είναι ένθετη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με τη μέθοδο της απασχόλησης από σπίτι στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 26χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά υπόθεση κλοπής από σπίτι, που έγινε προχθές (24-05-2016) το μεσημέρι στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 26χρονου ημεδαπού Ρομά.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, το μεσημέρι της (24-05-2016) στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, ο 26χρονος απασχόλησε 75χρονη ημεδαπή ως πλανόδιος πωλητής ειδών μαναβικής και αφού εισήλθε από ανασφάλιστη πόρτα στο σπίτι της, αφαίρεσε από το πορτοφόλι της χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπών που έλαβαν χώρα σε χωριά της Άρτας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 24χρονος ημεδαπός

Η ανάλυση του τρόπου δράσης, η αξιοποίηση στοιχείων και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, οδήγησαν στην εξιχνίαση τριών περιπτώσεων κλοπών που έλαβαν χώρα σε χωριά της Άρτας.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου ημεδαπού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως δράστης των κλοπών.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων προέκυψε ότι ο 24χρονος εμπλέκεται στις παρακάτω κλοπές:
Την 22-04-2015 στην Καλαμιά Άρτας, αφαίρεσε από σπίτι το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ.
Την 22/23-09-2015 στη Φιλοθέη Άρτας, διέρρηξε σπίτι και αφαίρεσε κοσμήματα και δύο κινητά τηλέφωνα.
Την 26-03-2016 στη Φιλοθέη Άρτας, διέρρηξε σπίτι και αφαίρεσε κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Εγκαίνια της «Έκθεσης Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου»

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια της «Έκθεσης Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου».Το έργο: «Διαμόρφωση και ανάδειξη του ισόγειου χώρου του Αρχοντικού Μίσιου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου» εκτελέσθηκε δι’ αυτεπιστασίας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: 
Φωτο: Andreas Tsouvalis
«Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2014» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους.
Η έκθεση βρίσκεται στην οδό Ασωπίου 9 στην πόλη των Ιωαννίνων και ευχόμεθα να αποτελέσει το εφαλτήριο της γνωριμίας με τη νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. 
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Στο χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται αντικείμενα της οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου, που παρέμειναν επί χρόνια στις αποθήκες του. Με την «αφήγηση» μέσω των εκθεμάτων, επιδιώκεται η επαναφορά στη μνήμη των «λειτουργιών» παλαιότερων εποχών που ελάμβαναν χώρα στα αρχοντικά της πόλης μας και γενικότερα της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Η έκθεση ακολουθεί τις τρέχουσες προτάσεις μουσειολογίας και αισθητικής, με ρόλο διττό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, που υπηρετείται από ανάλογο εποπτικό υλικό και χρήση πολυμέσων, τα οποία μετατρέπουν την περιήγηση στην έκθεση, σε ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό ταξίδι στο χρόνο.Η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι επισκέψιμη και από ΑμεΑ.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Παρόντες χθες στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με την οικοσκευή του αρχοντικού Μίσιου, που παρουσιάζεται στο ισόγειο και στα υπόγειά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο Αντιδήμαρχος Θαν. Μανταλόβας, ο πρ. Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. Κώστας Βλάχος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νος Σουέρεφ, αρχαιολόγοι, το προσωπικό της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, ο πρώην προϊστάμενός της Σπύρος Πανταζής και πολλοί Γιαννιώτες.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Φωτο: Andreas Tsouvalis

Τέλος το ΕΚΑΣ για 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους από Ιούνιο

Τον Ιούνιο, με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, θα λάβουν την πρώτη ψυχρολουσία οι περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που, βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, θα χάσουν το ΕΚΑΣ, χωρίς όμως να αναγκαστούν να επιστρέψουν, αναδρομικά, ποσά που ήδη καταβλήθηκαν από τις αρχές του έτους. 
Μετά τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μικρή υπαναχώρηση σχετικά με την αναδρομική επιστροφή των ποσών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην αλλαγή πλεύσης. 
Είχε βέβαια προηγηθεί (το βράδυ της Παρασκευής) η κατάθεση τροπολογίας, με την οποία ορίζονταν οι δόσεις της παρακράτησης των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών».
Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ, η περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016 υπολογιζόταν σε 168 εκατ. ευρώ, ήτοι 14 εκατ. ευρώ τον μήνα. 
Ήδη το επίδομα έχει καταβληθεί, σύμφωνα με τα παλαιά εισοδηματικά κριτήρια, για 5 μήνες, ενώ δεν φαίνεται δυνατή η περικοπή του ΕΚΑΣ ούτε κατά την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου στις 29-31 Μαΐου. Συνεπώς, το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί είναι της τάξης των 84 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, από το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο, μέσω ενός ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης απόφασης θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία, η οποία, αφού εγκριθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κατατεθεί προς ψήφιση και από τη Βουλή.