Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την προμήθεια ελληνικών στύλων από τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ)


Αντιμέτωπος με πλήρη κατάρρευση βρίσκεται ο κλάδος των δασεργατών της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδος, καθώς  έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα με την προμήθεια στύλων για τις ανάγκες της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ).
Η αιτία, όπως ανέφεραν  το Προεδρείο και μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου σε συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη κ Αλέξανδρο Καχριμάνη, είναι το γεγονός πως μετά από σαράντα περίπου χρόνια που η Δημόσια Επιχείρηση προμηθεύονταν  στύλους από ελληνικά παραγωγικά δάση, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται σταδιακή στροφή σε αγορές του εξωτερικού.
Ο Περιφερειάρχης   σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα που έχει προκύψει και ζητά την άμεση  παρέμβασή τους προκειμένου η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) να συνεχίσει την παραλαβή στύλων από Ελληνικά παραγωγικά δάση,  με την ίδια ως τώρα διαδικασία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογραμμίζει: «Η  συγκεκριμένη επιλογή της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), γίνεται σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία η Δημόσια Επιχείρηση  αδυνατεί  να καλύψει τις ανάγκες σε στύλους για επέκταση ή αντικατάσταση των δικτύων της. Περί τούτου   έχουμε άμεση γνώση,  καθώς εκκρεμούν ακόμη και επί δωδεκάμηνο σχετικές αιτήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για αγροτικό εξηλεκτρισμό κ.α. (έχοντας προκαταβάλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά) την ώρα που παραμένουν σε  κορμοπλατείες περί τους 25 με 30.000 στύλοι ελληνικής παραγωγής.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου (συνεδρίαση 5ης Ιουνίου 2019)


Αντικατάσταση στέγης και ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων
Το έργο της ανακατασκευής της στέγης και της εγκατάστασης νέου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, ανέλαβε να υλοποιήσει η Περιφέρεια. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτησή του, με συνολικό προϋπολογισμό 543.833,93 ευρώ.
Αποκαταστάσεις ζημιών
Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για έργα αποκατάστασης ζημιών και συγκεκριμένα για τα εξής:
«Άμεση αποκατάσταση και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων – καθιζήσεων στην επαρχιακή οδό Κήποι – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ. Ανάδοχος: Βασίλειος Κούγκουλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
«Άμεση κατασκευή συρματόπλεκτων κιβωτίων στις όχθες του χειμάρρου Σαρανταπόρου στη θέση Γωνιά Τ.Κ. Αθαμανίου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Ανάδοχος: Σωτήριος Σφήκας.
«Ανακατασκευή λιθοδομών αντιστήριξης στην Τ.Κ. Βαρλαάμ της Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ιωάννα Μπουκουβάλα.
Ηλεκτροφωτισμός σε οδικά τμήματα της Π.Ε. Πρέβεζας
Τον προσωρινό ανάδοχο (ΑΡΙΑΔΝΗ Τεχν. Κατασκευαστική ΕΕ)  του έργου για τον  «Ηλεκτροφωτισμό τμημάτων της Ε.Ο. Αρχάγγελου – Νεράιδας στις θέσεις Σκεπαστό, Εκκλησίες και Κορώνη και της 1ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Άγιος Θωμάς – Άγιοι Απόστολοι Πρέβεζας», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ,  ανέδειξε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.
Δημοπρατήσεις νέων έργων βελτίωσης  του Επαρχιακού οδικού δικτύου
Η Ο.Ε.,  ενέκρινε επίσης και  τη δημοπράτηση  των τριών  παρακάτω έργων βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ιωαννίνων:
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Αμάραντο – Λουτρά Αμαράντου», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ
 «Αποκατάσταση οδού από κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας – Κάτω Λαψίστα – Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στη θέση Πλάκα στην Μερόπη Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
Καθαρισμοί ποταμών από κορμούς δένδρων
Συνεχίζονται από την Περιφέρεια οι καθαρισμοί των ποταμών  από κορμούς ξερών δένδρων. Οι νέες εργολαβίες που εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή αφορούν τις περιοχές Νεράιδα- Ράγιο Καλαμά, Καλπακιώτικο Καλαμά και Λούρου εντός ορίων Π.Ε. Ιωαννίνων.
Τέλος αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:
 «Αποπεράτωση εργασιών διαμόρφωσης περιοχής αναδασμού Ριαχόβου», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος: Βασίλειος Κούγκουλης & ΣΙΑ Ο.Ε.
 «Επένδυση τάφρου εντός του οικισμού της Τ.Κ. Καλογερικού», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κατασκευαστική Χαρμπής & ΣΙΑ Ο.Ε.
 «Εργασίες στεγανοποίησης Λαογραφικού Μουσείου Βίτσας Ζαγορίου», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ευγένιος Παππάς.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το μήνυμα του Νικόλα Κάτσιου προς τους υποψήφιους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων


Ευχές στους υποψήφιους μαθητές από το δήμο Σουλίου που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στέλνει με μήνυμα του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τόπος Αξιών», Νικόλας Κάτσιος.
 Στο μήνυμά του ο Ν. Κάτσιος αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους μαθητές μας που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις. Είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες και οι κόποι σας θα δικαιωθούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε από το προσεχές φθινόπωρο να συνεχίσετε την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων σας στο όμορφο ταξίδι της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης δημιουργώντας ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον της περιοχής μας.
Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες σας, που με τη στήριξη και τη συμπαράσταση που σας παρείχαν, συμβάλουν στην επίτευξη της επιτυχίας σας.
Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία στο μακρύ ταξίδι της ζωής σας και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσετε να αγωνίζεστε με υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία για την κατάκτηση των στόχων σας.
Να είστε πάντα νικητές και να έχετε πάντα επιτυχίες στις μάχες στο στίβο της γνώσης και της ζωής».

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 46χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθη, χθες (05-06-2019) το πρωί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 46χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα, ο 46χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του Τακτικού Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για παράνομη βία και σωματικές βλάβες.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Καψάλης Κωνσταντίνος: Μήνυμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις


«Αγαπητά παιδιά, βρίσκεστε μπροστά στην πρώτη μεγάλη πρόκληση της ζωής σας. Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη σημαντική αυτή «μάχη» για το μέλλον σας.
Εύχομαι το αποτέλεσμα να ανταμείψει τους κόπους σας και να αποτελέσει την αρχή για ένα όμορφο κύκλο γνώσεων, εμπειριών και γνωριμιών.
Καλή δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας και καλή επιτυχία!».

Καψάλης Κωνσταντίνος
Δήμαρχος Πωγωνίου

Ντότης Σπ. Δημήτρης: Μήνυμα για πανελλαδικές


Η σκέψη σήμερα είναι στους μαθητές και τις μαθήτριες που μπαίνουν στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων.
Καλή επιτυχία με δύναμη, ψυχραιμία, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Οι σπουδές είναι εφόδιο ζωής και αφετηρία για να θέσετε στόχους που θα ανταμείψουν κόπο και τις θυσίες σας.
Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας και σημασία έχει να κερδίσετε τον πόλεμο αλλά να ξέρετε ότι πάντα υπάρχουν και οι δεύτερες ευκαιρίες
Καλή δύναμη με υγεία και στους γονείς που συμμετέχουν στην αγωνία και στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους.

Με τιμή
Δημήτρης Σπ. Ντότης
Επικεφαλής της Παράταξης
Νέα Εποχή για το Πωγώνι

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθησαν, χθες (05-06-2019) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δυο αλλοδαποί, ένας 21χρονος και μία 19χρονη, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 21χρονος, διότι σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
στα πίσω καθίσματα, συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (4,6) γραμμαρίων,
σε θήκη στην πόρτα του οδηγού, ένα αεροβόλο πιστόλι και
σε ντουλαπάκι του συνοδηγού, (1.155) μεταλλικά σφαιρίδια αεροβόλου όπλου.
Σε έρευνα, που ακολούθησε στο σπίτι του 21χρονου στο οποίο διαμένει και η 19χρονη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δύο συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη (χασισέλαιο), συνολικού βάρους (5) γραμμαρίων και
δύο τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ευχές του υποψήφιου βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια της Πρέβεζας Κώστα Κωνή, στους μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις 2019, για εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


Αγαπητά μας παιδιά.
Σε όλους τους υποψηφίους που διαγωνίζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις, που αρχίζουν σήμερα 6 Ιουνίου 2019, εύχομαι καλή επιτυχία.
Με δεδομένη τη στήριξη όλων μας, ιδιαίτερα όμως των οικογενειών και των εκπαιδευτικών σας και εφοδιασμένοι με γνώση, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση εύχομαι να πετύχετε το στόχο σας.
Καλή επιτυχία σε όλους!!!

Κώστας Κωνής
Υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας με το Κίνημα Αλλαγής

ΑΣΕΠ: Οριστικά αποτελέσματα της 3Κ/2018 για 7.949 θέσεις στους δήμους


Στην καθαριότητα και στις λοιπές ανταποδοτικές υπηρεσίες

Τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018 για 7.949 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα και στις λοιπές ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ.
Οι πίνακες διοριστέων απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Κατασκευή και λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 0,499 MW στη θέση «Κουτάδες» της Τ.Κ. Μαζαρακίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου  Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η & 10η , α/α 11 & 6β αντίστοιχα) « Κατασκευή και λειτουργία μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 0,499 MW, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση «Κουτάδες», της Τ.Κ. Μαζαρακίου, της Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
 Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ  Ε.Π.Ε.».
Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η    06 -06-2019 και ημερομηνία λήξης αυτής η  18-07-2019.
    Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η     08-06 -2019 και ημερομηνία  λήξης αυτής η  15- 07 -2019.
    Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η  Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.                                                    
    Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι  το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Μάιο.
Συνελήφθησαν συνολικά (376) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -230- (εκ των οποίων -7- διακινητές)
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -34-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -1-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 1 2-
Για πλαστογραφίες: - 4 -
Για παραβάσεις της Νομοθεσίας «περί Τελωνειακού Κώδικα» : -2-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -19-
Για ενδοοικογενειακή βία: - 4 -
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -26-
Για παράβαση της Νομοθεσίας «περί αθλητισμού» : -4-
Για παράβαση της Δασικής Νομοθεσίας: -10-
Για προβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και απόπειρα αποπλάνησης παιδιών: -2-
Για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις: -1-
Για ψευδή καταμήνυση: -2-
Για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων: -2-
Για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών: -1-
Για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού: -1-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -21-
Εξιχνιάστηκαν:

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς κατασκευή κυκλικοί κόμβοι στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Ηπείρου


Στο τελικό στάδιο εισέρχονται από σήμερα η κατασκευή τριών κόμβων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Ηπείρου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων τους, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα να υπογράψουν τις συμβάσεις.
Οι νέοι κόμβοι θα κατασκευαστούν:
Ø Στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (θέση Ελεούσα – Εργατικές κατοικίες.)» με  προϋπολογισμό 850.000 ευρώ.  Ανάδοχος: Αστική Κατασκευαστική  Α.Ε.
Ø Στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (θέση Πλαταριά), με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Ø Στη θέση ‘Αεροδρόμιο’ Παραμυθάς της Π.Ε. Θεσπρωτίας», με προϋπολογισμό 516.500 ευρώ. Ανάδοχος: Νικόλαος Κασσαβος ΕΔΕ
Νέα έργα διαγραμμίσεων
Με άλλες αποφάσεις της η Ο.Ε. ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για διαγραμμίσεις στην παραλιακή Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία) και Ε.Ο. Καλπάκι – Κακαβιά και Ε.Ο. (τμήμα Δρίσκο- Δεμάτι ) Ιωαννίνων- Τρικάλων (Γεώργιος Οικονόμου).
Αποκατάσταση βατότητας στην Ε.Ο.  Ιωαννίνων (Γέφυρα Καλογήρου)- Άρτας
Με απόφασή της η Ο.Ε. ενέκρινε την εκτέλεση έργου για την αποκατάσταση της βατότητας της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας και συγκεκριμένα από τη Γέφυρα Καλογήρου μέχρι την πόλη της Άρτας, με συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αίτημα Περιφερειάρχη για ανάκληση της απόφασης για κατάργηση του Στρατοδικείου Ιωαννίνων


Την ανάκληση του Π.Δ. με το οποίο καταργείται στο Στρατοδικείο – Ναυτοδικείο- Αεροδικείο Ιωαννίνων, ζητά με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης, επισημαίνει πως ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει το 2015 και το 2016- οι οποίες όμως τότε δεν προχώρησαν-  και στη συνέχεια επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα που είχε αναπτύξει στο παρελθόν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Στρατοδικείου- Αεροδικείου- Ναυτοδικείου Ιωαννίνων.
Επιπλέον  ενημερώνει πως η Περιφέρεια Ηπείρου πρόσφατα διέθεσε το ποσό των 50.000 ευρώ για την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου (που ανήκει στα Σ.Ο.Α. Ιωαννίνων), ώστε αυτό να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό, με το σκεπτικό ότι θα εξακολουθήσει η λειτουργία του Δικαστηρίου. Τέλος επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σήμερα εκκρεμούν 3.600 υποθέσεις.
Στη συνέχεια  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογραμμίζει και τα εξής:
α) Η λειτουργία του Στρατοδικείου- Ναυτοδικείου- Αεροδικείου Ιωαννίνων εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στρατιωτικούς και εν γένει τους πολίτες της Βορειοδυτικής Ελλάδος.
β)  Η κατάργησή του δεν επιφέρει καμία εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, ενώ αντίθετα το συνολικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διατήρησής του.
«Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, ευελπιστούμε και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να ανασταλεί η ισχύς του 43/2019 Π.Δ.», καταλήγει στο έγγραφό του.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ρινικοί πολύποδες: Επιδεινώνουν τα συμπτώματα οι αλλεργίες;


Η παρουσία αλλεργίας φαίνεται να σχετίζεται με την αντικειμενική ή υποκειμενική σοβαρότητα της ρινικής πολυποδίασης. Το ποσοστό εμφάνισης αλλεργίας στους ασθενείς με πολύποδες στη μύτη είναι υψηλό και η παρουσία της συνδέεται με την ανάπτυξη μεγαλύτερου μεγέθους διογκώσεων του βλεννογόνου, με υποτροπές ή με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων καθώς και την εμφάνιση αλλεργικού βρογχικού άσθματος και την ευαισθησία στη λήψη ασπιρίνης.
«Οι ρινικοί πολύποδες είναι μικρές ημιδιαφανείς αλλοιώσεις του ρινικού βλεννογόνου που συχνά εμφανίζονται στις ρινικές θαλάμες ή στους ρινικούς κόλπους. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μύτης που συχνά αποτελούν αιτία συσσώρευσης ρινικών εκκρίσεων ή οδηγούν σε αποφρακτικά φαινόμενα, αφού δυσχεραίνουν την ρινική αναπνοή. Η ρινική πολυποδίαση παρατηρείται στο 2-4% του πληθυσμού. Ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία, καθώς η εμφάνισή της είναι συχνότερη σε άτομα (κυρίως άνδρες) άνω των 40 ετών και πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 10 ετών, οπότε και θα πρέπει να τίθεται σοβαρά η υποψία ινοκυστικής νόσου. Η παθογένεσή της είναι πολυπαραγοντική και συχνά σχετίζεται με χρόνια ρινίτιδα (αλλεργική ή μη) και φλεγμονές των παραρρίνιων κόλπων (ηθμοειδείς κυψέλες, ιγμόρεια κλπ)», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι στην ανάπτυξη ρινικών πολύποδων μπορεί να συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλεργίες, καθώς και αντιγόνα ιών, βακτηρίων ή μυκήτων.