Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Εγκαίνια της «Έκθεσης Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου»

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια της «Έκθεσης Οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου».Το έργο: «Διαμόρφωση και ανάδειξη του ισόγειου χώρου του Αρχοντικού Μίσιου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου» εκτελέσθηκε δι’ αυτεπιστασίας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος: 
Φωτο: Andreas Tsouvalis
«Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2014» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους.
Η έκθεση βρίσκεται στην οδό Ασωπίου 9 στην πόλη των Ιωαννίνων και ευχόμεθα να αποτελέσει το εφαλτήριο της γνωριμίας με τη νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας. 
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Στο χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται αντικείμενα της οικοσκευής του Αρχοντικού Μίσιου, που παρέμειναν επί χρόνια στις αποθήκες του. Με την «αφήγηση» μέσω των εκθεμάτων, επιδιώκεται η επαναφορά στη μνήμη των «λειτουργιών» παλαιότερων εποχών που ελάμβαναν χώρα στα αρχοντικά της πόλης μας και γενικότερα της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Η έκθεση ακολουθεί τις τρέχουσες προτάσεις μουσειολογίας και αισθητικής, με ρόλο διττό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, που υπηρετείται από ανάλογο εποπτικό υλικό και χρήση πολυμέσων, τα οποία μετατρέπουν την περιήγηση στην έκθεση, σε ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό ταξίδι στο χρόνο.Η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι επισκέψιμη και από ΑμεΑ.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Παρόντες χθες στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με την οικοσκευή του αρχοντικού Μίσιου, που παρουσιάζεται στο ισόγειο και στα υπόγειά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο Αντιδήμαρχος Θαν. Μανταλόβας, ο πρ. Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. Κώστας Βλάχος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νος Σουέρεφ, αρχαιολόγοι, το προσωπικό της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, ο πρώην προϊστάμενός της Σπύρος Πανταζής και πολλοί Γιαννιώτες.
Φωτο: Andreas Tsouvalis
Φωτο: Andreas Tsouvalis